Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pensioenakkoord bereikt

  •  
10-06-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
akkoord_300.jpg
Grootste vakbond FNV Bondgenoten is tegen akkoord ... Risico komt meer bij werknemers te liggen ... Agnes Jongerius trekt handtekening in wanneer meerderheid van FNV-leden tegen het akkoord stemt
Het pensioenakkoord is vrijwel rond. Het akkoord hangt echter nog aan een zijden draadje omdat vakcentrale FNV verdeeld is. Volgens voorzitter Agnes Jongerius is er genoeg draagvlak, maar FNV Bondgenoten blijft zich verzetten en adviseert haar leden tegen te stemmen. Als uit de ledenstemming van de vakcentrale blijkt dat er geen draagvlak is voor het akkoord, belooft Jongerius zich terug te trekken. FNV is met 475 duizend leden Nederlands grootste vakcentrale.
Rutte is blij met het akkoord en noemde het vrijdagochtend ‘iets unieks’ dat in Nederland een akkoord over honderden miljarden gesloten kan worden. Het is volgens hem de grootste vernieuwing van het pensioenstelsel sinds de Tweede Wereldoorlog. “Dit is voor iedereen van het grootste belang.”
Ondanks de kritiek vanuit FNV Bondgenoten ziet minister Henk Kamp (Sociale Zaken) geen problemen. Hij verwacht dat Jongerius haar achterban achter zich krijgt, alhoewel ze de afgelopen tijd veel kritiek kreeg.
Jongerius zelf noemde het akkoord vanochtend ‘geen perfect akkoord’. “Ik weet dat dit akkoord geen tien gaat worden. Wij willen altijd meer”, stelde ze. Toch vindt ze het akkoord goed genoeg om in een breed referendum voor te leggen aan de achterban.
Willem Noordman, hoofdbestuurder en portefeuillehouder pensioenen van FNV Bondgenoten legt het ongenoegen over het akkoord uit in NRC :
Pensioenfondsen mogen volgens het akkoord zélf de keus maken of ze zekerheid inbouwen of niet. Sommigen willen geen buffer opbouwen na de verliezen door de financiële crisis. Ze willen zo snel mogelijk ‘indexeren’ (de pensioenuitkeringen mee laten stijgen met de inflatie, red.) om de koopkracht te verhogen. Maar zonder buffers komen financiële tegenvallers bij pensioenfondsen direct voor rekening van pensioengerechtigden. Als je vorig jaar hebt geïndexeerd, kun je dit jaar weer inleveren. Wij zijn ook voor indexering, maar het is raar om de fondsbesturen nu volstrekte vrijheid te geven zonder zekerheid in te bouwen.
Het kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties zijn overeen gekomen dat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog gaat. In 2010 stijgt die naar 66 jaar, in 2025 naar 67 jaar. De hoogte van de uitkering wordt niet meer gegarandeerd, maar wordt afhankelijk van de opbrengst van beleggingen. Wel zal het pensioen meestijgen met de inflatie en krijgt iedere pensioengerechtigde ieder jaar een extra’tje van 0,6 procent. De AOW, de basis van het pensioenuitkering wordt iets opgehoogd, maar FNV Bondgenoten ziet dat niet als een vooruitgang omdat de oudertoeslagen worden afgebouwd. Vooral lagere inkomens gaan er dan op achteruit tot 7,5 procent in 2028.
Update 12.00
Het door Rutte zo ‘uniek’ genoemde pensioenakkoord wordt door SP-leider Emile Roemer resoluut afgekeurd.
We hebben het beste pensioenstelsel ter wereld, dat robuust genoeg bleek om de zwaarste financiële crisis door te staan. Het is onbegrijpelijk dat FNV-er Jongerius dit solidaire systeem nu afbreekt en er een ‘pokerpensioen’ van maakt. Ik heb mijn hoop gevestigd op alle leden van de bonden en roep hen op dit akkoord massaal af te wijzen.
De SP-leider vindt het onacceptabel dat alle risico’s bij de toekomstige gepensioneerden komt te liggen. Ook noemt hij de verhoging van de AOW-uitkering met 0,6 procent een sigaar uit eigen doos.
De verhoging van de AOW gaat betaald worden uit verschillende tegemoetkomingen en belastingvoordelen die ouderen nu nog hebben. Wat ze in de toekomst aan AOW erbij krijgen, verliezen ze weer omdat deze voordelen geschrapt worden. Daar schiet dus niemand iets mee op.
De PVV is tegen het pensioenakkoord vanwege het verder opschuiven van de pensioenleeftijd. “Het is een slecht akkoord waarvan werknemers de dupe worden”, vindt Kamerlid Ino van den Besselaar. De PvdA begrijpt de commotie over het akkoord maar is te spreken over de inkomensafhankelijke ouderenkorting en een overbruggingsuitkering. “De bescherming van ouderen die op latere leeftijd werkloos of arbeidsongeschikt raken kan op onze steun rekenen.”
D66 Kamerlid Fatma Kose Kaya haalt flink uit. 
“Dit pensioenakkoord is een waterig compromis van wat de coalitiepartijen in hun verkiezingsprogramma hadden opgeschreven. Wilders en Jongerius, ‘de duvel en z’n ouwe moer’, schuiven de rekening door naar de 55-minners. De verhoging van de AOW-leeftijd komt veel te laat, daar moeten we nu al mee beginnen. De volgende generatie kan niet leven in dit financiële luchtkasteel.”

