Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pensioenplan kabinet naait jongeren

  •  
24-06-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De regeringspartijen willen koste wat het kost nu snel geld binnen harken, zonder oog te hebben voor de gevolgen en alternatieven
Vandaag discussieert de Tweede Kamer over de pensioenplannen van het kabinet Rutte II. Ondanks felle kritiek van de sociale partners, de pensioenfondsen en de oppositiepartijen lijkt de regering halsstarrig vast te houden aan het verlagen van fiscaal aftrekbare pensioenopbouw. Jongeren worden ongenadig hard door deze maatregel gepakt. Waar voorheen 2,25% belastingvrij gespaard kon worden, zal dit in de toekomst nog slechts 1.75% zijn.
Wij kunnen fluiten naar minstens 20% van ons pensioen. VVD en PvdA vinden het blijkbaar nodig om jongeren hard te benadelen in ruil voor een kortzichtige bezuiniging. Daarmee leggen ze de bijl aan de wortel van wat ooit het beste pensioenstelsel van de wereld werd genoemd.
De reden achter de nieuwe maatregel is simpel en plat: het kabinet hoopt op korte termijn tot 3 miljard per jaar te bezuinigen. Over elke euro die niet voor het pensioen gespaard wordt, kan immers inkomstenbelasting geheven worden. De coalitie verantwoordt de bezuiniging door te stellen dat jongeren langer zullen doorwerken, en daardoor ook langer pensioen opbouwen. Jongeren hoeven zich dus geen zorgen te maken. We worden koest gehouden met het sprookje dat jongeren uiteindelijk uitkomen op een pensioen van 70% van ons loon.
Het sprookje dat jongeren door het kabinet voor ogen wordt gehouden, klopt niet. Eerder deze maand schoot Autoriteit Financiële Markten al grote gaten in de berekeningen van het kabinet. Om uiteindelijk een pensioen te krijgen dat bestaat uit 70% van het loon zouden leden van de huidige generatie van hun vijfentwintigste tot hun eenenzeventigste continu een vaste baan moeten hebben en zou het pensioen élk jaar geïndexeerd moeten worden.
De droom van het kabinet staat los van de realiteit waar jongeren dagelijks mee te maken hebben. Hoge jeugdwerkloosheid en toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt zorgen er voor dat jongeren steeds langer langs de kantlijn staan, zonder pensioenopbouw. Starters hebben steeds minder vaak een vast inkomen. De vijfentwintigjarige van nu zweeft van flexibele banen naar ZZP-klussen. In beide gevallen is er van pensioenopbouw geen sprake.
Behalve desastreus voor jongeren is de maatregel ook nog erg ineffectief. De extra belastinginkomsten waar het kabinet op hoopt gaan er niet komen. Het plan gaat ervan uit dat minder pensioenopbouw automatisch zal leiden tot lagere premies. Lagere premies moeten op hun beurt zorgen voor een hoger belastbaar inkomen en een goed gevulde schatkist. De Pensioenfederatie waarschuwde de Tweede Kamer echter al om “zich niet rijk te rekenen”. Het merendeel van de pensioenfondsen zal de vrijgekomen ruimte namelijk helemaal niet gebruiken om de premies te verlagen, maar vooral om hun eigen balans te versterken.
Al zouden de premies naar beneden gaan, slaat de maatregel de plank boekhoudkundig alsnog mis. Over elke euro die jongeren nu als pensioen sparen, zal later belasting geheven worden. De opbrengst van deze toekomstige belasting is vele malen hoger, omdat het geld jarenlang heeft gerendeerd. Als een bankier die nog even zijn jaarbonus wil halen wordt er toch gekozen voor snelle winst ten koste van de lange termijn. De kritiek op de voorgenomen maatregel is groot. Vakbonden én werkgevers maken zich ernstige zorgen over de plannen. In het sociaal akkoord is daarom besloten de verlaging te beperken tot een opbouwpercentage van 2%. Een goed alternatief voor het desastreuse plan van de coalitiepartijen ligt inmiddels klaar: de sociale partners hebben voorgesteld om de vrijkomende gelden uit de prepensioenregeling te gebruiken om het gat tussen 1.75 en 2% te dichten. De pensionados die nu als een serie omgekeerde hulpsinterklazen aan de Costa del Sol en andere oorden de belasting zitten te ontduiken kunnen allereerst worden aangepakt. Bovendien kan het geld voor vut en prepensioen dat jongeren nu voor ouderen betalen in de toekomst ook gebruikt worden voor pensioenopbouw van jongeren. Dat is wel zo eerlijk en het geld komt uit de pensioensector zelf.
Ook de oppositiepartijen hebben niet stilgezeten. Zo kwam CDA’er Pieter Omtzigt, gesteund door de overige oppositiepartijen, met het plan om de kosten van pensioenfondsen openbaar te maken. Deze kosten worden namelijk geschat op een slordige 5 miljard, maar niemand heeft zicht op het precieze bedrag. Er kan wellicht meer verdiend worden met de schaalvoordelen van pensioenfondsen, waardoor minder bezuinigingen nodig zouden zijn.
De rigide houding van het kabinet is stuitend. Ondanks de kritiek van jongeren, sociale partners, oppositiepartijen en AFM blijven VVD en PvdA bot volharden in hun plan. De regeringspartijen willen koste wat het kost nu snel geld binnen harken, zonder oog te hebben voor de gevolgen en alternatieven. Het kabinet houdt zich hiermee vast aan een maatregel die niet werkt en die de jongeren van nu genadeloos hard gaat treffen.
Dit artikel is geschreven door Robbert Coenmans en Anna Grebenchtchikova (FNV Ledenparlement: sector jongeren)

