Joop

Patiënten uit antivax-dorp Urk overspoelen ziekenhuis Sneek

  •  
30-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
341 keer bekeken
  •  
Urk Lighthouse

© epa09334708 A photograph made with a drone shows Urk Lighthouse at the eastern banks along IJsselmeer, in Urk, Netherlands, 09 July 2021. From 1617 a coal fire was used for the local fisherme

Het Antonius ziekenhuis in Sneek is volgestroomd met coronapatiënten uit Urk. Meer dan de helft van alle coronapatiënten in het ziekenhuis is afkomstig uit de probleemgemeente met de laagste vaccinatiegraad van Nederland. Dat meldt Omrop Fryslân.
" Het ziekenhuis neemt momenteel geen nieuwe coronapatiënten meer op: alle beschikbare bedden zijn in gebruik. Het betekent dat coronapatiënten in de omgeving van Sneek nu uit moeten wijken naar bijvoorbeeld Leeuwarden of Heerenveen. Van de coronapatiënten op de verpleegafdelingen in het Antonius komt 70 tot 80 procent van Urk. Op de intensive care gaat het om zo’n 50 procent."
Vorige maand bleek uit een rondvraag van De Telegraaf dat bewoners van Urk trots zijn op de lage vaccinatiegraad in hun dorp. De burgemeester van Urk riep de bewoners van de plaats eerder deze week op om nog eens na te denken over vaccinatie.
In de Biblebelt houdt het coronavirus nu flink huis omdat veel bewoners er om religieuze redenen voor kiezen om zich niet te laten inenten. Ook in arme wijken van de grote steden zijn weinig mensen ingeënt.
Update: De NOS meldt dat de huisartsen op Urk een offensief starten om de lage vaccinatiegraad op te krikken.
"Bij alle huisartsenposten in Urk wordt het mogelijk om een coronavaccin te halen. Inwoners hoeven dan niet meer naar de prik-locatie van de GGD in Emmeloord of een andere plaats. In Urk is op dit moment nog geen kwart van de bevolking gevaccineerd."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (66)

Welp2
Welp231 okt. 2021 - 12:24

Misschien een leuk wist-je-datje : Van oorsprong waren vele kerkelijke gemeenschappen niet zo zeer vaccinaties. In de 19e eeuw gold zelfs dat een gemeente als Staphorst een verrassend hoge vaccinatiegraad had tegen de pokken (>70%). Van Urk kan ik niet goed aflezen uit de kaartgegevens, maar erger dan de randstad zal het niet zijn (veelal <50%, op enkele gemeentes na). Dus de weerstand tegen vaccinaties lijkt pas bij latere kerkstromingen/splitsingen te zijn ontstaan. Voor de vaccinatiegraad tegen pokken in de 19e eeuw, zie kaart 10.1 en kaart 10.2 (pagina 336-337) [1] [1] https://edepot.wur.nl/138379

1 Reactie
Welp2
Welp231 okt. 2021 - 12:26

correctie 2e zin ; dit moet zijn : "Van oorsprong waren vele kerkelijke gemeenschappen niet zo zeer TEGEN vaccinaties."

adriek
adriek31 okt. 2021 - 11:36

We weten het nu wel. Gelovigen hebben gelijk, hun God heeft hen verboden zich te beschermen (in dit geval, dijken bouwen tegen overstromingen mogen wel, net als reddingsboten op vissersschepen, of warme kleren tegen onderkoeling - ook allemaal tegen de fijne dingen die de Heer over de Urkers en hun vissersboten uitstort.) Gelovigen zijn ook wappies, die kun je niet met argumenten overtuigen, en met geweld overtuigen doen we nu eenmaal niet. Gelukkig zijn de Duitsers pragmatisch en hebben lekker veel IC bedden over. Ander onderwerp dan maar?

Paul Spijkers
Paul Spijkers31 okt. 2021 - 1:11

"Bij alle huisartsenposten in Urk wordt het mogelijk om een coronavaccin te halen." Nietegeloven. Waarom is dit niet al van het begin zo? Wat Ontzettend stom weer.

