Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pavlov regeert

  •  
02-10-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Akkoordjes lossen de crisis niet op 
Pavlov regeert. Eerst hebben PvdA en VVD elkaar verketterd in de verkiezingscampagne, vervolgens zijn ze gaan regeren zonder werkbare meerderheid in de Staten Generaal om er pas tijdens de eerste Algemene Beschouwingen achter te komen dat hun plannen draagvlak ontberen. Niet alleen bij het publiek, waarvan de NOS peilde dat 80% van de bevolking het beleid als averechts beoordeelt, maar vooral ook bij de voltallige oppositie.
Natuurlijk zijn er duiders die een belangrijk onderscheid menen te kunnen zien tussen het deel van de oppositie dat een motie van wantrouwen steunde en het smaldeel dat dat niet deed. De constructieve en de destructieve oppositie, probeerde Halbe Zijlstra de situatie te framen, maar feit is dat de voltallige oppositie de kabinetsplannen afwijst.
Een voorspelbare volgende stap is het akkoordencircuit. Partijen die het eerder op een akkoordje gooiden tijdens het lente-, het zomer- en het herfstakkoord, mogen opnieuw door die hoepel springen hoewel er op basis van resultaten uit het verleden niet al teveel garanties voor de toekomst van te verwachten zijn.
In het open gesprek waarvoor de oppositiepartijen zijn uitgenodigd op het ministerie van Financiën, heeft de Partij voor de Dieren aangeven dat alleen een radicale koerswijziging tot oplossing van de huidige problemen kan leiden.
Een uitruil van tegengestelde standpunten kan geen soelaas bieden om de crisis het hoofd te bieden. Het leidt hooguit tot compromisvorming van zeer beperkte houdbaarheid die van  groot politiek opportunisme blijk geeft in een tijd waarin de kloof tussen burgers en hun vertegenwoordigers al groter dan ooit tevoren is.
Waarom zou niet op basis van gezond verstand en partij-overstijgende belangen besloten kunnen worden de  JSF in te ruilen voor banen in de zorg, de Blankenburgtunnel voor nieuwe natuur? Waarom zouden we niet kunnen stoppen met milieuschadelijke subsidies en in plaats daarvan kunnen inzetten op een groen en duurzaam belastingstelsel? Waarom zouden we de arbeid niet betaalbaar kunnen maken en loonbelasting vervangen door een Belasting Onttrokken Waarde. Waarom zouden we de doodlopende weg van economische groei niet kunnen verlaten en koersen op duurzame economische ontwikkeling? Moeten er echt nieuwe verkiezingen komen (al dan niet na een onwerkbaar oktoberakkoord) om te kunnen kiezen voor een beleid dat gebaseerd is op mededogen en duurzaamheid?
Kiezers hebben er recht op dat hun politieke vertegenwoordigers alles doen om de crisis op te lossen. Niet door te marchanderen over verkiezingsbeloften en idealen, maar door gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor een radicaal ander beleid.
Het kabinet kan die keuze maken. Groene voornemens van de partijleiders van PvdA en VVD uit het recente verleden bieden daarvoor alle ruimte en er zijn voldoende oppositiepartijen die steun zouden willen geven aan zo’n groen en duurzaam beleid.
Willen de regeringsfracties die keuze niet maken, dan zal het voortbestaan van deze coalitie onzeker worden. Compromissen op basis van de nu ingezette koers kunnen hooguit uitstel van executie betekenen en een vertraging in het oplossen van de crisis, terwijl juist daadkracht nu een eerste vereiste is.
De uitnodiging op het ministerie van Financiën van afgelopen maandag was er een zonder agenda. Ik ben er met overtuiging naar toegegaan, omdat juist bijeenkomsten zonder agenda zich zeer lenen voor agendasetting. Andere oppositiepartijen aarzelen terecht over het opnieuw op een akkoordje gooien van hun idealen in ruil voor gedoogstatus.
De PVV in het torentje en de SGP op de achterbank van de dienstauto van de minister-president hebben weinig opgeleverd in termen van crisisbeheersing of stabiliteit. Het zou een waarschuwing kunnen zijn voor ‘het constructieve deel van de oppositie’. Hoed u voor constructies die meer het karakter van een construct hebben dan van een constructieve oplossing waar zoveel slachtoffers van de crisis naar snakken.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

