Joop

Patiënten zonder zorg door bezuiniging AWBZ en falende gemeente

  •  
15-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Thuiszorg300_01.jpg

Patiëntenclubs: 'Gemeenten weten niet hoe maatschappelijke zorg te organiseren'

Gemeenten zijn er niet in geslaagd maatschappelijke zorg op te zetten voor onder meer dementerende ouderen en jongeren met psychiatrische problemen. Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid moet gemeenten dwingen hun nieuwe maatschappelijke taken beter op te pakken, aldus een aantal belangenorganisaties van ouderen, zieken en gehandicapten.
Begin vorig jaar hebben 220.000 mensen te maken gekregen met de bezuiniging op de rijkspot AWBZ. Volgens de belangenorganisaties, zoals de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) en de CG-Raad voor gehandicapten en chronisch zieken, heeft een derde van de groep minder zorg en hulp gekregen.
Van die groep zijn vier op de tien in problemen gekomen. Ze vereenzamen, maken zich zorgen of ze nog wel zelfstandig kunnen blijven wonen, of roepen hulp in van vrienden of familieleden terwijl die daar eigenlijk geen tijd voor hebben.
Lees meer in Trouw

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

opmerker
opmerker15 jan. 2010 - 13:20

To be solidair or not to be solidair.

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek15 jan. 2010 - 13:20

Verzelfstandigen die taken! De markt en de instellingen kunnen dat veel beter!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 jan. 2010 - 13:20

Mag de gemeente een bedrijf worden? Kijken zij ook naar winsten? Want als de maatschappelijke zorg ook om winsten gaat draaien, zijn wij de pineut.

max58
max5815 jan. 2010 - 13:20

Zelf woon ik in een " plattelands-gemeente". Daar is e.e.a. al helemaal " tenenkrommend". Ook de ambtenaren hier houden op één of andere manier vast aan een , in praktijk haast nooit bestaand, idee dat "Noaber-schap" het allemaal wel regelt Dat de samenleving, tov het " 50er"-jaren beeld van de ambtenarij geheel veranderd is, begrijpt men niet, laat staan dat men enig zicht/beeld/grip heeft op de maatschappelijke werkelijkheid. Het recept, dat door de Kaasstolp in Den Haag wordt gepredikt, namelijk schaalvergroting, dus het samenvoeging van kleinere gemeenten, zie je gelogenstraft door de écht grote gemeenten: dáár denkt men de kloof tussen bestuurders/ambtenaren en burgers juist te verkleinen door bijvoorbeeld " deel-gemeenten" in stand te houden. Wat dus ook niet werkt. Wat dus wel? Zo langzamerhand weet ik het ook niet meer......

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman15 jan. 2010 - 13:20

Ik begrijp dat overhevelen vanuit de AWBZ naar de gemeenten niet. Nu moeten opeens in alle gemeenten mensen komen met kennis over alles dat onder de AWBZ valt. Logisch dat die er niet zijn. Als die mensen moeten worden aangetrokken is het resultaat een enorme kostenverhoging: alles moet in al die gemeenten worden gedaan, in plaats van centraal.