3 Reacties
Welp2
Welp231 okt. 2021 - 11:40

@Paul Spijkers Omdat er eerst geprikt werd door de GGDen en niet zo zeer door de huisartsen (op het AZ-vaccin na). Dit geldt/gold ongeveer voor heel Nederland. Urk had ook wel een GGD-priklocatie, maar deze werd gesloten vanwege te weinig animo (en de GGD meer centrale locaties open wou houden). Destijds was er zelfs een zeker toerisme op Urk, waarbij mensen buiten Urk naar Urk gingen voor hun vaccinatie vanwege de kortere wachttijd daar. Het nieuwe nu is dat de huisartsen dus het Pfizer-vaccin op voorraad (inclusief de speciale vries/koel-apparatuur) zullen hebben en dat dus ook de andere generaties door de huisartsen gevaccineerd kunnen worden. De hoop is dat de huisartsen een betere connectie met de bevolking hebben dan de GGD.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 nov. 2021 - 2:16

Ja, ik snap hety verhaal. Maar dat is toch ongeloofelijk stom! Weer! Het nieuwe nu van de toekomst zou al een half jaar zo geweest moeten zijn. NATUURLIJK hebben de mensen hun doctors betere relaties en zijn ze makkelijker te berijken voor mensen. Dat kan zelfs de stomste oen je wel vertellen. Waarom deed de regering neit gewoon wat in andere landen prima werkte. Weer. Zijn die vergaderzalen op de Maan dat ze niks bespreken van wat er in de wereld gebeurt? Vraag ze vooral niet om het wiel uit te vinden. De regering verknalt het en dan gebeurt wat men kan verwachten, verdeling en rotzooi, maar dan het volk de schuld. Dit ligt niet aan wat de mensen van Urk geloven. De regering doet net alsof ze net doen alsof ze regeren.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 nov. 2021 - 5:09

En drogisten.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout30 okt. 2021 - 18:25

Binnen de greforiem, met name op Urk, is steile godsvrucht inherent aan gedegenereerd sociaal bewustzijn.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 okt. 2021 - 16:24

Hannes En toch blijft mijn vraag: "Bij wie dan wel en bij wie dan niet".

DaanOuwens
DaanOuwens30 okt. 2021 - 18:19

@ Jozias Jij schrijft: De term ‘overspoelen’ vraagt dan om wat onderbouwing. Welnee. Er zijn 12 IC bedden in Sneek de overige regionale ziekenhuizen zitten al vol dus met 6 patiënten uit Urk wordt de IC afdeling overspoelt. Jij wil geen onderbouwing, maar jij doet een poging de belasting van de patiënten uit Urk op de reguliere zorg te bagatelliserend.

Jozias2
Jozias230 okt. 2021 - 14:12

Als ik kijk op het corona dashboard zijn er in de hele maand oktober 10 personen uit Urk opgenomen in het ziekenhuis. Ik neem aan dat een deel naar Sneek is gegaan maar dat er ook een deel naar andere ziekenhuizen in de regio is gegaan, er zijn immers meerdere ziekenhuizen dicht(er) bij Urk. De term 'overspoelen' vraagt dan om wat onderbouwing. https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/gemeente/GM0184/ziekenhuis-opnames

11 Reacties
vdbemt
vdbemt30 okt. 2021 - 17:46

Die onderbouwing wordt in de actuele berichten wel gegeven. JOUW onderbouwing, dat het allemaal wel meevalt, geef jij zelf niet eens. Een citaat uit je link: Zo kan het lijken alsof het aantal ziekenhuisopnames afneemt, terwijl dit niet zo is. De lijn van het gemiddelde over de laatste zeven dagen ontbreekt daarom in het laatste deel van de grafiek.. Jouw 1 per dag opname is van minstens een week geleden. Toen was dat inderdaad niet vreselijk verontrustend. In 1 week tijd is veel gebeurd. w voortdurende ontkenning, althans van

Jozias2
Jozias230 okt. 2021 - 20:07

@vd bemt Ik zeg nergens 'dat het wel meevalt' dat is jouw aanname of vooroordeel (kies maar). Ik kijk naar de feiten die op het corona dashboard staan en daar staat dat er in de hele maand oktober precies 10 opnames zijn geweest. Ik beredeneer dat de kans klein is dat al die opnames in Sneek waren. Ik stel basis daarvan de vraag waar dat 'overspoelen' op gebaseerd is. Of het coronadashboard klopt niet en er zijn tientallen opnames van Urkers per dag ofzo.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!30 okt. 2021 - 23:14

