Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pegida blijkt micro-beweging

  •  
06-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
Pegida demonstreert in Amsterdam

© 2016-02-06 14:44:56 AMSTERDAM - Demonstranten van Pegida voeren actie bij de Stopera actie tegen islamisering van Europa. ANP REMKO DE WAAL

Hoewel de opkomst bij demonstraties terugloopt, is er wel een toename te zien van rechtsextremisme
Bij de demonstraties van Pegida die zaterdag op meerdere plekken in Europa plaatsvonden, waren significant minder mensen aanwezig dan vooraf was ingeschat. De deelname van neonazi’s en andere extreemrechtse groeperingen neemt wel zichtbaar toe.
De grootste beweging, in “Pegida-hoofdstad” Dresden, telde zo’n 8000 deelnemers. Daartegenover stond een veel grotere groep tegendemonstranten. Voor de demonstratie stond een toespraak gepland van oprichter en Hitler-immitator Lutz Bachmann, maar die moest uiteindelijk wegens ziekte verstek laten gaan.
In Praag bracht Pegida zo’n 1500 vluchtelingenhaters op de been, voorzien van spandoeken met teksten als ‘Nee tegen immigratie’ en ‘Stop de Merkelisering’. Tegenover Pegida stonden ruim 4000 tegendemonstranten. De beide groepen bestookten elkaar met flessen en vuurwerk.
Ook in het Franse Calais verzamelden zich ongeveer honderd demonstranten, ondanks een nadrukkelijk demonstratieverbod. In Calais werden meerdere arrestaties verricht nadat rechtsextremisten er de confrontatie met de politie zochten.
Amsterdam De demonstratie van Pegida in Amsterdam is aan het eind van de middag door burgemeester Van der Laan beëindigd nadat de sfeer, die toch al niet al te best was, steeds grimmiger werd. De demonstranten van Pegida werden opgeroepen ‘voor hun eigen veiligheid’ in de gereedstaande bussen te stappen.
Aangewezen plek was het Waterlooplein, maar nadat daar door de politie een verdacht pakketje werd aangetroffen, werden de demonstranten gesommeerd hun protest te verplaatsen. Het pakketje bleek uiteindelijk loos alarm.
De nieuwe plek, slechts iets verderop, werd echter niet door de Pegida-aanhang geaccepteerd. Door de verplaatsing kwamen de demonstranten iets dichter in de buurt van de veel grotere groep tegendemonstranten. Die betoging was georganiseerd door onder andere de SP, GroenLinks en de PvdA. Vooraf hadden de partijen aangekondigd vijf euro te doneren aan Vluchtelingenwerk voor elke aanwezige Pegida-demonstrant. Dat leverde uiteindelijk zo’n 1000 euro op.
Geert Wilders, die eerder nog wel in Dresden de Pegida-aanhangers toesprak, was in Amsterdam de grote afwezige. De PVV-leider maakte slechts op Twitter, tussen de carnavalstweets door, zo nu en dan een opmerking over de demonstratie.
Hoewel de sfeer tussen de beide groepen de gehele middag gespannen was, hoefde de ME slechts eenmaal in actie te komen. Volgens ooggetuigen was dat nadat een groep Ajax-supporters een café uitkwam en met leuzen als ‘Geen racisme in onze stad’ de directe confrontatie met Pegida zocht. Daarop ontstonden wat schermutselingen, waarna de politie moest optreden. Rond 5 uur ’s middags was de rust in Amsterdam teruggekeerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.