Joop

Pegida-leider Lutz Bachmann veroordeeld voor haatzaaien

  •  
03-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
16901703356_b5639ddb46_z
Lutz Bachmann, de voorman van anti-islambeweging Pegida, is dinsdag veroordeeld voor opruiing en haatzaaien. Bachmann ontkende de aantijgingen, maar kreeg toch een geldstraf van 9.600 euro opgelegd.
Reden voor de veroordeling waren de Facebookberichten die de Pegida-leider plaatste in september 2014. Daarin omschreef hij moslims en vluchtelingen als ‘tuig’, ‘beesten’ en ‘rotzooi’.
In april moest Bachmann voorkomen en dat deed hij demonstratief met een bril met een zwart balkje erop, waarmee hij wilde laten zien dat hij als crimineel werd behandeld.
Hij had geen beter symbool kunnen kiezen, want een crimineel, dat is hij ook. Het is namelijk niet de eerste keer dat Bachmann is veroordeeld. Eerder al werd hij veroordeeld voor drugshandel, diefstal, belediging en openlijke geweldpleging. Voor die straffen vluchtte hij in de jaren negentig naar Zuid-Afrika. Maar uiteindelijk werd hij alsnog uitgeleverd en moest hij zijn straf uitzitten in Duitsland.
Niet alleen Bachmann heeft nu een nieuwe veroordeling aan zijn broek, ook zijn collega en medeoprichter van Pegida Tom Balazs heeft een geldstraf opgelegd gekregen. Hij moet 1.050 euro terugbetalen aan de Staat wegens uitkeringsfraude.
De rechts-nationalistische beweging Pegida haalt regelmatig het nieuws met nieuwe schandalen. De beweging organiseert om de haverklap protestbijeenkomsten waarin aanhangers zich fel uitlaten tegen de komst van vluchtelingen en tegen moslims en waar tientallen arrestaties worden verricht. Ook trok Bachmann zich eerder terug uit de organisatie nadat hij een foto van zichzelf met Hitler-sno r op Facebook had geplaatst.
Demonstratie in Almere Komende zaterdag demonstreert Pegida in Almere. De PvdA, SP en GroenLinks in Almere hebben aangekondigd geen tegendemonstratie te houden. De linkse partijen noemen Pegida ‘een klein clubje mensen is dat het niet waard is om nog maar één woord aan vuil te maken’, schrijft Omroep Flevoland.
Eind maart flopte nog een Pegida-demonstratie in Den Haag omdat buurtbewoners geen boodschap aan de extremisten hadden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Albert Einstein
Albert Einstein4 mei 2016 - 11:50

Om de opmars van het islamofascisme tegen te gaan mag je best af en toe een vies woord gebruiken. Dat heeft niets met haatzaaien te maken, maar alles met waarschuwen. De enige echte haat die we in Europa kennen, is de haat die "links" tegen "rechts" zaait.

6 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot4 mei 2016 - 13:39

'Dat heeft niets met haatzaaien te maken,' Het is maar goed dat justitie de grenzen van beschaving wel in kaart heeft. Jij en Bachmann zijn overduidelijk niet in staat zelfstandig te bepalen waar die liggen. Misschien dat er nog wat meer boetes moeten worden uitgedeeld om jou en je vriendjes duidelijk te maken wat wel en niet mag. Van huis uit hebben jullie dat blijkbaar niet meegekregen.

Zandb
Zandb4 mei 2016 - 14:38

Vluchtelingen zijn voor u vertegenwoordigers van de opmars van het islamofascisme? En dan moeten we niet zo kieskeurig zijn hoe we dat bewoorden? en ons niets aantrekken van de regels van onze rechtsstaat. Maar we moeten de mensen die dat "niet zo kieskeurig bewoorden" - u noemt het nota bene waarschuwen! - als de ware helden zien? Die mogen we geen strobreed in de weg leggen, want dan zaaien we de enige haat die we in Europa kennen: De haat van "links" t.o.v. "rechts". Zowel tegenover vluchtelingen als tegenvoer mensen die kritiek op uw wel zeer bijzondere en vooral laconieke kijk op onze rechtsstaat hebben, ervaar ik deze reactie als extreem "rechtsgevaarlijk".

Albert Einstein
Albert Einstein4 mei 2016 - 14:53

Joe, Je spreekt heel theatraal over "grenzen van beschaving" (uch). Maar jij bent toch zo voor open grenzen?

Casparus2
Casparus25 mei 2016 - 7:04

Uw reactie is schandalig en onwaar.