Jozias, Klopt. Vdbemt, Vanuit de gemeente Urk zijn deze maand 19 inwoners opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 9 de afgelopen week. En dat is het totale aantal inclusief I.C. opname. U vindt dit zelfs een probleemgemeente. Alleen omdat er veel Christenen wonen? Vanuit Amsterdam worden er veel meer inwoners opgenomen. Hoe noemt u die gemeente dan? Uit het AD van vandaag: Burgemeesters in de Biblebelt maken zich grote zorgen over de stijgende aantallen van ziekenhuisopnames als gevolg van de hoge besmettingsgraad in hun gemeenten. Met een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel en aanvullende lokale maatregelen hopen zij het tij te keren. Op Urk gaan de huisartsen vanuit hun praktijk vaccineren. Zo is gemeente Staphorst landelijke koploper met negen ziekenhuisopnames in één week. Gemeente Zwartwaterland volgt met 5 opnames. De stijging van de ziekenhuisopnames volgt op de snelle toename van besmettingen in met name gemeenten, wijken en dorpen met een lage vaccinatiegraad. Veel van deze plaatsen behoren tot de Biblebelt. Hier wonen veel orthodoxe christenen die om religieuze redenen het coronavaccin weigeren. Maar ook de grote steden zijn een probleem waar veel mensen in achterstandswijken zich niet hebben laten vaccineren. Dit zijn voornamelijk laaggeletterden en migranten. De burgemeesters willen wel uitkijken dat de extra maatregelen niet tot polarisatie leiden.

Welp2
Welp230 okt. 2021 - 23:21

@Jozias In absolute aantallen zijn het ziekenhuisopnames van Urkers inderdaad beperkt (de meeste opnames zijn wel van de afgelopen week). Tegelijkertijd zijn er Nederland geen ziekenhuizen met honderden IC-bedden, zeker niet in het dunner bevolkte deel. Omdat mensen op de IC toch al snel meerdere weken zorg nodig hebben, zal het nog wel duren voordat deze mensen van de afgelopen dagen er weer af zijn. Als besmettingen een indicatie vooraf zijn, kunnen komende weken nog wel een verveelvoudiging van het aantal opnames tegemoet worden gezien. Over dichtbijzijnde ziekenhuizen ; Sneek is de meest logische plaats waar men met spoed opgenomen zal worden. Sneek heeft een polikliniek in Emmeloord (Noordoostpolder), waar ook ambulances aanwezig zijn. Deze zullen voor een patient die met spoed opgenomen moet worden, doorrijden naar Sneek. Er zijn niet echt andere ziekenhuizen in de buurt ; enkel poliklinieken. Urk is op de (Wadden)eilanden na (en delen van Zeeland?), misschien wel het verst weg van alle ziekenhuizen. Misschien dat Heerenveen nog net een paar minuten dichterbij is, maar zoals gezegd, Sneek heeft al een bestaande connectie via de polikliniek in de Noordoostpolder.

vdbemt
vdbemt31 okt. 2021 - 15:00

@Jozias. Nee. Je zegt nergens 'dat het wel meevalt'. Maar waarom dan steeds die reacties die wel de betekenis hebben dat het allemaal niet zo'n vaart loopt???? Het is wat Daan Ouwens (ook) zegt: :"jij doet een poging de belasting van de patiënten uit Urk op de reguliere zorg te bagatelliseren". Jii doet voortdurend pogingen om he helemáál te bagatelliseren.

Jozias2
Jozias231 okt. 2021 - 22:02

@vd bemt Nee hoor. Ik ben helemaal voor maatregelen als de zorg overbelast dreigt te raken. Ik ben tegen de illusie dat men elk risico kan uitsluiten en ik breng graag wat feiten naar voren als de beeldvorming suggestief is en probeer zo een en ander in perspectief te plaatsen. Er gaan elke dag 5-10 mensen dood vanwege Corona. Veelal al mensen met een zeer korte levensverwachting. Er gaan ook elke dag 106 mensen dood vanwege suikerziekte, een ziekte die zorgt voor een veel lagere levensverwachting. Als men geen draconische maatregelen neemt om suikerziekte te voorkomen waarom wil men dat bij Corona wel? Het lijkt wel alsof het doodgaan aan corona erger is dan het sterven aan iets anders. Nogmaals: een overbelasting van de zorg waardoor mensen sterven (aan corona of iets anders) die anders geholpen hadden kunnen worden moet voorkomen worden.

vdbemt
vdbemt1 nov. 2021 - 11:14

@Jozias. Als jij vindt dat je corona niet bagatelliseert, moet je stoppen met onware, stuitende beweringen ( Er gaan elke dag 5-10 mensen dood vanwege Corona. Veelal al mensen met een zeer korte levensverwachting........ WAT?????) en het appels met peren vergelijken ( Er gaan ook elke dag 106 mensen dood vanwege suikerziekte, een ziekte die zorgt voor een veel lagere levensverwachting. Als men geen draconische maatregelen neemt om suikerziekte te voorkomen waarom wil men dat bij Corona wel? ). Suikerziekte is niet besmettelijk. Het kan erfelijk zijn. En/of het is een gevolg van een slecht levenspatroon (dik, niet bewegen, roken, verkeerd eten, alcohol). Dit los je dus niet even op met een vaccinatie. Dit vergt enorm veel meer: een andere levenshouding. Daar wordt steeds meer uit vele hoeken, zoals de zorg en het diabetesfonds, nadrukkelijk op geattendeerd. Als je corona niet wilt bagatelliseren, stop dan met je gebral.

