Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Paul Tang legt uit wat de PvdA nodig heeft: linkse lef

  •  
05-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
PvdA-congres

© 2015-01-18 16:28:25 UTRECHT - Fractievoorzitter in het Europees parlement Paul Tang houdt een toespraak op de tweede dag van het congres van de PvdA. ANP MARTIJN BEEKMAN

Eén van de grote vragen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar is: wat gaat de PvdA doen? Wie zal de partij gaan leiden en welke koers zullen de sociaaldemocraten gaan varen? Tot nog toe lijkt het een keuze te worden tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher; veel van hetzelfde dus. En dat is Europarlementariër Paul Tang een doorn in het oog. De samenwerking tussen de PvdA en de VVD was een ongelukkige, zegt hij in een interview in NRC Next. De PvdA heeft ‘linkse lef’ nodig. Geïnspireerd door Jeremy Corbyn en Bernie Sanders hint Tang erop zich te zullen kandideren bij de lijsttrekkersverkiezing dit najaar.
De PvdA moet drastisch breken met het beleid van kabinet Rutte II. Samsom en Asscher zullen dat onvoldoende doen, vreest Tang. En daartegen moet ingegrepen worden. Hij is verbaasd dat PvdA’ers die het grote verlies in zetels na de Fortuyn-revolte van 2002 zelf hebben meegemaakt, aan tafel zaten bij de formatie van Rutte II. “De les van Fortuyn was toch juist: Paars, dat moet de PvdA niet meer doen?”, aldus Tang. Zijn grootste kritiek: de begroting was belangrijker dan de werkgelegenheid. De cijfers gingen dus boven de mensen. En: “De markt bepaalt het beleid, niet de overheid.”
Concreet noemt de Europarlementariër twee zaken die wat hem betreft in ieder geval in het PvdA-programma, dat eind oktober verschijnt, moeten staan: een norm voor een maximale werkloosheid van 5 procent en gesubsidieerde banen. “De PvdA moet af van de gêne over subsidies en Melkertbanen”, aldus Tang.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.