Joop

Partijleider Sylvana Simons van Bij1 is blij met roetveegpieten

  •  
03-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
Sylvana Simons
De NTR heeft besloten bij de nationale Sinterklaas-intocht definitief roetveegpieten in te zetten. Dit na een jarenlange discussie in de samenleving over Zwarte Piet. Politieke partij BIJ1 is blij met deze stap. De leider van die partij, Sylvana Simons, heeft zich altijd verzet tegen Zwarte Piet, vanwege de stereotyperingen die om die figuur heen hangen. Simons zegt in een reactie: “Hiermee wordt de jarenlange inzet van activisten beloond. Eindelijk kan deze nationale traditie een inclusief feest voor alle kinderen van Nederland worden.”
Simons hoopt dat de aanpassingen door de NTR een voorbeeld zijn voor scholen, bedrijven en organisaties door het hele land. “Vele daarvan geven tot nu toe aan de lijn van de NTR te volgen.” De strijd tegen de Zwarte Piet is onderdeel van de bredere beweging om Nederland te dekoloniseren, legt ze uit. “De figuur zwarte Piet is een voorbeeld van de Nederlandse verhouding met haar koloniale geschiedenis. Op onze scholen, in musea, in de openbare ruimte en in ons taalgebruik zijn nog grote stappen te zetten.”
Cc-foto: Bij1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (62)

koffieleut2
koffieleut25 okt. 2018 - 12:50

Is eigenlijk ook wel zo eerlijk. Wie geloofd er nu nog in een een goedheilig onschuldig witte man zonder het nieuws over de RK kerk te hebben gezien. Wie gelooft er nog in de onschuld van zwarte piet na opsporing verzocht. Niet goed?, dus het is toch een fantasy figuur. pfffff Werkelijk mensen doe eens normaal.

Roy Batty
Roy Batty5 okt. 2018 - 10:14

Mensen zoals Gario, Simons en Afriyie hebben via ZP racisme op de kaart gezet.

3 Reacties
koffieleut2
koffieleut25 okt. 2018 - 12:45

En bovenal polarisatie, dat moet je ze toch nageven.

Roy Batty
Roy Batty5 okt. 2018 - 13:20

Maar dan op een manier waarvan je je afvraagt of dit positief gaat uitpakken. Ik geloof er in ieder geval niet in.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks6 okt. 2018 - 15:28

Nee, deze mensen hebben ervoor gezorgd dat de discussie die de voormalig ombudsman over racisme wilde opstartte vakkundig naar de prullenbak werd verwezen en werd vervangen door een discussie over een commercieel kinderfeestje. En volgens mij niet eens per ongeluk, want als het probleem eenmaal wordt aangepakt, wat is je bestaansrecht als activist dan nog?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 okt. 2018 - 0:48

“De leider van die partij, Sylvana Simons, heeft zich altijd verzet tegen Zwarte Piet, vanwege de stereotyperingen die om die figuur heen hangen.” Dat maakt zij ervan, of misschien eerder beeldt ze zich in of heeft zich dat laten inbeelden, of waren wij in de koloniën te achterlijk om in te zien dat er met onze huidskleur werd gespot, ik denk van niet, dat amerikaanse kleurlingen daar moeite mee zouden kunnen hebben kan ik me indenken gezien hun context, dat is hier m.i. een op een overgenomen om in de vaart der onderdrukte volkeren een partijtje te kunnen meeblazen. [Simons zegt in een reactie: “Hiermee wordt de jarenlange inzet van activisten beloond. Eindelijk kan deze nationale traditie een inclusief feest voor alle kinderen van Nederland worden.”] Ze heeft de huid al verkocht voor de beer is geschoten lijkt me, we zullen zien maar als die kindertjes al vergiftigd zijn met zwarte Piet is racisme is het een “beloning” met laaghangend fruit, ik zou niet weten wat ze verder heeft bereikt op het gebied van dagelijks racisme. .” De strijd tegen de Zwarte Piet is onderdeel van de bredere beweging om Nederland te dekoloniseren, legt ze uit. “De figuur zwarte Piet is een voorbeeld van de Nederlandse verhouding met haar koloniale geschiedenis. Op onze scholen, in musea, in de openbare ruimte en in ons taalgebruik zijn nog grote stappen te zetten.” Ze mag dan in Suriname geboren zijn maar ze weet er geen moer van af, misschien dat ze wat boeken heeft gelezen, er is een tijd geweest waarin ze zich nadrukkelijk met boeken bezig hield om zich als intellectueel te vestigen, ik vraag me af of ze wijzer is geworden, ze doet alsof zwarte Piet uitgevonden is om die koloniaaltjes te zieken, daar geloof ik geen bal van en als dat zo zou zijn geweest zijn we er zeer verstandig mee omgegaan, we deden er volop aan mee, effect weg, de manier waarop zij en haar beweging genoten ermee om zijn gegaan heeft alles erom heen juist verziekt, op het haatzaaien af, ik zou dat nooit willen belonen, voor mij blijft het een nitwit.