Jozias2
Jozias21 nov. 2021 - 12:47

@vd bemt Zijn gewoon feiten. De meeste mensen die overlijden aan Corona zijn al behoorlijk op leeftijd en/ of hebben serieuze andere gezondheidsklachten. Bij mensen tot 50 jaar was de kans zonder vaccin 0,8 % van de besmettingen en met vaccin zal dat logischerwijs afnemen. Er zijn veel mensen overleden in het verzorgingstehuis, de gemiddelde levensverwachting van mensen in een verzorgingstehuis is 7 maanden… die gezondheidsschade is dus relatief beperkt macro gezien. Uiteraard is suikerziekte een andere ziekte. Ik heb het over de maatschappelijke impact van enerzijds de sterfte en anderzijds de maatregelen vanwege de ziekte. Bij suikerziekte is het maatschappelijke effect ivm overlijden 10x zo groot. Maar de risico acceptatie bij Corona is nihil. Als we geen risico’s willen waarom wordt er dan niet veel steviger ingegrepen bij suikerziekte. Ondanks dat het verschillende ziektes zijn is hoe we er als maatschappij op reageren niet in verhouding.

vdbemt
vdbemt1 nov. 2021 - 13:44

@Jozias. Het blijft stuitend, zoals jij het opvat. De sterfte mag dan vooral bij ouderen en kwetsbaren liggen, maar hebben die ook niet gewoon recht op een lang leven? Is het ' niet erg' als een gezonde 70-er besmet raakt en ook sterft? Want hij/zij is toch al 'oud'. In een tijd waarin we vaker tot in de 90 jaar worden. Dat mensen met onder liggende ziektes eerder sterven, is ook niet erg? Dankzij de vaccinaties, neemt de leeftijd van de sterfgevallen ook af. De ouderen zijn gevaccineerd. Daar sterven er nog maar weinig. Het zijn nu jongeren die ook sterven. Oohh, maar onderliggend lijden. Niets aan de hand. Misselijk.

vdbemt
vdbemt1 nov. 2021 - 13:50

@Jozias. De vergelijking met suikerziekte blijft mank. Wel kun je zeggen dat het niet afdoende bestrijden dezelfde oorzaak heeft als het niet goed bestrijden van covid: liberalisme. 3 achtereenvolgende kabinetten Rutte. Die geld, economie, belangrijker vinden dan de gezondheid van de burgers. Zorg mag vooral niet te duur zijn. Daarom kan die het nu ook niet aan.

Jozias2
Jozias21 nov. 2021 - 22:13

@vd bemt Er is een verschil tussen persoonlijke impact en maatschappelijke impact. Niemand heeft het ‘recht’ om 90 jaar te worden en uiteraard is het vervelend als je je oma van 70 verliest. Maar het is niet voor niets dat ik Dexters ‘macro’ noem en het is niet voor niets dat men het bij gezondheidsschade heeft over het verlies aan gezonde levensjaren. Het is maatschappelijk erger als er 1000 gezonde mensen van 35 met kleine kinderen overlijden dan 1000 ouderen met suikerziekte, kanker, hartklachten en andere gezondheidsproblemen die nog een jaar te leven hadden. Het is een illusie om te streven naar 0 doden. Met sporten en in het verkeer gaan ook mensen dood. Er moet een balans zijn tussen het maatschappelijke effect van de maatregelen en het maatschappelijke effect als men geen maatregelen neemt. Hoe je het wend of keert, een mensenleven is niet onbetaalbaar. En voor wat betreft de kosten van de zorg: 100 miljard gaat er elk jaar naar de zorg en dat is ook onder Rutte alleen maar meer geworden. De kwaliteit van de zorg in Nederland is enorm goed.

