Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pauw: de Algemene Politieke Nabeschouwing

  •  
21-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-22-om-00.24.52
Woensdag vond in de Tweede Kamer de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen plaats. Wat een debat over de Miljoenennota zou moeten zijn, bleek toch vooral een vroeg verkiezingsdebat. Emile Roemer (SP) wilde het vooral over de problemen in de zorg hebben, met name over het Nationale Zorgfonds. Roemer, die na de vorige verkiezingen toch een beetje de naam heeft zijn doorrekeningen niet op orde te hebben, kreeg eerst al de nodige kritiek van Pechtold, Zijlstra en Buma, waarna uiteindelijk Samsom met de definitieve tackle kwam.
Halbe Zijlstra wilde vooral optimisme uitstralen, want heeft het kabinet onder leiding van zijn VVD het dan niet fantastisch gedaan? Nee, niet echt, aldus de oppositie. Uiteindelijk is het Alexander Pechtold die graag van Zijlstra wil weten in hoeverre de PVV een optie is voor de VVD om eventueel samen mee te regeren in een volgend kabinet. Daarop somt Zijlstra wel het een en ander op aan negatieve punten van de PVV, maar zegt ook principieel niemand uit te sluiten. Ook Wilders niet.
En dan Geert Wilders. Los van zijn gangbare populistische retoriek over de islam en vluchtelingen, gaat hij – na doorvragen van CDA-leider Buma – toch weer nét iets verder dan normaliter: als het aan Wilders ligt worden moskeeën gesloten en gaat de politie van deur tot deur om desnoods met geweld korans in te nemen.
Aan tafel bij Pauw zijn Xander van der Wulp (NOS) en politiek verslaggever Avinash Bhikhie (NU.nl) te gast voor een nabeschouwing. Van der Wulp: ‘Als je van politiek houdt zijn dit natuurlijk de krenten uit de pap. Zo’n debat van twee dagen, iedereen die elkaar probeert neer te halen. Heerlijk.’

Meer over:

politiek, apb, pauw, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.