ruma ankka
ruma ankka4 okt. 2018 - 20:40

Ik lees nu net op nu.nl dat er toch zwarte pieten bij zullen zijn. Kortom het zwartepieten is weer begonnen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 okt. 2018 - 8:09

ik doe niet mee

Erik1976
Erik19764 okt. 2018 - 14:04

Migranten die eisen dat het gastland zich direct aanpast zodra eeuwenoude tradities, zonder die intentie te belichamen, bij een paar mensen gevoelig liggen wegens hun persoonlijke associaties. Je kunt ook gewoon integreren in een bestaande samenleving. Maar ja, de identiteitspolitiek. Wat een perfect recept voor polarisatie is dat toch.

6 Reacties
Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins24 okt. 2018 - 15:02

En dan maar accepteren dat je gepest word op school? Of dat je qeggezet word als een domme slaaf?

BobaFett
BobaFett4 okt. 2018 - 15:10

Drunken. Er worden zoveel kinderen gepest op school. Zullen we de vuurtorens nu ook gaan afschaffen? We kunnen beter iets minder gevoelig worden en samen structureel pesten uit de wereld te helpen. Want dit is symboolpolitiek, niets meer niets minder..

NicoSchouten
NicoSchouten4 okt. 2018 - 15:33

Je moet een pester aanpakken in plaats van hem naar de mond te praten door te doen alsof zijn waarneming hout snijdt. Bijvoorbeeld door te vragen of hij niet naar de oogarts moet, of ruwer, of hij stront in zijn ogen heeft.

BertrandRussell
BertrandRussell4 okt. 2018 - 18:12

Sylvana Simons is een geboren en getogen inwoner van het Koninkrijk der Nederlanden, Erik.

OlavM
OlavM4 okt. 2018 - 20:14

@ JVerheijen: inderdaad, én met de Nederlandse nationaliteit. Sylvana is geen "migrant" en leeft niet in een "gastland", is volledig in Nederland "geïntegreerd" voor zover dat woord überhaupt van toepassing kan zijn, en maakt gewoon gebruik van haar burgerrechten als ieder ander. Wat raken figuren als Erik1976 toch de weg kwijt. Hoogste tijd voor hun "herintegratie".

Erik1976
Erik19765 okt. 2018 - 10:13

OlavM dat jij meent een betere moraal te belichamen door je naast je afkomst te plaatsen betekent niet dat iedereen jouw voorbeeld moet volgen. Nederland is gewoon een land. Waar Nederlanders wonen. Met, net als alle andere landen ter wereld, hun eigen gewoontes en gebruiken.

Jan Wijn
Jan Wijn4 okt. 2018 - 11:59

Ik lees zo juist in het ED: 'Het Sinterklaascomité Zaanstad doet niet mee met de landelijke intocht op 17 november in Zaandijk. Het comité heeft dit besloten omdat de NTR, die de intocht uitzendt, de traditionele Zwarte Piet volledig vervangt door roetveegpieten.'

Rechtse Bal
Rechtse Bal4 okt. 2018 - 10:46

Pechtold en Simons: allebei zeer bedreven in het pronken met andermansveren als het om successtories gaat. Meerijden met een rijdende trein noemen we dat ook... weinig respect voor.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen4 okt. 2018 - 13:11

De vraag is al lang niet meer voor wie jij geen respect hebt, maar voor wie jij wel respect hebt.

