Joop

Pegida blundert met woede over foto’s ‘buitenlandse’ kinderen op chocoladereep

  •  
25-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-05-25-om-23.06.50
De Duitse anti-islambeweging Pegida heeft dinsdag flink geblunderd met verontwaardiging over de nieuwe verpakkingen van het snoepgoed Kinder Schokolade.
Op de nieuwe verpakking van de beroemde chocoladereep staan foto’s van verschillende kinderen met onder andere zwarte haren, donkere ogen en een getinte huidskleur.
Daar sloeg Pegida over door. Een regionale tak van de beweging, die bekend staat om haar racistische taal, haatzaaierij en een zeer negatieve houding naar migranten, plaatste verontwaardigd een foto van de nieuwe reep op internet met daaronder commentaar over het buitenlandse uiterlijk van de kinderen: “Houdt het dan nooit op? Is dit echt, of is dit een grap?”
Onder het bericht verschenen woedende reacties als “Dit ga ik niet meer kopen” en “Ik moet hiervan kotsen”, schrijft onder andere de NOS. Ook werd er opgeroepen het chocolademerk, dat wordt gemaakt door het Italiaanse Ferrero, te boycotten.
Maar wat de rechts-nationalistische beweging over het hoofd had gezien, was dat het niet zomaar een paar kinderen waren die op de wikkels staan, maar dat het jeugdfoto’s zijn van de voetballers van het Duitse voetbalelftal en wel de middenvelder Ilkay Gündogan die werd geboren in Gelsenkirchen en de verdediger Jérôme Boateng die werd geboren in Berlijn.
Toen het bericht door de media werd opgemerkt, kwam Ferrero met een reactie waarin het bedrijf afstand nam van elke vorm van xenofobie en discriminatie. Pegida gaf geen enkel commentaar en de Facebook-pagina waar het allemaal mee begon is inmiddels verwijderd.
Beeld: Blick
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

mayhem
mayhem24 apr. 2022 - 10:59

"Maar wat de rechts-nationalistische beweging over het hoofd had gezien, was dat het niet zomaar een paar kinderen waren die op de wikkels staan, maar dat het jeugdfoto’s zijn van de voetballers van het Duitse voetbalelftal" Er is geen maar. Want als het wel zomaar een paar kinderen waren en niet jeugdfoto's van voetballers want Pegida's verontwaardiging net zo ongepast.

Lozerech
Lozerech27 mei 2016 - 18:56

De Islamisering van de chocoladereep! Help! Ik stel voor dat Theodor Holman er een intellectuele column aan gaat wijden.

D'Holbach
D'Holbach26 mei 2016 - 11:47

Ik zou bijna zeggen "domme racisten" maar dat is een pleonasme.

mulligan
mulligan26 mei 2016 - 10:04

Weet u wat ik akelig vindt? "Maar wat de rechts-nationalistische beweging over het hoofd had gezien, was dat het niet zomaar een paar kinderen waren die op de wikkels staan, maar dat het jeugdfoto’s zijn van de voetballers van het Duitse voetbalelftal en wel de middenvelder Ilkay Gündogan die werd geboren in Gelsenkirchen en de verdediger Jérôme Boateng die werd geboren in Berlijn. […] Pegida gaf geen enkel commentaar en de Facebook-pagina waar het allemaal mee begon is inmiddels verwijderd. Is een niet zo heel bleke medemens wél acceptabel als die iets 'bereikt' heeft? Mag een mens een donkere huid of een minder westerse naam hebben als hij het nationale elftal of de top veertig maar haalt? Met deze weerzinwekkende hypocrisie bewijst Pegida hoe verschrikkelijk belachelijk xenofobie is.

