Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Past deze foto bij het nieuws?

  •  
29-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1010 keer bekeken
  •  
strand

Past deze foto bij dit nieuws? Op NOS staat een foto van twee vriendinnen die gezellig wandelen naar het strand. 'Het is nu zeker: onze zeespiegel stijgt steeds sneller'. Een beeld zegt meer dan duizend woorden.

Dit nieuws bleef vrijwel onopgemerkt, terwijl het élke voorpagina gehaald had moeten hebben.

Kustmetingen door wetenschappers bevestigen dat de Noordzee in de pas stijgt met de gemiddelde wereldwijde zeespiegelstijging. De stijging gaat de laatste tijd steeds sneller, door uitzettend, opwarmend zeewater en smeltende ijskappen en gletsjers. In de meest extreme scenario’s is de Noordzee 1,2 tot 2 meter hoger in 2100.

De metingen bevestigen nu dus de mogelijkheid op dit gitzwarte scenario. Tot 2 meter in minder dan 80 jaar. Telegraaf, NRC, NOS?

Besef hoeveel jonge mensen in 2100 leven als oudere. Maar ook voor jou nu al is dit extreem. Gemiddeld een hálve meter stijging in 20 jaar; 25 cm in 10 jaar. Het stijgt niet lineair, maar waar moet je precies vanuit gaan bij dergelijke megarisico's?

Dit vergt gigantische noodaanpassingen van onder meer kust- en Deltawerken en de complete waterinfrastructuur. Op zichzelf is dit al extreem lastig, maar het trekt ook miljarden weg van zorg of onderwijs. Nóg minder middelen voor onze verzorgingsstaat. En de vraag is welke dorpen, steden, boerenerven onbewoonbaar worden. Waar gaan we die 800.000 woningen bouwen? Nóg meer schaarste.
En hoe jonger je bent, hoe groter dit probleem.

Het is in dit licht totaal begrijpelijk dat vreedzame klimaatprotestgroepen als XR zich soms - geweldloos - burgerlijk ongehoorzaam opstellen. En het geeft natuurlijk te denken dat zíj bij elke vreedzame actie steevast met politiebussen worden afgevoerd, terwijl een kleine groep extreem agressieve agrariërs overal mee weg lijkt te komen.

De onderliggende vraag is vooral: is de feitelijke ernst van de klimaatsituatie bij het brede publiek, de politie, politiek, media, voldoende duidelijk? Snappen ze het vreedzame klimaatprotest?

Foto's van 'fun in the sun' bij nieuws over een klimaatramp helpen niet. Dansende kinderen bij een fontein, jongeren met ijsjes, kinderen met waterpret. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat beeldredacties dit structureel doen.

Visuele beeldtaal is véél krachtiger dan geschreven tekst: wat zijn representatievere beelden bij zulk nieuws?

PS: Voordat je denkt: nu weten we het wel met dat klimaat, next! We zitten nu gemiddeld pas op 1,2 graden en de weersomstandigheden zijn nu al extreem; voor miljarden ondraaglijk. Dat wetenschappers nu aangeven dat we het (éigenlijk schamele) doel van Parijs van "well below 2 degrees" mis lijken te gaan lopen, is verschrikkelijk. Maar tóch: elke grammetje broeikasgas voorkomen of mitigeren is iets! Immers, temperatuur is een continue schaal en tot op zeker hoogte kan een honderdste graad gemiddeld minder, érgens lokaal een paar graden schelen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman29 jun. 2022 - 17:28

In Lymm Engeland (bij Manchester) kun je op het terras van de Spread Eagle schelpen in de limestone zien, lang geleden lag Lymm dus op de bodem van de zee. Klimaat en de aarde zijn altijd aan het veranderen, pas je aan. Je houdt de natuur niet tegen, dat noemt men wensdenken.