EricDonkaew
EricDonkaew4 okt. 2018 - 9:38

“De figuur zwarte Piet is een voorbeeld van de Nederlandse verhouding met haar koloniale geschiedenis. Op onze scholen, in musea, in de openbare ruimte en in ons taalgebruik zijn nog grote stappen te zetten.” ------------------------------------------------ Misschien dat juist het gedachtegoed dat schuilgaat achter de laatste zin de reden is dat veel mensen zo fanatiek pro-piet zijn.

1 Reactie
Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins24 okt. 2018 - 11:50

Natuurlijk is dat ze. Rechts vind de koloniale tijd erg opwindend. Een tijd waarin Nederland de dictator was en andere volkeren het leven zuur maakte. Extreem rechts staat voor onderdrukkibg weet je nog.

punt2
punt24 okt. 2018 - 8:51

Waarvan ik eerder nog schreef dat "er misschien wel een Zwarte Piet meldpunt zou komen " Site Bij1 : Maakt jouw lokale intocht nog wel gebruik van zwarte Piet? Neem dan contact op met jelle@bij1.org , hij kan je helpen BIJ1ers bij jou in de buurt te vinden om samen in actie te komen! Dacht dat we met het het Meldpunt Polen ..wel het ergste hadden gehad......

4 Reacties
Stuurman aan wal
Stuurman aan wal4 okt. 2018 - 9:15

Ook aktiegroep De Grauwe Eeuw is nog lang niet tevreden: "Leden van de actiegroep hebben toevallig de roetveenpieten van het Sinterklaasjournaal gezien en deze versie is gewoon nog steeds blackface. Vandaar dat we toch besloten hebben dat acties nodig zijn, over de invulling hiervan zijn we met andere organisaties in gesprek." De polarisatie gaat doorrrrrrrrrr!

Abject
Abject4 okt. 2018 - 9:35

Ach, deze mensen zijn bij gebrek aan een boeiend leven gewoon naarstig op zoek naar aandacht. Gewoon negeren dus.

Verwijdert
Verwijdert4 okt. 2018 - 12:22

En vergeet deze oproep van de Grauwe Eeuw ook niet om in plaats van demonstreren door te slaan naar daadwerkelijk met acties de intocht te stoppen: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2000362430260966&id=1938551856442024 Het wordt alleen maar erger vrees ik.

BobaFett
BobaFett4 okt. 2018 - 14:06

Ja abject, men doet zijn best..maar wanneer het platvorm groot blijft.. Ik sluit mij aan bij Eric Donkauw. Het voortdurende gedram zorgt voor hakken in het zand.

CorrieLingus
CorrieLingus4 okt. 2018 - 8:07

Volgens mij slaat iedereen de plank mis. Ik heb, buiten sinterklaastijd, nog nooit iemand gezien die lijkt op zwarte piet. Er is niemand die zich zo kleed en er zo uit ziet. Pieten zijn zwart omdat ze zo niet herkend worden. Zwart verhult gelaatstrekken en schaduwen het beste. En toen de "traditie" begon was gekleurde schmink niet alom. Kolen en andere zwarte meuk wel. Toen moest nog even erbij verzonnen worden waarom ze zwart zijn: ze komen binnen via de schoorsteen. Einde gelul. Einde discussie. Niemand hoeft beledigd te zijn, iedereen kan verder met belangrijker zaken.

1 Reactie
BobaFett
BobaFett4 okt. 2018 - 14:07

Dan begrijpt u de agenda van extreem links niet mijn beste.

W-74
W-744 okt. 2018 - 7:45

Bij1 is Blij1

Bernie2
Bernie24 okt. 2018 - 7:26

Dat snap ik. Simons trok om zeer begrijpelijke redenen al eerder hartstochtelijk aan de bel om deze racistische vertoning te stoppen. Fijn voor haar en veel anderen dat NOS in deze heldere en hedendaagse inzichten krijgt.