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (53)

Meta Foor
Meta Foor10 jun. 2011 - 8:07

hier hebben ze dus JAREN over gedaan ... en nu is iedereen blij met de one & only solution. WAAR zit het addertje ? en vooruit , voor de Joopers: het lijkt een overwinning voor het partijprogram vd PVV

Michiel Online
Michiel Online10 jun. 2011 - 8:07

Je lidmaatschap opzeggen als er getekend wordt.

artoo
artoo10 jun. 2011 - 8:07

...dit is slechts een van de vele berichten die steeds navranter naar voren brengen dat "de jeugd", waar ik mij nog net onder reken, steeds meer mag opdraaien voor de welvaart van de babyboomers; met hun vervijfvoudigde huizenwaarde in een markt waar je als starter niets meer kunt kopen, waar je premie mag betalen voor hun VUT in een economie waar personeel niet is te vinden, waar je met je gezonde jonge lichaam mag opdraaien voor de ziektekosten van de ouderen terwijl jij straks blij mag zijn als er uberhaupt nog een zorgstelsel over is, etc. etc. etc.

steefl
steefl10 jun. 2011 - 8:07

Zonde. Laten hier de kans liggen op serieuze hervormingen. Maar het is duidelijk dat de 50 plussers dit land gijzelen met hun achterhaalde oogkleppen retoriek.

mees.
mees.10 jun. 2011 - 8:07

Een kabinet van ontsnapte gevangenen....opdoeken die handel

mijnmening2
mijnmening210 jun. 2011 - 8:07

Het begint er meer en meer op te lijken dat die kabinet weerstand eenvoudigweg nodig heeft om uberhaupt te kunnen functioneren. Weerstand creeeren om te laten zien 'hoe sterk' je bent ... "The uncertain need smaller people to show their strength. True strength comes with kindness and compassion."

steen15000
steen1500010 jun. 2011 - 8:07

Ik vind dat voor lagere aanvullende pensioenen ( ik denk bedragen onder de 500 euro per maand) uitsluitend belegd moeten worden door obligaties. Het beleggingsresultaat is bescheiden maar zoveel mogelijk gegarandeerd. Bij hogere pensioenen kan je - bij keuze - beleggen in aandelen, wat veel risicovoller is. Het beleggingsresultaat is veelal hoger of veel hoger, maar kan ook tegenvallen. Bij hogere pensionen kan je wat risico permiteren..

