Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Moet je eens zien hoe het in Amerika er aan toe ging, daar gebruikten ze gewoon geld uit het pensioenfonds voor eigen gewin en het spekken van de pensioenkas voor Directeuren ;).
Het was net alsof je Albert Heyn zag zitten, die aangaf dat hij de prijzen omhoog moest doen, omdat zijn Winst omlaag ging :-( Kijk maar eens naar Hollandse zaken, daar word het door een financieel analist die heel veel van die Griekse "Leningen" heeft doorgelicht, het zijn niet zozeer de leningen die de grieken niet meer kunnen betalen, maar de *woekerpolissen* die eraan hangen, zo is iedereen er de laatste jaren ook bij Nederlandse banken ingeluisd... Meneer zo'n aflossingsvrije hypotheek is echt ideaal, u krijgt maximale belasting teruggaaf, u moet alleen wel een verzekering tegen arbeidsuitval afsluiten, maar dan is alles pico bello in orde, en die verzekering doen we weer op basis van veilige beleggingen zodat u ook daar maximaal rendement heeft... Maximaal rendement??? Een gedeelte van de Hypotheek word als depot in een fonds gestort voor die verzekering, zodat er over de inleg automagisch een buffer zou ontstaan.... Helaas van de ingelegde 25.000 Euro is er nog maar 4,763 over en niet eens alleen door de koersverliezen, maar door de absurde *kosten* van 793€ per jaar... Het word hoog tijd voor een stok achter de deur bij die banken, eigenlijk zou iedereen 10% van zijn bij de bank ingelegde geld op moeten vragen, dus niet alles van de bank halen, want dan klapt het systeem, maar gewoon een Tiende (historisch een belangrijk machtsmiddel) zodat de Banken even heel goed merken, dat niet zij de baas zijn, maar *WIJ*. EN dat ze nu eens heel deftig hun best gaan doen om de rommelaars *zonder gouden handdruk* bij het oud vuil neerzetten, en weer net als vroeger een dienstverlenende sector worden, inplaats van een Gokkasten uitbater...
En nog even dit, er zijn helemaal geen 250 pensioen fondsen, wel een heleboel *merknamen* echter de-facto zijn er maar 7 hele grote conglomeraten, die nog verder in elkaar fuseren :-( Net als bij de zorgverzekeringen, is er al jaren sprake van KARTEL vorming, wat zoals men weet altijd tot prijsafspraken en corruptie leid. Wederom kijkt naar de voorzitter van de Eerste Kamer, en zijn nevenfuncties (die hij zogenaamd stil heeft gelegd...) bij diezelfde bank-verzekeraars Kartels die ons nu weer op deze manier geld uit de zak kloppen om hun eigen vermogen aan te vullen...
Al twee jaar krijg ik een briefje met sorry dit jaar geen compensatie voor de gestegen prijzen. De zeepbel staat op springen en dat is wel goed ook denk ik.
Dat geld voor mijn loon ook, wat dat betreft wordt de last eerlijk verdeeld.
Is dat dan zo erg? Ik heb wel eens 5 jaar stilgestaan bij de vorige crisis. Ik kon de werkgever geen ongelijk geven.
Collectieve arbeiderspensioenen nog verder afbreken dat zat er dik in nu de werkgevers vrijuit gaan en de risico's voor de tekorten voor 100% bij hun arbeiders liggen. Banken, verzekeraars, werkgevers, DNB, de regering, vakbonden, jongeren, allemaal vinden ze het prima dat de arbeider die wat pensioen heeft opgebouwd nog meer gaat dokken voor de kredietcrisis. Vooral ouderen hebben al veel prijscompensatie ingeleverd en er is ook al behoorlijk wat pensioen afgestempeld. Jongeren die nog niets of weinig hebben opgebouwd hebben nog niets verloren. Die gillen alleen maar omdat ze opgehitst worden door politieke partijen als D66 en PvdA e.d. Er is maar een oplossing: Zo snel mogelijk de collectieve pensioenfondsen liquideren. Alle pensioentegoeden onmiddellijk uitkeren aan de rechthebbenden. Dan kan er ook niet meer in de pensioenpotten gegraaid worden. Niet door verzekeraars, niet door banken, niet door de regering, niet door jongeren, niet door werkgevers, niet door Jongerius. En verder net als alle graaiers nu al doen ieder voor zich pensioen opbouwen. Voor elk gewerkt uur 20% van het loon storten op de prive pensioenrekening van de arbeider. Dan zijn we er ook meteen vanaf dat werkgevers er met allerlei constructies van inlenen e.d. te weinig of geen pensioenpremie afdragen.
