Joop

Peiling De Hond: Kiezer PVV loopt over naar SP

  •  
04-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
350 keer bekeken
  •  
Maurice.jpg
Verschil electorale voorkeuren tussen hoog- en laagopgeleiden was nog nooit zo groot
De beslissing om Mauro weg te sturen en de eurocrisis zijn deze week zeer bepalend geweest voor de electorale voorkeuren in Nederland. Het is voor het eerst dat een grote groep PVV’ers overloopt naar een andere partij. In de meeste gevallen naar de SP. Dat blijkt uit de nieuwe peiling van Maurice de Hond die hij vrijdagavond bekend maakte in Pauw & Witteman.
Het aantal zetels van de PVV is virtueel gedaald van 29 naar 26 zetels terwijl dat van de SP steeg van 24 naar 27 zetels. Zo blijkt uit de peiling van De Hond. PvdA en CDA samen zijn nu even groot als SP en maar 1 zetel groter dan PVV.
Het zijn vooral de laagopgeleiden die van de PVV naar de SP overlopen. Dat komt omdat ze sympathie hebben voor SP-fractieleider Emile Roemer. Uit de peiling van De Hond blijkt dat 25 procent van de PVV-kiezers wel wilde dat Mauro een verblijfsvergunning kreeg.
Het meest opmerkelijke vindt De Hond dat er nu voor het eerst in dertig jaar een enorme kloof zit tussen de electorale voorkeuren van hoog- en laagopgeleiden. Op de vraag of men liever had gehad dat we de gulden destijds hadden gehouden zegt 31 procent van de hoog opgeleiden ja, terwijl dat bij de laag opgeleiden 83 procent is. Bij de laag opgeleiden scoren de PVV en SP samen meer dan 50 procent. Bij hoogopgeleiden is dat percentage maar 21 procent. Van de hoogopgeleiden scoren VVD en D66 samen 44 procent.
Plannen om over te lopen?: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (115)

lancelot2
lancelot24 nov. 2011 - 22:36

Maurice wil alweer het volk beinvloeden. En overlopers zijn van alle tijden, dus er is niets maar dan ook helemaal niets aan de hand. En laagopgeleiden passen precies bij de SP? En de SP?? Heeft helemaal niets te bieden voor het volk van Nederland, want de SP wou toendertijd weet je het nog??? geen verantwoordelijkheid nemen door in een kabinet te stappen. Gelukkig voor Nederland b.v. kennen ze hun beperktheid. En das wel een compliment waart. Biertje?

NeoNL
NeoNL4 nov. 2011 - 22:36

Dat vind ik heel goed nieuws, en die kunnen de fop socialisten van PVDA, GL en D66 in hun zak steken. Wat mij betreft wordt de SP de grootste, dat zou ik hilarisch vinden ten opzichte van die zuurpruimen die altijd af zitten te geven op het zogenaamde extremisme van de SP. PVDA wederom 2 er af. Spekman moet vlug zijn, wil hij geen voorzitter worden van een club die meer leden achter de bestuurstafel heeft dan ervoor, zo langzamerhand.

NeoNL
NeoNL4 nov. 2011 - 22:36

Wauw! SP is ook groter dan het paar GL-D66 samen! Lijkt me duidelijk wat de kiezer wil. ;-)

JanJansen17
JanJansen174 nov. 2011 - 22:36

Is hiermee nou bewezen dat de PVV kiezer laag opgeleid is en makkelijker te manipuleren? Dat Henk en Ingrid niet de gemiddelde belastingbetaler is waar dhr. Wilders het profiel van de kiezer op had afgestemd? Dat Henk en Ingrid inderdaad die burges zijn die juist door deze coalitie zo hard in hun portemonnee worden graakt? Die Henk en Ingrid waar de PVV zich hard voor zou maken, maar ondertussen 200 verkiezingsbeloften de prullemand in heeft gemieterd. Heel langzaaam begint het door te dringen. Staten Leden beginnen hun boeltje op te pakken en de kiezer zal steeds meer eieren voor zijn geld kiezen. Het tij is aan het keren.....

degewoneman
degewoneman4 nov. 2011 - 22:36

http://youtu.be/ZkhglTb0bPc

zegmaarmark
zegmaarmark4 nov. 2011 - 22:36

aha, ik begrijp t: de peilingen van de Hond zijn onbetrouwbaar tenzij gunstig voor de SP. jaja. lol. joop logica...

Sjaak3
Sjaak34 nov. 2011 - 22:36

De zwevende kiezer. Jammer dat door deze groep zoveel onrust is gekomen in Nederland. Mijn advies aan deze stemmers, neem de moeite om het programma van de PvdA door te nemen. Luister niet naar populistisch geneuzel en stem ten minste op de PvdA of tenminsten Blanco.

NeoNL
NeoNL4 nov. 2011 - 22:36

Als hier een kabinet van gevormd moest worden, werd het VVD-CDA-CU met gedoogsteun van PVV en SGP. Zo klaar als een klontje, want de Christen Unie gaat nooit in zee met D66, die zij zien als een groter gevaar voor de rechtsstaat dan de PVV. http://www.nujij.nl/politiek/christen-unie-minder-links-en-d66-groter-gevaar.11693500.lynkx#axzz1cTWOoAKB

stuur47
stuur474 nov. 2011 - 22:36

Maar hopen dat de sp niet wegloopt voor hun verantwoordelijkheid. Ze hebben een uitstekend verhaal voor onze H&I's en bieden, samen met de pvda en groenlinks, een goed tegenverhaal richting de vvd, pvv en het cda. Wanneer de sp ook nog eens haar diep gewortelde socialistische veren afschudt en overgaat naar de meer realistische Sociaal Democratie, kunnen ze samen met de pvda en groenlinks een stevig Sociaal Democratische geheel vormen. De sociaal liberale tint van d66 er bij en we krijgen nog een mooie lente straks.

pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr4 nov. 2011 - 22:36

de scheidslijn tussen uiterst rechts en uiterst links is bij een deel van het electoraat altijd al dun geweest - vanwege het compleet falen van de regerende politiek, zoals we die al 3 decennia kennen, overal in Europa. Alleen: onze ervaring leert wat rechts ons heeft gebracht- daarvoor hoeft u maar om u heen te kijken- dus er blijft nog maar één weg over

Hermanbakker
Hermanbakker4 nov. 2011 - 22:36

Zo zie je dat vele opleidingen niets voorstellen, maar 31 % van de hoogopgeleiden lijkt het te begrijpen. Als afgestudeerd econoom ben ik vast hoogopgeleid, en wist dus (?) al heel lang dat de voorwaarden voor de invoering van de euro niet waren vervuld toen die werd ingevoerd. Nu zitten we met de gebakken peren, landen als Noorwegen en Engeland hebben die niet. Overigens wist ik niet dat de politici, en het IMF, er zo'n rotzooi van hadden gemaakt. Cruise schip zanger Berlusconi zit daardoor in de problemen, z'n nieuwe album 'ware liefde' kan pas later uitkomen. Sarko's echtgenote Bruni zal door de bevalling ook wel minder liedjes op de markt brengen. Volgens mij is het alleen maar afwachten tot de euro klapt, de vergadering van de machtige wereldleiders in Cannes toonde aan dat zij lijden aan machteloosheid, als het niet gaat over oorlogen op touw zetten. Het laatste kunnen mannen als Obama en Sarko wel, zij hebben nooit begrepen 'dat oorlog de manier is waarop politici kennelijk overbodige rijkdom vernietigen'. Onder Obama liep en loopt de VS staatsschuld dramatisch op, onder Sarko gebeurde hetzelfde. De laatste kan nu misschien, na z'n aanval op Libië, z'n mislukte Middellandse Zee Unie opnieuw proberen op te starten. Helaas zullen de Fransen daardoor eerder een boterham minder dan meer gaan eten.

eeweew
eeweew4 nov. 2011 - 22:36

Die opleidingskloof komt overal terug. De vraag is wat we er aan moeten doen. Mensen moeten niet oordelen over dingen waar ze niets van weten. Mensen die niet weten wat het verschil tussen een minister en een Kamerlid is hebben de macht.

Gelijkhebber
Gelijkhebber4 nov. 2011 - 22:36

Peilingen weergeven als belangrijk feit in het nieuws. Het wordt steeds gekker. De voortdurende aanwezigheid van Maurice de Hond en zijn peilingen in de media zijn een bedreiging van de democratie. De Hond wil het politieke bestel veranderen door de burger via internet meer invloed te geven. Met die wetenschap moeten zijn peilingen met argwaan worden bekeken. Is het allemaal echt waar wat hij peilt?