AE911TRUTH
AE911TRUTH10 jun. 2011 - 8:07

Het einde loonslavenakkoord is erdoor. De elite rekent zichzelf alweer een stuk rijker, de volgende staap richting absolute macht, want daarom zijn al deze 'sociale' veranderingen gaande sinds 2000, het gaat achter elkaar door deze Change, change in het voordeel van de elite. Absolute macht daar draait dit alles om, niets anders. Precies zoals men in de vorige eeuw in Duitsland het voor elkaar kreeg absolute macht in handen te krijgen.

ElChe
ElChe10 jun. 2011 - 8:07

De bestorming van de Bastille komt vanzelf dichterbij. Daar zorgt dit kabinet wel voor.

cormol
cormol10 jun. 2011 - 8:07

"Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversvereniging VNO-NCW zei dat dit akkoord ook het uiterste van werkgevers vraagt. Hun premies stijgen niet, maar in goede tijden mogen werkgevers hun premies niet verlagen" Willem Buiter denkt dat de huidige economische malaise nog wel tien jaar kan duren. De werkgevers trekken dus op tijd aan hun stutten na in de hausse eerst te hebben geïncasseerd uit de pensioenfondsen. Nu de werkgevers geen belang meer hebben bij het wel en wee van het pensioenfonds wordt het tijd om afscheid te nemen van de wergeversvertegenwoordigers in het pensioenfondsbestuur. Omdat de vakbonden maar een gering deel van de werknemers representeren en nog te bezien valt in welke mate ze hun achterban representeren wordt het tijd de samenstelling van het pensioenfondsbestuur stevig onder handen te nemen. De politiek is daarbij aan zet. Gepensioneerden, maar ook de jongere werknemers moeten voldoende representatie krijgen in die besturen.

sjaakie2
sjaakie210 jun. 2011 - 8:07

Nou lekker, steeds een jaartje erbij totdat we zover zijn dan het pensioen helemaal niet meer bestaat en iedereen tot zijn dood voledig moet blijven werken en dan nog eens 90% belasting gaan betalen ook.

Bakoe
Bakoe10 jun. 2011 - 8:07

Goed, referendum afwachten en daarna lidmaatschap FNV opzeggen. Wat een onbeschrijflijke klerebond is dat.

tm2000
tm200010 jun. 2011 - 8:07

De 50+ generatie gaat het niet echt makkelijk krijgen. Het is leuk dat ze die pensioen leeftijd omhoog gooien maar de grootste klap wordt de koppeling van opbrengst en uitkering van de pensioenfondsen. Er gaat straks enorm afgeschreven worden op de wereldwijde schulden. Vooral de afschrijving van de staatsschulden gaat een enorme deuk opleveren voor de pensioenfondsen. Dankzij dit akkoord kunnen ze dat opvangen door het verlagen van de pensioen uitkering voor de huidige 40 en 50+ ers. Kortom, de generatie die het meest heeft verdiend aan een ungefundeerde economische groei, betaald hem straks ook. Overigens ben ik van mening dat het in groepen delen van mensen op basis van een geboortejaar nogal ridicuul is maar goed, babyboomers lijken de nieuwe buitenlanders te zijn. Wel fijn als je iemand de schuld kan geven.

Pjotrs
Pjotrs10 jun. 2011 - 8:07

"Welke generatie heeft het meeste profijt van de overheid?" Dat soort Marcel van Dammiaanse berekeningen heb ik niet nodig om te weten dat zeker niet iedere 50-plusser voor onze welvaart heeft gezorgd. En van de generatie die wel verantwoordelijk was voor de wederopbouw werkte sowieso de helft niet, dus die droegen nul komma niks bij. Behalve dan aan de bevolkingsgroei waar we nu de zure vruchten van plukken.

Bakoe
Bakoe10 jun. 2011 - 8:07

Ik mag wel hopen dat de pensioenfondsen niet gaan speculeren met staatsobligaties van de nieuwe EU landen. Anders zit het er dik in dat we ons pensioen binnenkort 5x moeten betalen in de vorm van Bail-Outs en alsnog niets meer krijgen.

