Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pensioenwetgeving uit Brussel komt dichterbij

  •  
24-05-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zowel het Europees Parlement als Nederland zullen meer tegengas moeten geven om de Commissaris te laten inzien dat pensioenen geen zaak zijn van de EU, maar van de lidstaten zelf
Een aanval op de AOW, dat zijn de Brusselse pensioenplannen die dinsdag door een meerderheid van het Europees Parlement gesteund werden. Pensioenwetgeving uit Brussel komt daarmee weer een stap dichterbij.
Het Europarlement stemde dinsdag in Straatsburg vóór plannen om eerstepijlerpensioenen als de AOW afhankelijk te maken van het aantal gewerkte jaren. Ook de AOW-leeftijd zou “in lijn moeten worden gebracht met de stijgende levensverwachting” aldus een rapport van Europarlementariër Ria Oomen (CDA). Brussel wil dat we langer doorwerken.
Als braafste jongetje van de klas, heeft Nederland al een begin gemaakt met het verhogen van de AOW-leeftijd. Wie dit jaar 65 wordt, moet het de eerste maand zonder AOW-uitkering doen. Dit levert een “structurele besparing van 15 miljoen euro per jaar op” jubelde het CBS deze week bij de bekendmaking van het aantal verstrekte AOW-uitkeringen in 2013.
Wie gelooft dat de Nederlandse schatkist daarmee ook daadwerkelijk 15 miljoen euro bespaart, is kortzichtig. Slechts de helft van alle Nederlanders tussen 55 en 65 jaar geniet inkomen uit werk of een eigen zaak. De andere helft moet leven van het inkomen van zijn partner, van spaargeld óf doet een beroep op een andere sociale voorziening dan de AOW; vanaf dit jaar één maand langer dan gebruikelijk, vanaf 2014 twee maanden langer. Het “bespaarde” bedrag van 15 miljoen euro valt daarmee een stuk lager uit.
Terug naar Brussel. Want, los van dat het naar mijn mening een slecht plan is om in tijden van crisis meer mensen op de arbeidsmarkt te laten, is het niet aan de EU om te bepalen hoe lang we in Nederland doorwerken. De EU mág zich niet mengen in fiscale bepalingen en in rechten en belangen van werknemers, zo valt te lezen in artikel 114 van het Verdrag van Lissabon. Zowel voorstellen over eerstepijlerpensioenen, als geplande EU-wetgeving voor pensioenfondsen, zijn daarmee in strijd met het Verdrag.
Het Europarlement had de Europese Commissie daarom zonder pardon moeten terugfluiten, maar liet dat –zeker wat betreft eerstepijlerpensioenen – na. Als er steeds achterdeuren worden gezocht om in te grijpen in nationale bevoegdheden, dan heeft het geen enkel nut om in verdragen af te spreken wat in Brussel en wat in Den Haag wordt geregeld.
Wie overigens denkt dat de gevolgen voor Nederland wel mee zullen vallen, vergist zich. Hoewel Nederland al is begonnen met de AOW-hervorming, heeft het Europarlement deze week in principe groen licht gegeven voor politieke druk op lidstaten die hun begrotingstekort niet onder de 3 procent weten te houden. De kans dat er ooit Europese druk op Nederland wordt gezet om meer of sneller op de AOW te bezuinigen, is reëel.
EU-plannen die ook de tweede Nederlandse pensioenpijler bedreigen, kunnen voorlopig gelukkig rekenen op meer verzet vanuit het Europarlement. Een voorstel om onze pensioenfondsen aan dezelfde eisen te laten voldoen als private verzekeraars, werd resoluut afgewezen. Terecht, want dit zou bedrijfspensioenen in gevaar brengen en pensioenpremies doen stijgen.
Eurocommissaris Michel Barnier bekijkt op dit moment hoe en wanneer hij zijn definitieve voorstel voor EU-pensioenwetgeving presenteert. Eén ding is echter zeker: zowel het Europees Parlement als Nederland zullen meer tegengas moeten geven om de Commissaris te laten inzien dat pensioenen geen zaak zijn van de EU, maar van de lidstaten zelf.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

