Pensioenfondsen hoeven zich niet meer te houden aan buffers eisen ... Systeem wordt in de wandelgangen ook wel 'balletje balletje' genoemd
Het akkoord over de pensioenen staat nog op losse schroeven. Dat vertelt Casper van Ewijk, adjunct directeur van het Cultureel Planbureau in Buitenhof. “Er is nog heel veel onduidelijk over wie nou hoeveel pensioen krijgt en daarnaast moet de toezicht daarop nog geregeld worden.”
Uiteindelijk zijn het de jongeren die de rekening betalen vertelt Van Ewijk in Buitenhof. Het is nog zeer onduidelijk hoe de regelgeving wordt ingevuld om de pensioenen van jongeren veilig te stellen. In een tijd dat banken grotere buffers moeten aanleggen, mogen fondsen die voortaan juist verlichten omdat ze in het systeem meer verantwoordelijkheid leggen bij de deelnemers.
Het is de vraag of dat niet doorschiet in de nieuwe eisen die gesteld gaan worden”, zegt Van Ewijk. “Tot nu toe hielden pensioenfondsen buffers van zo’n 25 procent aan. In het nieuwe contract staat dat buffereisen niet meer noodzakelijk zijn.”
Fondsen kunnen daardoor straks makkelijk gaan indexeren waardoor het met name voor jongeren onzekerder wordt hoeveel er straks in zijn of haar pensioenfonds zit, terwijl de fondsen zich rijk rekenen.
Ook plaatst Van Ewijk vraagtekens bij het vrijgeven van de rentevoet. De rente wordt voortaan gekoppeld aan wat pensioenfondsen denken te halen. Een systeem dat in de wandelgangen ook wel ‘balletje balletje’ wordt genoemd. De maatregel zorgt er voor dat fondsen risicovoller mogen ondernemen.
Van Ewijk: “Het is zaak heel goed op te letten dat niet met te hoge rendementen gerekend wordt. Tegen jongeren zeggen dat ze een risico nemen is sowieso iets wat moeilijk is uit te leggen en risico is ook niet gratis. Je moet daar een vergoeding tegenover stellen en dat is nu op zijn minst onduidelijk.”