"Voor elk gewerkt uur 20% van het loon storten op de prive pensioenrekening van de arbeider." Is dat niet precies de strekking van het nieuwe pensioenplan? Het risico en de upside van de werkgever naar de werknemer verplaatsen.
Het kan niet anders natuurlijk. We moeten niet gaan vingerwijzen naar de pensioenfondsen. Die hebben zich aan de regels gehouden. Maar tegen een crisis van dit formaat is geen instantie opgewassen. Buikriem aanhalen, het is nog maar het begin. De veerkracht van Nederland wordt op de proef gesteld. Of dachten we dat het pensioengeld van ieder van ons in een zakje in een la ligt bij het pensioenfonds? We moeten wel realistische blijven, maar net als de Grieken zijn we nog niet zover en willen we onze welvaart op het huidige peil houden. Slecht nieuws: het zal niet lukken.
Het is gewoon het failliet van en verrot financieel systeem. De pappen en nathouden houding is voor bij, het geduld van de burger (althans buiten Nederland) is op. Tijd voor een radicale verandering.
Een pensioen wat over een periode van 40 of 50 jaar is opgebouwd mag geen last hebben van de conjunctuur. Die garantie moet je hebben. Dat pensioenfondsen hebben lopen gokken, net als de rest van de meute is zeer beschamend. Pensioenfondsen zouden verplicht moeten investeren in reële economie, en zo dicht mogelijk bij huis, zodat de investeringen de welvaart van het land waar in de pensioengerechtigden wonen ook garanderen. Dat is duurzaam. Gokken op CDO's internationaal vastgoed en andere korte termijn zaken die puur speculatief zijn en niets van doen hebben met een reëele economische waarden (moet sowieso verboden worden) is uit den boze. Zet de pensioenen in om Nederland sterk te houden, niet om te investeren in bedrijven die compleet naar azië verdwijnen.
dan had er wel 2 keer zoveel ingelegd moeten worden... Wel de winst opstrijken, en als het wat minder is piepen, dat ontstijgt het PVV niveau niet. Als je je pensioengeld gewoon bij de rabobank had gestald heb je hier geen last van, had je alleen wel veel meer opzij moeten zetten.
De scheve kijk van velen t.a.v. pensionada's en babyboomers geanalyseerd.: 'Persoonlijke ervaringen bepalen je kijk op de wereld, maar veranderen helaas de feiten niet. Zoals het feit dat het eigen woningbezit verreweg het laagste is onder de babyboomers en die generatie dus het minst heeft geprofiteerd van de prijsexplosie in de jaren negentig.' 'Zijn generaties na de babyboomers slechter af? Als het om besteedbaar inkomen gaat zeker niet. Trendmatig ging het besteedbaar inkomen sinds 1945 gestaag omhoog. In tijden van economische neergang, zoals begin jaren tachtig en nu, even niet. Maar het gemiddelde welvaartspeil over de levensloop van jongere generaties is veel hoger dan dat van de babyboomers. Bij zijn berekeningen waarmee de houdbaarheid van de overheidsuitgaven in de toekomst wordt berekend, gaat het Centraal Planbureau (CPB) uit van een jaarlijkse koopkrachtstijging van 1,7 procent. Volgens het CPB is het ook niet zo dat de babyboomers meer profijt van de overheid hadden dan latere generaties.' 'Het CPB heeft nu een toekomst berekend op basis van de veronderstellingen dat de productiviteit (en koopkracht) de komende dertig jaar groeit met 1,7 procent per jaar, maar dat we over die hogere koopkracht GEEN extra belasting betalen zoals nu in ons progressieve belastingstelsel het geval is. Een mooi voorbeeld van wensdenken. Daardoor DALEN de belastinginkomsten met meer dan 30 miljard euro per jaar, die door vrijwel alle politieke partijen - ook PvdA, D66 en GroenLinks - zijn ingeboekt als noodzakelijke bezuinigingen. Daarmee hebben die partijen zich de gevangene gemaakt van een berekende toekomst, die een gewenste toekomst onmogelijk maakt. Ze noemen dat een hervormingsgezinde visie.' Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6227/Marcel-van-Dam/article/detail/2966001/2011/10/13/Marcel-van-Dam-De-generaties-na-de-babyboomers-zijn-niet-slechter-af.dhtml
Gaat u nu de mening van Marcel van Dam als objectief of zelfs feitelijk aanvoeren?