JanJansen17
JanJansen174 nov. 2011 - 22:36

Immigratie Nederland bereikt hoogste punt in tien jaar tijd De immigratie in Nederland heeft vorig kwartaal het hoogste niveau bereikt in tien jaar. Van juli tot en met september emigreerden ruim 57.000 mensen vanuit het buitenland naar Nederland. Dat is meer dan in alle andere kwartalen vanaf 2001 De immigratie uit niet-westerse landen, waar dit kabinet, en zeker gedoogpartner PVV, het gevoeligst voor zijn, is relatief laag. Dat is overigens al jaren het geval: 651 Marokkanen en 1.136 Turken immigreerden. Tegenover 651 Marokkaanse immigranten stonden 412 emigranten naar Marokko De meeste immigranten kwamen uit andere landen van de Europese Unie. Meer dan 6.000 van hen waren Pools. Daarna komen Duitsers, Britten en Spanjaarden. Buiten de Europese Unie droegen vooral China (2.622) en de landen van de voormalige Sovjet-Unie (2.252) bij aan het immigratierecord http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/05/immigratie-nederland-bereikt-hoogste-punt-in-tien-jaar-tijd/ Met andere woorden; de PVV dient niet langer doel in de politiek. Van massa-immigratie uit niet westerse landen is geen sprake; ook nauwelijks geweest, zeker die laatste 10 jaar sinds die nieuwe wet van Job Cohen in werking is gesteld. U weet wel die man van de PVDA die Nederland op het randje van de afgrond zou hebben gebracht door de Islamisering te motiveren. Onlangs nog uitgebreid te zien in het PVV spotje voor de politieke partijen, waar volgens dhr. Wilders nog dagelijks de sluizen wagenwijd openstaan en vliegtuigen vol met duizenden immigranten uit niet westerse landen in Nederland worden afgeleverd. Waar uit angst voor een zogenaamde aanzuigende werking van duizenden kinderen uit Afrika, het afgeven van een verblijfsvergunning voor Mauro en zijn lotgenoten, nog steeds uitgesloten is. Maar waarmee de PVV gedreigd heeft met een kabinetscrisis. De PVV loopt ver achter op de feiten waarmee het one -issue standpunt, betreffende de Islamisering, linea recta naar de prullenbak kan worden verwezen!!! En uh, Henk en Ingrid...... wat heeft de PVV nou echt voor u en voor ons land gedaan? Bedenk dat de PVV 200 verkiezingsbeloften heeft ingewisseld om 130 km harder te mogen rijden en er op kleine schaal weer mag worden gerookt in de horeca!! Niet meer en niet minder....

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch4 nov. 2011 - 22:36

Henk en Ingrid zal het worst zijn hoe de partij heet. Als het maar een tegenpartij is. Ze stemmen net zo makkelijk op de SP als op de pvv.

peterh2
peterh24 nov. 2011 - 22:36

Ik zou me als PvdA sympathisant eerder zorgen maken over het feit dat de SP nu even groot is als de PvdA en het CDA bij elkaar... Qua sociale agenda zijn de PVV en de SP niet zo verschillend, beide hebben een stevig linkse agenda op dat vlak. Het zorgelijke lijkt me vooral dat ze niet terugkeren op 'het oude nest', want tegelijk daalt de PvdA ook 2 zetels in deze peiling, maar dat krijgt begrijpelijkerwijs minder aandacht...

TheBigLebowski
TheBigLebowski4 nov. 2011 - 22:36

Een heel goede zaak. Het mag wel wat socialer in Nederland. Op naar een links kabinet!

TheBigLebowski
TheBigLebowski4 nov. 2011 - 22:36

Ik ben universitair afgestudeerd en stem SP. Ik snap niet waarom dat niet zou kunnen. Al dat gegeneraliseer. Bah.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 nov. 2011 - 22:36

Een SP-er die een PVV-er kan worden???!! Hoe gek is Maurice om zulke totaal contradities aan ons proberen te verkopen?! Op deze manier wil Maurice de PVV geestelijk ligaliseren en dopen als waardige politiek partij, terwijl die een politiek beweging is waar de finaciers en makers onzichtbare mogen zijn? Hou op met het vergelijken van de extreemrechts beweging PVV met de sociaal politiek partij SP. Hou op met jullie kinderachtig trucjes, wij zijn niet gek!

marnixDeWitt
marnixDeWitt4 nov. 2011 - 22:36

Soms kom je zomaar nog wel eens een aardig artikeltje tegen. Niet geheel van toepassing hier maar toch; http://www.groene.nl/2002/11/de-bv-zorreguieta

neutralist
neutralist4 nov. 2011 - 22:36

Allebei niet zulke slimme partijen dus ik snap de overstap wel.

ErnsTT2
ErnsTT24 nov. 2011 - 22:36

Het is gewoon lulkoek van de bovenste plank om de SP i zwart te maken nu die al maanden stijgen in de peilingen en al boven het CDA en de PvdA uitzijn gekropen door betrouwbaar en noest buurtwerk http://www.synovate.nl/content.asp?targetid=622 Kies voor maandreportage klik PVV en SP even aan, en je ziet dat het onmogelijk is dat de SP stemmers van ed PVV komen, want de SP is al vanaf augustus sterk stijgende, terwijl de PVV gelijk blijft. De Hond, is gewoone en werknemer van het Kabinet, en hij is nu bezig om de SP als populistisch weg te zetten, maar niet aan de hand van onderzoek of feiten. Integendeel, de werkelijkheid is dat Maurice de Hond bezig met Propaganda, voor het szittende Kabinet, dat nu probeert om de gedoogpartner te dumpen en in te ruilen voor D66... (en de geschiedenis heeft bewezen dat D^^ zich graag laat omkopen...)

mrwonkish
mrwonkish4 nov. 2011 - 22:36

Wat een gemekker binnen hetzelfde paradigma, beetje kibbelen of we zwart of lichtzwart willen...

keck66
keck664 nov. 2011 - 22:36

Middenpartijen weggevaagd. Polarisatie. Macht op de flanken. Volgend kabinet weer een minderheidskabinet.

JoopSchouten
JoopSchouten4 nov. 2011 - 22:36

Reactie op Piet de Geus, za 05 november 2011 12:21 in reactie op Joop Schouten "Dit doen alle partijen, ieder met hun eigen invulling van het woord ressentiment.": 'En met hun eigen spelling van het woord erbij ook nog.' Ach ja ... ... 'Nee Joop, er zijn twee partijen die het doen en daar succesvol in zijn. De PvdA is er net iets te fatsoenlijk voor en weet daardoor niet hoe ze die laagopgeleide kiezer moeten bereiken: die zoeken nog steeds naar "een verhaal".' Ja, dat denk ik ook. Waarschijnlijk heet het verhaal' de Vierde Weg'. ... 'SP en PVV weten dat het verhaal er niet toe doet en dat het vooral om vorm gaat: goedkope oneliners, humor om te lachen en de zaken vooral niet zo moeilijk maken als ze zijn.' Hert is dat je letterlijk schrijft, maar anders zou ik denken dat een grapje maakt. Behalve de manke vergelijking tussen deze twee partijen (...) is 'het verhaal' onderbouwd met wetenschappelijk feiten en praktijkkennis. Volkse taal met humor kan heel leuk zijn (...). ... "Jouw voorkeur gaat uit naar neoliberalen met de psychische zelfvergiftiging in het zich vergissen omtrent de waarden van 'de vrije markt' ..." "' Er is een dichter aan jou verloren gegaan. Geen groot dichter, maar wel een die het maximale uit de dichterlijke vrijheid weet te peuren.' Mwoaàà, een beetje plakken en knippen. Ik zocht naar de definitie van het woord 'ressentiment' en vond deze schitterende zin. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ressentiment (Tweede alinea onder de inhoud.) Ik zal je compliment aan WikiPedia doorgeven. ... "Het gaat gewoon om de keuze welke maatschappijvorm je wenst. Een die beschermd of een die afbreekt.": 'Je hebt niet eens in de gaten dat het juist de partijen waar hoogopgeleiden op stemmen zijn die jou beschermen: van de wieg tot het graf.' Ik denk dat wij er allen samen voor zorgen dat we elkaar helpen. De verdeling en het beheer van de geldpotjes zal anders moeten dan wat neoliberalen voor ogen staat.

Meta Foor
Meta Foor4 nov. 2011 - 22:36

Links in Nederland is equivalent met anti-rechts . politiek van de koude grond , zullen we maar zeggen : kan vriezen en kan dooien

Ictus
Ictus4 nov. 2011 - 22:36

Uiteindelijk hebben dit soort verschuivingen naar de politieke uiteinden vooral met banale zaken als geld te maken. De huidige golf van payroll-contracten en de booming uitzendindustrie zorgen voor veel mensen met een onzekere toekomst, zowel met als zonder een eigen huis. Ontevreden mensen stemmen op ontevreden partijen. Aangezien de pvv nogal wat invloed heeft momenteel zal de sp de komende jaren heel wat ontevreden pvv-stemmers mogen verwelkomen

Jan Jansen2
Jan Jansen24 nov. 2011 - 22:36

Emile heeft in ieder geval zijn ogen niet gefotoshopt. OMG! We are of peace. Always.

hetgroteplaatje2500
hetgroteplaatje25004 nov. 2011 - 22:36

Als PVV stemmers inderdaad gaan overstappen naar de SP heeft dat m.i. weinig tot niets te maken met Mauro. Maar veel meer met het feit dat de PVV de regering niet heeft laten vallen nadat onze bijdrage voor het Europese noodfonds werd verhoogd van 42 naar 98 miljard(!) in deze tijd van veelal onterechte bezuinigingen die 18 miljard behelzen. En de SP is naast de PVV de enige partij die EU-kritisch zijn.

