Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Pechtold verslaat Wilders

  •  
20-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pechtold_300_03.jpg
Boek van D66-leider over Henk & Ingrid in Nederland vele malen beter verkocht dan anti-islamboek van Wilders in de VS
De druiven moeten zuur zijn voor Wilders. Niet alleen is zijn met veel tam-tam aangekondigde boek ‘Marked for Death’ geflopt in de Verenigde Staten, maar het is ook nog eens veel minder verkocht dan het Nederlandstalige boek van aartsrivaal Alexander Pechtold over de PVV-kiezers Henk & Ingrid.
Nadat Geert Wilders Nederland in een nieuwe crisis had gestort, door na wekenlang overleg in het Catshuis het kabinet te laten vallen, vertrok hij in allerijl naar de Verenigde Staten voor een uitgebreide promotietournee voor zijn nieuwe Engelstalige boek ‘Marked for Death’. Hij deed een ronde langs bevriende Amerikaanse media, maar dat had nauwelijks effect. Zoals Joop al eerder constateerde werd het boek bepaald geen bestseller en was er in de Verenigde Staten amper interesse voor de Nederlandse politicus. Nieuwsuur-journalist Tom Kleijn achterhaalde hoeveel exemplaren er verkocht zijn van ‘Marked for Death’: 3428 exemplaren.
RTEmagicC_marked_150_200.jpg
Een flop is altijd pijnlijk, maar in dit geval helemaal omdat zijn meest uitgesproken opponent in de Tweede Kamer, D66-leider Alexander Pechtold, het er aanzienlijk beter vanaf brengt.
Terwijl Wilders zich klaarmaakte voor zijn persoonlijke boekverkoopreis naar de Verenigde Staten, spande Pechtold zich in om tot ieders verbazing binnen enkele dagen het zogeheten Kunduz-akkoord rond te krijgen, een overeenkomst over de begroting voor 2013 tussen D66, VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie. Dat akkoord kreeg later weliswaar veel kritiek, maar slaagde wel in het belangrijkste doel: voorkomen dat Nederland wegens gebrek aan een begroting een hoge boete zou krijgen van de EU.
Een paar weken eerder publiceerde Pechtold ook een boek ‘Henk, Ingrid & Alexander’, een weerslag van zijn gesprekken met PVV-kiezers. Van dat boek zijn in Nederland al meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Het is inmiddels aan een vierde druk toe.
RTEmagicC_alex_150_240.jpg
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

kijk nou

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Bernie2
Bernie220 jun. 2012 - 12:16

Het valt ook niet mee in de wereld van het haatzaaien. Een dito populist schreef in de jaren '30 van de vorige eeuw ook al een boek vol over 'zijn gevecht' met een minderheid en raakte het, net als Wilders anno 2012, aan de straatstenen niet kwijt. Pas toen de boef ging regeren en het fröbelwerkje verplicht stelde voor zijn achterban ging hij er aan verdienen. Ik geloof ook dat Pechtolds exercitie een stuk degelijker en met werkelijke feiten in elkaar is gezet. Dat verkoopt altijd beter.

Tom Meijer
Tom Meijer20 jun. 2012 - 12:16

Lekker puh!

gt2012
gt201220 jun. 2012 - 12:16

Gefeliciteerd meneer Pechtold met het succes van uw boek. De wat mij betreft neofascisme van de PVV van Wilders verliest sinds hij wegliep uit het Catshuis op zaterdag 21 april 2012 behoorlijk veel al qua populariteit in ons land en gelukkig maar. B.v. volgens TNS Nipo vandaag heeft de PVV nog maar 17 virtuele zetels over. Zijn grote fout volgens mij is om een hele religie, de islam, over één kam te scheren en om alle 1.5 miljard moslims overal ter wereld met o.a. die bijna één miljoen Nederlandse moslims ook over één kam te scheren. Wie gelooft hem nog?

wvdstraat
wvdstraat20 jun. 2012 - 12:16

Laten we zeggen dat een profvoetballer (ook al is 'ie niet eens zo goed) het toch altijd op z'n sloffen wint van een verongelijkte, zeer matige, amateur.

msj_meijerink
msj_meijerink20 jun. 2012 - 12:16

Dit moet wel heel veel in alle tv-programma's worden verteld.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 jun. 2012 - 12:16

Ach, Henk en Ingrid lezen gewoon niet zo veel, behalve ondertitels...gaaap...

rbakels
rbakels20 jun. 2012 - 12:16

Ik wacht met smart op het moment dat Pechtold écht Wilders verslaat. iemand anders mag het ook doen. Want de strategie van Wilders is erop gericht om Nederland te gronde te richten, en dan mikte hij erop dat er een roep komt om een Sterke Man, om hem dus. Een Duitsers met eveneens een raar kapsel lukte dat rond 1930 ook, zeer geholpen door ook toen al een vreselijke economische kiezers. Een pure machtspoliticus. Maar de Amerikanen zijn als islam-moe. En met de EU-discussie heeft Wilders' z'n strategie een averechts effect, want het dwingt andere politici de EU te verdedigen. Eindelijk!

