Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pegida-leider krijgt verbod om Pegida te leiden

  •  
08-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16926643141_1e75fae151_k
Pegida-oprichter en Hitler-imitator Lutz Bachman mag in Dresden geen demonstraties meer leiden. Dat heeft het bestuur van de Duitse stad laten weten. Vorige maand liep een demonstratie van Pegida in Dresden op de Dag van de Eenheid uit de hand. Politici, waaronder Angela Merkel en president Joachim Gauck, werden door rechtsextremisten belaagd en bedreigd.
Niet alleen misdroegen de Pegida-aanhangers zich tijdens de Dag van de Eenheid, voor de demonstratie was ook geen toestemming verleend en vond daarnaast plaats in een gebied waar sowieso een demonstratieverbod geldt.
Dresden heeft nu zowel Bachmann als zijn secondant Siegfried Däbritz verboden Pegida-demonstraties te leiden tot tenminste 31 oktober 2021. Elke overtreding wordt bestraft met een boete van 1.000 euro. Bachmann zelf heeft inmiddels via Facebook laten weten de leiding over de demonstraties naar iemand anders door te schuiven, maar dat hij gewoon deel zal nemen.
In 2015 stapte Bachmann al eens op als leider van Pegida nadat er een foto opdook waarop hij poseert als Adolf Hitler. Vier weken later werd hij door zijn aanhangers echter gewoon weer tot leider van de extreemrechtse club benoemd.
Bachmann kwam ook al eerder met justitie in aanraking over zijn uitlatingen. In mei van dit jaar veroordeelde een rechtbank in Dresden Bachmann tot het betalen van een boete van bijna 10.000 euro wegens het aanzetten tot haat. Tijdens toespraken had Bachmann vluchtelingen onder meer ‘vee’ en ‘vuil’ genoemd.
In september kondigde Bachmann aan naar Tenerife te verhuizen omdat hij naar eigen zeggen ‘vervolgd’ werd in Duitsland. Het Spaanse eiland voor de West-Afrikaanse kust heeft de ‘leider van de Duitse xenofoben’ echter alweer weggestuurd en tot persona non grata verklaard.
Bron: Die Zeit  / cc-foto: Metropolico
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.