Bakoe
Bakoe10 jun. 2011 - 8:07

De motivatie van de FNV is wel te begrijpen. Hun een na laatste lid is gaat in 2020 met pensioen, dus ze zijn wel opgekomen voor hun achterban...

eeweew
eeweew10 jun. 2011 - 8:07

Wat ik niet snap is dat alle Nederlanders verplicht moeten deelnemen aan een risicovol financieel spelletje. Wat als ik daar principieel tegen ben, en liever veilig spaar, dan is het rendement wat lager maar dan weet je tenminste wel zeker dat later nog wat te eten hebt.

JoopSchouten
JoopSchouten10 jun. 2011 - 8:07

En? Ook de prietpraat van Tan en 'Brains' gezien bij de E.O. gezien? 'Brains': 'Met deze keuze maken we een KANS de economie in gareel te houden' of iets dergelijks... Tan: 'Achteraf valt Wilders mij wel mee'of iets dergelijks ... E.O. denk? Met hun 'verzoenende' instelling ... Griezeldeglij nogaantoe. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Brains1.jpg

Sternenstaub
Sternenstaub10 jun. 2011 - 8:07

Collaboratie met omhooggevallen burgertjes die het even voor het zeggen hebben omdat ze de sluipgangen naar alle achterkamertjes waar hun vreten ligt opgestapeld als een hongerige rat weten te vinden. Doe mee aan de ratten-race! Win het kadaver van een pensioen nada slachtoffer.

leeuwenvanj
leeuwenvanj10 jun. 2011 - 8:07

http://www.vno-ncw.nl/Publicaties/Nieuws/Pages/VNONCW_Vakbonden_gaan_niet_over_lonen_topbestuurders_1979.aspx?source=%2fPages%2fDefault.aspx Wientjes is een zeer gladde man die weet hoe hij voor het bedrijfsleven geld kan verdienen of krijgen. Wientjes gaat over ons pensioen en AOW maar de vakbond mag zich niet bemoeien met lonen van topbestuurders. zeer vreemd. Ook wil Wientjes kernenergie omdat dat volgens hem schoon zou zijn. Voor de jaarlijkse bijeenkomst(Bilderberg in NL) doen ze een gebed en hun geweten is weer schoon. Wientjes die met tranen in de ogen naar Afghanistan ging om zijn hart te laten spreken, wij moeten die mensen helpen. En ja hoor, daar gingen de grote bedrijven om te kijken wat ze konden verdienen. Men heeft de commissie Nederlandse bedrijven voor Afghanistan overgebracht naar het NCH. Nederlands centrum voor handelsbevordering. Wientjes weet heel goed wat hij doet en waar het geld te halen valt. http://handelsbevordering.nl/verslagen/31/ambassadeur-pieter-jan-wolthers-ziet-groot-potentieel-in-het-land-van-de-zwarte-aarde Oekraine, goedkope lonenland met veel grondstoffen en afzetmarkt.

leeuwenvanj
leeuwenvanj10 jun. 2011 - 8:07

Wientjes verteld er ook niet bij dat de belastingbetaler het bedrijfsleven betaald aangaande ontwikkelingssamenwerking. Alle landen die op de lijst staan krijgen hulp ,assistentie van het NL bedrijfsleven om afzetmarkten te veroveren en geld te verdienen. Waarom doet het bedrijfsleven dit van mijn geld, waarom noemen zij het nog ontwikkelingssamenwerking? Wientjes, eerlijkheid duurt altijd het langst.

leeuwenvanj
leeuwenvanj10 jun. 2011 - 8:07

http://www.gasandoil.com/eem/eem.2-11-the-great-robbery Een geweldig stuk over hoe wij worden belazerd voor het welzijn /welvaart van een bepaalde groep mensen. Alles heeft met alles te maken, pensioenfondsen die in alles investeren, olie, wapens, coca cola, Wal Disney,banken,voedsel,chemie, farmacie ,vastgoed en ga maar zo door.