Nailles
Nailles26 mei 2016 - 8:45

Mensen met dit soort raciale obsessies maken zichzelf belachelijk. Zo hebben we ze, net als deze, ook die direct en indirect dergelijke raciaal gerelateerde onverdraagzaamheid betonen t.a.v. negerzoenen, jodenkoeken, pepernoten, paaseitjes, en chocoladeletters. Laat ze zich maar voor nagenoeg iedereen zichzelf diskwalificeren door dit zichzelf afdoende belachelijk maken maar voer ze zeker niet door er serieus op te reageren of hun grieven serieus te nemen.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk26 mei 2016 - 8:36

De Duitse anti-islambeweging Pegida zie ik niet klagen in oost en zuidoost Aziatishe landen waar waar massaal producten in de schappen staan met blanke modellen/gezichten om subliem een "westerse"'schoonheid ideaal aan te prijzen. Dat zal waarschijnlijk goed passen in hun visie zolang de blanke gezicht aan top is zal goed zijn. En zover ik weet is Jérôme Boateng een Duitse moeder en wat boven al word aangeven word dat hij Berlijn is geboren en voor de Duitse eftal speelt. ( de naam Boateng klinkt ook wel Duits achting). Hoe Duits wil je Pegida hem hebben.

Meta Foor
Meta Foor26 mei 2016 - 8:02

begrijpen de ''onthutste'' media nou echt niet dat Pegedia dit als prikacties en olie op t vuur berichten rondspreidt ? en die media trappen weer vol en met overgave in de drol.... moet je niet gaan mekkeren dat je je zelf aan het bevuilen bent

voxpopuli2
voxpopuli226 mei 2016 - 7:55

Humor in domheid eigenlijk, maar ja dat volk is niet zo heel slim, dat is het kenmerk van de fanatici . Dat zie je in veel reacties hier die maar een half bericht nodig hebben om het oordeel streepje foob al te vormen :-)

vaclavklaus
vaclavklaus26 mei 2016 - 7:20

Dit geeft wel aan hun dom ze zijn. Naast dat het sowieso achterlijk is iets niet te kopen, omdat er gekleurde kinderen opstaan, staat het ook vermeldt waarom de verpakking anders is. Een bewijs dat Pegida kortzichtig is.

2 Reacties
Huilen met de wolven
Huilen met de wolven26 mei 2016 - 8:03

Uiteindelijk zal deze beweging ten onder gaan aan datgene wat hem groot heeft gemaakt: kortzichtige domheid.

Zandb
Zandb26 mei 2016 - 9:21

Wel een wat erg gemakkelijke conclusie. Ik zou het laten voor wat het was: Een hele domme reactie.

msj_meijerink
msj_meijerink26 mei 2016 - 7:17

Toch iedere keer weer verrassend hoe het primaire gedrag de initiator uiteindelijk opbreekt. Nadenken over iets is bij dat soort clubs (pvv, pegida, dageraad, n-va) een ondergeschoven kindje. Weer begrijp ik heel goed waarom opoe Meijerink mij altijd voorhield: eerst tot tien tellen, dan pas vertellen!

Yolo2
Yolo226 mei 2016 - 6:46

Bah, dit is idd straight up dom racisme en geen bezorgde burger instelling meer..

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten26 mei 2016 - 5:43

Dit is weer het zoveelste bewijs dat intelligentie dun gezaaid is binnen rechtse groeperingen. Buiten dat is de dynamiek die daarop volgt natuurlijk even dom. "Allochtonen" zijn alleen maar goed als ze 'bruikbaar' zijn. In Nederland is eenzelfde dynamiek met het nationale honkbalteam wat plotseling uit 'onze jongens' bestaat bij winst. Zouden ze dat niet doen dan wordt er heel anders over deze jongens gesproken. http://www.nu.nl/algemeen/2642659/nederland-wint-goud-wk-honkbal.html

1 Reactie
Zandb
Zandb26 mei 2016 - 9:21

Nou, nou, een bewijs.... Een anekdotisch bewijs van dezelfde waarde als het vermeende bewijs dat iemand van Pegida in die chocola meende waar te nemen.

6tekens
6tekens26 mei 2016 - 3:35

Witte mensen bestaan niet en zwarte mensen bestaan niet. Mensen bestaan wel en sommigen hebben veel verstand en sommigen hebben weinig verstand en dat kan je niet aan de buitenkant zien.

