Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pechtold: 'Samenwerken om integratieramp te voorkomen'

  •  
15-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
ANP-34991788
D66-leider introduceert Nationaal Actieplan Vluchtelingen ... 'Alleen Wilders meent z'n eigen gelijk te hebben'
D66-leider Alexander Pechtold pleit dinsdag in NRC voor een Nationaal Actieplan Vluchtelingen. Volgens Pechtold moeten politici de moed opbrengen het eigen gelijk rond het vluchtelingenvraagstuk te laten varen. In plaats daarvan zouden de partijen zich meer moeten richten op de overeenkomsten in de gewenste aanpak.
Pechtold zegt in een toelichting nadrukkelijk dat het niet om ‘het Plan-Pechtold’ gaat. Het plan voorziet namelijk in zowel opvang in de regio, als ook in de strenge bewaking van buitengrenzen, snelle arbeidsdeelname en snel Nederland leren. Van alles wat dus, behalve het door sommige politici geopperde compleet sluiten van de grenzen.
" Door het oprukkende populisme worden we gedwongen om verschillen te benadrukken. Maar we moeten als politici laten zien dat we niet in paniek zijn. We hebben ook voor miljarden euro’s bezuinigd, waarom zouden we dit niet kunnen oplossen?"
Dinsdagavond wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de EU-top die deze week in het teken van de vluchtelingen staat. Onderdeel van die gesprekken is de deal met de regering Erdogan waarin is afgesproken dat Turkije sneller vluchtelingen uit de EU moet terugnemen. Maar ook al houdt dat in dat de toestroom van nieuwe vluchtelingen een halt wordt toegeroepen, zo zegt Pechtold, dan zijn er in Nederland nog altijd tienduizenden gevluchte Syriërs.
"Als we hen blijvend in sporthallen laten wegkwijnen, organiseren we onze eigen integratieramp."
De leider van D66 steekt ook de hand in eigen boezem en zegt het zichzelf kwalijk te nemen dat hij te lang heeft gezocht naar weer een nieuwe oplossing. Daarbij refereert hij ook aan de plannen van Diederik Samsom die onlangs werden getorpedeerd. Pechtold zegt dat hij, met vele andere Kamerleden, direct op zoek ging naar ‘wat klopt er niet aan’, in plaats van te kijken naar het tegenovergestelde.
Volgens Pechtold is het nieuwe plan ‘een beetje VVD, een beetje PvdA, een beetje van SP, CDA, D66, GroenLinks en anderen, een beetje van iedereen’. Tenminste, bijna iedereen. Volgens Pechtold heeft alleen Geert Wilders zich buiten de discussie geplaatst.
"Die meent z’n eigen gelijk te hebben. (…) Hij wil een hek om Nederland à la Trump. Maar Nederland heeft altijd mensen toegelaten, ook toen Wilders Rutte 1 gedoogde."
In de uitzending van Pauw van maandagavond reageerden Jesse Klaver (GroenLinks) en Halbe Zijlstra (VVD) voorzichtig op het plan van Pechtold. Klaver zegt vooral erg benieuwd te zijn naar wat Pechtold, die hij lang niet heeft gehoord over dit onderwerp, precies uit elk partijstandpunt destilleert. Volgens Zijlstra zijn alle partijen al een jaar bezig met wat Pechtold voorstelt en levert dat niets op. Zijlstra houdt graag vast aan de deal met ‘vakantieland’ Turkije, dat er volgens hem ‘best gezellig uitziet’.
Foto: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.