Joop Schouten
Joop Schouten4 okt. 2018 - 5:58

Valse argumenten voor deze ontpieting zeggen mij veel over het denkniveau en emotionele staat. Dom en vol zelfmedelijden.

1 Reactie
OlavM
OlavM4 okt. 2018 - 20:04

Bespeur ik hier ver-piet-ering?

JvanDeventer
JvanDeventer3 okt. 2018 - 20:53

Zal zij de geschiedenis ingaan als de onvermoeibare strijdster voor de roetveeg-Piet? De Rosa Parks van de Lage Landen? Hier sta ik, ik kan niet anders. Wie weet straks nog wie Aletta Jacobs of Wilhelmina Drucker waren? Sylvana kan met een gerust hart met pensioen gaan. Het is volbracht.

2 Reacties
quatsch
quatsch3 okt. 2018 - 22:11

Sylvana heeft een Wikipedia pagina. Waar kan ik de uwe vinden?

BobaFett
BobaFett4 okt. 2018 - 15:06

Quatch. Holleeder ook. Wat is het punt?

Satya
Satya3 okt. 2018 - 20:53

Ik heb nooit een probleem met zwarte Piet gehad,ik heb hem nooit als Afrikaan beschouwd. Ik heb mij tijdens de hele discussie aan beide kampen erg gestoord, ik vind het jammer dat mijn favoriete Nederlandse feest een bijsmaak van onverdraagzaamheid heeft gekregen. Waarom moet je een ander kwetsen, omdat je een traditie hebt, echt is dat de reden? Waarom demonstreer je bij kinderen en maak je je gekwetstheid niet duidelijk op een plek waar je die fantasiewereld niet verstoord,wat kunnen de kleinsten er aan doen? Ik hoop dat veel kinderen nog het plezier van een Piet mogen ervaren zoals ik het ervaren heb.

3 Reacties
quatsch
quatsch3 okt. 2018 - 22:08

#Ik heb nooit een probleem met zwarte Piet gehad,ik heb hem nooit als Afrikaan beschouwd# Ik ook niet! Vond het in het begin een onzinnige discussie. Ben er echter na verloop van tijd anders over gaan denken. Voor kinderen maakt het geen barst uit als Sinterklaas eruit ziet als de Kerstman en Pieten vrouwen zijn met vlechtjes. Ze accepteren het gewoon zoals het is. Dat volwassenen het daarmee moeilijk hebben, kan een psycholoog je verklaren. Ik ben blij dat er nu eindelijk zicht is op een einde van deze zinloze discussie.

Satya
Satya4 okt. 2018 - 8:04

Van het einde van de discussie ben ik nog niet overtuiged, helemaal eens dat het kinderen niet uitmaakt.

Verwijdert
Verwijdert4 okt. 2018 - 10:41

Precies Satya en Quatsch. Enigste wat mij boeit is dat het een keertje klaar moet zijn en we met zijn allen gewoon weer sinterklaas kunnen vieren zonder al dit gezeik. Uiteindelijk is het een kinderfeest waarbij de kleur van een piet voor die kinderen waarschijnlijk veel minder meetelt dan dit eindeloze gezeik van alle kanten.

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2018 - 19:54

--- Dit bericht is verwijderd —

8 Reacties
quatsch
quatsch3 okt. 2018 - 22:39

#Ik ben wit dus ik kan het niet helpen dat het mijn voorstellingsvermogen te boven gaat.# Ik ben ook wit en het gaat mijn voorstellingsvermogen niet te boven. Loop eens een dagje mee met Sylvana zou ik zeggen, en kijk welke bagger ze dagelijks over zich heen krijgt. Maar je kunt daarvan ook een indruk krijgen als je op haar naam gaat Googelen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 okt. 2018 - 1:13

