Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Peiling laat virtuele macht van Omtzigt zien maar ook grote kans op langdurige formatie

  •  
20-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
36824 keer bekeken
  •  
ANP-469989223

Volgens de laatste peiling van I&O Research zal Pieter Omtzigt, als hij met een eigen partij aan de verkiezingen gaat deelnemen, wel eens 46 zetels kunnen krijgen. Zetels afkomstig van nagenoeg alle andere partijen.

De formatie zal dan vermoedelijk niet zolang hoeven te duren want met meerdere verschillende partijen is dan een coalitieakkoord te sluiten op programmapunten die redelijk dicht bij het gedachtegoed van Omtzigt liggen.

Als Pieter Omtzigt niet met een eigen partij aan de verkiezingen deelneemt zullen er drie machtsblokken zijn die qua omvang aan elkaar gewaagd zijn maar inhoudelijk niet echt dicht bij elkaar staan. Het blok PvdA/GroenLinks zal dan de grootste zijn, gevolgd door de VVD en BBB.

Met alle thans bekende crisissen is er een grote kans dat na de verkiezingen Nederland een hele lange formatie tegemoet kan zien, alvorens een nieuwe missionaire regering kan aantreden. De onbestuurbaarheid van Nederland zal dan nog langer voortduren en het land in de pauzestand houden.

Los van de individuele partijprogramma’s, die vol zullen staan met prachtige beloften voor de eigen politieke doelgroep, geven peilingen een meer realistische verwachting weer van wat de kansen zijn in onze gepolariseerde en politiek verdeelde samenleving om snel tot oplossingen te kunnen komen. Oplossingen voor de vele hardnekkige problemen die we als samenleving het hoofd moeten bieden.

Nieuw politiek elan en een daadwerkelijke nieuwe bestuurscultuur zijn daarvoor niet toereikend. Als op die grondslagen alleen een meerderheid in een behoorlijk versnipperd politiek landschap niet, slechts of zeer moeilijk gehaald kan worden.

Het belang van individuele politieke partijprogramma’s en verkiezingsretoriek is dus maar heel beperkt als het om coalitievorming en de bestuurbaarheid van Nederland gaat.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.