Joop je blijft in je bijdragen herhaaldelijk het verhaal van Marcel van Dam kritiekloos herhalen maar dan moet je eigenlijk ook het weerwoord van Flip de Kam meenemen. De waarheid ligt natuurlijk ergens in het midden. Het CPB mag de inflatiecorrectie cao-lonen niet voor 100% meenemen, dat is in het verleden ook niet gebeurd en ook niet volgens de bestaande wetgeving. Aan de andere kant kunnen de marginale tarieven ook niet onbeperkt blijven oplopen. Blijft dat PvdA en GL, kritiekloos achter het CPB aanlopen en al hun berekeningen voor zoete koek slikken ook als er neoliberale stokpaardjes bereden worden. Te denken valt hierbij aan de kosten gezondheidszorg en het heil dat verwacht mag worden van de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Als al die arbeidsongeschikten volgens hun modellen weer aan het werk komen, dan komt dat omdat die modellen veel weg hebben van een cyberspace versie van Lourdes. En dan heb ik het er niet eens over dat die economen geen jaar vooruit kunnen kijken (2008), maar wel dertig jaar. De kritiek valt hier na te lezen: Marcel van Dam : Willem Drees lezing 2010 en coreferaat Flip de Kam http://tinyurl.com/6ca2ry4
Schande dat pensioenen waar mensen jarenlang voor hebben gewerkt (en NU nog aan meebetalen!!!) door gespeculeer van banken en fondsen en bestuuders met grootheidswaanzin is verdampt. Dankzij het wereldwijd beleggen in lucht en bullshit. Het is een schande dat dit WEER door de gewone Jan Modaal Nederlander moet worden betaalt.
Kennelijk is u ontgaan dat het probleem aan de creditzijde van de balans van de pensioenfondsen zit. Door de dalende rente worden de pensioenverplichtingen steeds hoger. Een percent renteverschil heeft een effect van ongeveer 15% op de dekkingsgraad. Het geklooi van Merkozy c.s. heeft de rente geen goed gedaan, daar valt door de pensioenfondsbesturen niet tegen op te boksen.
Laatst nog in de krant gelezen: meevaller voor de staat van 7 miljard euro ! Dat komt door de lage rente, die nu betaald moet worden op de staatsschuld. Omdat de pensioenfondsen juist lijden onder die lage rente, lijkt het me redelijk dat de staat de fondsen, die dreigen te moeten afstempelen, te hulp komt. Dit zou in ieder geval moeten gelden voor het ABP, waar de overheid als werkgever in de vorige eeuw dertig miljard gulden uit de pensioenpot heeft gegraaid. Pure diefstal was dat !
Welke fondsen zijn er in de problemen dan, ze doen gewoon aan winstneming, meer is er niet aan de hand... De koersen zijn lange tijd omhoog gekropen, en zoals het een goed belegger betaamt doet hij ze bij 20% winst van de hand, om ze dan 3 maanden later tegen een zwaar gereduceerd tarief weer aan te kopen... Verdiep je in de handel en zie er is niets aan de hand, nou ja er word heftig gespeculeerd, dat wel... :-(
http://tinyurl.com/Het-ons-ontstolen-pensioengeld Bekijk het vooral helemaal, want dan zie je precies dat ze in de jaren 90 ook al dit truukje uithaalden, om ons te flessen...