ElChe
ElChe10 jun. 2011 - 8:07

FNV leden moeten dus dadelijk hun stem uitbrengen of ze voor of tegen de woekerpolis als "pensioen" zijn.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 jun. 2011 - 8:07

Het is diep triest. Toen ik midden jaren 80 van school kwam wist iederaan van mijn generatie dat het onmogelijk zou zijn 65 als pensionleeftijd aan te houden. Doordat de FNV in al die jaren alleen naar de belangen van de eigen vergrijzende achterban heeft gekeken, bang voor nog groter ledenverlies, zal de pensioenleeftijd voor mijn generatie en jongere generaties uiteindelijk niet 66 of 67 worden maar eerder richting 70 moeten gaan. Als de FNV 25 jaar geleden mee had willen werken aan het eerlijk verdelen van de pijn was dat niet nodig geweest. Asociaal, iets anders kun je er niet van maken.

cormol
cormol10 jun. 2011 - 8:07

Een akkoord dat geen akkoord is? FD: Akkoord over oude dag zaait tweespalt http://tinyurl.com/44qps34

ErnsTT2
ErnsTT210 jun. 2011 - 8:07

Nu in Buitenhof: De Pensioenfondsen mogen zelf gaan bepalen met welke rente ze rekenen, de DSB foormule dus, de Oudere Ambtenaren regelen nu dus voor zichzelf *nu* een hoog Pensioen, maar het houd wel in dat Jongeren nauwelijks nog recht op Pensioen overhouden. Enorme risico's voor toekomstige generaties, er is nog *geen* toezicht. Er is dus helemaal geen Akkoord !!! Er is nog niets geregeld, er ligt alleen maar een hele enge visie. Zoals Clairy het heel treffend noemt Balletje Balletje. De Jongeren lopen extra risico, en de ouderen blijven buiten schot !

ErnsTT2
ErnsTT210 jun. 2011 - 8:07

[quote] Groene zone Martin van Rijn, de voorzitter van de raad van bestuur van PGGM, zei dat de dekkingsgraad 'de afgelopen weken rond de 140% zweeft. 'De dekkingsgraden zijn eigenlijk dagkoersen, die we dus ook goed volgen. Afgelopen vrijdag was de dekkingsgraad 139%, dus ruim in de groene zone', aldus Van Rijn. [/quote] Dus ondanks de aanhoudende crisis en tegenvallende beurzen door Fukushima etc, draaien ze alweer puissante winsten... EN dan zouden de Pensioenen versoberd moeten worden als ze nu al 40% meer binnen halen dan ze uit moeten keren?

[verwijderd]
[verwijderd]10 jun. 2011 - 8:07

Wie zegt dat elke maatregel een vooruitgang moet zijn? We gaan noodzakelijkerwijs, omdat niemand in de afgelopen decennia eerder wilde anticiperen op de vergrijzing -bijvoorbeeld de zorgpremie vanaf de jaren zeventig geleidelijk te verhogen- een meer karige periode in. Begrijp dat nu eens, FNV'ertjes, en stop met de boel blokkeren.

1 Reactie
maclofty
maclofty10 jun. 2011 - 8:07

O jawel hoor, er is juist goed geanticipeerd alleen de verkeerde kant op!! Als dat niet was gebeurd: Gelden uit het pensioenfonds gehaald; Pensioenpremies verlaagd; Was dat niet ene Lubbers (Kok)??? Had het er nu heel anders voor gestaan. Bij de les blijven a.u.b.

elgringo2
elgringo210 jun. 2011 - 8:07

Pensioenen zijn nu ook al niet gegarandeerd. Door de tekorten bij de fondsen vanwege de crisis is er al afgestempeld. Nu wordt dat geformaliseerd. De aannames in het verleden blijken niet realistisch omdat de beurzen niet helemaal lekker meewerken. Met alleen sparen ga je je pensioen niet bij elkaar sprokkelen. Kan wel, maar dan moet er meer betaald worden en dat wil niemand. Of je betaalt meer (en ik snap dat de werkgevers dat niet willen, Nederland heeft al een gierend duur pensioensysteem voor werkgevers) of je loopt meer risico op de beurs als werknemer.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs10 jun. 2011 - 8:07

"Pensioenen zijn nu ook al niet gegarandeerd." Het gaat er dan ook vooral om om te doen alsof dat wel zo is.