Siem Rietsnijder
Siem Rietsnijder30 okt. 2021 - 12:52

Behalve de antivax-gemeenschappen uit de Biblebelt geldt dit zeker niet minder voor de antivax-gemeenschappen van bepaalde niet westerse achtergrond daar deze voor het grootste aandeel van de overbelasting verantwoordelijk zijn. https://www.parool.nl/nederland/longartsen-helft-coronapatienten-in-ziekenhuis-heeft-niet-westerse-achtergrond~b8a4838a/

3 Reacties
Michiel4
Michiel430 okt. 2021 - 13:26

Dat heeft meer te maken met weinig vertrouwen en laaggeletterdheid dan religieuze 'antivax'

Zandb
Zandb30 okt. 2021 - 15:14

Siem De term "anti-vax-gemeenschap van niet westerse achtergrond" is natuurlijk een zeer verkeerd framende. Alsof deze mensen behoren tot een gemeenschap die zich, net als de betreffende religieuze gemeenschap, zich bewust niet laat inenten. Dat is iets wat u helemaal niet kunt aantonen.

Jaco38
Jaco3830 okt. 2021 - 19:10

Zelfs als u gelijk zou hebben en de NL met migratie achtergrond enkel door informatieachterstand (nog) niet gevaccineerd zijn, blijft staat dat er ook nog een hele grote groep autochtone NL anti vaxxers zijn die niet religieus gemotiveerd zijn. Ook in linkse kringen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 okt. 2021 - 12:39

ja er was een ziekenhuis in Emmeloord maar door jarenlang neoliberaal beleid is die er niet meer . Rutte heeft ook geen moeite gedaan het te redden want ziekte is voor sukkels .

1 Reactie
gimli55
gimli5530 okt. 2021 - 13:45

@Griezel in post-gezellig Nederland Zo hadden we tot vlak voor de Covid uitbraak in onze stad een IC, EHBO, kinder en kraam afdeling. Die zijn weggesaneerd na een fusie. Ons ziekenhuis heeft in het redelijk nabije verleden op de 10 plek gestaan van Nederlandse ziekenhuizen. Het bungelt samen met de andere fusie ziekenhuizen onderaan de lijst. Er zijn in de laatste 7 jaar 8 nieuwe voorzitters van de Raad ven Bestuur aangesteld, die zijn natuurlijk niet gratis vertrokken. Daardoor zijn een reeks IC verpleegkundigen verdwenen, eigenlijk ontslagen. Nu is het een dagbehandelingsziekenhuis en heeft er iemand nog niet zo lang geleden 2.5 uur voor het ziekenhuis gelegen, want de protocollen waren niet goed opgevolgd. De aanwezige ambulance mocht hem niet vervoeren, want die moest blijven staan voor spoedgevallen. Hij is na 2.5 uur creperen en onderhandelen per privé auto vervoerd naar een ander ziekenhuis, waar een scheur in zijn hamstring werd gediagnosticeerd en behandeld. Met zoveel dom gedrag is elke leek een slimmerik.

Rutger Groot
Rutger Groot30 okt. 2021 - 11:19

Volgestroomd..... dit ziekenhuis heeft 6 IC bedden..... dus maar liefst 3 Urkers op de IC..... een ware invasie... en nationale ramp?

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 okt. 2021 - 12:42

ja zoveel IC bedden zijn er niet dankzij Rutte maar een handje vol omdat ie de helft weggedaan heeft waardoor we qua IC bedden ergens onderaan bungelen in Europa want zorg moet winstgevend zijn van Rutte en eigenlijk moeten dingen die voor het algemeen nut zijn allemaal kapot.

Herr Vorragend
Herr Vorragend30 okt. 2021 - 14:19

Precies Coronapaniek is mooie schaamlap om de onderliggende aandoening van de zorg te verdoezelen.

Petra Privacy
Petra Privacy30 okt. 2021 - 10:57

Wat een mooie vuurtoren hebben ze in Urk. Morgen is het de landelijke Dag van de Stilte en Samhain, het Keltische Nieuwjaar, dus het wordt een prachtig en innerlijk weekend. Om die enorme mening maar even 'uit te zetten', dus een offline bestaan en voor wie het kan doen, een strandwandeling geeft je de ruimte om eens fijn uit te waaien. Frisse lucht en genieten van de prachtige natuur. Maar de Dag van de Stilte begint vanavond al met de Nacht van de Nacht. En in dit 'licht en luchtvervuilde' land, is de Nacht een bijzondere beleving die we iedereen gunnen. Voor gezinnen met kinderen en alle anderen, ga lekker naar buiten, of naar het bos of naar de zee om rustig van het donker te genieten. Veel plezier allemaal.