EenMening3
EenMening329 jun. 2022 - 16:40

Er zijn maar heel weinig mensen die hun gedrag fundamenteel willen veranderen. Dat is niet alleen het geval bij rechts maar ook aan de linkerkant van het politieke spectrum. D66 en GL stemmers vliegen het meest, bewoners van IJburg willen geen windmolens in de buurt van hun woningen. Mensen hebben vrijwel altijd wel een reden om auto te rijden en ze kopen veel kleding die ondere barre omstandigheden is geproduceerd. En er zijn maar weinig echte vegetariers en veganisten. Er zijn wel mensen uit de onderklasse die noodgedwongen een kleinere CO2-afdruk dan gemiddeld hebben. Ze hebben geen auto, gaan nooit op vakantie, zijn klein behuisd, consumeren geen luxe voedsel uit verre landen, hebben weinig kleding en ook weinig andere bezittingen.

FreddyvD
FreddyvD29 jun. 2022 - 14:14

Hmmm ik stel voor een muur te bouwen om mogelijke vluchtelingen uit het westen tegen te houden, dat zijn over het algemeen gezien toch azijnzeikerds.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2022 - 12:30

Het is mij niet ontgaan!

Pietje Puk139
Pietje Puk13929 jun. 2022 - 12:20

"Nóg minder middelen voor onze verzorgingsstaat." Dat komt dan goed uit, want de overgrote meerderheid van onze bevolking wil OOK de restanten van onze verzorgingsmaatschappij afschaffen, gezien het overweldigende percentage liberale partijen in de tweede kamer. 82 %. Vreedzame klimaatprotestgroepen worden met politiebussen afgevoerd, terwijl een kleine groep extreem agressieve agrariërs overal mee weg lijkt te komen. Ja, haha, vind je dat gek? Boeren zijn ONDERNEMERS. En die wordt door het "neoliberale tuig" de hand boven het hoofd gehouden. En begin nou niet gelijk te roepen over de stikstof maatregelen, want die zijn er puur op gericht om Brussel voor de gek te houden. En zullen nooit worden uitgevoerd.

Aldtsjerk
Aldtsjerk29 jun. 2022 - 10:58

12000 Jaar geleden lag de zeespiegel meer dan 100 meter lager (bron: Puur Natuur van Natuurmonumenten) en was de Noordzee een landschap met rijk leven. Sindsdien steeg de zeespiegel gemiddeld zo’n 8 mm per jaar. Dat is niet gestopt, zelfs versneld door menselijk toedoen. Maar de wereld zal er niet door vergaan. Er zijn 6,5 miljard mensen die niet in het rijke westen wonen en ook graag een mobieltje, auto en biefstukje willen, met alle gevolgen van dien. Dit gaan we niet tegenhouden. Het is ook een misverstand dat we Nederland zouden moeten redden met dure weg- en waterbouw constructies. We kunnen ook gewoon verhuizen. Ja, we moeten wat doen aan onze levensstijl, maar stop met dat doemdenken.

omaoeverloos
omaoeverloos29 jun. 2022 - 10:57

Zeer alarmistische verhalen werken vaak averechts, beter kun je voorkomen dat de "er is toch niets meer aan te doen" houding gaat overheersen.

Sam V
Sam V29 jun. 2022 - 10:56

Dhr. Scholte heeft gelijk wat betreft de beeldtaal. We moeten veel meer de urgentie tonen. Maar wel anders dan hij bedoelt. We moeten veel meer laten zien dat klimaatadaptatie de hoogste prioriteit heeft. Op dit moment worden in Nederland tientallen miljarden uitgegeven aan energiebesparings- en stikstofmaatregelen die helemaal geen effect hebben op de klimaatverandering. Niet dat we niets hoeven te doen, maar wel dat onze maatregelen niet de klimaatverandering zullen stoppen. Dat is het eerlijke verhaal dat maar niet verteld wordt. In 2021 is de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, die voornamelijk voor de menselijke invloed op de klimaatverandering zorgen, weer gestegen ten opzichte van voor corona. Dit is bijna volledig toe te schrijven aan China en India. De uitstoot in de Westerse landen daalt (met hier en daar een hiccup) al vele jaren. Vertel het eerlijke verhaal dat we het wereldwijd niet kunnen stoppen. Om begrijpelijke redenen willen de arme landen ook economische ontwikkeling. De benodigde reductie is dan onmogelijk. Vertel dat verhaal en de urgentie voor klimaatadaptatie zal gevoeld worden. Ongeacht het plaatje dat er bij staat.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert29 jun. 2022 - 10:05