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 mei 2016 - 7:33

Meneer nep Einstein, de enige waarde van uw reacties is dat het me inzicht geeft in wat voor een ranzige enge ideeën bepaalde mensen er op na houden in dit land. Het fascisme is blijkbaar nog springlevend.

mijn-mening
mijn-mening25 apr. 2022 - 5:21

Dit is een opmerking uit de rechtse hoek. Links haat niet, rechts haat.

rbakels
rbakels4 mei 2016 - 8:55

Juist vandaag op 4 mei moeten we ons bewust zijn waar systematisch haatzaaien toe kan leiden. De truc van Pegida lijkt griezelig veel op die van Wilders: door een systematische hetze de bevolking indoctrineren met het idee dat de islam vreselijk is, en bovendien niet in Duitsland thuis hoort. Vindt u de islam ook vreselijk? Dan bent u al slachtoffer van deze hetze. Ik vind dat Roomsen niet in ons land thuis horen. Tachtig jaar vochten we voor onze vrijheid tegen de Roomse Spanjaarden. Het is een vreselijke vergissing dat de "generaliteitslanden" Noord-Brabant en Limburg nu als volwaardige delen van Nederland worden gezien, zeker als je bedenkt wat voor tuig er uit Limburg komt - dat de Nederlandse cultuur van tolerantie niet eens begrijpt.

5 Reacties
Nick Ros
Nick Ros4 mei 2016 - 9:47

Onze droom is nog steeds, terug naar het 'Groothertog Dom Brabant. Zonder die blèrende Randstad en die trillende Groningers.

Harba Lorifa
Harba Lorifa4 mei 2016 - 10:37

@ Nick, Brabant boppe!!! :) (Groothertog Dom Brabant: gevalletje autocorrect?)

theo joubert
theo joubert4 mei 2016 - 11:10

Het idee dat de islam vreselijk is heb ik niet van Wilders, hoor.

il viaggiatore
il viaggiatore4 mei 2016 - 12:31

Ik stem niet op Wilders en verafschuw partijen zoals Pegida, maar heb wel zo mijn bedenkingen bij de Islam. Ik zie ze beiden als even gevaarlijk voor onze vrijheid. Ik zie nergens op de wereld een Parlementaire Democratie waar de Islam volledig onderdeel is van de maatschappij, wij zien graag mensen als Achmed Aboutaleb als lichtend voorbeeld van de Islam in Nederland, helaas zijn er ook zeer conservatievere stromingen in ons land die niet dezelfde tolerantie hebben die wel van ons wordt verlangd. Of wellicht zie ik geen enkel Islamitisch land met een democratie, en tolerant naar minderheden en andersdenkenden. Maar goed, het kan zijn dat ik mijn vizier niet ver genoeg open heb gezet...

Albert Einstein
Albert Einstein4 mei 2016 - 19:26

We moeten ons niet zozeer bewust zijn waar systematisch haatzaaien toe kan leiden, maar vooral WAT tot systematisch haatzaaien kan leiden. Zodat het niet kan gebeuren.

theo joubert
theo joubert4 mei 2016 - 6:11

Een bekende taktiek tegen brede volksbewegingen waar je op inhoudelijke gronden niet van kan winnen, is het verdacht maken van initiatiefnemers. Alsof de honderdduizenden Pegida-aanhangers in Duitsland daarmee als criminelen kunnen worden beschouwd. En ja, ook Pegida in Nederland, dat nog nooit een vlieg kwaad gedaan heeft, is dan ook meteen verdacht.

Mark Gh
Mark Gh3 mei 2016 - 20:18

Wanneer het kwalificeren van mensen met woorden als "tuig", "beesten" en "rotzooi" strafbaar is zou ik maar goed oppassen als ik jullie was. Wilders en de zijnen worden geregeld voor minder uitgemaakt...

3 Reacties
Neurotherapie
Neurotherapie4 mei 2016 - 6:52

Je vergeet gemakshalve om te vermelden waar dergelijke bewoordingen jegens wilders of pvv aanhangers gebruikt worden op Joop. Wel worden er politieke termen gebruikt die verwijzen naar (crypto-) fascisme. Niet geheel onterecht, omdat het ressentiment, de rancune, de gecultiveerde haat tegenover een kleine categorie van zondebokken, het moreel en ideologisch nihilisme en de cultus van het oppervlakkige, en de doctrine van de menselijke ongelijkheid van het binnen de pvv en onder haar aanhangers vigerende gedachtengoed nou eenmaal vallen onder de politicologische definitie van fascisme. Zou je overigens gelijk hebben met je niet onderbouwde aantijging dat er reaguurders zijn op Joop die (systematisch) naar medemensen verwijzen met termen als “tuig”, “beesten” en “rotzooi”, dan ga ik persoonlijk de redactie van Joop aanmanen om dergelijke uitlatingen te verwijderen en om recidivisten te verbannen van dit forum. So show me.