Gerygrr
Gerygrr30 okt. 2021 - 10:35

In de link is het onderzoek te zien naar de gevolgde strategie door Rutte sinds vorig jaar. https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13881/artikel/2403651-zo-zat-de-nederlandse-coronastrategie-echt-in-elkaar Maar…… zij wisten niets over long covid. Dat post covid syndroom telt al te veel nog levende slachtoffers. Misschien is dat de echte tweedeling in dit land. Aan de ene kant degenen met de overtuiging beschermd te zijn tegen een virusje door hun goede immuunsysteem en aan de andere kant degenen wiens immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam keerde…… Ondertussen kregen Marion Kuipers en Ernst Kuipers ondanks hun kennis niet hun zin vorig jaar. Het Red Team had gelijk!

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2021 - 9:23

Grijsje Dat team heeft altijd gelijk gehad!

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 nov. 2021 - 16:08

Koopmans waarschuwde ook voor de onrust die het Red Team kon veroorzaken. Het Red Team stelde wellicht eisen waaraan in de praktijk helemaal niet tegemoet was te komen. Idem ditto was het testen-traceren -quarantaine beleid dat de WHO voor stond in Nederland minder uitvoerbaar dan in Zuid-Korea dat al een voorproef had gehad bij een eerdere epidemie.

Eid
Eid30 okt. 2021 - 8:54

Wel mooi genuanceerd: Biblebelt is de boosdoener vanwege Christenen; in de grote steden heet het 'arme wijken'. En wie wonen daar?

17 Reacties
misslobena
misslobena30 okt. 2021 - 10:35

De mensen die in de arme wijken wonen zijn misschien ook religieus, maar dat is niet de reden waarom ze zich hiet laten vaccineren. Terwijl in de Bible belt dat expliciet als reden wordt genoemd door die mensen zelf.

Erik Geven2
Erik Geven230 okt. 2021 - 10:40

Omdat beste Eid, het een veilig en gratuit gevoel geeft om Christenen te bashen.

Paul250371
Paul25037130 okt. 2021 - 10:42

De moslimbasher heeft zijn punt weer gemaakt. In de Bible Belt is Christendom de achterliggende gedachte om zich niet te laten vaccineren. Is dat volgens jou ook het geval in "de armere wijken"?

chwiedijk
chwiedijk30 okt. 2021 - 11:45

Is Van der Staaij ("broeder christen") gevaccineerd tegen corona?

Jaco38
Jaco3830 okt. 2021 - 11:45

“Ldraoui: De mensen die in de arme wijken wonen zijn misschien ook religieus, maar dat is niet de reden waarom ze zich hiet laten vaccineren. Terwijl in de Bible belt dat expliciet als reden wordt genoemd door die mensen zelf.” Maar ogv welke ratio is dit voor u een belangrijk onderscheid? Wat maakt het uit of mensen zich niet laten vaccineren ogv religieuze redenen of omdat ze gewoon laks of eigenwijs zijn of allerlei irrationele complottheorieën aanhangen? Het gaat erom dat er een zeer grote groep is die wel degelijk voldoende geïnformeerd is en toch afziet van vaccineren. Is het religieuze motief “erger” dan geloven in een complottheorie? Bovendien gaat het niet alleen om “arme” mensen, al jaren groeien de antroposofische anti-vaxxers. Juist op een linkse site als Joop zou je wat duiding / interesse verwachten in de motieven van de links georiënteerde anti-vaxxers. Deze groep is zeker zo groot en bovendien groeiend in vergelijk met de jaarlijks kleiner worden orthodox christelijke anti vaxxers. De orthodox christelijke anti-vaxxers zijn wel een hele herkenbare groep. Het is duidelijk waarom zij afzien van vaccineren, voor het overgrote deel van de niet gevaccineerden heeft dit een ratjetoe aan motieven. Dat binnen de Islam helemaal geen religieuze bezwaren zijn tegen vaccineren is overigens niet waar, die zijn er wel degelijk, maar het overgrote deel van de niet-gevaccineerden is niet religieus gemotiveerd. https://www.google.com/amp/s/www.wsj.com/amp/articles/covid-19-vaccination-efforts-in-muslim-nations-try-to-overcome-halal-concerns-11610197200 De kerkgenootschappen waar het religieus gemotiveerde anti-vax standpunt voorkomt tellen circa 250.000 leden, opv onderzoek in 2013 huldigt hiervan circa 40% het anti vax standpunt (zij zijn meestal ook niet verzekerd), dus het gaat maximaal om circa 100.000 mensen incl 12jr zijn op christelijk religieuze gronden niet gevaccineerd. https://academischewerkplaatsamphi.nl/wp-content/uploads/2016/08/Brochure-Vaccinatie-in-d-ereformatorische-gezinddte.pdf

Michiel4
Michiel430 okt. 2021 - 13:28

In de arme wijken wonen veel mensen met een moslimachtergrond. Laaggeletterdheid en weinig vertrouwen speelt daar een rol, niet religiositeit. Bovendien doet een gemiddelde moskee meer om de gelovigen te stimuleren dan al die kerkjes vol oogafwijkingen vol.