Michel Scholte luidt niet voor het eerst de noodklok - en niet voor het eerst zal hij schampere non-reacties en zure vragen krijgen. Zo van: voor wie werk je nou écht, jij namaak-minister? Ach, trollerij door domme aandachtszoekers is van alle tijden. Vroeger liepen zulke mensen met een sandwich-bord om hun lijf door de grote winkelstraat van mijn stad. Met opschriften over de drie geheime grote villa's van Joop Den Uyl in België, dat soort werk. Michel is punctueel in de weergave en heeft ook gevoelsmatig gelijk. Eén kwestie licht ik eruit: het primaat van het beeld in onze tijd. Er is al langer serieuze ontlezing aan de gang; en het beeld heeft het woord verdrongen. Het voorbeeld hier: een nieuwsbericht dat in woorden gewag maakt van de zeespiegel die steeds sneller stijgt. Vergezeld van een kleurrijk beeld van twee vrouwen (uiteraard) die een mooie strandwandeling maken. Natuurlijk dat die opname beter en langer beklijft: die stelt gerust en wekt op. Dat van de versnelde stijging van de waterspiegel valt erbij in het niet. Dat is wiedes. Zou de NPO het weerbericht van het avondjournaal door een mooie blote vrouw laten presenteren, dan zouden maar heel weinig Nederlandse heren achteraf nog kunnen uitleggen hoe het weer gaat worden. Ik zelf vermoedelijk ook niet, hoor. Zo zitten we in elkaar, mensen.

HenryHansen
HenryHansen29 jun. 2022 - 10:00

Nee hoor de voorspellingen zijn al bijgesteld, nog steeds een enorme stijging maar 2mtr is bangmakerij. En er is ruimte zat voor die 800k woningen, gewoon wat concessies doen bijvoorbeeld aan ons 'Groene Hart' - waar haast niemand recreeert (behalve fietsende boomers). Als de bevolking met 100k per jaar groeit moet je toch wat, want we kunnen niet allemaal in Amsterdam wonen. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/knmi-stelt-verwachte-zeespiegelstijging-nederland-naar-boven-bij-tot-1-2-meter-in-2100~b3c65cea/

HaloOfFlies
HaloOfFlies29 jun. 2022 - 9:40

Nou, onopgemerkt.... Het was gewoon op het journaal en daarin werd zelfs nog doorverwezen naar een reportage op Nieuwsuur. We weten het allemaal wel, alleen is niemand bereid zijn leven erop aan e passen; zie de lange rijen bij Schiphol. zie de maar niet dalende vleesconsumptie. En de nieuwe generaties doen daar net zo hard aan mee, dus beter zal het ook niet worden. Zo zitten we in elkaar, het zijn onze keuzes; we kunnen nog een jaartje of 50-100 vooruit met de dijken (beetje ophogen), daarna zien ZE wel weer verder.

vdbemt
vdbemt29 jun. 2022 - 9:14

Het is overduidelijk. En het staat er slecht voor. Maar er zijn nogal wat mensen die niet willen dat het zo is, omdat ze dan hun gedrag moeten veranderen. Dus vinden ze dat het niet zo is. En zeggen dan dat 'tabellen' niet kloppen, wetenschappelijk opgeleid als ze zijn.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine29 jun. 2022 - 9:05

De Nederlander stapt deze zomer massaal in het vliegtuig richting nog meer zon. Die twee graden opwarming gaan we makkelijk halen. Wat te doen: klimaatadaptatie. Begin er nu maar mee, we hebben een paar grote fondsen liggen, laten we ze maar nuttig besteden.