Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Peiling De Hond: Kiezer PVV loopt over naar SP

  •  
04-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
670 keer bekeken
  •  
Maurice.jpg
Verschil electorale voorkeuren tussen hoog- en laagopgeleiden was nog nooit zo groot
De beslissing om Mauro weg te sturen en de eurocrisis zijn deze week zeer bepalend geweest voor de electorale voorkeuren in Nederland. Het is voor het eerst dat een grote groep PVV’ers overloopt naar een andere partij. In de meeste gevallen naar de SP. Dat blijkt uit de nieuwe peiling van Maurice de Hond die hij vrijdagavond bekend maakte in Pauw & Witteman.
Het aantal zetels van de PVV is virtueel gedaald van 29 naar 26 zetels terwijl dat van de SP steeg van 24 naar 27 zetels. Zo blijkt uit de peiling van De Hond. PvdA en CDA samen zijn nu even groot als SP en maar 1 zetel groter dan PVV.
Het zijn vooral de laagopgeleiden die van de PVV naar de SP overlopen. Dat komt omdat ze sympathie hebben voor SP-fractieleider Emile Roemer. Uit de peiling van De Hond blijkt dat 25 procent van de PVV-kiezers wel wilde dat Mauro een verblijfsvergunning kreeg.
Het meest opmerkelijke vindt De Hond dat er nu voor het eerst in dertig jaar een enorme kloof zit tussen de electorale voorkeuren van hoog- en laagopgeleiden. Op de vraag of men liever had gehad dat we de gulden destijds hadden gehouden zegt 31 procent van de hoog opgeleiden ja, terwijl dat bij de laag opgeleiden 83 procent is. Bij de laag opgeleiden scoren de PVV en SP samen meer dan 50 procent. Bij hoogopgeleiden is dat percentage maar 21 procent. Van de hoogopgeleiden scoren VVD en D66 samen 44 procent.
Plannen om over te lopen?: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.