Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pentagon kan onderhoud niet betalen, wil minder JSF’s

  •  
28-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
F-35C Joint Strike Fighter conducts its first launch from an aircraft carrier.

© CC-foto: U.S. Pacific Fleet

De aankoop van de F35, beter bekend als de Joint Strike Fighter, zorgt ook in de Verenigde Staten voor problemen. Door de hoge onderhoudskosten zou het Amerikaanse leger overwegen om de aanschaf van 600 toestellen te annuleren. In een interne studie van het leger die door Bloomberg is ingezien, staat dat de kosten voor het onderhoud van de 1763 vliegtuigen die door VS besteld zijn de komende 50 jaar kunnen oplopen tot 1,1 biljoen dollar. Dit komt bovenop de aanschafkosten van 406 miljard dollar.
Niet alleen zijn de onderhoudskosten extreem hoog, het Amerikaanse leger twijfelt ook aan de transparantie van fabrikant Lockheed Martin, zo is onduidelijk waar de helft van de onderhoudskosten heen zouden gaan.
Het Pentagon stelt in een officiële reactie dat de interne studie geen eindconclusie betreft: “De potentiële vermindering van het aantal vliegtuigen was een oefening van de staf over de betaalbaarheid. Het is op dit moment voor de luchtmacht te vroeg om minder vliegtuigen te overwegen.”
Niet alleen de Verenigde Staten, maar ook andere mogelijke kopers waaronder het Verenigd Koninkrijk maken zich zorgen ten aanzien van de betaalbaarheid van de onderhoudskosten.
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.