Jaco38
Jaco3830 okt. 2021 - 15:45

“Michiel 30 oktober 2021 at 15:28: In de arme wijken wonen veel mensen met een moslimachtergrond. Laaggeletterdheid en weinig vertrouwen speelt daar een rol, niet religiositeit” Er spelen wel degelijk ook religieuze (en culturele) motieven. Er zijn stromingen binnen de Islam die vinden dat het vaccin niet halal is. Zie ook de problemen rond vaccinatie in bepaalde streng Islamitische landen. Bovendien heeft “weinig vertrouwen” in de westerse samenleving wel degelijk ook religieuze wortels. Maar net als in het christendom is het een minderheidsstandpunt. Het gros van de niet-gevaccineerden in NL is dat simpelweg niet ogv religieuze motieven en ook niet vanwege laaggeletterdheid, maar vanwege laksheid, en/of aanhang van complottheorieën en of een anti wetenschappelijke houding. Waarom is het zo belangrijk alleen het religieus christelijke motief eruit te lichten.

Molly Veenstra
Molly Veenstra30 okt. 2021 - 16:59

@Jaco - '. Juist op een linkse site als Joop zou je wat duiding / interesse verwachten in de motieven van de links georiënteerde anti-vaxxers. ' Die is er dan ook geweest. https://joop.bnnvara.nl/videos/samenzwevers-softe-linkse-mensen-die-zich-vanwege-corona-bekeren-tot-extreemrechts

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 okt. 2021 - 18:38

[En wie wonen daar?] Nou?

Jaco38
Jaco3830 okt. 2021 - 18:58

Molly, u bedoelt dat er geen linkse anti - vaxxers zijn omdat deze inmiddels zijn overgestapt naar FvD. Serieus? Kan het hoofd nog dieper in het zand?

Molly Veenstra
Molly Veenstra30 okt. 2021 - 20:25

@Jaco - Jij wilt dat Joop aandacht besteed aan links georiënteerde anti-vaxers en ik laat je zien dat Joop dat ook heeft gedaan. Het is kennelijk ook nooit goed.

Jaco38
Jaco3831 okt. 2021 - 18:55

Molly, ik bezoek uiteraard een reflectief stuk en niet alleen pogingen om het niet-vaccineren af te doen als iets dat alleen voorkomen bij strikt religieuzen of extreem-rechts.

Molly Veenstra
Molly Veenstra1 nov. 2021 - 0:00

@Jaco - Volgens mij is de documentaire van de ( zeer linkse) Sunny Bergman over antroposofische anti-vaxers waar dit stuk over gaat zeer reflectief en precies wat jij zoekt. Even kijken misschien?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2021 - 15:13

Hoeveel niet-religieuze ideologisch geinspireerde "kritische prikkers" er zijn is totaal onbekend. De antroposofen in Nederland zijn georganiseerd in de Antroposofische Vereniging, met minder dan 5000 leden. Steiner stond in zijn tijd kritisch tav difterie en pokken vaccinaties maar deed er geen "dwingende" uitspraken over. Ouders moesten zelf beslissen. Een ondubbelzinnig pleidooi pro vaccinatie valt echter ook niet te verwachten van iemand uit de antroposofische hoek.

Jaco38
Jaco381 nov. 2021 - 16:20

@Minoes, neem mijn opmerking terug, was even op het verkeerde been gezet door de begeleidende tekst, maar dit idd de kritische beschouwing die ik bedoel. Maar zou van mij dus wat meer mogen, geen enkele probleem met de kritische vingerwijzing richting biblebelt, maar dan graag ook net zoveel aandacht voor de anti-vaxxers in “eigen” kring. @Danielle, dat is vrij goed in kaart te brengen. Het orthodox christelijke anti-vax standpunt kent een historie en is terug te voeren op een beperkt aantal kerkgenootschappen waar deze leer gevonden wordt. Volgens onderzoek uit 2013 zijn circa 220.000 mensen lid van deze kerken en is circa 40% hiervan niet gevaccineerd vanwege religieuze redenen, om dezelfde theologische reden zijn deze mensen meestal ook niet verzekerd (in kerken kom je natuurlijk ook mensen tegen die om andere redenen niet gevaccineerd zijn, zeker in wat anarchistische plaatsen als Urk vermoed ik ook veel anti-vaxxers die meer in de anti-wetenschappelijke hoek/complot zitten). 40% is circa 100.000 mensen, een redelijke aanname dat hiervan circa 50.000 >12 jaar zijn. Nuancering: dit zijn cijfers uit 2013, het is ook bekend dat binnen de kerken het anti-vax standpunt steeds minder vanzelfsprekend is voor de jongere generatie. https://academischewerkplaatsamphi.nl/wp-content/uploads/2016/08/Brochure-Vaccinatie-in-d-ereformatorische-gezinddte.pdf