johnnysisko
johnnysisko4 nov. 2011 - 22:36

Om even alle reacties te beantwoorden op mijn post probeer ik het samen te vatten. Excuses als ik niet iedereen beantwoord naar tevredenheid Mijn conclusies concludeer ik uit vele jaren ervaring. "Hoger opgeleiden zitten dan misschien wel allemaal in bestuurlijke posities. Maar hoger opgeleid wil niet altijd zeggen slimmer en meer kennis. Dat is tegenwoordig een scheef beeld. Een kenmerk van onze maatschappij. Als je op vmbo zit ben je dom en heb je niet goed je best gedaan maar als je op vwo zit en later op uni dan heb je het gemaakt. Bullshit. De reden dat ik dat noem is door ervaringen in het bedrijf waar ik werk Ik werk bijvoorbeeld in de koeling en al 3 jaar lang werken we met materiaal wat nauwelijks aan de temperatuur komt. Producten zijn niet echt zo goed van kwaliteit daardoor. We vragen al jarenlang om nieuw materiaal zodat we ons werk efficient en zo goed mogelijk voor de klant kunnen doen. Maar de mensen in de bestuurlijke posities komen nooit eens bij ons kijken en met een pennestreek zeggen nee niet nodig en moeten we maar met onderdeeltjes zien hoe we ons redden. Terwijl om de 3 jaar het kantoor opnieuw wordt ingedeeld en opgeknapt. En zo hoor ik nog vele andere voorbeelden in mijn omgeving van andere bedrijven. Nu ben ik niet perse tegen iedereen die in hoger opgeleide functies zit. Ik ken ook vele goeie mensen die hun vak goed uitoefenen. Maar het eerste beeld wat ik schetste komt helaas in vele vormen voor Net zoals de oprekking van de pensioenleeftijd. Wordt zomaar omhooggetrokken vanwege onjuiste argumenten. En er wordt niet gekeken en gevraagd aan mensen of ze het ook daadwerkelijk kunnen. Nee de mensen die het beslissen schijnen het beter te weten maar die hoeven dan ook niet zo lang door te werken De SP maakt altijd goeie weloverdachte beslissingen. En vaak is hetgeen de SP voor waarschuwde ook uitgekomen. Helaas kom je er niet alleen met waarschuwen alleen. Je moet ook goeie ideeen hebben en oplossingen kunnen bieden. Dat kunnen we. Zie nu maar in provincie Brabant en Zuid Holland waar de SP zich goed weet te redden Ik ben me er van bewust dat hoogopgeleiden zoals men het noemt er voor zorgen dat er techniek ontwikkelt wordt waar ik mee moet werken. Ik ben me daarzeker van bewust. Maar ik hoef niet uit eeuwigheid dankbaar te zijn en als een braaf hondje hun materiaal aan te nemen en daarmee automatisch braaf achter hun aan lopen De maatschappij waarin wij leven of zouden moeten leven zou een maatschappij moeten zijn waar men elkaar van beide kanten serieus neemt. Men beschuldigd mij dat ik me afzet tegen hoogopgeleiden en een afkeer van ze heb. Zou je het gekvinden als in het beleid wat de laatstje jaren of bijna decennia niet is geluisterd naar de laagopgeleiden? Jarenlang wordt er over onze hoofd en achter onze rug om beslist. En dan moeten we nog dankbaar zijn ook?

ErnsTT2
ErnsTT24 nov. 2011 - 22:36

"Al ga je op je kop staan, daarmee verander je de metingen van De Hond niet." Neuh, dat doet ie zelf wel, kijk maar eens goed naar de verschillende grafiekjes, dan zie je dat het lijntje van de SP opeens hoekig erin geplakt word. Alleen daaraan kun je al zien dat die "metingen" van m'neer de Hond, met een flink pak zout genomen mogen worden, of is het je niet eens opgevallen, dan heb je zeker ook niet gezien dat de andere gedoogpartij opeens ontbreekt in de peilingen? Wel opvallend dat je zo opvallend Oostindisch blind blijkt als het je niet uitkomt wat je te zien krijgt. Moet ook wel erg vervelend zijn dat ik de zo zorgvuldig geplande smearcampaign met een simpel vergrootglaasje blootleg... Jammer Piet, maar het lukt je weer niet, deze feitelijkheden zijn voor iedereen zichtbaar, vooral dat ontbreken van de SGP ga je niet meer goedlullen, al praat je als Brugman, wat er niet is, is er niet...

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai4 nov. 2011 - 22:36

PVV en SP zijn onafhankelijke politieke partijen die geen behoefte of kans hebben op een goedbetaalde baan na hun politieke carrière. Dus kan me goed voorstellen dat voor een objectieve kiezer voor ze beide een goed alternatief zijn voor de Zalm'n Koks , Bos en vd Laan van deze wereld.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen4 nov. 2011 - 22:36

Nou Hans, Dat die goedbetaalde baan regelen ze bij de PVV nu alvast. Ze hebben niet voor niets dubbel en driedubbelfuncties. 2e Kamerlid + Statenlid + fractiemedewerker. Of deze Europarlementarier + Statenlid. En dan hebben we nog deze combi: 2e Kamerlid + Gemeenteraadslid + fractiemedewerker. Het kan bij de PVV allemaal. De heer vd Mos zit vet over een ton per jaar hierdoor. Niet slecht voor een leraar. Kan hij nu alvast sparen voor de tijd ná zijn politieke loopbaan. Bij de SP begrijp ik nog dat ze na hun politieke loopbaan idealistisch aan de slag gaan. PVV-ers daarentegen komen niet makkelijk in een hoge functie door hun veel te stellige politieke standpunten. In ieder bedrijf werken immers mensen waarvan ze roepen dat ze het land uit moeten. Zo'n persoon is dus niet echt bevorderlijk voor de sfeer op de werkvloer. Maar misschien is er wel plek voor PVV-ers bij uitzendorganisaties? Even een opfrisser: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/02/driekwart-uitzendbureaus-discrimineert/?utm_campaign=rss&utm_source=syndication

ErnsTT2
ErnsTT24 nov. 2011 - 22:36

[PVV en SP zijn onafhankelijke politieke partijen die geen behoefte of kans hebben op een goedbetaalde baan na hun politieke carrière. ] Wat een nonsens, de PVV zit werkelijk vol met Jobhoppers uit de VVD, die om het mooie woord maar eens van stal te halen, bol staan van het Hedonisme (of komt het door het vele lunchen met andere VVD corifeeen?) Terwijl het bij de SP juist omgekeerd is, die werken vanuit altruisme, voor de goede zaak: [quote] Zoals blijkt uit tabel 3 zijn de verschillen tussen partijen klein. Onder meer kan worden geconstateerd dat op de eigen persoon gerichte motieven (zelfontplooing, eigen ideeën kunnen toepassen) voor de raadsleden van de SP en van de confessionele partijen niet aan de orde zijn. [/quote] http://dnpp.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/jb-dnpp/jb03/castenmiller.pdf

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2011 - 22:36

Fijn, zitten we weer met ze opgescheept. Maar ach, die lopen bij het minste of geringste weer over als Wilders een lekker scheetje laat. Onbetrouwbaar tot op het bot.

1 Reactie
Emery
Emery4 nov. 2011 - 22:36

...Fijn, zitten we weer met ze opgescheept.... Morele superioriteit, weet je nog? En dan nog te beseffen dat deze kiezers vroeger al eens zijn overgelopen van de SP naar de PVV. Kortom: wat is een SP-er?

ElChe
ElChe4 nov. 2011 - 22:36

En weer eentje weg bij de pvv. http://www.gelderlander.nl/voorpagina/veluwezoom_oost/9809770/Statenlid-stapt-uit-fractie-PVV-Gelderland.ece

4 Reacties
Sjaak3
Sjaak34 nov. 2011 - 22:36

Inderdaad het gaat steeds meer lijken op de lpf toestanden. Ik krijg steeds meer hoop dat deze Postduiven vereniging venlo zich zelf de das omdoet.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman4 nov. 2011 - 22:36

De PVV lijkt voor velen een opstapje te zijn naar een één-lid-fractie ;-)

marnixDeWitt
marnixDeWitt4 nov. 2011 - 22:36

De PVV is een prima opstap geweest om in de politiek verder te gaan, zwalkers, figuren die van partij naar partij hobbelen.

marnixDeWitt
marnixDeWitt4 nov. 2011 - 22:36

Ik denk dat het bij veel partijen behoorlijk dunnetjes in de broek aan het worden is. Ineens hoor je 'ach het zijn maar peilingen' (als het je niet uitkomt natuurlijk).

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2011 - 22:36

O jee, hoe moet het nu met de duiding hier? PVV stemmers zijn immers fascisten, racisten, xenofoben? Maar als ze op de SP stemmen zijn het weer toffe peren? Hoe zit dat nou precies?

2 Reacties
JanB2
JanB24 nov. 2011 - 22:36

Voortschrijdend inzicht.