vriest
vriest24 mei 2013 - 15:56

Nederland is al uitgeleverd ,en als braafste jongetje zullen we ook hier geen punt van maken ,zoals al vele malen gebeurd is .De ondemocratische euro regering beslist en wij betalen ,of leveren in .Zoals nu ook weer het geld van griekenland ,hoeft vermoedelijk niet terug betaald worden ,en wie volgt .Maar dat geld moet wel betaalt worden ,en wie betaald dat ,juist wij .

tomaatnet
tomaatnet24 mei 2013 - 15:56

Zal me benieuwen hoe de desastreuze verkiezingsresultaten voor het z.g illegale Europarlement,( volgend jaar toch ?) worden verdonkeremaand........c.q verdraaid(zie ook het EU referendum, 67% vd bevolking was tegen........) en toch.........ja, ja, de illegale dictatuur vond zijn opgang op het Europese toneel!

Bouwman2
Bouwman224 mei 2013 - 15:56

De Nederlandse pensioenen zijn particulier collectief vermogen. De vaderlandse Overheid bemoeit zich daar wel mee, door het langjarige rendement van de fondsen - 7% - als rekenrente te hanteren maar een veel lager percentage. Hierdoor worden de pensioenen uitgehold. Hierdoor wordt het staatspensioen AOW relatief belangrijker. De nationale Overheid is bezig het superieure systeem van kapitaaldekking te vervangen door een inferieur omslagstelsel dat voor een deel uit belastinggeld wordt gefinancierd. Overigens is het nu al zo dat de AOW afhankelijk is van het aantal gewerkte jaren en de leeftijd waarop de AOW ingaat al nationaal is geregeld. Als Liotard de Europese Commissie als zondebok wil aanwijzen dan kan ze beter de nationale Overheid verwijten maken.

adriek
adriek24 mei 2013 - 15:56

"Als braafste jongetje van de klas, heeft Nederland al een begin gemaakt..." Niks braafste jongetje. Dit is een platvloerse bezuinigingsmaatregel van de nederlandse regering.

[verwijderd]
[verwijderd]24 mei 2013 - 15:56

De klauwen van Brussel grijpen steeds verder om zich heen. Tot heil van de Europeanen.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 mei 2013 - 15:56

Vluchten kan niet meer...

[verwijderd]
[verwijderd]24 mei 2013 - 15:56

Even kijken hoe Erwin Lamme dit weer gaat goedpraten!

1 Reactie
Woeki Hypo
Woeki Hypo24 mei 2013 - 15:56

@Frits Demeyer, vr 24 mei 2013 19:59, Mogelijke argumenten. De mensen die voor zijn, zijn professioneel, de mensen die tegen zijn, zijn amateuristisch. De partijen die voor zijn, zijn constructief, de partijen die tegen zijn, zijn destructief. De groepen die voor zijn, zijn progressief, de groepen die tegen zijn, zijn conservatief. Enzovoort. De term populisme kunnen we ook nog ergens gebruiken in een negatieve zin. Woeki Hypo.

lembeck
lembeck24 mei 2013 - 15:56

Ik hoop dat ik volgend jaar toch nog mijn volledige pensioen zal krijgen... Ik vis overal al achter het net en dit bericht maakt me opnieuw stressy....

1 Reactie
timlinke
timlinke24 mei 2013 - 15:56

Zo snel zal het niet gaan, de pensioenwetgeving moet nog gepresenteerd worden en die definitieve plannen moeten dan nog een keer worden goedgekeurd, door het Europees Parlement en een meerderheid van de lidstaten. Wel is het zo dat er al een groot aantal stappen is gezet op weg naar EU-pensioenwetgeving. Het is dus niet ondenkbaar dat Nederland - en Nederlandse gepensioneerden - hier op termijn de gevolgen van merken.