JAWEH
JAWEH2 okt. 2013 - 17:48

Ik heb echt diep respect voor dit heldere stuk van deze vrouw. Het zou mooi zijn als zij de eerste vrouwelijke president van Nederland wordt. Intelligent, sociaal, en pragmatisch. Het tegengestelde van Mark Rutte eigenlijk.

msj_meijerink
msj_meijerink2 okt. 2013 - 17:48

De 'Pavlov test' is een test in de Ethologie, waarbij een zintuigelijke stimulus wordt opgewekt en vervolgens een beloning volgt. Ik zie geen geen verband tussen deze methodiek en de titel van het stuk. Weliswaar een catchy titel, maar wederom geen inhoud. Jammer! Mevrouw Thieme toont weer eens aan dat zij alweer wel de melk heeft horen klotsen, maar dat zij (alweer) niet wist waar de tepel hing!

roher
roher2 okt. 2013 - 17:48

Pavlov was geinteresseerd in het effect van dooie mussen op gedrag. En dat mis ik in dit stuk. Dus je belooft iets, je kwijlt bij het idee van de belofte,( maar uiteindelijk krijg je niks) .

JoopSchouten
JoopSchouten2 okt. 2013 - 17:48

Scherp stuk. ... 'Waarom zouden we de doodlopende weg van economische groei niet kunnen verlaten en koersen op duurzame economische ontwikkeling? Moeten er echt nieuwe verkiezingen komen (al dan niet na een onwerkbaar oktoberakkoord) om te kunnen kiezen voor een beleid dat gebaseerd is op mededogen en duurzaamheid?' Wat mij betreft komen die verkiezingen er direct. Probleem blijft hoe de meerderheid achter dit idee te krijgen.: De economische belangen zijn diametraal aan alternatieve duurzame ontwikkelingen, 20% wenst een ochlocratie, een meerderheid hangt neoliberale economische dogma's aan, de financiële wereld beschermt monopolies van corporaties en allen zitten vast aan partijbelangen in deze particratie. Ga d'r maar aan staan Marianne.

2 Reacties
lembeck
lembeck2 okt. 2013 - 17:48

Jeetje, Joop.... ochlocratie?? Ik had er nog nooit van gehoord en heb het opgezocht. Opzoeken: Ochlocratie Ochlocratie Let op: Spelling van 1858 Gr., regeringsvorm, waarbij het gemeene volk den baas speelt, hetwelk zich daarbij meer door kwade begeerte, dan door verstand laat leiden; gepeupel-heerschappij. Ochlocratiten, aanvoerders van het graauw Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10608 Ochlocratie Let op: Spelling (deels) uit 1864: v. [geen meervoud] regering van het gepeupel. Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/cali003nieu01/cali003nieu01_0018.htm OCHLOCRATIE 1) Gepeupelregering 2) Gepeupelheerschappij 3) Heerschappij van het gepeupel 4) Plebocratie 5) Regering van het gepeupel 6) Volksmennerij Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/OCHLOCRATIE/1 Ochlocratie Ochlocratie (Grieks: ὀχλοκρατία, Latijn: ochlocratia) is een staatsvorm waarbij de bestuurlijke autoriteit gehandhaafd wordt door de opvattingen van een chaotische menigte. Ochlocratie moet niet verward worden met directe democratie, alhoewel het in de Klassieke Oudheid veelal aangehaald werd als minachtende term tegen de democratie als Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Ochlocratie UNQUOTE Ik ben het wel eens met je dat mensen vastzitten aan die bijna vastgeroeste neoliberale dogma's, omdat ze denken dat het DE oplossing zal zijn voor henzelf. Dat is helemaal niet zo, maar die vastgeroeste mening krijg je niet snel los.

lembeck
lembeck2 okt. 2013 - 17:48

Marc, ik word weer blij van dat beeldschone meiske. En ja, ik vind ook dat je gelijk hebt.

toshiba
toshiba2 okt. 2013 - 17:48

[Niet door te marchanderen over verkiezingsbeloften en idealen, maar door gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor een radicaal ander beleid.] En daar zit het probleem. Elke partij heeft zijn eigen opvattingen, realiteit over wat dat beleid moet inhouden. Elke partij claimt zijn eigen gelijk. Onvoorwaardelijk daaraan vasthouden leidt tot Amerikaanse toestanden. Dus misschien toch maar kleine stapjes marianne?