ErnsTT2
ErnsTT24 nov. 2011 - 22:36

Heel eenvoudig, het is een drogredenatie van de Hond om zijn opdrachtgevers te vriend te houden... Hier kun je overduidelijk zien waar ed PVV kiezers vandaan komen: http://tinyurl.com/11-11-07-De-Bonte-Hond De Oranje lijn is de Inverse van de VVD lijn, en zie hoe prachtig nagenoeg congruent, de bruine en oranje lijn zijn... Maar dat gaan Maurice niet vertellen, zoals hij wel meer verzwijgt... Want wat kennelijk niemand buiten deze Asperger opvalt is dat de Hond, de SGP ook verzwijgt, best wel vreemd, een gerenomeerd "instituut" dat helemaal vergeet om de oudste Partij in zijn verslaglegging mee te nemen...

shoarmabakker
shoarmabakker4 nov. 2011 - 22:36

Ah, onder de SP-ers zitten dus ook fascisten.

3 Reacties
JanB2
JanB24 nov. 2011 - 22:36

Een voorbarige conclusie. Je zou eerder over mensen met een voortschrijdend inzicht kunnen spreken. Die zijn bij de VVD overigens ver te zoeken.

JoopSchouten
JoopSchouten4 nov. 2011 - 22:36

Die zijn slimmer.

eeweew
eeweew4 nov. 2011 - 22:36

Veel mens men die PPV stemmen doen dat niet vanwege de standpunten van maar om overal tegenaan te schoppen. Dat kunnen ze bij zowel de PVV als bij de SP doen. Het enige verschil is dat de SP ondertussen ook nog iets zinnigs te zeggen heeft.

Coropa
Coropa4 nov. 2011 - 22:36

Er zijn volgens mij meer redenen waarom een deel van de PVV aanhang nu SP zal stemmen. Zo had de SP ooit een nota “gastarbeid en kapitaal.” Hierin schreef men, “dat gastarbeiders moesten integreren (naar de kapitalistische westerse cultuur), zo niet dan moesten ze vertrekken met een premie toe.” Ook was daar nog de heer Lazrak Tweede Kamerlid van de SP die vond: “dat allochtonen gespreid moesten wonen.” Nu dit soort geluiden zal de PVV overlopers als muziek in de oren klinken. Tevens is de SP een partij die zich snel aanpast naar de mening van het volk. Nadat bleek, dat de meeste Nederlanders voor een vorstenhuis zijn paste de SP haar standpunt op dit gebied direct aan. Ook het standpunt betreffende de NAVO werd zodoende aangepast. Dus een hoog Henk en Ingrid gehalte. Dus zijn er veel raakvlakken tussen de SP en PVV.

1 Reactie
JanB2
JanB24 nov. 2011 - 22:36

Uw PSP is anders ook 180 graden gedraaid.

JanJansen9
JanJansen94 nov. 2011 - 22:36

'Het zijn vooral de laagopgeleiden die van de PVV naar de SP overlopen...' Zitten er dan ook hoger opgeleiden binnen de PVV? En zo ja: wat is de definitie van hoger opgeleid? Maak je dan meer gebruik van je hersencapaciteit en analytische vermogens? Kortom: ik kan me echt niet voorstellen dat een (na)denkend mens sympathie heeft voor de PVV. Ik kan me wel voorstellen dat er slimme mensen zijn die de politiek de rug willen toekeren. Mijn advies: stem dan niet, dat is een veel duidelijker signaal. Laat u zich hierbij vooral de ogen openen door te kijken naar het feitelijke stemgedrag van de PVV in de tweede kamer: dat staat haaks op hun eigen opvattingen. Behalve natuurlijk de briesende haat jegens alles wat anders is.

1 Reactie
Jantje68
Jantje684 nov. 2011 - 22:36

Het merendeel van de PVV en SP kiezers is laag opgeleid. Dat is ook logisch omdat deze partijen allebei volstrekt onrealistische denkbeelden hebben. Overstappen van PVV naar SP en omgekeerd is zo niet nog onmogelijker. Dat kan alleen als je volstrekt niet begrijpt waar het over gaat.

Bernie2
Bernie24 nov. 2011 - 22:36

Wat moet je hier nu mee, twee booming stromingen? De ene bestaande uit degelijke socialist-minded zwevers, en de andere onderbuikende PVV'ers die in andere tijden gerust op een Mussert gestemd zouden hebben? En Spekman shocking klem between de populistische stem. (vrij naar Tol Hanse) Ik neem aan dat de PVV hiermee aan haar lang verwachte downfall is begonnen, dat het haatzaaien zich nu eindelijk keert tegen de architecten ervan: Wilders en zijn handlangers en hun hufterige gedachtegoed. Nu is het zaak dat links (desnoods met de nodige verbindingen) een vuist maakt en daarmee de bedoelingen van de kille VVD aan de kaak stelt en de club hopeloos overbodig maakt. En ik geloof dat Roemer dat veel beter kan dan Spekman.

1 Reactie
Voice
Voice4 nov. 2011 - 22:36

Ik hoop het voor u, maar ik zou toch minder tabletjes tot mij nemen. Zo rozenkleurig zie ik het nog niet. De enige representabelheid is die van werkelijke verkiezingen en dan zie ik wel wat de echte feiten zijn. Ik hoop een vermindering van 10 zetels voor de PVV en hiervan een 5 zetels voor de VVD en 5 voor de SP. Kijk, ik kan ook sociaal zijn! ;-)

JoopSchouten
JoopSchouten4 nov. 2011 - 22:36

Jemig. Dat wordt wat. Ga d'r maar aan staan. Ex-PVV's heropvoedenen lijkt me een zware dobber. Als ze tijdens het folderen maar geen vreemde aandrang krijgen met met al die brievenbussen.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten4 nov. 2011 - 22:36

met met

meijerlahn
meijerlahn4 nov. 2011 - 22:36

Wie of wat moet ik geloven? http://www.synovate.nl/content.asp?targetid=621

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch4 nov. 2011 - 22:36

Dat wat het beste in uw straatje past

ElChe
ElChe4 nov. 2011 - 22:36

Je kunt dit ook zien als het gevolg van voortschrijdend inzicht bij een flink aantal mensen.

2 Reacties
python
python4 nov. 2011 - 22:36

Mensen zijn net pingpongballen.

marnixDeWitt
marnixDeWitt4 nov. 2011 - 22:36

Helemaal eens, El Che. De partijen die de afgelopen jaren de absurde arrogantie hadden de SP buiten de deur te houden zullen het ongetwijfeld gaan merken. Standvastige partij zonder gezwalk en een uiterst betrouwbare en sympathieke Roemer.

sjaakie2
sjaakie24 nov. 2011 - 22:36

Niet om mijn gelijk te halen, maar ik heb altijd al gezegd dat de PVV en de SP beide protestpartijen zijn met veel extreme standpunten. Veel SP-ers liepen de laatste jaren naar de PVV en dat kan ook net zo goed weer andersom gaan. Het ludieke van dit feit is altijd nog wel dat sommige SP-stemmers hier de PVV-stemmers minachten terwijl ze blijkbaar zelf bijna net zo extreem zijn en dezelfde achterban delen.

2 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra4 nov. 2011 - 22:36

== Veel SP-ers liepen de laatste jaren naar de PVV en dat kan ook net zo goed weer andersom gaan. Het ludieke van dit feit is altijd nog wel dat sommige SP-stemmers hier de PVV-stemmers minachten terwijl ze blijkbaar zelf bijna net zo extreem zijn en dezelfde achterban delen. == Ten eerste is dat geen feit, maar een bewering van jou, die je niet met feiten staaft. Verder blijkt nergens uit dat die "sommige SP-stemmers" net zo extreem zijn en dezelfde achterban delen, derhalve kun je niet "blijkbaar"gebruiken, maar een ander woord dat aangeeft dat jij denkt dat dat wel eens zo zou kunnen zijn. En wat er "ludiek" (speels-positief) aan dat alles is, dat zie ik óók niet.

JanB2
JanB24 nov. 2011 - 22:36

Alleen mensen die 20 jaar lang de neoliberale propaganda en de Telegraaf op zich hebben laten werken houden nu nog vol dat de SP extreem is. Deze lieden zijn vaak ver van de meest elementaire beschavingsnormen weggedreven. Wat de SP nu wenst is namelijk niet meer dan dat wat vroeger vanzelfsprekend was. En als dat vanzelfsprekende niet meer van deze tijd zou zijn dan zegt dat meer over deze tijd dan over de SP. Hoog tijd dat de tijden gaan veranderen. De mislukking van het turbokapitalisme is zo onderhand wel evident.

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2011 - 22:36

Dat de PVV kiezer overloopt naar de SP had ik van de week al voorspeld. Daar waren al die zielige "betraand jongetje" foto's etc. ook voor bedoeld. Bij links zijn ze natuurlijk niet helemaal achterlijk, ze weten maar al te goed dat veel PVV stemmers niet alleen simpel zijn, maar ook vreselijk sentimenteel en eenvoudig te manipuleren. Zoals die meneer Ewout Klei in zijn stukje al opmerkte; emo-porno is verwerpelijk maar het werkt wel !

1 Reactie
JanB2
JanB24 nov. 2011 - 22:36

Ik denk eerder dat Henk en Ingrid in de wat slimmere uitvoering gewoon tot de conclusie komen dat ze van de PVV niets te verwachten hebben. Want laten we eerlijk zijn: wat heeft de PVV nou eigenlijk klaargespeeld in het afgelopen jaar. Juist: he-le-maal niets.