Nailles
Nailles4 mei 2016 - 10:40

@Neurotherapie Werk aan de winkel: Over de autochtonen in het algemeen: "Soms sta ik op het punt te gaan walgen van dit benepen teringvolk met zijn klein- en naargeestigheid, zijn afgunst, zijn massa van kleine mannen." http://www.joop.nl/opinies/teringvolk#sthash.utGzJfxC.dpuf Zonder uitzondering over met zeker redenen woedende burgers op inspraakavonden die burgermeesters, wethouders, en hen onwelgevallige sprekers het spreken onmogelijk maken, met weliswaar maar slechts een handjevol verder niet representatieve werkelijke agressievelingen: "Schelders en schreeuwers zijn geen bezorgde burgers Bezorgde burgers verdienen een luisterend oor, dat Purmerendse tuig niet." http://www.joop.nl/opinies/schelders-en-schreeuwers-zijn-geen-bezorgde-burgers#sthash.CaRuLMy2.dpuf (En als je deze kwalificaties als verdiend ziet voor al die burgers vanwege het gedrag waarbij het spreken van B&W-leden en anderen onmogelijk werd gemaakt dan was de grote massa mensen tegen de kruisraketten die zich exact zo gedroeg, en een kleiner deel ook zeker zo agressief, jegens de nota bene door henzelf in de Houtrusthallen uitgenodigde premier Lubbers dat ook. Mij zul je niet horen zeggen dat deze boze mensen massaal als tuig dienen te worden afgeschilderd ook al is er in beide gevallen sprake van onbeschoftheid als je voor uitwisseling van standpunten door autoriteiten uitgenodigd bent of deze juist zelf uitgenodigd hebt.)

mijn-mening
mijn-mening25 apr. 2022 - 5:34

Zijn ze ook

Brave Hendrik2
Brave Hendrik23 mei 2016 - 20:08

Geen nood: Poetin staat garant.

H.Witte
H.Witte3 mei 2016 - 18:03

En nog zijn er mensen die gaan volhouden dat Pegida een vredelievend groepje is. Inderdaad; negeren en er mooie dingen tegenover zetten.

Flipje Tiel
Flipje Tiel3 mei 2016 - 18:00

Kinderporno is de smoes om af te luisteren, haat zaaien is de smoes om te veroordelen.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer3 mei 2016 - 20:06

Welke smoes gebruikt U om dit soort dingen te zeggen?

H.Witte
H.Witte3 mei 2016 - 21:25

Haatzaaien moet dus kunnen vind je? Leuke samenleving heb je voor ogen. Maar te hopen dat de buurt waar je woont geen haat tegen jou gaat zaaien. Krijg je toch een naar leventje. Wees dan maar blij als de politie ingrijpt. Ik vind het verhuftering van de samenleving.

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 mei 2016 - 7:10

Ik had bij de naam 'Flipje Tiel' ooit een toch wat vrolijker associatie.

Gino66
Gino663 mei 2016 - 17:29

PIGida of PVV, de veroordelingen vliegen je om de oren. Net als bij de VVD overigens.

x2
x23 mei 2016 - 16:58

goed zo, en nu wilders nog. de rechtstaat wind van de mening kotsers.

3 Reacties
Okke2
Okke23 mei 2016 - 19:03

En jij omschrijft deze pegida man als 'mening kotser' minder haatzaaiend dan tuig of beest of rotzooi? Vind het nogal een dubieuze gang van zaken eerlijk gezegd.Wat is er nu crimineel aan zulke uitspraken? Wie wint er nu wat precies?

Demotje
Demotje4 mei 2016 - 5:40

''Hoezo wilders nog''. Die heeft nog nooit iemand vermoord en jezelf zonder geweld verdedigen mag toch. Dat waren de woorden van Geert Wilders. Daarbij is hij goed op weg net als Trump om MP. te worden. En daar is niets mis mee.!