Zwarte Piet is het favoriete onderwerp van Z_edje. Hij is van mening dat er geen enkel bezwaar tegen is als Piet een wat ander kleurtje krijgt, “als de persoon eronder maar onherkenbaar blijft en het moet een donkere kleur zijn om dat kleine beetje angstaanjagende er wel in te houden.” aldus Z_edje. Wat de volgende vragen oproept: a) Is de figuur van Zwarte Piet bedoeld om angstaanjagend te zijn en b) moet dat vooral zo blijven? c) zijn (onherkenbare) mensen met een donkere huidskleur per definitie angstaanjagend of gaat het om een aangeleerde associatie? Helaas is hij wit en hij kan het dus niet helpen dat dit zijn voorstellingsvermogen te boven gaat. Hij wist tot voor kort zelfs niet eens, dat in het land waar hij woont nog mensen rondlopen die gedekoloniseerd moet worden, want tenslotte heeft ooit op school geleerd dat "de blanken" de rest ooit gewoon ontdekt hebben en er zelfs in 500 jaar tijd niet in geslaagd zijn om daar democratie en de beschaving te brengen, afgezien van de plaatsen waar ze de lokale bevolking hebben uitgemoord om zelf hun plaats in te nemen. Hopeloos.

Appi Mohamud
Appi Mohamud4 okt. 2018 - 6:15

Z_edje, wil niet veel zeggen maar u bent de kleinkinderen die moeten opdraaien voor de zonden van u overgrootouders. We weten dat u niet de schuldigen bent aan kolonisatie en slavernij, daar hebben u klein kinderen dan ook niks mee te maken. Maar u voorvaders wel en dat moet opgelost worden. Wees is slim en schuif het niet door naar u kleinkinderen en help dat ontrecht recht te zetten wat u voorvaders fout hebben gedaan.

Middenman
Middenman4 okt. 2018 - 8:29

@Quatsch Ga eens een dagje met een Jood met een keppeltje door Amsterdam lopen en je hebt een vergelijkbare ervaring. Wat Sylvana, Joden en vele anderen meemaken heeft alles te maken met discriminatie. Als we daar echt iets aan willen doen dan is Zwarte Piet een verkeerde keuze. Je zult van mij niet horen wat ik van Zwarte Piet vind, het is mij de discussie niet waard. De Engelsen zeggen: 'Choose your battles wisely'. Dat is een gezegde met verschillende diepe betekenissen. Eén ervan is dat je bij een onverstandige keuze heel misschien de strijd zou kunnen winnen, maar dat je de relatie met de andere partij verliest. Dat is precies wat er gebeurt met de Zwarte Piet discussie. Het zet bevolkingsgroepen tegenover elkaar, de polarisatie neemt toe (je bent goed of fout), de sfeer in ons land wordt er niet beter op en het échte probleem lossen we niet op.

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 okt. 2018 - 13:06

Middenman - Het probleem is weliswaar niet opgelost, maar wel zichtbaar gemaakt en dat is precies de reden waarom Z_edje zich zo druk maakt. Als hij zich zo druk zou maken om tradities, dan zou hij wel op lompen lopen.

OlavM
OlavM4 okt. 2018 - 13:55

@ Z_edje: [Ik ben wit dus ik kan het niet helpen dat het mijn voorstellingsvermogen te boven gaat. Maar ik wist tot voor kort ook niet dat het land waar ik woon nog gedekoloniseerd moet worden.] Met de eerste zin bombardeer je jezelf pathetisch tot slachtoffer. Met de tweede zin geef je een flink gat in je algemene ontwikkeling bloot.

Erik1976
Erik19765 okt. 2018 - 10:20

@Quatsch: "Loop eens een dagje mee met Sylvana zou ik zeggen, en kijk welke bagger ze dagelijks over zich heen krijgt." Er bestaat ook de mogelijkheid dat ze ervaren wordt als een uiterst onsympathiek, slecht informeerbaar en mede daardoor zeer vermoeiend mens.

EricDonkaew
EricDonkaew5 okt. 2018 - 11:02

@Quatsch: Loop eens een dagje mee met Sylvana zou ik zeggen, en kijk welke bagger ze dagelijks over zich heen krijgt. -------------------------------------------------- Alleen niet omdat ze een kleurtje heeft, maar omdat ze herkend wordt als de dame met de onwrikbare standpunten. Heb jij trouwens wel eens een dagje meegelopen met Sylvana?

