In tegenstelling tot de jaren 80 en 90 vinden deze pechstudenten zonder moeite een baan. En ondanks hun schulden gaat het overgrote deel van de studenten meerdere keren per jaar op vakantie (en dan niet binnen Europa hé, want dat is geen vakantie). Kortom deze strontverwende generatie zeurt.
Preker, als ik je commentaar lees snap ik waarom jongeren zo de pest hebben aan boomers en andere ouderen die hun schaapjes reeds lang op het droge hebben. Je vergeet dat het niet de studenten zijn die deze schilden dragen maar het hun ouders zijn die bij moeten springen om hun kinderen van hun studieschuld te verlossen. En raadt eens welke ouders daar de grootste financiële offers voor gaan brengen. Er spreekt heel weinig passie uit uw woorden.
Het is onzin. Ze hebben gezien hun basale denkfout op het voortgezet onderwijs al niet opgelet bij het vak economie. De rente op de studieschuld was extreem laag maar is nu gestegen naar de nog steeds zeer lage 2,65%. Die is het gevolg van de hogere rente die de centrale banken hebben ingesteld in reactie op de hoge inflatiepercentages en deze zo te temperen. Inflatie komt letterlijk neer op geldontwaarding dus dat geld minder waard word en in een te hoge mate is dat ongewenst. Dat betekent dat de schuld van deze studenten door diezelfde dus ook afnam in waarde. Econoom Bas Jacobs legde dat uit in EenVandaag: 'Hij begrijpt de opwinding van de studenten dan ook niet. "De rente op de studielening is nog altijd lager dan de inflatie." Inflatie wil zeggen dat je meer geld moet uitgeven om dezelfde dingen te kopen. Volgens Jacobs zijn de studenten beter uit dan ze zelf beseffen. "Iedere spaarder snapt dat je aan het eind van het jaar 4 procent minder te besteden hebt als je 1 procent rente krijgt en er 5 procent inflatie is. Iedere student zou moeten snappen dat je aan het eind van het jaar 4 procent minder schuld hebt als je 1 procent rente betaalt en er 5 procent inflatie is", rekent de econoom voor.' https://eenvandaag.avrotros.nl/item/waarom-de-rente-op-studieschuld-opeens-naar-256-procent-stijgt-1/
Zo denkt een econoom. Een normaal mens ziet dat zijn studieschuld door de hogere rente gedurende de aflossings termijn verdubbelt. Iemand met een schuld van 40000 is per jaar 1000 euro meer kwijt. Inflatie doet er niet toe.
Inflatie, gedoe over 'waarde' of wat dan ook, onder de streep betalen de studenten van de pechgeneratie al meer, en nu nóg meer. Als we zo gaan redeneren als hierboven wordt gesteld kunnen we ook de boel helemaal kwijtschelden, want ik vind de waarde van de studieschuld het blok aan mijn been niet waard. Men moet echt eens ophouden met dat financiële geklets; valuta is een abstract intellectueel construct, geen harde werkelijkheid.
@Martin Een econoom denkt zo net als iedereen die er wat van opgestoken heeft bij lessen economie in het voortgezet onderwijs. Als een schuld afneemt in waarde, zoals letterlijk met inflatie gebeurt, maar andersom lonen stijgen om de koopkracht deels of geheel te behouden dan wordt de schuld letterlijk kleiner voor degene die deze heeft. De stijgende rente is bij een schuld weliswaar nadelig maar is nodig om te hoge inflatie te temperen. Voor studenten gold echter al een bijzonder lage rente die zelfs na deze stijging nog steeds veel lager is dan de rente die andere schulden geldt. Ze worden dus met die hoger geworden rente nog steeds gepamperd, hun toekomstige en huidige inkomsten worden zo net als voor ieder ander geldt beschermd tegen geldontwaarding (de inflatie), en bovendien zullen studenten veel vaker dan andere groepen later beter verdienen dan gemiddeld.