PietPaaltjes
PietPaaltjes10 jun. 2011 - 8:07

We worden verraden door Jongerius.

1 Reactie
elgringo2
elgringo210 jun. 2011 - 8:07

Ik denk dat Agnes realist is. Er zit niet meer in de pot en we vergrijzen, dus het is niet op te brengen. Het is jammer maar helaas.

MarsMellow
MarsMellow10 jun. 2011 - 8:07

En ja hoor, alweer ontspringen de babyboomers de dans...

1 Reactie
bakkwast
bakkwast10 jun. 2011 - 8:07

die hebben idd keurig voor zichzelf gezorgd.

artoo
artoo10 jun. 2011 - 8:07

''Dit pensioenakkoord is een waterig compromis van wat de coalitiepartijen in hun verkiezingsprogramma hadden opgeschreven", vindt D66 Kamerlid Fatma Koser Kaya. "Wilders en Jongerius, ‘de duvel en z’n ouwe moer’, schuiven de rekening door naar de 55-minners. De verhoging van de AOW-leeftijd komt veel te laat, daar moeten we nu al mee beginnen. De volgende generatie kan niet leven in dit financiële luchtkasteel." http://www.nu.nl/politiek/2536974/iedereen-beter-af-met-pensioenakkoord.html

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa10 jun. 2011 - 8:07

Tja, op dit soort momenten is het jammer dat Paars zonder PvdA niet mogelijk is.

Irmaatje
Irmaatje10 jun. 2011 - 8:07

Niks pensioenakkoord, een principeakkoord is het. De leden mogen zich eerst nog uitspreken en ik hoop toch dat vakbondsleden over het algemeen verstandige mensen zijn. Maar ach dat dacht ik ooit van ANWB-leden ook.

1 Reactie
sociaaltje
sociaaltje10 jun. 2011 - 8:07

Irma je hebt groot gelijk. Dit is een akkoord van Jongerius en Wientjes. De achterban heeft niets meer te kiezen, er wordt voor de vorm een referendum gehouden. Wedden dat de uitkomst straks zo van tafel wordt geschoven. Agnes J weet immers wel wat goed is voor de achterban ; - ((

JoopSchouten
JoopSchouten10 jun. 2011 - 8:07

Dat de hoogte van de pensioenen afhankelijk wordt gemaakt van beleggingsresultaten, leidt volgens Roemer tot een 'pokerpensioen'. ‘Alle risico’s komen bij de (toekomstige) gepensioneerden te liggen. Werkgevers krijgen de zekerheid dat zij altijd dezelfde pensioenpremie betalen. Als in de toekomst de optelsom van premies niet meer voldoende is, voelt de gepensioneerde dat direct in zijn portemonnee. Een internationaal geroemd systeem van gespreide verantwoordelijkheid dreigt met het pensioenakkoord overboord te gaan.’ ... En zó is het ! Verscheuren dit pensioen en flikker meteen de 'gokkers' bij de pensioenfondsen eruit....

