Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Partijen te krap bij kas voor nieuwe kabinetsval

  •  
10-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Verkiezinsposters_Marie-II_300
Partijkassen leeg door vorige vervroegde campagnes ... PVV levert weer geen jaarrekening in
Weer een val van het kabinet zou de politieke partijen momenteel slecht uitkomen. Althans, financieel. Het Financieele Dagblad schrijft woensdag dat bij de meeste partijen de kas flink is leeggetrokken door de val van het vorige kabinet Rutte en de daarop volgende verkiezingscampagne.
Het FD publiceert woensdag zijn jaarlijkse analyse van de jaarrekeningen van de politieke partijen in de Tweede Kamer. De PVV stuurde als enige, net als vorig jaar, geen jaarrekening.
Vijf Tweede Kamerverkiezingen in 10 jaar tijd hebben een flinke wissel getrokken op de partijkassen. Van alle partijen wisten alleen VVD, D66 en ouderenpartij 50Plus het jaar positief af te sluiten. Grote verliezers waren CDA, PvdA en GroenLinks, met een negatief saldo van respectievelijk 1,8 miljoen, 1,3 miljoen en 0,9 miljoen euro. PvdA en GroenLinks zien zich door de financiële tegenslag gedwongen te reorganiseren.
Partijen worden door de financiële nood afhankelijker van giften. Voor de verkiezingsstrijd in 2012 deden vrijwel alle partijen een extra beroep op donateurs. Uit de jaarverslagen blijkt dat dit niet tevergeefs was. Aan giften en donaties haalden de partijen gezamenlijk 2,7 miljoen euro binnen. De VVD haalde het meeste binnen, bijna 700.000 euro.
Aan de campagne van 2012 gaven de partijen samen 11,5 miljoen euro uit. Dat was 1,5 miljoen meer dan voor de campagne van 2010. Eind 2012 zat er nog maar 5,8 miljoen euro in de gezamenlijke verkiezingsfondsen. De partijen kunnen weliswaar 2013 gebruiken om de kassen bij te vullen, maar in maart 2014 zijn er al gemeenteraadsverkiezingen en in mei wordt gestemd voor het Europees Parlement. Bovendien ziet de helft van de partijen het aantal leden afnemen, terwijl ook het Rijk de subsidie voor politieke partijen verlaagt.
Foto-cc: Marie-II

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Klungel2
Klungel210 jul. 2013 - 8:45

Nu krijgen de partijen dus ook last van de crisis. Wat ik dan weer een voordeel vind: als er nieuwe verkiezingen komen, zullen we dus niet overal tegen campagnebusjes en gluipende politici aanlopen. En de TV kan gewoon op een ander kanaal...

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai10 jul. 2013 - 8:45

En dat is natuurlijk heel vervelend voor de heren en dames want hoe kun je nu de zaak voorliegen als er geen budget is om te liegen M de Hond laat zien hoe de keuzes er op dit ogenblik voor staan, niet echt rooskleurig voor de huidige beloftes brekers. Ach we zien wel ik zal al dat liegen en bedriegen niet echt missen.

MichelReiziger
MichelReiziger10 jul. 2013 - 8:45

Partijen zouden buiten een vaste 'staatsubsidie' geen enkele steun financiel mogen ontvangen.