Yggdrasil
Yggdrasil4 nov. 2011 - 22:36

Tussentijdse peilingen zeggen me helemaal niets en de peilingen van meneer de Hond vertrouw ik al helemaal voor geen meter. Maar ik lees hier al wel weer de bekende kort door de bocht reacties als zou de SP uit dezelfde electorale vijver vissen als de PVV, de grootst mogelijke flauwekul natuurlijk. Dat er blijkbaar mensen naar de PVV zijn gelopen vanwege de punten die Wilders heeft gejat van de SP maar geenszins van plan is om ook maar enige uitvoering te geven aan die punten is evident. Ik geloof dan ook niet zoveel van de enorme berg zetels die er voor de SP in het verschiet liggen, ik schat in dat de echte, uit idealen bestaande, SP-stemmer in een orde van grote liggen tussen de 15 en 20 zetels en dat vind ik ook goed genoeg. Een ander fabeltje wat ik hier weer lees en waarschijnlijk voortkomt uit pure eigen frustratie is het gegeven dat de SP niet zou kunnen of willen meeregeren, ook dat is je reinste flauwekul. De enige reële mogelijkheid die er voor de SP was om mee te regeren qua samenstelling en qua aantal zetels was om aan te schuiven bij de PvdA van Bos en het CDA van Balkenende en door beide is dat tegengehouden, door het CDA is het zelfs verplicht gesteld die wilde absoluut niet met de SP in zee omdat het dan een links kabinet zou worden. De keuze om niet met de SP in zee te gaan werd door de PvdA om andere redenen overgenomen. Ik zie en lees ook weer over de armoe die sommige stemgerechtigden bezitten. Want ik lees dat er mensen bij de PVV weglopen vanwege de Mauro-standpunten. Het weglopen bij een partij vanwege één standpunt is al vreemd te noemen maar dan ook nog weglopen bij de PVV vanwege de Mauro-affaire is helemaal vreemd. Wanneer die mensen zo begaan zijn met Mauro waarom heb je dan in vredesnaam ooit op de PVV gestemd. De peilers van de PVV zijn nota bene racisme en xenofobie en het is de eerste wens van Wilders om zoveel mogelijk allochtonen over de grens te kieperen, bij voorkeur bij Scheveningen. Tussentijdse peilingen zeggen me niet zoveel want als het puntje bij paaltje komt, met de verkiezingen dus, dan switchen de mensen toch weer naar de "gevestigde" partijen en ik denk zelfs dat het CDA zich ooit ook wel weer zal herstellen tot de grootte die ze al eerder had. De SP vergelijken met de PVV omdat kiezers van de ene partij overlopen naar de andere is ook absolute flauwekul, beide partijen lijken in niets op elkaar. De SP is zoals de naam al zegt een sociale partij die begaan is met ALLE inwoners van Nederland en de PVV is een a-sociale partij die begaan is met een gedeelte van de Nederlandse bevolking. Ik stem en ben lid van de SP al sinds geruime tijd en ik zal nooit bij de SP weggaan om a single issue want ik ben het ook niet eens met alles wat de SP doet. Maar er zou één reden zijn waarom ik zou kappen met de SP en dat is het moment dat de SP op enigerlei wijze zou gaan samenwerken met de PVV. Als da gebeurt ben ik bij de SP vertrokken. Ik stem en ben lid van de SP omdat ik een overtuigd socialist ben en de SP is dus ook mijn enige mogelijkheid van keuze, niet omdat het de beste partij is maar wel omdat het voor mij de minst slechte partij is.

4 Reacties
JanB2
JanB24 nov. 2011 - 22:36

Dat er blijkbaar mensen naar de PVV zijn gelopen vanwege de punten die Wilders heeft gejat van de SP maar geenszins van plan is om ook maar enige uitvoering te geven aan die punten is evident. Een aantal mensen begint dat inderdaad duidelijk te worden. En die zoeken hun heil (geen godwin) ergens anders.

Winston2
Winston24 nov. 2011 - 22:36

Heel goed YggY :-))

Centurion2
Centurion24 nov. 2011 - 22:36

Ik zou die SP best weleens een jaartje willen zien meeregeren. Een beetje blèren vanaf de zijlijn kan iedereen namelijk. Compromissen sluiten, draagvlak creëren, onderhandelen, enz. Dat wil ik de SP, dat elke andere partij de maat neemt, weleens zien doen. Voor wat betreft het electoraat van de SP en PVV, hoewel de partijen zeker grote verschillen hebben, zie je desondanks dat ze dezelfde doelgroep aanspreken. Beide zijn populistische partijen met daarbij behorende retoriek. Ze claimen er voor de "gewone man en vrouw" te zijn, waarbij PVV meer de richting van autochtone NL'ers kiest. Afgezien van dat laatste verschil spreekt dat doorgaans dezelfde mensen aan. Ik denk dat jij het vooral vervelend vindt dat je in één adem genoemd wordt met de PVV. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen wanneer je je zo bindt aan een partij zoals jij doet.

Charta46
Charta464 nov. 2011 - 22:36

[Maar er zou één reden zijn waarom ik zou kappen met de SP en dat is het moment dat de SP op enigerlei wijze zou gaan samenwerken met de PVV. Als da gebeurt ben ik bij de SP vertrokken.] En wat denk je van samenwerking met de neo liberale VVD. Dat is de club die een politieke visie heeft die lijnrecht tegen de SP ingaat, denk aan oa EU en hypotheekrente aftrek en wilders salonfahig heeft gemaakt. Zou je dan ook kappen met de SP?

FransLenaen
FransLenaen4 nov. 2011 - 22:36

@ Yggy Quote ' Maar ik lees hier al wel weer de bekende kort door de bocht reacties als zou de SP uit dezelfde electorale vijver vissen als de PVV, de grootst mogelijke flauwekul natuurlijk.' >>> Zo'n flauwekul is het nou ook weer niet. De SP en PVV hebben wel degelijk (programmatische) overeenkomsten en vissen wel degelijk voor een gedeelte uit dezelfde vijver. Vooral van ontevreden stemmers. Ik ken mensen die in 2006 op de SP hebben gestemd in in 2010 op de PVV. Waarom? Ze wilden gewoon een tegenstem laten horen. Er zijn natuurlijk ook verschillen tussen deze partijen, maar voor proteststemmers zijn deze verschillen weinig relevant.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil4 nov. 2011 - 22:36

Zo'n flauwekul is het nou ook weer niet. De SP en PVV hebben wel degelijk (programmatische) overeenkomsten en vissen wel degelijk voor een gedeelte uit dezelfde vijver. ============= Dan heeft u toch op een gedeelte van mijn relaas overgeslagen en ik quote mezelf maar even: Dat er blijkbaar mensen naar de PVV zijn gelopen vanwege de punten die Wilders heeft gejat van de SP maar geenszins van plan is om ook maar enige uitvoering te geven aan die punten is evident. ================ Wanneer leren mensen toch eens om die oplichterij van de PVV te doorzien, ik bedoel zo moeilijk is het toch niet om te zien dat Wilders punten gebruikt die hij absoluut niet van plan is om uit te voeren maar er enkel toe dienen om mensen van gevestigde partijen, zoals de SP, weg te halen.

NeoNL
NeoNL4 nov. 2011 - 22:36

Natuurlijk is dat zo. 40% van de achterban heeft sympathie voor de SP, dat zegt al genoeg. Dat zijn die 40% die ooit van de SP vandaan kwamen.

meijerlahn
meijerlahn4 nov. 2011 - 22:36

We hebben op het ogenblik 11 partijen in het parlement. Op de VVD na hebben alle partijen minder dan 30 zetels. Om een meerderheidskabinet te vormen zonder de PVV heb je, zoals de peilingen er nu uitzien, minimaal 4 partijen nodig. Dat zie ik niet gebeuren. Ons kiesstelsel is aan revisie toe. Het begint hier een beetje op een bananenrepubliek te lijken.

