Update woensdag 11.00: Dinsdag gaf een 37-jarige man uit Kudelstaart, Aalsmeer, zichzelf bij de politie aan voor het maken van het racistische dreigfilmpje aan het adres van Sylvana Simons. De man is aangehouden en heeft inmiddels bekend. Hij zal worden vervolgd voor bedreiging, maar is na verhoor wel weer op vrije voeten gesteld.
Simons wordt sinds dinsdag op zichtbare en onzichtbare wijze beveiligd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV). Reden hiervoor zijn talloze bedreigingen aan haar adres. In het tv-programma Pauw gaf ze dinsdag een inkijkje in wat zij zoal over zich heen krijgt. Het AD mocht een kijkje nemen in de inbox van Denk en publiceert woensdag een aantal dreigmails. Denk heeft volgens het AD duimendikke mappen aan geprinte e-mails en social media-berichten waarin Simons ofwel wordt bedreigd, ofwel wordt racistisch wordt gediscrimineerd, of een combinatie van beiden met een vleugeltje seksisme om het af te maken. Een bloemlezing:
Eerder: De NCTV (Nationaal coördinator terrorisme bestrijding en veiligheid) heeft in overleg met DENK besloten om extra beveiligingsmaatregelen te treffen om Sylvana Simons te beschermen. Dat besluit is genomen vanwege concrete bedreigingen jegens het kandidaat-Kamerlid. Het gezicht van Simons werd deze week in een videomontage van een “carnavalsliedje” onder meer op foto’s van door de Ku Klux Klan gelynchte lichamen van Afro-Amerikanen geplakt. In het tv-programma Pauw schuift ze dinsdag aan samen met Tofik Dibi en Zarayda Groenhart, om te spreken over de bedreigingen, wat het met haar en haar gezin doet, maar het onderwerp ook breder te trekken, namelijk: racisme in Nederland. Eén van de redenen dat Simons de politiek in gaat is om systemen te veranderen. En racisme is een systeem, aldus Simons.
Dibi kaart, evenals Groenhart, aan dat wie zich als niet-witte Nederlander uitspreekt over Nederland en het land claimt als iets waar hij of zij – als Nederlander – ook recht op heeft, al gauw kan worden gesommeerd zich koest te houden. Integreren moet, maar je mond houden ook. Als niet-witte Nederlander moet je vooral niet te veel doen alsof Nederland ook van jou is, aldus Dibi. De oplossing? Volgens allen aan tafel schuilt het in het gesprek: met elkaar van gedachten blijven wisselen. Iemand kan weliswaar racistische gedachten hebben, of racistische uitingen doen, maar niets staat vast, aldus Dibi. “De racist van vandaag hoeft niet de racist van morgen te zijn.”