3 Reacties
voxpopuli2
voxpopuli226 mei 2016 - 8:05

Dat laatste is niet geheel juist, aan de buitenkant qua kleding of gedrag kan men wel degelijk de verstandelijke vermogens aflezen. Niet aan de kleur of trekken overigens, dat heeft niets te maken met verstand.

Stroompie
Stroompie26 mei 2016 - 8:06

Ach, mensen heb je in alle gradaties. Het is alleen de vraag welke conclusies je daar aan verbind. Als iedereen gewoon een beetje respect voor elkaar toont dan is er ook geen probleem. Zo simpel is het leven. Je kan het ook zo ingewikkeld maken als je wilt. En een wetenschap maken van de tint van mensen op chocolade verpakkingen.

Zandb
Zandb26 mei 2016 - 9:22

En als je nu wel aan de buitenkant zou kunnen zien, wie wel en wie geen verstand had?

Patrick Faas
Patrick Faas25 mei 2016 - 22:47

“Dat het jeugdfoto’s zijn van de voetballers van het Duitse voetbalelftal” Wat maakt dat nu uit? Is er een verschil tussen mensen met “zwarte haren, donkere ogen en een getinte huidskleur” die wel voetballen en die niet voetballen? En zo ja, heeft dat ermee te maken dat voetballers gekocht en verkocht kunnen worden, als slaven? Is dat hoe extreemrechts het ziet: als slaaf zijn zulke mensen wel welkom? Ben niet zo’n expert in voetbal. Wie van u kan meer vertellen over die mensenhandel? Wordt xenofobie daarvoor aan de kant gezet? Mag een gekleurde voetballer die gekocht wordt wel een verblijfsvergunning krijgen van bijvoorbeeld partijen als Leefbaar?

5 Reacties
ATM2
ATM226 mei 2016 - 6:28

Kennelijk zijn voetballers geen deelnemers aan de samenleving. Alle ophef die bestaat over veel te hoge salarissen of het al dan niet gekleurd/buitenlander zijn lijkt niet van toepassing te zijn op voetballers. M.i. een uitermate hypocriete houding van al die personen die tegen graaiers en buitenlanders zijn, maar tegelijkertijd juichen als een gekleurde voetballer goed presteert voor hun club of natie.

Ryder
Ryder26 mei 2016 - 6:43

Voor Pegida maakt het blijkbaar wel uit want anders hadden ze de pagina wel laten staan. Er is een goed Nederlands woord voor: huichelen.

omaoeverloos
omaoeverloos26 mei 2016 - 7:10

Dat dacht ik ook meteen, voor een hardcore racist maakt het beroep van deze lieden niets uit, Voetballer, bakker, werkloze of inbreker, alles wordt door de racist op een hoop gegooid.

rbakels
rbakels26 mei 2016 - 8:52

Het "probleem" is dat "donkere" mensen blijkbaar een waardevolle bijdrage kunnen leveren, in dit geval aan het voetbal, terwijl Pegida het dogma koestert dat ze allemaal vreselijk zijn. Je hebt altijd van die goedpraters. Vaak zitten die bij de PvdA. In de jaren '70 haddemn die begrip voor de DDR en de muur. Later hadden die begrip voor wat ze "het multiculturele drama" noemden. Nu dreigden ze warempel begrip te krijgen voor Pegida. Dus is het maar goed dat die onfrisse club nu ondubbelzinnig door de mand valt.

bob b.
bob b.26 mei 2016 - 11:57

Helemaal met je eens, deze gedachte kreeg ik ook. Of is het anders omdat ze als zwarte slaaf worden ingezet om het blanke nationale übergevoel op te poetsen. Net als zwarte piet bij ons.

rbakels
rbakels25 mei 2016 - 21:56

Pegida maakt zich volstrekt belachelijk. Dat dacht ik al vóór de uitleg dat het jeugdfotos zijn van voetballers die in Duitsland spelen. Ik wacht op een klacht van Pegida dat voetballers in Duitsland niet allemaal blank zijn (ik wilde zeggen Arisch maar dat zal wel niet mogen)