1 Reactie
python
python4 nov. 2011 - 22:36

Het is al hier een bananenrepubliek

Winston2
Winston24 nov. 2011 - 22:36

Disclaimer: zwaar generaliserende tekst volgt (maar wel om goede redenen). Maurice heeft met zijn "onderzoekje" enkel aangetoond dat de lager opgeleiden (noodgedwongen) eerder wakker worden dan hoger opgeleiden. De hoger opgeleiden zijn in dit verhaal de dommeriken en de lager opgeleiden de slimmeriken. En het mooie aan de SP is nu juist dat daar OOK veel wakkere hoog opgeleiden te vinden zijn. In een representatieve schijndemocratie als de onze hoef je als politieke partij in vredige tijden je alleen te richten op de middenstand om ook winst te boeken bij lagere klassen en de elite. De mensen die van zichzelf vinden dat ze goed geïnformeerd zijn zeg maar; zij die elke dag het krantje lezen, naar Het Journaal kijken, Nieuwsuur en Eén Vandaag als zoete koek slikken en elk weekend bij Buitenhof en Dit Was Het Nieuws aan de buis gekluisterd zitten. Het vervelende van die laatste is dat de humor die daarin wordt gepresenteerd meer waarheid bevat dan de andere programma's, maar dat het door de "welingelichte" middenklasse als puur vermaak wordt gezien. Onderzoek in de VS heeft uitgewezen dat de jeugd daar juist voor informatie meer vertrouwt op Jon Stewart en The Daily Show dan ok de traditionele nieuwsbrengers MSNBC, FOX en CNN. Voel je 'm al? Ik heb zojuist de groep beschreven die in "normale" tijden van pais en vree het gemakkelijkst gemanipuleerd worden. Dat zijn degenen die garant hebben gestaan voor het doorlopende succes van de grote partijen CDA, VVD en PvdA die dientengevolge decennia lang de voorwaarden hebben kunnen creëren voor de huidige crisis. Dit zijn ook de mensen die op linkse fora het verwijt krijgen dat ze al die jaren gehersenspoeld zijn geweest, waarop ze dan weer verontwaardigd reageren natuurlijk als ze nog niet wakker zijn inmiddels. In de tijden dat deze schijndemocratie heel het volk min of meer tevreden heeft weten te houden kon bovenstaande ongehinderd voortduren. Lager opgeleiden zijn in die tijden ook niet geïnteresseerd in de politiek en voor zover ze dat wel zijn zal een groot gedeelte uit meeloperij of puur traditie gewoon met de middenklasse me stemmen bij verkiezingen. Maurice brengt met zijn cijfers twee dingen aan het licht: 1) de lager opgeleiden zijn meer geïnteresseerd in de politiek omdat zij het zijn die nu worden gepakt, hun interesse is uit nood geboren en 2) een deel van de middenklasse wordt ook wakker. De bewegingen tussen PVV en SP zijn slechts bijzaak en bovendien afdoende belicht door YggY.... Yggdrasill, za 05 november 2011 13:58. De enorme kloof tussen electorale voorkeuren bij laag- en hoog opgeleiden is gevolg van wat ik net vertelde: meer laag opgeleiden gaan stemmen (en je moet wel heel achterlijk zijn wil je VVD of CDA stemmen in deze tijden) en een deel van de "welingelichten" is wakker geworden. DAT zijn de enige conclusies die ik kan verbinden aan de cijfers van De Hond. Peilingen zijn sowieso al een gevaar voor de representatieve democratie en de grote veroorzaker van zogenaamd "strategisch stemmen" en als zo'n peiler ook nog de publieke opinie gaat misvormen door de peilingen gebrekkig en ronduit verkeerd uit te leggen, dan is voor mij de maat wel vol. Stoppen met die waardeloze peilingen; laat de mensen weer gewoon met hart en verstand stemmen en niet "strategisch."

2 Reacties
bobbie2
bobbie24 nov. 2011 - 22:36

Natuurlijk zijn dit soort peilingen belangrijk. Het geeft precies aan waar een achterban gevoelig voor is. Welke kwesties iets doen en welke niet. Het zegt weinig over verkiezingsuitslagen, maar dat is ook de opzet niet. Dat voorkeuren in zetels wordt uitgedrukt is misschien verwarrend voor hen die niet beter weten maar hoe moet je het anders doen?

pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr4 nov. 2011 - 22:36

dank Winston. Zoals ik elders al zei, als de SP echt in een coalitie zou kunnen komen zouden we voor het eerst een andere koers kunnen varen dan die met Lubbers was ingezet. Als de Koningin het toelaat natuurlijk...

ErnsTT2
ErnsTT24 nov. 2011 - 22:36

Wat een lastercampagne richting de SP zeg, hylarisch gewoon, alsof het een partij van domme boeren zou zijn, het lijkt er eerder op dat het pure projectie is... Hier de werkelijkheid, ik ben er maar eens even voor gaan zitten, het al voor iedereen duidelijk zijn dat het onmogelijk is dat de groei van de SP uit de PVV zou kunnen komen, dan ou de PVV immers 10zetels verspeeld moeten hebben de laatste maanden, maar ze zijn eerder aan het flat-linen die bruinhemden... Hier alle bewegingen over de laatste maanden, en dan niet met de toch wel een beetje misleidende kleuren van Synovate, maar even omgezet naar de hoofdkleur van de partijaffiches. http://tinyurl.com/11-11-03-Politieke-trend En hier een uitwerking waarin niet relevante partijen greyed-out zijn. waar ik de mogelijke bewegingen van kiezers middels pijltjes heb aangegeven, al is het onmogelijk te zeggen wie precies waarheen over gestapt is, maar in de in het onnetje gezette gebieden is het volkomen duidelijk dat de gestage om niet te zeggen onstuitbare groei van vertandige kiezers onweerlegbaar *niet* uit de PVV kiezersschare *kan* komen... http://tinyurl.com/11-11-03-Progressieve-Politiek De laatste maand is eigenlijk niet anders te verklaren dan kiezers die weer gaan stemmen, nadat ze teleurgesteld afgehaakt waren. http://tinyurl.com/11-11-03-Progressieve-Politiek

3 Reacties
bobbie2
bobbie24 nov. 2011 - 22:36

Het is duidelijk dat je niet veel van dit onderzoek weet. Bij de intake wordt je gevraagd aan te geven op welke partij je bij de laatste kamerverkiezing hebt gestemd en welke partij je tweede voorkeur is. Dat antwoord wordt opgeslagen. Als je daarna van partij veranderd wordt dat automatisch geregistreerd. De samenstelling van de groep geënquêteerden is representatief voor Nederland. Dus als de Hond zegt dat het om PVV stemmers gaat die terug gaan naar de SP, dan is dat zo. Dat dat SP stemmers niet uitkomt is hun probleem. Bovendien zeggen PVV stemmers zelf dat ze verwantschap voelen met de SP. Het zijn twee handen op één buik. De onderbuik.

NeoNL
NeoNL4 nov. 2011 - 22:36

***{De laatste maand is eigenlijk niet anders te verklaren dan kiezers die weer gaan stemmen, nadat ze teleurgesteld afgehaakt waren.}*** Dat zou dan bij het onderzoek echt wel naar voren zijn gekomen, daar we hier spreken over een peiling bij een panel van aangemelde personen. Hoe komt de stem van een teleurgesteld niet stemmer ineens in het panel van de peiler terecht, zonder dat Maurice dat in de cijfers ziet?

Sjaak3
Sjaak34 nov. 2011 - 22:36

Beste Ernst De aanhangers van de sp hebben ook hier op dit forum niks anders gedaan dan de PvdA gebasht. De algemene trend is dan ook dat de patrtij die tussentijds op winst staat dat die dan ook de meeste kritiek krijgt. Nou en?

ErnsTT2
ErnsTT24 nov. 2011 - 22:36

En hier voor de mensen die nog steeds denken dat ik zou kunnen liegen, de data waar ik vanuit ga. http://www.synovate.nl/content.asp?targetid=622 Hier kun je ongeveer zien wie van welke partij overstapt en dat het als het al overstappers ijn, ze niet uit de PVV maar uit PvdA en Groen-Links komen http://www.synovate.nl/content.asp?targetid=623

2 Reacties
shoarmabakker
shoarmabakker4 nov. 2011 - 22:36

[Hier kun je ongeveer zien wie van welke partij overstapt en dat het als het al overstappers ijn, ze niet uit de PVV maar uit PvdA en Groen-Links komen] Hoe trek je die conclusie?

Winston2
Winston24 nov. 2011 - 22:36

Ik had mijn verhaal puur geschreven als reactie op wat ik bij P&W hoorde van Maurice de Hond: deze cijfers had ik niet eens bekeken en ze ondersteunen mijn verhaal in de zin dat het grootste deel van de winst van de SP afkomstig is van nieuwe stemmers. Ook jouw verhaal, dat van andere partijen afkomstige nieuwe SP stemmers afkomstig zijn van voornamelijk de PvdA en GL. Maar... Maurice had het wel over de meest recente winst en de meest recente peilingen. En als ik het PVV aandeel afzet tegen het gemiddelde van de afgelopen 10 peilingen, klopt het dat een aanzienlijk deel van de meest recente winst afkomstig is van de PVV het PVV-aandeel in de winst van de SP laat een grote procentuele stijging zien in de laatste peilingen ten opzichte van de tien voorgaande peilingen...

johnnysisko
johnnysisko4 nov. 2011 - 22:36

Het is inderdaad beetje gekscherend aan het worden hoe ze de SP stemmers steeds bestempelen. Het is eigenlijk misschien gek om te zeggen. Ik ben een van de laagopgeleiden in Nederland. Ik werk in een magazijn in een simpele functie. Maar dat maakt mij in mijn doen en laten en denkvermogen niet laagopgeleid. Ik denk dat laagopgeleid eerder een geuzennaam moet zijn. Laagopgeleiden zitten vaak dichter bij de kern van de maatschappij. En hoe hoger hoe meer de kans er in zit je je vervreemd van de maatschappij. Niet dat het altijd zo gebeurd maar het gevaar loert er in. Laag opgeleiden zien vaak meer van wat er in de maatschappij gebeurd. ze zitten er middenin. Groot gelijk dat er meer kiezen in deze tijden voor een partij die voor die mensen opkomt en het is geen domme partij. het heeft zeer goeie ideeen. En ideeen die oplossingen bieden. en het is beetje idioot dat wel dat SP nog niet altijd serieus wordt genomen. Men kan het dan niet eens zijn met de SP maar men heeft zeer zeker goeie ideeen. Die nog altijd situaties schetste die zijn uitgekomen Dus nogmaals, ze mogen gerust vaker ons laagopgeleid noemen. Ik ben er trots op!