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

JoopSchouten
JoopSchouten24 jun. 2013 - 9:51

Dit 'naaien' is stelen.

opmerker
opmerker24 jun. 2013 - 9:51

De jongeren worden gepakt. Maar hoe komt dat? Wij zijn ook jong geweest en werden niet gepakt maat juist geholpen. De omslag kwam met de mededeling dat een samenleving niet maakbaar zou zijn. Een gevleugelde uitspraak van VVD adepten. Daarna werd solidariteit in een kwaad daglicht gezet. Vakbonden als volkomen nutteloos voor jongeren. Wat nu opgeld doet is dat ouderen het veel te goed hebben t.o.v. De jongeren. Dat is verworven door de toenmalige solidariteit en geloof in een maakbare samenleving. Advies aan jongeren verenig je en strijd gezamenlijk naar een maakbare samenleving.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch24 jun. 2013 - 9:51

Inderdaad s-c-h-a-n-d-a-l-i-g dat de jongeren van nu over 50 jaar niet net zo kunnen profiteren van de riante regelingen zoals ze nu gelden voor die golvende pensionado's. Stel je voor zeg. Pensionado's van nu naaien opdat jezelf niets te kort komt.

lembeck
lembeck24 jun. 2013 - 9:51

Het is triest dat jongeren strakjes geen, of heel weinig pensioen nog mogen ontvangen. Het belastingvrij opbouwen is essentieel. Nu leef ik best mee, maar ik ga volgend jaar september met pensioen en heb naast een AOW-tje ongeveer 50 euro netto aan pensioen kunnen opbouwen. Dat is ook niet zo geweldig. Ik gun het de jongeren van ganser harte, maar zou het op prijs stellen, als jongeren er geen generatiekloof meer van willen maken. Niet alle ouderen hebben een riant pensioen. Voor mensen als ik blijft het gewoon op bijstandsniveau, of lager, omdat de huurtoeslag gekort blijft worden en de huren fors stijgen. En onder de babyboomers - iets waar we niets aan kunnen doen - zijn nog best veel arme ouderen die een beetje moe worden van al dat geklaag over pensioenen. Zoals gezegd - ik leef mee en ik vind het triest voor jullie, maar vergeet niet dat ook nu een flink aantal ouderen behoorlijk in de knel komt te zitten of al knel zit. Van de generatie die nu 65 wordt hebben lang niet alle mensen een pensioen kunnen opbouwen. Laat staan een goed pensioen.

insignia
insignia24 jun. 2013 - 9:51

Een totaal onbegrijpelijke maatregel van deze regering. Het is toch de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen hun eigen broek ophouden dat is tenminste mijn verklaring van de andere maatregelen van deze regering (een 100-jarige uit het verpleegtehuis). Het zoveelste voorbeeld van een hap-snap beleid. Ik denk dat het sowieso niet zo eenvoudig is om een redelijk pensioen op te bouwen met jaarcontracten, ZZPers, werkloosheid en andere factoren. En dan valt het langer werken weg als je een lange tijd geen baan kan krijgen. Nee weer begrijp ik Samsom niet, in de rest van zijn fractie heb ik geen enkel vertrouwen.

lembeck
lembeck24 jun. 2013 - 9:51

Het alternatief is dat mensen zelf extra bij gaan sparen. Maar daar zit een behoorlijk adder onder het gras. Zodra je uit noodzaak een bijstanduitkering moet aanvragen, ben je die centen echt kwijt. Je wordt zowel door de hond, als door de kat gebeten dan.

RvDugt
RvDugt24 jun. 2013 - 9:51

Toch mooi dat ze telkens weer een hand op de knip maatregel weten te verzinnen. De toekomst een stukje onzekerder maken. Zo ga je natuurlijk nooit die 3 procent halen.

toshiba
toshiba24 jun. 2013 - 9:51

Het voorstel staat inmiddels op 1,85% en is in afwachting van verdere voorstellen van de sociale partners. Zelfde verhaal als bij Ulenbelt. Te vroeg geschoten.

Andy40
Andy4024 jun. 2013 - 9:51

Nu heb ik er niet veel verstand van en zal ongetwijfeld hier worden teruggefloten; maar waarom worden pensioenpremies niet gewoon helemaal belast? Dat is op korte termijn een besparing voor overheid, werkt nivellerend en per saldo gaat er minder geld naar de pensioenfondsen voor eenzelfde resultaat? (uiteraard de uitkering dan onbelast)?