Tommy Skylar
Tommy Skylar3 okt. 2018 - 19:50

Mooi (Rutte parafraserend). En nu eindelijk verder met serieus te nemen zaken. Dus ophouden over Zwarte Piet of wat de relatie is tussen Bert en Ernie. Want dit is gezever van mensen die geen serieuze levens hebben en daarom geen weet van serieuze problemen hebben zodat zij door hun overmaat aan vrije tijd en gebrek aan echte levensvragen en dagelijkse problemen deze zichzelf creëren. De meerderheid van de bevolking van welke kleur of komaf is dit allang moe.

Komtgoed
Komtgoed3 okt. 2018 - 19:41

Eindelijk ze zijn om. De vernederende zwarte piet waar zoveel Antillianen en andere ex-kolonialen zich altijd zo aan gestoord hebben is ontslagen. Dit kon ook echt niet meer. Ook alle andere afro-Nederlanders zullen nu niet meer worden beledigd met dit laatste symbool van de zeer zwarte bladzijde uit ons apartheidsverleden.

7 Reacties
punt2
punt23 okt. 2018 - 20:07

Wel apart dat dit nagenoeg niet speelt op de Antillen ....

Stientje2
Stientje23 okt. 2018 - 22:58

Kan wel huilen!

Appi Mohamud
Appi Mohamud4 okt. 2018 - 6:25

"Wel apart dat dit nagenoeg niet speelt op de Antillen …." Dat komt omdat ze niet zo moelijk doen over veranderingen van piet of sinterklaas. https://www.ad.nl/buitenland/op-curacao-hebben-ze-al-regenboogpieten~a4022a1e/

Hiltermann
Hiltermann6 okt. 2018 - 8:37

Waarom nu weer "zwarte bladzijde"? Dat is discriminatie.

Komtgoed
Komtgoed6 okt. 2018 - 20:20

Zwarte bladzijde zwart wit denken zwartrijder zwart gat zwartwerker zwart geld zwartzaad enz.

Komtgoed
Komtgoed6 okt. 2018 - 20:23

Zwart is een hulpwoord om de kwaliteit of de ernst van de zaak te duiden.

Komtgoed
Komtgoed6 okt. 2018 - 20:24

Zwarte Piet is een uitzondering. Zwarte Piet is OK.

JanDuine2
JanDuine23 okt. 2018 - 19:29

Prima! Nu de rest nog..... maar dit is een belangrijke stap.

Gandalf2
Gandalf23 okt. 2018 - 19:22

Wat is dekoloniseren? Je geschiedenis ontkennen? Luk maar raak shoppen in de geschiedenis om je punt maar te winnen? En anders haal je het uit de geschiedenis van een ander land. Zwarte piet bestaat langer dan blackface en blackface praktijken zijn nooit uitgevoerd in Nederland. Maar genoeg daarover, schaf het kinderfeest maar helemaal af. Sluit musea’s maar, laten we een soort van nieuwe beelden storm doen. Gewoon alles slopen uit de koloniale tijd, verbrand de geschiedenis boeken, sloop de straatnamen(alleen maar nummers doen, kan niemand over zeuren). En daarna is iedereen gelukkig.... of toch niet?! Deze strijd die Sylvana voert, zorgt precies voor het tegenovergestelde van wat Sylvana denkt te bereiken. Ik heb namelijk sinds dit zwarte piet gezeur is begonnen nog nooit zoveel discriminatie gehoord en gelezen. Ik word blijkbaar oud, ik verlang terug naar een Nederland van 30 jaar geleden.....

2 Reacties
Satya
Satya3 okt. 2018 - 20:29

Wat was er toen beter? Was nog niet geboren.

MichelD
MichelD8 okt. 2018 - 19:20

ja 30 jaar geleden was het absoluut beter gesteld met de sfeer in het land.

GMatth52
GMatth523 okt. 2018 - 18:37

Goed besluit van de roetveegpieten in te zetten bij de nationale intocht van Sinterklaas. Hiermee laat de NTR zien dat met de bezwaren van de actievoerders tegen Zwarte Piet rekening wordt gehouden.

geronimo3
geronimo33 okt. 2018 - 16:08

Het is een prima idee,ook ik ben er blij mee Sylvana Simons,mooi!!!