1 Reactie
cormol
cormol10 jun. 2011 - 8:07

Maar Joop kijk nu eerst eens naar de resultaten met name figuur 6: http://tinyurl.com/3roj2ro Als je dat niet wilt dan zult u voor een conservatieve optie moeten (kunnen) kiezen. Het wordt tijd dat die pensioenfondsen een scala van keuzes aanbieden zodat een ieder op basis van een aantal parameters zijn beleggingsprofiel voor zijn pensioen kan kiezen. Denk daarbij aan leeftijd, overig inkomen, inkomen partner, vermogen(b.v. eigen huis) etc.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jun. 2011 - 8:07

Geachte Joop-redactie: Zou het erg lastig zijn foto'tjes van een lachende(grijnzende) Verhagen niet meer te plaatsen. Ik word er zo zenuwachtig van.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs10 jun. 2011 - 8:07

En neem dan meteen Jongerius ook even mee!

johnnysisko
johnnysisko10 jun. 2011 - 8:07

Ik ben lid van de FNV Bondgenoten. En mijn stem krijgen ze niet. Ik stem tegen dit asociale pensioenakkoord. Ze zeggen men wordt ouder. Dat klopt misschien wel maar de vraag is hoe men ouder wordt Niet iedereen wordt lekker vrolijk fluitend ouder. Dat vergeet men steeds En het komt nogal asociaal over dat men zegt ja je mag wel eerder stoppen maar dan krijg je wel minder. Dus wil je een beetje meer geld overhouden wordt je gedwongen een paar jaar langer met je broodtrommeltje door het werk te slepen. Men zegt dat de pensioenen onbetaalbaar zijn in de toekomst. Maar ondertussen blijven de bonussen stijgen, blijft men villa's subsidieeren. Blijft men geld steken in dure prestige projecten. Als men dat geld nu eens beter besteed. Dan vallen de kosten van de Pensioenen best betaal baar te zijn Lijkt me

1 Reactie
grolschje2
grolschje210 jun. 2011 - 8:07

"Ze zeggen men wordt ouder. Dat klopt misschien wel maar de vraag is hoe men ouder wordt" Nee, dat is helemaal niet de vraag. Als je ouder wordt moet er meer worden uitgekeerd. Of je nou als een kasplantje of als een atleet oud word dat maakt niks uit.

ErnsTT2
ErnsTT210 jun. 2011 - 8:07

"Pensioenfondsen krijgen megasubsidie" Zou ene betere kopzijn geweest. Het word steeds duidelijker dat deze regering alleen maar bestaat uit stromannen van de financiele sector, want ook in de begroting van volksgezonheid is weer vele MILJARDEN gereserveerd om naar de verzekeringen te pompen. Neem Achmea: Health was able to increase gross written premiums (+16%) mainly as a result of higher government contributions. With our customers, we generated gross written premiums for basic and supplementary Health insurance of €11,942 million or 16% up on the previous year (2009: €10,319 million) due to higher government contributions and higher prices. Profit before tax from basic Health decreased to €24 million (2009: €203 million), mainly as a result of previous years’ settlements by the Dutch Health Insurers Body (in Dutch: Zorgverzekeringsfonds) ( 2009: €189 million). Corrected for this one-off, profit before tax improved €10 million. Growth is due mainly to an increased government contribution of €1.241 million 1.2 Miljard ??? Waarom dat gewoon niet *stoppen* Eureko heeft immers een netto Winst van 1.2 miljard, dat krijgen ze dus van ONS belasting geld :-(((

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs10 jun. 2011 - 8:07

"Winst van 1.2 miljard, dat krijgen ze dus van ONS belasting geld" Nee slimmerd, dat bedrag is door de overheid als premie voor verzekerden betaald. Lees je niet eens wat je copy-pasted? De winst voor belasting is maar 24 miljoen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 jun. 2011 - 8:07

Bij het opvoeren van de pensioenleeftijd komt telkens weer het argument op tafel dat we steeds ouder worden. Maar is dat echt zo? De gemiddelde leeftijd neemt toe. Omdat de kindersterfte is afgenomen. Maar dat betekend niet dat we ouder worden. Weet iemand een onderzoek waaruit blijkt dat ik het mis heb?

