Joop

18 doden bij bosbranden Griekenland, patiënten Grieks ziekenhuis per veerboot geëvacueerd

  •  
22-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
441 keer bekeken
  •  

Update:

In de omgeving van Alexandroupolis zijn de stoffelijke overschotten van 18 mensen aangetroffen. Over de toedracht is verder nog niets bekend, meldt de NOS. Volgens Deutsche Welle zijn de verbrande lichamen gevonden nabij de grens met Turkije en is er het vermoeden dat het om migranten gaat, mede omdat er niemand als vermist is opgegeven bij de autoriteiten.

Eerder:

Tientallen patiënten van een ziekenhuis in Alexandroupolis, een stad in het noordoosten bij de grens met Turkije, zijn dinsdag in allerijl geëvacueerd omdat bosbranden het zorgcomplex naderen. 65 patiënten werden met een tot noodhospitaal omgebouwde veerboot in veiligheid gebracht, 14 anderen werden van het strand geplukt door een schip van de kustwacht.

Ook een zorginstelling is ontruimd. Op beelden is te zien dat terwijl kwetsbare ouderen in een touringcar worden geplaatst op de achtergrond de vuurzee het gebouw nadert. Ook dertien dorpen in de regio zijn geëvacueerd.

De brandweer probeert al dagen tevergeefs de branden in gebied onder controle te krijgen. Vasilis Kikilias, minister van Klimaatcrisis en Burgerbescherming stelt dat de komende 48 uur cruciaal zijn voor het land vanwege de sterke wind en de zeer hoge temperaturen die zorgen dat de bosbranden zich op grote schaal verspreiden. Er woeden sinds zondag 53 branden in het land. Tot nu toe zijn er twee mensen om het leven gekomen, waaronder een schaapsherder die trachtte zijn dieren te redden.

Het land heeft deze zomer al met 600 bosbranden te maken hebben, volgens experts een direct gevolg van de omstandigheden die veroorzaakt worden door de klimaatcrisis.

Ook nabij Athene woeden hevige branden en worden inwoners geëvacueerd, waaronder monniken uit een klooster.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar