Joop

Paus verheerlijkt Russisch imperialisme

  •  
30-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1816 keer bekeken
  •  
paus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Mag
Mag31 aug. 2023 - 5:08

Paus doet wat hij moet doen: voor vrede pleiten.

Belangstelling
Belangstelling30 aug. 2023 - 13:11

Zelfs bij de geringste aanspraak op rechtschapenheid moet je beseffen dat een theoloog, een priester, een paus met elke zin die hem over de lippen komt niet alleen dwaalt, maar liegt. Hij kan zich niet beroepen op; het was uit 'onschuld', uit 'onwetendheid'. Het doet niet onder voor politici die propaganda maken voor hun club.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen30 aug. 2023 - 10:13

Het was ook een merkwaardige opmerking in die toespraak, Russische katholieken als 'erfgenamen van Peter de Grote en Catharina de Grote' bestempelen. Maar hij heeft wel vaker dingen gezegd over deze oorlog die niet in goede aarde vielen: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/paus-kritisch-op-navo-de-oorlog-is-misschien-geprovoceerd "Nee, zegt paus Franciscus in gesprek met Italiaanse journalisten, ik ben geen aanhanger van Poetin. En ja, we zien in Oekraïne bruut en woest geweld. ‘Maar het risico is dat we het drama erachter niet zien, van een oorlog die misschien op een of andere manier geprovoceerd is, of niet verhinderd.’" Aan de andere kant heeft hij zo nu en dan ook wel de Russen tegen zich in het harnas gejaagd: https://www.hln.be/buitenland/cyberaanval-op-websites-van-vaticaan-nadat-paus-franciscus-russische-wreedheid-aanklaagt~a1899d98/ Franciscus heeft wat dat betreft een gemengd trackrecord. Gelukkig heeft de paus geen divisies zullen we maar zeggen.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 aug. 2023 - 12:50

Zou hij niet beter eens een hartig woordje kunnen gaan spreken met zijn Russische ambtgenoot?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen31 aug. 2023 - 13:30

Danielle, Je bedoelt Kirill van Moskou? Dat zou misschien beter zijn inderdaad. Maar ik ben bang dat de patriarch niet akkoord zou gaan met een ontmoeting, vorig jaar zomer was er een interreligieuze bijeenkomst in Kazachstan waar hij de paus had kunnen ontmoeten, maar hij bedankte ervoor: https://www.catholicnewsagency.com/news/252118/patriarch-kirill-will-not-meet-pope-francis-in-kazakhstan Ik denk dat Franciscus noch Kirill een rol van betekenis zal spelen in een toekomstig vredesproces, hoewel dat bij de eerste niet te maken zal hebben met onwil. Eigenlijk wel jammer, want wat hebben niet-gelovigen aan dat soort figuren als ze geen vredestichters zijn?

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 aug. 2023 - 15:32

Beide heren hebben wel eens contact gehad over geloofskwesties. In 2022 las Kirill een stukje proza voor tijdens een zoom-meeting waardoor de relatie aan hartelijkheid verloor.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 aug. 2023 - 15:34

Van Franciscus verwacht ik ook niet veel.