MBosman2
MBosman220 jun. 2012 - 12:16

Ach, Wilders heeft wel de halve titel van het boek van meneertje Pechtold bedacht.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jun. 2012 - 12:16

en beiden hebben hun boek niet zelf geschreven

1 Reactie
arieroos
arieroos20 jun. 2012 - 12:16

Klopt. Overigens komt Pechtold daar eerlijk voor uit in het voorwoord. Of Wilders dat ook heeft gedaan weet ik niet; er zijn zo weinig exemplaren van in omloop, dat ik het tot nu toe niet heb kunnen bekijken.

arieroos
arieroos20 jun. 2012 - 12:16

Om heel eerlijk te zijn denk ik dat Wilders dit stiekum helemaal niet zo erg vindt. Hij heeft een nieuwe zondebok gevonden: de EU. Ik hoor hem al maandenlang helemaal niets meer zeggen over de Islam. Het is net, of de "totale oorlog" waar hij het tijdens zijn rechtszaak over had nooit heeft plaatsgevonden. Het is voor Wilders helemaal niet prettig, als mensen herinnerd worden aan zijn Islamstandpunten. Want dan moet hij gaan uitleggen, waarom hij helemaal geen aandacht meer besteed aan datgene, dat hij een jaar geleden nog de grootste bedreiging die Nederland ooit gekend heeft vond. Ik roep de Nederlandse pers dan ook op, om hem hier niet mee weg te laten komen. Negeer zijn EU standpunten, en blijf hem doorvragen over zijn Islamstandpunten.

1 Reactie
Ineses
Ineses20 jun. 2012 - 12:16

In Nederland heeft hij het nauwelijks meer over de Islam, maar in Amerika ging hij er in mei wel weer vol op los. Hier heeft hij nu iets anders gevonden om stemmen te trekken. De EU en nu de bezuinigingen in de zorg, waar hij eerst voor 100 % mee instemde. Maar dat hebben Henk en Ingrid niet door. De Nederlandse pers zou ook onderzoek moeten doen naar de bronnen van zijn inkomsten. Het zou zomaar kunnen dat die geldschieters via hem invloed proberen te krijgen in de Nederlandse politiek. Ze zullen dat geld heus niet zonder meer geven.

Ikhouvanhouten
Ikhouvanhouten20 jun. 2012 - 12:16

Maar dat is toch logisch. De D66-stemmer leest. De PVV-aanhang leest niet.

1 Reactie
Candide2
Candide220 jun. 2012 - 12:16

'De PVV-aanhang leest niet.' Het boek is dik genoeg (het scheurt zo heerlijk weg) , het brandt lekker (fijn voor in de open haard) en er wordt stevig in tekeer gegaan tegen andersdenkenden. Nieuw kaftje om Wilders boek met KORAN erop en...

yggy
yggy20 jun. 2012 - 12:16

Boek van D66-leider over Henk & Ingrid in Nederland vele malen beter verkocht dan anti-islamboek van Wilders in de VS ========== Dit geconstateerde feit wordt nog een tikkeltje erger wanneer je je beseft dat de Engelstalige markt aanzienlijk groter is dan de Nederlandstalige markt. Ongeveer 300 miljoen Amerikanen tegenover 17 miljoen Nederlanders. Maar goed, het was al eerder duidelijk dat het boek van Wilders een enorme zeperd zou worden.