3 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT24 nov. 2011 - 22:36

Ze hebben niet door dat ze juist door o hun best te doen, de SP te bestrijden met oneigenlijke middelen, laten zien dat ze geen enkel*argument* kunnen vinden om de SP aan te pakken. Ze nemen de SP dus juist heel erg serieus, dat ze er zoveel trial by media tegenaangooien, en nog lokt het ze niet om de SP te marginaliseren. Eienlijk laten ze vooral zien *zelf* niet genoeg panache te hebben om een zinnige taktiek uit te kunnen denken om de kiezers van de SPlos te weken. En zeker door te gaan roepen dat SP kiezers dom zijn, gaatdat al helemaal niet lukken. Dat is ook het onwijs grappige aan de situatie, ze willen heel graag dat de mensen niet op de SP maar op hun loze3 beloften populisme gaan stemmen, maar wat doen ze om diekiezer voor zich te winnen? Ze gaan hem uitschelden voor dommelaag opgeleide populist... *Wie* is er dan dom bezig, o vraag je je dan af, alshoogopgeleide SP stemmer :-)))

msj_meijerink
msj_meijerink4 nov. 2011 - 22:36

Hoezo verliezen 'hoger opgeleiden' het contact met de maatschappij? Graag dan ook van de schrijver een nadere omschrijving van het begrip 'maatschappij', want dit zo poneren vind ik een stukje lulkoek van de bovenste plank.

Hermans2
Hermans24 nov. 2011 - 22:36

John, je hebt helemaal gelijk: Laagopgeleid is niet gelijk aan dom en hoogopgeleid is niet gelijk aan slim. Er zijn heel wat slimme laagopgeleiden die slimmer zijn dan domme hoogopgeleiden. Het wordt hoog tijd dat we stoppen met dit hedendaagse hokjesdenken en het polariseren, wat ook hier weer gebeurd, een halt toeroepen.

ErnsTT2
ErnsTT24 nov. 2011 - 22:36

Zoals nu al een keer of 10 gemeld, komen de SP stemmers helemaal niet van de PVV, dat kan zelfs niet eens volgens de zelf verzonnen cijfers van de (bonte?) Hond. Kijk even mee in zijn eigen grafiek? http://tinyurl.com/11-11-03-De-Bonte-Hond Hoe kan het immers dan de SP tussen Mei en October bijna 8 zetels wint volgens de hond, als die uit de PVV zouden komen, dan zouden we toch nooit een stijging van 10 zetels bij de PVV kunnen zien? Als die SP stemmers van de PVV zouden komen, zou de PVV immers een duikeling moeten maken. Kijken we echter naar de lijnen van de PVV en VVD, dan zijn die in die periode nagenoeg omgekeerd recht evenredig, wat de hypothese onderbouwd dat de PVV stemmers eigenlijk gewoon de Onderbuik van de VVD vertegenwoordigen. De SP daarentegen, weet de teleurgestelde intelligentia die niet meer gingen stemmen na het verraad van Rutte, voor zich te winnen, immers groeit de SP sterker dan het verlies van de rest van de "linkse kerk" bij elkaar, dus dat moeten nieuwe stemmers zijn, en uit de PVV kunnen ze zoals bewezen niet komen... Nogmaals kijk maar eens goed ! http://tinyurl.com/11-11-03-De-Bonte-Hond

1 Reactie
Winston2
Winston24 nov. 2011 - 22:36

Ernst, je hebt gelijk, maar je hebt ook een blinde vlek. Nogmaals: Maurice de Hond had het specifiek over de allerlaatste peilingen en dan met name de periode NA de affaire Mauro. In de tabellen die je zelf aandraagt wordt dit ook duidelijk geïllustreerd: http://www.synovate.nl/content.asp?targetid=623 (klik bovenaan op de SP) Daar wordt ook de laatste winst/verlies peiling afgezet tegen de afgelopen tien peilingen: daar zie je duidelijk dat in de laatste metingen kiezers zijn overgestapt van de PVV naar de SP. Daarin kan je Maurice, op grond van de tabellen die je zelf aanhaalt, gewoon geen ongelijk geven. Wat wel kan is Maurice ervan beschuldigen dat hij van een bijzaak een hoofdzaak maakt, en dan nog wel met als enige doel het zwart maken van de SP. Had hij zich gehouden aan het belangrijke, aan de hoofdzaken en de werkelijke trends, dan had hij jouw verhaal verteld.

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2011 - 22:36

Mauro kan zomaar een einde maken aan dit rechtse minderheidskabinet en zelfs de PVV. Wilders schat Het Volk/De Kiezer echt heel verkeerd in als hij Mauro koste wat kost eruit wil gooien. Als het er op aankomt wil Nederland Mauro en geen Wilders.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 nov. 2011 - 22:36

Mauro, Wilders.Let op de M en op de W. De M staat op twee benen sterk, de W van Wilders is een M op de kop!

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort4 nov. 2011 - 22:36

250+ reacties om te 'duiden' dat: A): deze mensen echt niet vanuit de PVV naar de SP zijn gekomen B): Deze PVVers eigenlijk niet echt welkom zijn bij de SP, want ze waren natuurlijk fout in de jaren 01-11..... Waarom is men zo vies van het eigen electoraat? Zo wordt het nooit wat natuurlijk! Je kunt wel aan wal blijven, maar als je nou zo'n grote boot hebt, dan mag Roemer straks kapitein zijn: ik had juist verwacht dat de SPers hier op Joop blij zouden zijn! Laat ik een simpele vraag stellen: hoe moet de SP 'netjes' aan de macht komen dan beste SP joopers?

1 Reactie
DitBenIk2
DitBenIk24 nov. 2011 - 22:36

Hilarisch, we hebben nu opeens 200.000 'domme fascistische' ex pvv kiezers rondrennen in statistiekland waar niemand verantwoordelijkheid voor wil nemen. Ze zijn toch echt ergens links in het spectrum beland volgens de peilingen.

JoopSchouten
JoopSchouten4 nov. 2011 - 22:36

Ik vind meer wijsheid onder mensen die minder weten dan veel weten ... Zonder ruis van wetenschap is het denken zuiverder. Het is aan de politiek het bredere plaatje eerlijk te presenteren.. De SP slaagt daarin.

3 Reacties
boeie
boeie4 nov. 2011 - 22:36

meer wijsheid onder mensen die minder weten... U doelt op "beginners geluk" of u heeft een hele originele manier van beargumenteren uitgedacht, of pleit u voor het afschaffen van het onderwijs?

bobbie2
bobbie24 nov. 2011 - 22:36

De opstand der oenen, ik had het niet beter kunnen verzinnen.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort4 nov. 2011 - 22:36

"Zonder ruis van wetenschap is het denken zuiverder." Echt? Meen je dit echt?

arieroos
arieroos4 nov. 2011 - 22:36

Goh, kennelijk wordt er hier toch een onverwacht gevoelige snaar geraakt ... Tsja, de SP en de PVV vissen nu eenmaal voor een aanzienlijk deel in dezelfde electorale vijver. Waarom vinden SP-ers het toch zo lastig om dat toe te geven ?

3 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT24 nov. 2011 - 22:36

Dat zou helemaal niet moeilijk zijn om toe te geven, als het zo was, echter heb ik onweerlegbaar aangetoond dat die stelling complete onzin is, want als de groei van de SP werkelijk bij de PVV vandaan zou komen, zou de PVV minimaal7 zetels verloren moeten hebben afgelopen maanden, en het tegendeel is het geval: http://tinyurl.com/11-11-07-De-Bonte-Hond Ik heb even zodat ook jij het mekkelijk kunt herkennen de VVD grafiek omgeklapt en oranje gemaakt, je ziet dan direct dat het de VVD is die de PVV voed, immers de PVV lijn loopt over een gedeelte *EXACT* gelijk met de inverse van de VVD lijn. Dus wat de VVD verliest wint de PVV, duidelijker kan het niet. Kortom hoe vaak je de leugen ook blijft herhalen, is het helaas voor jou steeds duidelijker aan het worden dat de PVV niets anders is dan een VVD afdeling... Je ziet ook overduidelijk dat de SP (de rode lijn) onmogelijk door de PVV gevoed kan worden ze stijgen immers allebei, en als er stemmers over zouden lopen zou de winst van de Sp een verlies bij de PVV te zien moeten geven. p.s. Waarom kunnen er nog steeds geen thumbnails (a la FB?) met deze fora software geplaatst worden?

ErnsTT2
ErnsTT24 nov. 2011 - 22:36

Dat zou helemaal niet moeilijk zijn om toe te geven, als het zo was, echter heb ik onweerlegbaar aangetoond dat die stelling complete onzin is, want als de groei van de SP werkelijk bij de PVV vandaan zou komen, zou de PVV minimaal7 zetels verloren moeten hebben afgelopen maanden, en het tegendeel is het geval: http://tinyurl.com/11-11-07-De-Bonte-Hond Ik heb even zodat ook jij het mekkelijk kunt herkennen de VVD grafiek omgeklapt en oranje gemaakt, je ziet dan direct dat het de VVD is die de PVV voed, immers de PVV lijn loopt over een gedeelte *EXACT* gelijk met de inverse van de VVD lijn. Dus wat de VVD verliest wint de PVV, duidelijker kan het niet. Kortom hoe vaak je de leugen ook blijft herhalen, is het helaas voor jou steeds duidelijker aan het worden dat de PVV niets anders is dan een VVD afdeling... Je ziet ook overduidelijk dat de SP (de rode lijn) onmogelijk door de PVV gevoed kan worden ze stijgen immers allebei, en als er stemmers over zouden lopen zou de winst van de Sp een verlies bij de PVV te zien moeten geven. p.s. Waarom kunnen er nog steeds geen thumbnails (a la FB?) met deze fora software geplaatst worden?