Jaco38
Jaco381 nov. 2021 - 16:25

Daniëlle, als je de reportage bekijkt waar Minoes op wees, dan zie je dat in linkse kringen het anti-vax standpunt ogv anti-wetenschappelijke motieven post vat. Nu weet ik niet in hoeverre de door Sunny geïnterviewde mensen model staan voor een serieuze ontwikkeling onder links georiënteerde mensen of incidenten, dat blijft wat in het midden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 nov. 2021 - 22:50

Bergman's documentaire kan niet worden gebruikt voor het schatten van aantallen zwevers.

CUTTHECRAP
CUTTHECRAP30 okt. 2021 - 8:39

In Februari 2020 zei ik voor de grap : Onze lieve Heer ruimt op. Het begint er aardig op te lijken. En, - om in de trant te blijven : mijn zegen hebben ze. In de tussentijd is het een drama om de vele discussies te volgen over dit thema. Van alles en nog wat wordt er bijgehaald. De vrijheid van godsdienst, recht op zelfbestemming enzovoort. Maar niemand die probeert, tot de kern van het probleem door te dringen en de daaruit volgende consequenties te trekken : Het gaat om leven en dood. En hoe ! Wat moet je daar dan nog argumenteren ?

1 Reactie
Farmer3.0
Farmer3.030 okt. 2021 - 10:24

Welke heer bedoel je ? Heer van de Christenen, of Moslims ?

Phantom3
Phantom330 okt. 2021 - 8:15

Alle beschikbare bedden zijn in gebruik. Over hoeveel bedden praten we?

5 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r30 okt. 2021 - 8:36

https://www.mijnantonius.nl/over-intensive-care Zes bedden op de IC zo te lezen.

vdbemt
vdbemt30 okt. 2021 - 9:22

Als er genoeg bedden zouden zijn dan is het niet opvallend dat meer dan de helft van alle coronapatiënten in het ziekenhuis afkomstig zijn uit deze probleemgemeente?

Thuiszitter
Thuiszitter30 okt. 2021 - 9:28

Als je dat wil weten vraag je het even aan Google nietwaar ? Maare 300 bedden .

Herr Vorragend
Herr Vorragend30 okt. 2021 - 9:46

De exacte aantallen zijn niet meer angstaanjagend genoeg. Daarom wordt er met schrikbarende percentages gewerkt en wordt exacte aantallen noemen vermeden. Ook de link met Omrop Fryslân en andere media geeft geen duidelijkheid. Vooraf aan de nieuwe fatwa's van a.s. dinsdag moet de angst er natuurlijk nog even flink ingewreven worden.

Zwerfstein
Zwerfstein30 okt. 2021 - 10:07

1 van de 2 waarschijnlijk

spelregeltoerist
spelregeltoerist30 okt. 2021 - 7:59

Alle niet-gevaccineerden gaan maar thuiswerken en vooral niet de deur uit! De ziekenhuizen in de grote steden worden trouwens vooral overspoeld door bewoners van de achterstandswijken.

4 Reacties
Geen3
Geen330 okt. 2021 - 8:50

Alle niet gevaccineerden gaan maar thuiswerken? Vrachtwagenchauffeurs? Buschauffeurs? Treinmachinisten? Bouwvakkers? Winkelpersoneel? Havenpersoneel? Vult u maar aan!

Thuiszitter
Thuiszitter30 okt. 2021 - 9:30

Alle gevaccineerden mogen wat mij betreft ook thuiswerken al is het maar om files te voorkomen ( co2) .

ton14024
ton1402430 okt. 2021 - 9:37

Zou er een verband zijn? Goedgelovig en dom gehouden?

Zandb
Zandb30 okt. 2021 - 10:01

Ton Zouden niet alleen mensen die dom denken zo op het blote oog dat verband zien?