Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pegida-barbecue bij Ulu-moskee in Utrecht verboden

  •  
25-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
Pegida-Amsterdam-2018-9
De gemeente Utrecht heeft de barbecue op 4 juni van het anti-islamitische PEGIDA op het plein voor de ULU-moskee verboden, schrijft RTV Utrecht. Een demonstratie mag wel door gaan, maar die moet dan wel op het Westplein plaats vinden.
‘Het is een grondrecht om te mogen demonstreren. Op basis van de Wet Openbare Orde kunnen echter wel beperkingen worden opgelegd,’ zegt de gemeente Utrecht. De gemeente zegt te hebben gezocht naar een locatie die ‘beter beheersbaar is.’ Tijdens eerdere demonstratie van PEGIDA in Utrecht kwam het tot een treffen met tegenstanders. Hierbij vielen rake klappen.
PEGIDA, wiens leider Edwin Wagensveld onlangs tot drie jaar gevangenisstraf werd veroordeeld vanwege belastingontduiking in Duitsland, wilde tijdens de barbecue alleen varkensvlees serveren. Maar open vuur, barbecues en servies van hard materiaal is volgens de lokale gemeentelijke verordening in de openbare ruimte niet toegestaan.
In plaats van worst en hamburgers eten mag PEGIDA wel tussen 20.00 en 22.00 uur demonstreren op de busbaan op het Westplein. Wat PEGIDA gaat doen en of ze de voorgenomen barbecues in Arnhem, Gouda, Rotterdam en Den Haag nog wel laten doorgaan is niet duidelijk.
Cc-foto: Oscar Brak
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.