Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pechtold wil geen Kamerlid meer zijn

  •  
26-08-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
d66
Alexander Pechtold, leider van de door het kabinet “meest geliefde” oppositie, stapt op als zijn partij D66 geen deel uit gaat maken van een volgende regering. Dat verklaarde hij desgevraagd in de talkshow Pauw. Presentator Jeroen Pauw legde Pechtold de stelling voor “als wij niet kunnen regeren dan stop ik er mee”. De D66-leider herhaalde de stelling alsof hij er nog even over na moest denken en antwoordde vervolgens “Dan wordt het wel eens tijd voor een ander ja.”
De 51-jarige politicus geeft sinds 2006 leiding aan de D66-fractie. In die tijd groeide de partij van drie naar twaalf zetels en verdubbelde het ledental ruim tot meer dan 25.000. Pechtold was eerder minister in het tweede kabinet Balkenende.
Vandaag presenteert D66 het concept-verkiezingsprogramma. Een van de nieuwe elementen daarin is dat de partij afscheid neemt van het verheerlijken van flexwerk en stelt dat een vaste baan voor iedereen bereikbaar moet zijn.
Tegenover Pauw reageerde Pechtold op het verkiezingsprogrammaatje van de PVV dat woensdagavond bekend werd en waarin Wilders zijn kiezers belooft dat de AOW-leeftijd wordt teruggedraaid naar 65. Pechtold wijst er fijntjes op dat Wilders dat in 2010 ook al beloofde “en toen gingen ze met Rutte en het CDA regeren en toen leverden ze dit in. Dus het is een echte jojo wat dat betreft.”
Over zijn eigen verkiezingsprogramma zegt Pechtold dat het meest in het oog springt dat de partij “weer wil gaan investeren in de maatschappij, in de samenleving. (…) De werkloosheid is sinds het begin van de crisis twee keer zo groot geworden.”
“Wat ik geleerd heb van de laatste verkiezingen is dat het een enorm gedoe met zich meebracht. De SP stond hoog en donderde weer in elkaar. De PvdA kwam met het wonder van Samsom weer omhoog. En vervolgens werd er een kabinet gevormd waar iedereen eigenlijk ontevreden over was en ik dacht toen ‘nou dat duurt een half jaaartje’, ze hebben het volgehouden en ze hebben een hoop gedaan met hulpconstructies met D66, ChristenUnie en SGP maar het chagrijn in de samenleving over maatregelen, die ik ook gesteund heb en waarvan ik dacht als we het met z’n allen het iets minder fel hadden gebracht en iets meer hadden laten zien waarom dit soort maatregelen nodig zijn dan hadden we het met meer draagvlak gekund. En als ik nu kijk naar het zwart-wit denken, de polarisatie, het gevoel van tegenover elkaar staan dan denk ik dat het van groot belang is dat er een coalitie komt die mensen weer meeneemt, perspectief biedt en laat zien dat dit een fantastisch land is.”
Pauw ging ook nog even in op het stranden van het huwelijk van de D66-leider. Deze wees de suggestie van Pauw af dat de hoge werklast van de politieke functie daarvoor de reden was.
Pauw wilde ook weten of Turkije nog lid kan worden van de EU. Volgens Pechtold kan daar zeker de komende 20, 30 jaar geen sprake van zijn. De D66-leider merkte op dat zijn partij in de afgelopen jaren kritischer had kunnen zijn op de politiek van Erdogan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.