Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pas op voor de overheid. Ze is je vijand voor je het weet

  •  
28-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
WopkeHoekstra2018

© Cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

'Drugsproducenten hebben vrij spel. Ze kunnen hun afval straffeloos dumpen waar ze maar willen. De overheid faalt bij de handhaving en verhaalt de kosten op de brave belastingbetaler'
Als criminelen hun drugsafval op jouw grond of in jouw tuin achterlaten, ben je mooi in de aap gelogeerd: jij draait op voor de reinigingskosten en die kunnen zomaar twintigduizend euro bedragen. Een fatsoenlijk mens met een modaal inkomen wordt daardoor geruïneerd. Bij de provincie Gelderland zien ze in hoe krom dit is. Daarom nemen ze daar de helft van de kosten voor hun rekening. Dat scheelt een slok op een borrel maar het blijft een ramp.
Trots Deze maandag was minister Wopke Hoekstra van financiën te gast bij de ontbijttelevisie van WNL , eigenlijk meer om de ‘Een hele goeie morgen’-campagne van zijn leider toe te lichten en trots te vertellen dat hij een keer per maand op een school in Nederland een lesje omgaan met geld geeft. Het thema van het drugsafval kwam evenwel ook voorbij. Wat vond de minister ervan?
Wopke Hoekstra verloor zich onmiddellijk in een woordenstroom. Wij moesten alles op alles zetten om de drugscriminaliteit tegen te gaan. Die was een groot gevaar ook al omdat ze probeerde binnen te dringen in de bovenwereld. Wie verdachte dingen zag, moest dat onmiddellijk melden. We waren met zijn allen verantwoordelijk. Een zinnetje viel daarin op: dat de eigenaar van de grond de kosten moest betalen als zijn grond door drugsafval was verontreinigd, voelde onrechtvaardig.
Hij zei dus niet: “is onrechtvaardig”.
Falen Goeiemorgen! Het totaal en absoluut falen van de Nederlandse oorlog tegen de drugs kon niet scherper worden belicht dan door de machteloze woede van Wopke Hoekstra. Drugsproducenten hebben vrij spel. Ze kunnen hun afval straffeloos dumpen waar ze maar willen. De overheid stelt zich wél op als de doodsvijand van de slachtoffers. Zij ruïneert mensen die er ook niks aan kunnen doen dat er ‘s-nachts gevaarlijke chemicaliën op hun grond worden gedumpt. Zij faalt bij de handhaving en verhaalt de zo ontstane kosten op de brave belastingbetaler.
Het is niet meer dan vanzelfsprekend dat wij met zijn allen – van die uitdrukking houden ze toch zo bij het CDA? – de kosten dragen als misdadigers door een gebrek aan handhaving de grond van een particulier vervuilen.
Dit is – zoals ze het tegenwoordig graag op zijn Angelsaksisch zeggen – een no-brainer: de schuldigen ontzien, de onschuldigen gestraft. Dat zet je dan toch op een maandagochtend recht. Als toch dat beroemde onderonsje plaats vindt van het kernkabinet met de fractieleiders van de coalitie. Maar het zal er niet van komen. Het blijft bij wat verontwaardigd blazen in de media.
Jij zit buiten je schuld in de problemen en de politiek roept je ‘een hele goeie morgen’ toe.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.