Neurotherapie
Neurotherapie4 mei 2016 - 7:01

@nikkip Hoewel ik de term 'mening kotser' zelf nooit zou omarmen omwille van esthetische en intellectuele overwegingen, wil ik toch wijzen op het wezenlijk verschil tussen genoemde term en termen als 'tuig', 'beest', of 'rotzooi'. De eerste term heeft namelijk betrekking op het handelen van een persoon, terwijl de andere termen betrekking hebben op de persoon zelf. Je kunt een persoon niet verwijten dat hij of zij bepaalde kenmerken heeft, maar je kunt iemand altijd en overal verantwoordelijk houden voor en beoordelen op het handelen. Het zijn valt namelijk niet binnen de keuzevrijheid van het individu. Het handelen wel.

Leowieke
Leowieke3 mei 2016 - 16:44

Hoe meer het anti-islam standpunt van mensen wordt weggedrukt, des te meer zal het groeien. Het anti-christelijke denken in de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren groeide ook steeds meer wanneer er verzet tegen kwam. Waarom mogen sommige groepen wel geweld gebruiken tegen rechtse groepen zonder dat er luid over geklaagd wordt, maar zodra rechts geweld gebruikt is het land te klein. Begrijp me goed, ik ben tegen alle geweld, maar ik vind het allemaal zo hypocriet. Waarom mag rechts zich niet uitspreken tegen de islam en tegen de grote influx van islamitische migranten?

7 Reacties
H.Witte
H.Witte3 mei 2016 - 18:00

Leowieke Je zet de dingen onterecht in een ander licht. Het punt is niet dat men zich niet mag uitspreken, want dat mag, overal en altijd. Te pas en te onpas wordt de Islam een achterlijk geloof genoemd, zonder dat daar tegen opgetreden wordt. Maar in dit geval gaat het daar dus niet over. In dit geval gebruikte de man ten overstaan van vluchtelingen woorden als tuig, beesten en rotzooi. Dat is toch echt een gevalletje van ernstige belediging en onaanvaardbare stemmingmakerij. Zou van een links iemand terecht ook niet gepikt worden. Het is goed om je te realiseren dat van rechtse kant de polarisatie groter is dan van links. Kijk er de blogs maar eens op na die zich rechts van het spectrum bevinden al allerlei vuil spuien, halve waarheden en leugens verkondigen. 'The Post' presteert het zelfs om de Volkskrant extreem rechts te noemen. Zoek dan ook eens naar dergelijke linkse blogs. Rechts is roert zich nadrukkelijk veel meer op laakbare wijze in het debat dan links. Rechts voert een, zo lijkt het wel, een oorlog tegen links, hoopt links dusdanig te provoseren dat links zich ook nadrukkelijk gaat roeren om daar dan vervolgens tegen aan te kunnen trappen. Alles met als doel de democratie te destabiliseren.

Ben Joop
Ben Joop3 mei 2016 - 19:07

Raar om te zien hoe u de werkelijkheid omdraait. Iedereen mag zich in dit land uitspreken over de dingen die u noemt. Uitspreken tegen is trouwens iets anders dan vluchtelingen ongedierte noemen, dat is verontmenselijking. Vraag maar eens aan de laatste paar overlevers van de holocaust waar dat toe leidt.

SvenHoek
SvenHoek3 mei 2016 - 20:27

Verbazingwekkend genoeg mag een sympathisant van PVV, FN, Gouden Dagenraad of Pegida wel uitgemaakt worden voor hetzelfde. Geen haan die er naar kraait. Want dat is rechts, dus fout, dus is elke vorm van fysiek of verbaal geweld toegestaan.

LieshoutNiek
LieshoutNiek3 mei 2016 - 22:24

@SvenHoek Het verschil zit hem in 'm in de aantallen, tuurlijk mag iets dergelijis gerust gezegt worden tegen een specifiek individu. Het probleem zit hem in het feit dat het in deze om een gehele bevolkingsbevolkingsgroep betref, die meneer vast niet allemaal persoonlijk kent, en betreft het dus GEEN MENINGSUITING, want alvorens er een mening gevormd KAN worden zul je allereerst met moeten weten waar EN over wie je praat. En aangezien ieder mens anders is, zul je toch wat speciefier moeten zijn in je benadering, anders wordt namelijk Laster / Smaat en dat richting miljarden mensen. Bevolkingsgroepen bestaan namelijk niet, de mensheid in zijn algeheel uitgezonderd; en die bestaat op zijn beurt uit allemaal verschillende, unieke individuen! Was u dat nog nooit opgevallen?.. Het vergt misschien wat moeite, maar zo zit de wereld nou eenmaal in elkaar!..