1 Reactie
JanGert
JanGert20 jun. 2012 - 12:16

'Ongeveer 300 miljoen Amerikanen tegenover 17 miljoen Nederlanders.' En vergeet daarbij vooral niet de Engelsen, Schotten, Australiers, Nieuw-Zeelanders, Indieers, Ieren, Canadezen en alle andere anderen die Engels als moedertaal hebben, plus alle redelijk ontwikkelde mensen die de Engelse taal beheersen bij op en men komt dan op een markt van, pak 'm beet, anderhalf miljard. Bij de Nederlanders kan men dan nog de Vlamingen en de Surinamers optellen, maar meer dan 25 miljoen heb je dan ook niet.

politiekistuig
politiekistuig20 jun. 2012 - 12:16

Kluun verkoopt ook beter dan Grunberg,en naar Ik hou van holland kijken ook veel meer mensen dan naar VPRO Tegenlicht,maar zegt dat iets over de relevantie van de inhoud ,nee dus. JOOP moet niet zulke vervelende artikeltjes plaatsen,12 september volgt de afrekening,dan gaan we zien wat Nederland de komende tijd wil. Alexander met zijn mooie praatjes(meer geld naar wetenschappelijk onderwijs zodat we nog meer onderste lades kunnen vullen met onderzoeken naar de overeenkomst tussen neuspeuteren en het dragen van wollen truien want onderwijs is heilig en samenwerking met commerciele instellingen moeten we zo lang mogelijk tegenhouden want stel je toch voor dat we er als maatschappij toch nog wat aan gaan hebben of commercieel kunnen uitbuiten maar een bouwvakker kan wel tot zijn 67ste betonwanden plaatsen met het jarenlange risico dat hij ieder moment een schop onder zijn kont kan krijgen) of de wat realistische blik op de wereld van de PVV of SP,nu niet gaan reageren dat ik het niet snap en dat wetenschap nuttig is want dat weet ik ook wel ,maar nuttige wetenschap is wat anders dan bakken met geld stoppen in een onderzoek van twintig jaar waar ze tot de conclusie zijn gekomen dat hemellichamen en sterren geen invloed hebben op het leven van de mens en van dat soort bullshit onderzoeken zijn er nogal wat. Ook hoort een directeur van een zorginstelling geen 300000 euro te verdienen maar dat zie ik onder D'66 ook nog niet zo 1,2,3 veranderen. http://www.abvakabofnv.nl/nieuws/nieuws/topinkomens-ouderenzorg-blijven-stijgen

2 Reacties
arieroos
arieroos20 jun. 2012 - 12:16

Ik ga wel degelijk stellen dat jij het niet snapt. In ieder geval je rant over wetenschap laat zien, dat je geen flauw idee hebt waar je over praat.

JandeBoer2
JandeBoer220 jun. 2012 - 12:16

Ik wel stellen dat ik het niet snap. In ieder geval je rant over wetenschap: ik heb geen flauw idee waar je over praat.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jun. 2012 - 12:16

wacht maar tot W's boek wordt verfilmd ; dan zijn de rollen omgekeerd. en moet P een ander bijbaantje zoeken

2 Reacties
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch20 jun. 2012 - 12:16

De enige die het misschien had willen verfilmen is al een tig aantal jaren hardstikke dood.

mijn-mening
mijn-mening1 mei 2022 - 8:01

Dus u vindt het boek van W zo goed dat het verfilmt moet worden? Moet l*lletje Wilders dan zelf de hoofdrol gaan spelen?

[verwijderd]
[verwijderd]20 jun. 2012 - 12:16

Aparte vergelijking aangezien Pechtold in Nederland een partij vertegenwoordigt die rond de miljoen aanhangers heeft als je de peilingen mag geloven, en Wilders in Amerika bijkans onbekend is. Pas als het boek in het Nederlands is uitgebracht kun je de vergelijking goed maken.

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer220 jun. 2012 - 12:16

"Pas als het boek in het Nederlands is uitgebracht kun je de vergelijking goed maken." Ik vrees van niet, want Henk en Ingrid lezen bijna geen boeken. Pas als je weet de verhouding weet tussen het aantal boeken dat een D66-stemmer leest en het aantal boeken dat een PVV-aanhangsel leest, kun je de vergelijking goed maken.

BasVV
BasVV20 jun. 2012 - 12:16

Ik heb het boek van Pechtold inderdaad ook gekocht en gelezen. Effect. Nooit op Pechtold stemmen.

2 Reacties
MBosman2
MBosman220 jun. 2012 - 12:16

Daar heb ik zijn boek niet eens voor nodig. Zodra die man zijn mond opendoet gaan de koude rillingen al over mijn rug.

mijn-mening
mijn-mening1 mei 2022 - 8:06

Iedereen snapt dat je het boek niet gekocht en zeker niet hebt gelezen Henk, je vrouw Ingrid kan dit beamen. Je naam hier is toch BVV?