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten2 okt. 2013 - 17:48

'Elke partij claimt zijn eigen gelijk.' En 'de wetenschapshuizen' zijn gecorrumpeerd (...).

Michiel Online
Michiel Online2 okt. 2013 - 17:48

Tijd voor kleine stapjes is er niet meer Hans. http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/23106_wij_hebben_het_klimaat_veranderd_verandert_de_rechter_de_politiek/ Een systeem dat zo zit ingebakken bij de mensen dat het met kleine stapjes er niet meer uitgaat is een systeem dat in zijn geheel weg moet. Kijk naar het succes van omringende landen; Scandinavie, Duitsland. We lopen nu achter in fatsoen, maatschappij, verstand, handelsbelangen, ethiek, zorg ligt plat...en jij wilt kleine stapjes nemen? Succes met je kleine stapjes :)

WendyB2
WendyB22 okt. 2013 - 17:48

Alsof dit kabinet zo subtiel is. Zo hard als Rutte beweert dat hij geen blauwdruk voor de samenleving wil geven zo hard laat hij er gelijk op volgen dat Nederland volgens hem MOET veranderen. De halve krijgsmacht wegbezuinigen om de JSF erdoor te drukken is geen klein stapje, dat is radicale hervorming. 2/3 van alle Wajongers uit de uitkering schoppen is radicaal neo-liberaal. Obsessief en ten koste van alles miljarden bezuinigen en dat financieren met massale belastingverhogingen is extremistisch. Dit kabinet is het meest extreme neo-liberale kabinet wat Nederland ooit gehad heeft, in een land waar nooit draagvlak heeft bestaan voor dit soort Tea Party-beleid.

neutralist
neutralist2 okt. 2013 - 17:48

Wat niet werkt is politiek bedrijven in de Eerste Kamer om het kabinet voor te voeten te lopen.

1 Reactie
Blisss
Blisss2 okt. 2013 - 17:48

Dat hadden de vvd en pvda van te voren kunnen weten

Sternenstaub
Sternenstaub2 okt. 2013 - 17:48

En dát, dames en heren, is nu realistisch idealisme, iets wat ik bij mijn partij, de SP, nu ook juist zo mooi vind. Want zonder mededogen en duurzaamheid, heeft beleid geen draagvlak en geen houdbaarheid, oftewel, geen toekomst. Thieme ziet het goed: het Rutte II construct ís de crisis, i.p.v. een visie om eruit te komen. Zo ziet de SP dat ook. Ik zou wel een lijstverbinding willen, maar ik ben maar één SP'er in het wild. Eén die ervoor past om afgeschoten te worden door neoliberale jagermannen die vanuit hun ivoren torentje ideologische buksen met demagogische hagel leegschieten op de vogelvrij verklaarde bevolking, die daarop uiteraard dekking zoekt. M.a.w.: wat zíjn die lieden toch dom en arrogant bezig, daar in dat veilige torentje van ze. Ze zijn vergeten dat ze er zitten door én voor het Nederlandse volk. Het héle Nederlandse volk, wel te verstaan.

1 Reactie
lembeck
lembeck2 okt. 2013 - 17:48

Ja, maar Jan-Peter - Met de PvdD bedoel je? Van mij zou dat mogen, maar dan nog is de groep te klein om er iets mee te kunnen doen, ben ik bang. Daar hebben we meer partijen voor nodig en behalve eventueel 50PLUS zie ik niet een andere partij opdoemen. De PvdA kunnen we vergeten. GroenLinks is de nieuwe linkervleugel van D66 en dus rechts geworden, maar misschien weten ze hun groene kant wat beter vast te houden dan hun sociale kant. Ik heb grote twijfels daarover.