3 Reacties
steen15000
steen1500010 jun. 2011 - 8:07

Ik heb een actuariële (levensverzekeringswiskundige) berekening gemaakt. De gemiddelde levensduur van een 65 jarige man is in 70 jaar tijd toegenomen met ruim 4 jaar. Ik heb sterftetabellen vergeleken van de statistiek 1921/1930 t.o.v. 2000/2002.

Goodies2
Goodies210 jun. 2011 - 8:07

ha @#Molly, Leuke vraag, maar ik denk niet dat ze dat zo eenvoudigweg berekenen als een gemiddelde. Als je kijkt naar de levensverwachting voor iedereen, dan tuin je inderdaad in die val. Maar wanneer je naar de gemiddelde leeftijd kijkt wanneer 65+ mensen overlijden, zijn de afgeleide cijfers realistischer. Je mag er vanuit gaan, dat de cijfers worden aangereikt door de pensioenverzekeringen. Die kijken vooral naar dat gegeven. Mensen worden echt ouder ! Dat is dus goed nieuws en slecht nieuws. Interessante bronnen om eens door te nemen: http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/91E3EC1E-4FF2-4019-B47E-24DC24334180/0/2010bevolkingsprognose20102060sterkerevergrijzingart.pdf http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/vergrijzing/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-3286-wm.htm http://www.tno.nl/downloads/Kindersterfte%20in%20Nederland.pdf http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/D4FDC53E-C076-4D8B-A6BE-C10A6AD7A72B/0/index1235.pdf Lx

cormol
cormol10 jun. 2011 - 8:07

Misschien heeft u wat aan dit artikel? Geef iedere werknemer recht op keuze pensioenleeftijd http://tinyurl.com/63jjul Het gaat natuurlijk om het aantal jaren in goede gezondheid na je 65e jaar. Het Rijk pikt de winst van de gezonde jaren in, de ongezonde jaren mag de burger houden. Daarbij spelen zware beroepen, opleiding en geslacht een zeer een belangrijke rol. Die 6,5% korting voor een jaar eerder met de AOW is dan ook een woekerpolis-berekening van de overheid. Met een weging van goede en slechte jaren wordt geen rekening gehouden. Als we drie jaar langer moeten werken stel ik voor - 1,5 jaar na je 65e levensjaar - 1,5 jaar van je 79e tot je 80e levensjaar Om te zien hoe de diefstal van uw gezonde levensjaren door het Rijk plaats vindt zie tabel 3 van de CBS studie Resterende leeftijdsverwachting van een 65-jarige http://tinyurl.com/db2k2u De stijging sinds 1980 wordt volledig ingepikt.

johnnycomelately
johnnycomelately10 jun. 2011 - 8:07

Met dit akkoord maakt Nederland (als het wordt geaccepteerd) een uiterst verwijtbare keuze voor het Amerikaanse 'defined contribution'-pensioensysteem, waar Nederland totnutoe het 'defined benefit'-systeem hanteerde. Mijn mening uiteraard. Waarom is dat 'erg'? Ik leg uit: 'Defined contribution' betekent: U betaalt en de pensioenclub geeft u ooit een pensioen, maar zegt er niet bij hoe hoog dat pensioen wordt (dat is dus gewoon een woekerpolis in een andere vorm). 'Defined Benefit' betekent: U betaalt en wij zorgen ervoor dat wij het aan u beloofde pensioen tzt uitbetalen (70% eindloon of, inmiddels, 70% middelloon). Indexeren beloven we niet, maar als het kan doen we dat. Als Nederland zou ik kiezen voor het laatste, erger nog, ik durf te stellen: WIE NIET! Agnes Jongerius gaat kennelijk voor het alternatief: de woekerpolis. Ik wens haar veel succes bij haar volgende baan.

1 Reactie
cormol
cormol10 jun. 2011 - 8:07

In Nederland wordt voor slechts 3 à 4 procent van de werknemers een DC-regeling toegepast. Er verandert materieel dus helemaal niets op dit punt. http://tinyurl.com/3ny3wo8