Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pensioenen kankeronderzoekers belegd in tabaksindustrie

  •  
29-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
273868403_af3b2e266f_o
Wetenschappers die hun leven in dienst stellen van de zoektocht naar genezing van kanker, blijken met hun pensioengelden de tabaksindustrie te sponsoren. Uit onderzoek van the Guardian naar de beleggingen van het pensioenfonds van universitaire wetenschappers blijkt dat vorig jaar maar liefst 211 miljoen pond geïnvesteerd werd in British American Tobacco. De op vier na grootste investering van het pensioenfonds. Royal Dutch Shell was de grootste holding met 344 miljoen pond.
Sommige onderzoekers, hoewel in dienst van een universiteit, worden gesponsord door Cancer Research UK (CRUK). Een van hen reageert geschokt:
"Dit betekent dat, zelfs alleen indirect door onze tijd en arbeid, geld van CRUK geïnvesteerd wordt in de groei en ondersteuning van de tabaksindustrie. Het idee dat wij onze pensioenen in British American Tobacco belegd hebben is schandalig. Al het werk van dit instituut geschiedt onder begeleiding van CRUK en we worden, terecht, regelmatig gecontroleerd om te zorgen dat CRUK-geld effectief en efficiënt besteed wordt in de wereldwijde strijd tegen kanker. Hoe kan dat samengaan met het feit dat de meeste van ons een comfortabel pensioen zullen genieten dat is verdiend met investeringen in de tabaksindustrie? "
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.