[verwijderd]
[verwijderd]2 okt. 2013 - 17:48

"Kiezers hebben er recht op dat hun politieke vertegenwoordigers alles doen om de crisis op te lossen. Niet door te marchanderen over verkiezingsbeloften en idealen, maar door gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor een radicaal ander beleid." Wat een loze kletspraatjes. Er is geen meerderheid voor een radicaal ander beleid (laat staan voor een beleid dat Thieme voorstaat), dus hoe kunnen politieke vertegenwoordigers daar nou voor kiezen zonder gigantisch te marchanderen met hun verkiezingsbeloften en idealen? Of geldt het laatste alleen voor Thieme zelf? Als je zo gek bent dan kun je net zo goed voordat de debatten beginnen jezelf al buitenspel zetten door een motie van de PVV te steunen. Wacht eens even...

1 Reactie
RvDugt
RvDugt2 okt. 2013 - 17:48

Ach dus toch een voorstander van de uitruil politiek, vanwaar de plotselinge draai?

Bakoe
Bakoe2 okt. 2013 - 17:48

http://www.nu.nl/binnenland/3591693/hulpbehoevende-ouderen-mogen-best-iets-terug-doen.html Off topic, Het volgende stapje richting de natte droom van de nachtwakers. Een dringend verzoek aan ! hulpbehoevende ouderen om iets terug te gaan doen.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe2 okt. 2013 - 17:48

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/gouda-verplicht-kleuter-om-af-te-wassen Het is wachten op het moment dat ik mijn kat moet leren stofzuigen. Totaal gestoord zijn ze aan het worden.

[verwijderd]
[verwijderd]2 okt. 2013 - 17:48

De daadwerkelijke crisis is er 1tje van het verstandelijke (on)vermogen, je hele bestaan in het teken (laten) stellen van 10 (tien) cijfers betreft namelijk een mentale aandoening.

1 Reactie
lembeck
lembeck2 okt. 2013 - 17:48

Die is mooi.... en helaas zo waar...

[verwijderd]
[verwijderd]2 okt. 2013 - 17:48

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Rootman
Rootman2 okt. 2013 - 17:48

Dan blijkt de SP dus de middenpartij... Het wordt tijd voor een linkse, sociaal progressieve partij!

[verwijderd]
[verwijderd]2 okt. 2013 - 17:48

"Waarom zou niet op basis van gezond verstand en partij-overstijgende belangen besloten kunnen worden de JSF in te ruilen voor banen in de zorg, de Blankenburgtunnel voor nieuwe natuur?" Omdat onze F16's 40 jaar oud zijn en aan vervanging toe zijn. En we hebben een sterke defensie nodig omdat 80% van de wereldbevolking in dictaturen leeft die een bedreiging voor onze kostbare vrijheid vormen. Overigens is in de afgelopen 20 jaar nergens zoveel op bezuinigd als op defensie, dus beetje flauw om daar nou weer naar te wijzen. En de natuur moet plaatsmaken voor die tunnel omdat we hier met heel veel mensen op een heel klein stukje aardoppervlak wonen. Waarbij het dus ook niet helpt om scheutig te zijn met het uitdelen van verblijfsvergunningen aan asielzoekers en immigranten - iets waar de PvdD zo'n voorstander van is. Het redden van de natuur begint met een intelligente bevolkingspolitiek. Bijv. een vertrekpremie voor iedereen die emigreert naar het buitenland en zijn Nederlandse paspoort inlevert.

1 Reactie
Rootman
Rootman2 okt. 2013 - 17:48

' En we hebben een sterke defensie nodig omdat 80% van de wereldbevolking in dictaturen leeft die een bedreiging voor onze kostbare vrijheid vormen.' Europa heeft weinig grondstoffen, is een doorvoer-, en ondanks de crisis, een afzetgebied. Zoalang we ons niet meer allieeren met agressors zoals de VS, apartheidsstaat Israel en de golfstaat dictaturen (dus uit de NATO treden, liefst en bloc met zoveel mogelijk Europese landen) is W Europa militair dus volmaakt onaantrekkelijk. Los daarvan: welke dictatuur gaat ons aanvallen? Zimbabwe? Belarus? Kazachstan? Noord Korea?