Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom het UMC Groningen een levensreddende ingreep weigerde

  •  
19-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-10-19 om 10.49.18
Mag er een prijskaartje hangen aan het leven van een kind? Zo ja, wie beslist dat dan? En wie bepaalt wat de minimale “kwaliteit van leven” is? In het geval van de meervoudig gehandicapte Victor Goosen lijkt dat het UMC Groningen te zijn geweest, zo blijkt uit de ZEMBLA-uitzending. Victors ouders trokken aan de bel omdat hij benauwd was. Ze vroegen het Groningse ziekenhuis een canule in de luchtpijp te plaatsen, maar het ziekenhuis weigerde. Ook bij andere ziekenhuizen in Nederland konden ze, vanwege de verwijsbrief van het UMC Groningen, niet terecht. Uiteindelijk besloten ze naar Zuid-Afrika te gaan, waar de moeder van Victor vandaan komt, om hem daar de, relatief simpele, ingreep te laten ondergaan. Inmiddels gaat het met Victor dankzij die ingreep weer goed. Maar de rekening van 150.000 euro ligt er wel. De ouders stellen het UMC aansprakelijk en eisen het geld terug van het ziekenhuis.
Bij Pauw aan tafel doen de ouders van Victor, Martin Craanen en Alida Goosen, samen met ZEMBLA-journalist Ton van der Ham, hun verhaal.

Meer over:

zembla, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.