Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Paus wil geregistreerd partnerschap voor homostellen

  •  
21-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
VATICAN - RELIGION - POPE - AUDIENCE

© Pope Francis waves during his weekly general audience in the Paul VI hall at the Vatican on October 14, 2020. Alberto PIZZOLI / AFP

Paus Franciscus heeft zich uitgesproken voor een geregistreerd partnerschap voor homostellen. ‘Homoseksuele mensen hebben recht op een gezin. Ze zijn kinderen van God,’ zei de Paus. Hij ging daarbij niet zo ver om het kerkelijk huwelijk open te stellen voor homostellen, maar vindt wel dat het tijd is voor een formeel partnerschap ‘zodat ze wettelijk beschermd zijn’.
De Paus doet de uitspraken in de documentaire “Francesco” die woensdag op het filmfestival in Rome in première ging. In de documentaire komen nog andere sociale thema’s aan bod, waaronder klimaatverandering, armoede, migratie, ongelijkheid en racisme.
In de documentaire is ook veel aandacht voor Juan Carlos Cruz, een Chileens slachtoffer van misbruik door priesters. Hoewel de Paus tijdens zijn eerste bezoek aan Chili de beschuldigingen van Cruz nog van de hand wees, kwam hij daar later op terug. Uiteindelijk drukte Franciscus Cruz, die zelf homoseksueel is, op het hart dat God hem zo gemaakt heeft.
Het is overigens niet de eerste keer dat de Paus laat weten voorstander te zijn van homorechten binnen de Katholieke Kerk. Als aartsbisschop van Buenos Aires sprak hij zich ook al uit voor een geregistreerd partnerschap. Het is wel de eerste keer dat hij in zijn huidige functie deze uitspraken doet.
Bron: AP 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 okt. 2020 - 10:12

Vergeet niet dat ze in het Vaticaan een uiterst conservatieve clerus hebben! De druk op die man is immens.

Bouwman2
Bouwman222 okt. 2020 - 8:37

Vollgens mij is dat hier al lang het geval. Je mag zelfs met je partner van de zelfde sekse trouwen, met een foto en een receptie. Dus maak je niet dik over iets wat normaal is. Trouwen is in het algemeenheid je vastleggen bij wat gewoon is. Hat zou opzienbarender zijn geweest alks de heilige Vader had gezegd: beminden, je mag best wat God heeft verbionden weer doorhakken. Trek je van God niets aan, Hij is een verzinsel van mannen om vrouwen eens slekker tevig te onderdrukken. .

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter22 okt. 2020 - 17:27

Jeetje is je toetsenbord defect ? God een verzinsel - tsja dat kunt u niet bewijzen natuurlijk net zoals ik niet kan bewijzen dat hij wel bestaat, daarom heet het ook geloof. Een geloof belijden is niks verkeerd aan overigens .

ValsPlat
ValsPlat22 okt. 2020 - 19:53

Thuiszitter: alleen jammer dat je met geloof/religie goede mensen intens slechte dingen kunt laten doen.

Sarajlija
Sarajlija22 okt. 2020 - 6:59

Dat is kleine revolutie. Een machtige instituut gaat vrij snel veranderen.Deze Paus is heel goed bezig.

Paul250371
Paul25037121 okt. 2020 - 20:05

Onze Joods Christelijke verlichting. De menselijke afgezant van God zegt dat homo's ook kinderen van God zijn. Wellicht werd het zo te gek dat hij zichzelf en zijn kardinalen had moeten ontslaan maar toch. Dit is een hiaat in de RK. Een poging dat hautaine gestoorde haat dat het instituut heeft veroorzaakt te beëindigen. Het wachten is op onze joodse verlichte geestelijken. O de schaal van vergelijking. Bijbel 1 Thora 0

2 Reacties
2e kans
2e kans21 okt. 2020 - 21:46

Paul, Kun je niet gewoon zien dat dit binnen de rooms katholieke kerk een enorme stap is? Zodra het jodendom en/of de Islam deze stap ook nemen, zal de wereld voor heel veel mensen een stukje veiliger worden. Waarom dan zo negatief?

Sarajlija
Sarajlija22 okt. 2020 - 7:01

Paul, Dat is geen wedstijd. RK verruimt eigen denk en beeldveld. Snap je?

ValsPlat
ValsPlat21 okt. 2020 - 18:58

We zullen zien of dit bericht van de paus in Polen aankomt....

1 Reactie
Paul250371
Paul25037121 okt. 2020 - 19:55

Inderdaad.

PVDB2
PVDB221 okt. 2020 - 17:08

Gaat het dan toch gebeuren? Komen we in 2020 aan. Maar zeggen is iets anders dan doen. Laat staan dat het in vele landen, die vaak aartsconservatief zijn, zoals Polen, geaccepteerd gaat worden. Gezien is de hoeksteen van de samenleving. Ik wil ze de kost niet geven die getrouwd zijn of zullen (moeten) gaan trouwen. Voor familie, omgeving, staat. Of zoals een Poolse collega van mijn vertelde over haar kind: ik echt niet dat ze homoseksueel is want dan heb ik een probleem als ik terug naar Polen ga. Alleen dat kind een nog groter probleem, die er niks aan kan doen. Wat dat betreft mogen we blij zijn dat we in Nederland leven waar het nog relatief geaccepteerd word (of getolereerd). Als je niet in te conservatieve krijgen komt.

Sailor2
Sailor221 okt. 2020 - 16:58

Top Popie! Ik vertrouw het instituut voor geen meter, maar ik denk dat dit voor mensen die het betreft en die het bovendien intereseert wat de paus zegt, geweldig nieuws is.

Dave Velzen
Dave Velzen21 okt. 2020 - 16:31

Wow dat is echt een mega doorbraak. Ik mag deze paus steeds meer.

Thuiszitter
Thuiszitter21 okt. 2020 - 15:59

Deze jezuïet zegt dit voorlopig maar eventjes. Dit wordt hem door velen niet in dank afgenomen. Ik mag deze Paus wel.

Fredje3
Fredje321 okt. 2020 - 15:18

Mooi vooruitgang. Het is een enorm logge instelling die je niet zo snel kan draaien. Ik denk dan ook dat deze paus het goed doet, ben alleen bang dat er een aantal kardinalen tussen zullen zitten die daar niet achter gaan staan en de kerk het liefst nog in de 19e eeuw houdt.