Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pauw & Witteman: The old boys network

  •  
29-09-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Een vrouw die komt praten over vrouwenemancipatie bij Pauw & Witteman is al snel 'dat ene wijf'
De redactie van Pauw & Witteman zette de presentatoren gisteravond weer eens voor het blok. Er was een pittige vrouw uitgenodigd. VN-vrouwenvertegenwoordiger Kirstin van der Hul zat aan tafel om te praten over haar werk als belangenbehartiger. Van der Hul is een powervrouw, een buitenkansje voor Pauw & Witteman om af te rekenen met hun vrouwonvriendelijke imago. Ze lieten deze kans echter geheel aan hun neus voorbij gaan. Interessante vragen bleven uit. Vrouwen interviewen. Ze kunnen het niet, ze snappen vrouwen niet en ik vraag me af of ze hen wel willen snappen.
Power-feminist Heleen Mees merkte eens op dat Pauw & Witteman niet met vrouwen om kunnen gaan. Er zitten opvallend weinig vrouwen aan tafel en als ze er zijn is dat vaak vanwege onbenullig onderwerpen. Zo geeft Pauw ook later toe in een interview. Maar over het algemeen vinden ze de kritiek ‘gezeur’ over vooroordelen. ‘Vooral van vrouwen’, zegt Pauw er nog achteraan.
Nu anno 2011. Het nieuwe winterseizoen is net gestart en ze moesten woensdag toch behoorlijk in hun nopjes zijn geweest dat de redactie eindelijk weer een powervrouw had gevonden. Want die topvrouwen waren volgens Pauw zo lastig te vinden.
Van der Hul presenteerde maar eens de feiten over vrouwenemancipatie in Nederland. Al zestig jaar wordt er gepraat over de problemen, maar Nederland lijkt alleen maar achter de feiten aan te hobbelen. Waar we voorgaande jaren nog in de top tien stonden van de Global Gender Gap van het World Economic Forum staan we nu op de 17de plek achter landen als Lesotho, Filipijnen (waar vrouwen pro-actief benoemd worden) en Sri Lanka. Volgens Van der Hul komt dat doordat het in Nederland slechter gaat en opkomende economieën het een stuk beter doen wat betreft vrouwenemancipatie. Ze vindt het vooral zorgelijk dat er in Nederland maar rond de 10 procent vrouwelijke hoogleraren zijn terwijl er al sinds de jaren negentig meer meisjes afstuderen dan jongens.
Na haar betoog bleef het even stil waarna Pauw vroeg of dat nu ligt aan de maatschappij of aan vrouwen zelf. “Het is beide”, legt van der Hul uit. “Je hebt nog steeds de old boys networks die mensen benoemen vanuit hun oude kring. Vrouwen zijn nog steeds niet genoeg in beeld.” Aan de andere kant merkt ze op dat Nederlandse vrouwen onvoldoende bewust zijn van hun economische onafhankelijkheid. “Dat de keuze vrij is, vind ik goed”, zegt ze, maar toch is het volgens haar zorgelijk dat de helft van de vrouwen in Nederland economisch afhankelijk is van haar man.
Wederom blijft het stil aan tafel. De heren die tot voor kort een levendig debat hadden over de huizenmarkt die op slot zit, keken een beetje bevreemd om zich heen, wachtend op het volgende onderwerp. Op Twitter verschijnen reacties van mannen over ‘dat ene wijf’. Femke Halsema tweet: ‘Aiaiai, na dit she-volution -viva-momentje gaan de mannen het weer over de echte zaken hebben’.
Mannen die discussiëren over vrouwenemancipatie dat is niet vaak een succes, moet ook de redactie van te voren hebben zien aankomen. Een paar plaatjes dan. Van der Hul moet aan de hand van foto’s van bekende vrouwen beginnen met haar uitleg. Jeroen kiest Patricia Paay als onderwerp uit, waarna de discussie zich verplaatst naar ‘cougar-vrouwen’: oudere vrouwen als Paay die een relatie hebben met een veel jongere vent. Er wordt gegniffeld aan tafel, eindelijk gaat het weer over de vrouw als non-onderwerp. Gasten Paul Scheffer, Rob Mulder en Boele Staal lijken ineens wel mee te willen praten.
Maar Van de Hul maakt daar weer snel een eind aan. Ze merkt op dat het opvallend is dat door mannen vaak wel gepraat wordt over cougar vrouwen, maar als het om een man gaat met een veel jongere vriendin, dan is dat geen issue. Tjaa, ook daar lijken de mannen niet verder op in te willen gaan, wat Van der Hul’s bevinding als waarheid onderstreept.
Ik kan maar één heldere conclusie verbinden aan deze uitzending. De verschijning van een powervrouw als Van der Hul bewees het maar weer eens. Pauw & Witteman is een old boys network. Vrouwen, ze zien ze gewoon niet en ik vraag me af of ze ook echt geïnteresseerd zijn in wat ze te melden hebben.

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.