Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Pensioencrisis raakt 12,6 miljoen mensen

  •  
23-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-HenkKamp300_01.jpg
Minister Kamp van Sociale Zaken kan daling van pensioenen beperken, maar niet voorkomen
De pensioencrisis zal veel meer mensen raken dan verwacht, schrijft de Volkskrant donderdag. De komende twee jaar zullen 12,6 miljoen deelnemers in pensioenfondsen – zowel werkenden als gepensioneerden – merken dat hun opgebouwde pensioen krimpt.
De verlaging van het pensioen zal gemiddeld 8,2 procent zijn, zo blijkt uit interne, ‘strikt vertrouwelijke’ ambtelijke memo’s van het ministerie van Sociale Zaken die zijn gemaakt voor minister Henk Kamp (VVD). De korting raakt gepensioneerden direct. Oudere werknemers die al veel pensioenrechten hebben opgebouwd, worden veel harder getroffen dan jongeren die tot dusver weinig hebben gespaard.
Kamp kan de krimp beperken door de regels te veranderen, maar te voorkomen is deze niet. Uit de memo’s blijkt dat de demissionair minister pas na de verkiezingen maatregelen wil aankondigen.
De pensioencrisis is acuut geworden door de aanhoudend dalende rente, waardoor fondsen steeds minder rendement maken op hun vermogen. Woensdag maakte de ambtenarenbond ABP bekend dat 2,8 miljoen pensioen drastisch dreigen te worden verlaagd.
Foto-voorpagina: Henk Kamp
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

rbakels
rbakels23 aug. 2012 - 6:17

het kabinet roept almaar dat het zo fijn is dat de rentestand zo laag is zodat ze heel weinig rente hoeven te betalen op de staatsschuld, maar voor spaarders en gepensioneerden is het een ramp dat ons land zo betrouwbaar wordt geacht dat nauwelijks meer rente wordt betaald op geld.

Bouwman2
Bouwman223 aug. 2012 - 6:17

De lage rente is een uitkomst voor de VVD.De staat kan vrijwel gratis de staatsschuld herfinancieren en dat past precies in de doelstelling van de VVD die de uitgeklede nachtwakersstaat nastreeft. Het voordeel van de VVD is het nadeel van de burger die te maken heeft met hoge hypothecaire rente en nu nog met hogere premies en korting op het pensioen. Niemand wil eurobonds, waarbij de rente tussen de EU landen minder sterke afwijkingen gaat vertonen. Dat is goed voor de minder florissante leden, maar niet voor Nederland. Het verzet tegen eurobonds is een laatste oprisping van nationalisme en dom egocentrisme. Want ook al laat men het denken daarover over aan Guy Verhofstadt, die eurobonds komen er toch. Hopelijk voordat heel Europa aan de bedelstaf is geraakt.

Simbro
Simbro23 aug. 2012 - 6:17

Waar ik nog niet veel over hoor is de teruggang van de koopkracht van de gepensioneerden. Die is de afgelopen jaren al groot (wegens niet indexeren), maar wordt nog veel groter als er inderdaad zo drastisch gekort gaat worden. Het kan niet anders dan dat daar de economische groei ook onder lijdt. De belofte van 1000 euro (netto ) aan de 'hardwerkende Nederlanders' is wel erg zuur voor de "voorheen hardwerkende Nederlanders'. Het wordt nu wel duidelijk wie het meest slachtoffer wordt van deze crisis, de oudere Nederlander heeft afgedaan. Bedankt voor verleende diensten, maar zoek het nu zelf maar uit. Naast een sterk verminderd inkomen ook nog extra bij moeten dragen aan de zorg. De solidariteit tussen de bevolkingsgroepen is zo goed als verdwenen. Ik ben ervan overtuigd, dat de manier waarop de economie in een land is ingericht, grote invloed heeft op de mentaliteit van mensen. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is met het neoliberalisme volledig de nadruk komen te liggen op het recht van de sterkste, door overal voorrang te geven aan de vrije markt. In een samenleving die doordrenkt is van dat principe is solidariteit inmiddels een onbekend begrip.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch23 aug. 2012 - 6:17

Mijn pensioenfonds haalde over 2011 nog 6.3% rendement. Leg mij nu eens uit waarom de pensioenen dan moeten dalen. Ik snap het echt niet.

ElChe
ElChe23 aug. 2012 - 6:17

Leeggeplukt door graaiers, criminelen, incompetente gokkers en ander tuig. Dit soort heeft lak aan de pensioengerechtigden en gaat over lijken, alles om er zelf zoveel mogelijk rijker van te worden. Wanneer wordt dit eens grondig onderzocht en de verantwoordelijken vervolgd.

roher
roher23 aug. 2012 - 6:17

En ik dacht dat al de mijarden die naar het buitenland worden overgemaakt dit zou voorkomen.

JoopSchouten
JoopSchouten23 aug. 2012 - 6:17

Aldus slagerij Kamp.

blues boy
blues boy23 aug. 2012 - 6:17

Kamp dat is toch de man wiens handtekening niets waard is.

JoopSchouten
JoopSchouten23 aug. 2012 - 6:17

Ik mis nog 30 miljoen. http://zembla.vara.nl/Het-verdwenen-pensioengeld.8661.0.html

1 Reactie
bruces
bruces23 aug. 2012 - 6:17

Joop. Wij hebben het in 2012 over miljarden. In 2008 vonden wij miljoenen nog veel.

[verwijderd]
[verwijderd]23 aug. 2012 - 6:17

Waar is in godsnaam de vakbeweging als je ze nodig hebt. En dan denk ik met name aan de grootste oorverdovend stille bond FNV. Ga eens wat eisen stellen svp. Werkgevervoorzitter Wientjes laat zich niet onbetuigd met zijn plan om arbeiderspensioen in hypotheken te stoppen. Dat vraagt toch om een reactie? Het wordt steeds duidelijker dat de PvdAer Ton Heerts helemaal niks gaat klaarmaken in de door de PvdAer Klijnsma opgetuigde vernieuwing van FNV. Of de PvdA het ook zo bedoeld heeft? We moeten aannemen van wel.

1 Reactie
Simbro
Simbro23 aug. 2012 - 6:17

"Waar is in godsnaam de vakbeweging als je ze nodig hebt" In de strijd tussen arbeid en kapitaal is het kapitaal de (tijdelijke ?) overwinnaar . De vakbeweging was altijd de exponent van de factor arbeid. In de vorige eeuw was er een periode van evenwicht, maar na 1990 met de deregulering en privatisering (gericht op de vrije markt)heeft het kapitaal een voorsprong genomen. De teloorgang van de vakbeweging bewijst dit . Of: is er de oorzaak van.