MarcKaptijn
MarcKaptijn4 nov. 2011 - 22:36

Dat mensen van de PVV naar de SP overlopen verlaagt de SP niet tot het niveau van de PVV. Veel mensen lijken op de PVV gestemd te hebben met de gedachte dat er een andere wind nodig is ongeacht waar dat toe leidt. En het resultaat van deze (helaas niet al te doordachte stemgedrag) begint de mensen af te schrikken. Gelukkig dus zou ik zeggen dat een deel van het PVV electoraat begint te beseffen dat al die veel te doorzichtige leugens en bangmakerijen van de PVV hun eigen situatie helemaal niet zullen helpen. Ik hoop en denk dat de SP de belangen van deze mensen veel beter zal behartigen.

jaapvos
jaapvos4 nov. 2011 - 22:36

hoe kun je nou als fascist opeens socialist worden !? Dan ben je pas een draaikont of je snapt er helemaal niks van

2 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT24 nov. 2011 - 22:36

Dat kan ook alleen in de Fantasie van de Spindokters van de VVD...

olavl
olavl4 nov. 2011 - 22:36

Dat klopt, er zijn inderdaad een boel mensen die er niets van snappen. Ik ken ze ook in mijn omgeving. Aardige mensen, maar ze snappen echt niets van politieke ideologieën. Ze stemmen op Wilders omdat die "het zooitje in Den Haag" wel eens zal aanpakken. Stelt Wilders teleur, of draaft-ie door zoals met Mauro, dan stappen ze gewoon over op een ander die hetzelfde belooft. Net zo makkelijk.

ErnsTT2
ErnsTT24 nov. 2011 - 22:36

Aert de Geus schreef: [Nee Ernst, je toont helemaal niets aan. Je goochelt net zolang met cijfers tot de uitkomst je bevalt. Maar dat betekent niet dat anderen zich daardoor zand in de ogen laten strooien.] Nope, ik goochel niets, het is gewoon het grafiekje van Maurice, waar ik de Lijntjes van VVD en PVV even wat extra aangezet heb, meer niet, houd het origineel van Maurice de H. maar naast mijn duidibng, en zie ik heb niets aan de loop van de grafiek veranderd. Slechts wat kleurtjes omgezet naar de werkelijke partijkleur. https://n0.noties.nl/v/get.php?a=peil.nl&f=voorkeur.jpg&cache=0 http://tinyurl.com/11-11-07-De-Bonte-Hond De enige "Dataaanpassing" die ik heb toegepast, is er een geinverteerde VVD lijn opgeplakt, zodat iedereen overduidelijk kan waarnemen, dat de PVV en VVD niets anders is dan een groot U vormig vat waar op de ene poot van de U VV en op de andere PVV staat. Jeweetwel, Communicerende Vaten... Je kan het ook aan de cijfers zien, als grafiekjes lezen te lastig voor je is... nos.nl/artikel/310412-sp-in-peiling-tweede-grote-partij.html

1 Reactie
ejlens
ejlens4 nov. 2011 - 22:36

SP en PVV komen weldegelijk behoorlijk overeen. bij deze het altijd leuke spelletje 'uit wiens verkiezingsprogramma komt het eigenlijk - de SP of de PVV?' over arbeidsmigratie: Partij A. "De XXXX is zeer terughoudend als het gaat om arbeidsmigratie. Zolang er hier nog honderdduizenden mensen aan de kant staan, is het ongewenst om werknemers uit het buitenland te halen. Bovendien zijn die mensen vaak in hun eigen land harder nodig dan hier, migratie kan leiden tot ontwrichting in het land van herkomst." Partij B. "De arbeidsmigratie moet worden gestopt. Redenen: het verlies van banen (voornamelijk aan de onderkant van de arbeidsmarkt), nieuwe integratieproblematiek van de volgende golf immigranten en de enorme kosten die dit voor de sociale zekerheid met zich meebrengt." over veiligheid: Partij A. "Nederland is op veel plekken zeer onveilig. Waar vroeger criminaliteit een incident was, zien we nu dat hele wijken worden overgenomen. (..) De politie treedt te weinig op. Onze agenten zitten te veel binnen, achter de computer." Partij B. "Veiligheid is vooral mensenwerk. Er moet voldoende politie in de buurten aanwezig zijn als aanspreekpunt. De wijkagent moet de mensen in de buurt kennen en gekend worden door de mensen. Dat maakt buurten aantoonbaar veiliger. De overlast en de verloedering in de buurten moet worden aangepakt." Enfin - zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is heus een leuk spelletje hoor! Vaak verdraaid lastig om de verschillen te zien, soms ook weer heel makkelijk. Ontkennen dat SP en PVV erg op elkaar lijken is zinloos. Belangrijker lijkt me af te vragen wat de enorme aantrekking is van deze partijen ten opzichte van de meer traditionele volkspartijen als CDA, PvdA en -in mindere mate- de VVD (ja, die doen het nu wel goed in de peilingen, maar vergeet niet: ooit haalde de VVD 36 zetels! nu zijn ze met 31 al de grootste)

lancelot2
lancelot24 nov. 2011 - 22:36

Het zijn voormalige SP stemmers die weer terug in hun hok zijn gegaan. En dat is virtueel, want de tijd zal het leren of dat wel gebeurt. Maar landgenoten................. Die PVV stemmers komen waar ergens vandaan. Juist het zijn stemmers die teleurgesteld zijn in hun voormalige partij, en dat zijn stemmers die eerst pvda, cda, vvd, sp hebben hadden gestemd. Begrijp je het nog?

2 Reacties
Joeri2
Joeri24 nov. 2011 - 22:36

Het is maar vanaf waneer je het vergelijkt.

ErnsTT2
ErnsTT24 nov. 2011 - 22:36

Ja hoor en teleurgestelde Groen-Links en D66 kiezers migreren naar de SP, wat ook weer het wonderlijk hoge aantal hoogopgeleide bij de SP, wat door Rechts toch als een partij voor dommerdjes afgeschilderd word... Terwijl, de werkelijke onderontwikkelden juist bij VVD en PVV te vinden zijn, Wilders heeft niet eens de Open Universiteit cursus af weten te maken, terwijl je daar bijna zo lang als je maar wilt over mag doen. http://tinyurl.com/11-11-07-De-Bonte-Hond

EricWakker
EricWakker4 nov. 2011 - 22:36

Dus na al die jaren van zwaar investeren in onderwijs blijkt het allemaal voor niks te zijn geweest. De winnende politieke formule is dus om Nederlanders dom te houden met een romantisch vijftiger jaren visie: de gulden, een keurige witte bevolking, het Cocktail Trio en een gasbel in Slochteren die nooit op zal raken, Zouden de PVV Limbos er klaar voor zijn om de restjes kolen uit de oude mijnen zelf nog uit te gaan bikken? Of denken ze soms tot einde der dagen te kunnen rentenieren?

2 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT24 nov. 2011 - 22:36

In het Onderwijs is nul,nul geinvesteerd, er is wel mega veel geld naar bouwbedrijven en PWC en E&Y gesluisd, maar sinds Ritzen is op het *Onderwijs* juist sterk bezuinigd, en is het gewoone en verdienmodel voor financieel managers geworden :-( Alleen al het feit dat nogal wat onderwijs oinstellingen geld verloren hebben op de Beurs, zegt eigenlijk alles, dat geld had in leermiddelen en Onderwijzers geinvesteerd moeten worden !!! EN die kaalslag gaat gewoon door, inplaats van meer leraren voor kleinere klassen te zetten om de *Kwaliteit* te verhogen, gebeurt het omgekeerde, er worden school gebouwen met kleine klaslokale gesloot en hele grote kinderbewaarplaatsen gebouwd, waar ze het verder zelf maar uit moeten zoeken :-((( En dan krijg je onderontwikkelde draufgänger, inplaats van leergierige kinderen... En de trieste gevolgen van dat beleid zie je nu ook in de Kamer, en zelfs in het Kabinet, een stelletje onaangepaste aso's hebben het land overgenomen, en legen de schatkist in eigen zakken :-((( http://tinyurl.com/Lunatics-took-over-the-Asylum Maar gelukkig stappen de weldenkende progressieven over van de door Neo-Liberalen overgenomen "linkse" partijen... http://tinyurl.com/Sociale-mensen-gaan-naar-SP

lancelot2
lancelot24 nov. 2011 - 22:36

Over de kolenmijnen gesproken. ;-) Die heeft Joop den Uyl laten sluiten vanwege de aardgasbel in Slochteren. Als deze langer waren gebruikt was de aardgasbel véél groter op dit momento. Punt.