SvenHoek
SvenHoek4 mei 2016 - 5:19

@ LieshoutNiek Nee. Dus omdat er meer moslims (?) in de wereld zijn mag je dat niet zeggen. Maar het complete electoraat van PVV, FN, etc mag wel als totale groep weggezet worden? Beetje dubbele standaard.

Nailles
Nailles4 mei 2016 - 6:34

@LieshotNiek Ik begrijp dat je hiermee pleit voor verboden, boetes, en desnoods andere straffende middelen wanneer b.v. moslims, christenen, e.a. on- of andersgelovigen, homoseksuelen, vrouwen als bevolkingsgroepen zelf of zoals in hun heilige boeken veroordelen, beschimpen, en iniederbgeval als geheel wegzetten. Ze hebben in devkoran en de bijbel dan heel wat te schrappen. Of denk je er dan opeens anders over?

Casparus2
Casparus25 mei 2016 - 7:09

Slachtofferrol van dom rechts.

Demotje
Demotje3 mei 2016 - 16:30

Misschien kan hij zich nog nuttig maken in Turkije.?

Nailles
Nailles3 mei 2016 - 16:19

Vind het persoonlijk natuurlijk minderwaardige en idiote uitspraken van deze zeker niet frisse persoon. Maar de vrijheid van meningsuiting is me meer waard dan mensen hierom te veroordelen. Denk je daar anders over? Dan gaan er heel wat veroordeeld worden en ook met terugwerkende kracht. Dus vanaf nu en op gronden van eerdere uitspraken ook zeker veroordeeld worden als je hele groepen wegzet met dergelijke grove bewoordingen. Zoals ook t.a.v. westerse vrouwen, homo's, niet-moslims, autochtonen, etc. Ik prefereer dan het weerwoord, waarbij dat zowel hard-satirisch, even fel en boosaardig, als welbespraakt kan, of negeren zolang er niet evident wordt opgeroepen tot geweld of sprake is van smaad.

5 Reacties
Ben Joop
Ben Joop3 mei 2016 - 19:08

"niet frisse persoon". Noem hem gewoon een veroordeelde racistische haatzaaier.

H.Witte
H.Witte3 mei 2016 - 21:22

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar ooit bedoeld om de mensen het recht te geven om zich in het openbare debat te mengen. Hier is geen sprake van openbaar debat. Hier is sprake van verhuftering van de vrijheid vrijheid van meningsuiting. Ik heb eerder gezegd: als iemand in het verkeer zijn middelvinger op steekt, vinden we dat a-sociaal gedrag, als iemand hetzelfde in woorden doet, noemen we het vrijheid van meningsuiting. Dat is die middelvinger dan ook. Verhuftering dus.

Nailles
Nailles3 mei 2016 - 22:06

Eranos. Ik ontken het hufterige ervan duidelijk niet, respecteer het in veel gevalken ook niet. In veel andere gevallen vind ik het bewust hufterige echter geen probleem. Het is een persoonlijke keuze om daar per geval anders over te denken. Daar anders over te kunnen en dus mogen denken behoeft vrijheid en geen willekeurig of algeheel verbod. Je kunt tenslotte boos, scherp satirisch, hufterig, beschaafd inhoudelijk, of niet reageren d.w.z. negeren. Dat is voor mij een goede prijs voor het hogere goed van de vrijheid van meningsuiting die anders dan oproepen tot geweld of smaad een andere zaak is. https://www.vn.nl/ik-wil-in-een-land-leven-waar-mensen-elkaar-beledigen/ https://www.vn.nl/ik-verdedig-het-recht-op-belediging/ http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3555275/2013/12/02/Bob-Dylan-in-Frankrijk-aangeklaagd-voor-aanzetten-tot-haat.dhtml

Zandb
Zandb4 mei 2016 - 7:04

Denkt u zelf nou ook niet dat de context bepalender zal zijn dan de woorden die gebruikt worden? Als ik mensen die zich als hooligan misdragen, omschrijf als "tuig waar tegen opgetreden moet worden" dan lijkt me dat veelbetekend anders dan als ik voetbalsupporters omschrijf als "tuig waar tegen opgetreden moet worden".

H.Witte
H.Witte4 mei 2016 - 9:40

Nailles dan blijven we fundamenteel van mening verschillen. In 'mijn' samenleving staat respect voor de mens in de dialoog met stip bovenaan.