Joop

Pensioenuitvoerder APG dicht seksistische loonkloof

  •  
22-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2019-05-22 om 15.17.42
APG, de uitvoeringsorganisatie van pensioenfonds ABP, stopt met het onderbetalen van vrouwen ten opzichte van mannen. Dat meldt de NOS woensdag. Maar liefst 125 vrouwelijke medewerkers van APG kregen tot nu toe minder salaris dan hun mannelijke collega’s met vergelijkbare functies, ervaring en dienstjaren. Dat wordt vanaf 1 juni rechtgetrokken.
Behalve het dichten van de seksistische loonkloof, zegt APG ook onderzoek te willen doen naar hoe het zover heeft kunnen komen dat die loonkloof binnen het bedrijf überhaupt bestond: ‘Zodat we dat duurzaam kunnen aanpakken’, aldus HR-directeur Marloes Sengers.
Van de 3000 medewerkers bij APG zijn er 960 vrouw. 125 van hen, oftwel 13 procent, kreeg gemiddeld 2,2 procent minder salaris dan hun mannelijke collega’s. Hoewel dus ook binnen APG tot nu een loonkloof bestond, is die wel kleiner dan gemiddeld. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek onlangs dat binnen de overheid het salarisverschil tussen mannen en vrouwen 8 procent is en in het bedrijfsleven zelfs 19 procent. Het CBS merkt daarbij wel op dat het in hun onderzoek gaat om ruwe cijfers, er is dus niet gekeken naar bijvoorbeeld ervaring en dienstjaren.
Beeld: APG, Google Streetview
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

BramJ
BramJ22 mei 2019 - 18:20

En wat nu als dat verschil in salaris een andere reden heeft dan het verschil in geslacht?

2 Reacties
Paul250371
Paul25037123 mei 2019 - 9:38

Dat zou kunnen mits het zo is dat er dan ook mannen minder verdienen in dezelfde functie, dienstjaren,kwalificaties etc. dan hun vrouwelijke- en mannelijke collega's.

BramJ
BramJ23 mei 2019 - 16:52

@Paul250371 23 mei 2019 at 11:38 Denkt u dat dat niet zo is? Een verschil in salaris kan toch ook gerechtvaardigd worden door andere verschillen? Werknemers met gelijke functie, dienstjaren en kwalificaties kunnen toch alsnog verschillend presteren? Tussen mannen en vrouwen wordt daar echter blind het geslacht als oorzaak aan gekoppeld. Dat is een aanname die niet per se waar hoeft te zijn.

Linkse Meid
Linkse Meid22 mei 2019 - 16:22

Zeer terecht,met terugwerkende kracht. Een forse schadevergoeding hoort hier wel op zijn plaats....

W2
W222 mei 2019 - 15:02

Maar liefst 125 vrouwelijke medewerkers van APG kregen tot nu toe minder salaris dan hun mannelijke collega’s met vergelijkbare functies, ervaring en dienstjaren.Dat wordt vanaf 1 juni rechtgetrokken. Prachtige ontwikkeling dit maar ook heel goed dat men er duidelijk bij vermeld dat het om vrouwen gaat met vergelijkbare functie, ervaring en dienstjaren... Er zijn namelijk heel veel vrouwen in dit land die op latere leeftijd weer gaan herintreden of pas op latere leeftijd gaan werken en er zijn ook heel veel vrouwen die in deeltijd werken en dit is ook van invloed op het geheel dat vrouwen minder verdienen... Maar als functie, ervaring, dienstjaren en aantal gewerkte uren gelijk zijn dan moeten vrouw en man uiteraard gelijk beloond worden!

1 Reactie
JasDon
JasDon23 mei 2019 - 7:08

Tja, zijn deeltijd dienstjaren hetzelfde als fulltime dienstjaren in de berekening en is dat eerlijk? Gelukkig is er bij het APG genoeg geld om deze kleine afwijking (10% van vrouwelijk personeel bij gelijke verdeling) te onderzoeken. En oef drieduizend man. Er zijn pensioenfondsen met een kleinere schaalgrootte, die qua personeel relatief met veel minder mensen en dus veel efficiënter werken. En nu gaan de salariskosten ook nog eens omhoog. Gelukkig staat de politiek klaar om deze grote groep toekomstige pensionados te helpen met de hoogte van de uitkering, al was het alleen maar omdat dit een groot deel is van stemmend Nederland.

kipzonderkop
kipzonderkop22 mei 2019 - 13:28

Voor vergelijkbare functies, ervaring en dienstjaren zelfde salaris voor mannen en vrouwen vanzelfsprekend. En zelfde beschikbaarheid uiteraard. Dus niet miepen als je slechts parttime beschikbaar bent bijvoorbeeld omdat je dan ook volledig van de 2 verdieners subsidie profiteert en je ook lekker veel vrije tijd wilt hebben om thuis achter het aanrecht te staan. Weet ABP ook dat vrouwen veel langer leven dan mannen en dat dus bij gelijke pensioenpremie het uiteindelijke pensioen bij vrouwen per jaar veel lager uitpakt? https://nos.nl/artikel/2235347-vrouwen-leven-langer-en-moeten-dus-later-met-pensioen-dan-mannen.html

1 Reactie
BramJ
BramJ22 mei 2019 - 18:28

@kipzonderkop 22 mei 2019 at 15:28 "Weet ABP ook dat vrouwen veel langer leven dan mannen en dat dus bij gelijke pensioenpremie het uiteindelijke pensioen bij vrouwen per jaar veel lager uitpakt?" Dit is onzin. Het ABP kent een middelloonregeling op opbouwbasis. De hoogte van het pensioen hangt daarbij af van de hoogte van het gedurende de carrière verdiende salaris en niet van levensverwachting. Bij pensioneren wordt vervolgens een levenslange uitkering bedongen, die gelijk is aan die van de man. Vrouwen leven gemiddeld langer en genieten daarom langer pensioen. Zij krijgen dus ook een hoger bedrag (niet per jaar, maar totaal), of betalen te weinig premie, net wat u wil.