Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Partij vóór de Vrijheid, Forum vóór Democratie, dat is misleidende reclame

  •  
19-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
wildersbaudet
We weten dus wat we van hen kunnen verwachten, mochten zij onverhoopt in Het Torentje belanden. Dan wordt de persvrijheid aangetast. Dan is het afgelopen met de onafhankelijke rechtspraak in Nederland.
Eigenlijk zou je het Forum voor Democratie en de Partij voor de Vrijheid aan moeten brengen bij de Codecommissie voor de Reclame. Met deze benamingen wordt het publiek immers misleid. Geert Wilders en Thierry Baudet zijn juist tegen vrijheid en democratie. Daarvan leverden zij deze week opnieuw het bewijs. Ze laakten in heftige bewoordingen de houding van Nederland tegenover de schendingen van de rechtsstaat in Hongarije en Polen. Ze steunen de regeringen van die landen, nu zij als tegenmaatregel de goedkeuring van het Europese budget en dus van de corona steunregelingen blokkeren.
Wat de regeringspartijen Fidesz (Hongarije) en PiS (Polen) aanrichten is in hun ogen welgedaan. Volgens Wilders heeft Viktor Orbán in tegenstelling tot Mark Rutte wel ballen.
In Hongarije heeft deze Orbán het kiesrecht zo hervormd dat zijn partij met nog geen vijftig procent van de stemmen toch meer dan tweederde van de zetels in de wacht wist te slepen. Dat kreeg hij voor elkaar door in het Hongaarse districtenstelsel de tweede kiesronde af te schaffen. Daardoor krijgt de partij met de meeste stemmen de zetel ook al blijft die ver onder de vijftig procent. Daarnaast moeten Hongaren die aan verkiezingen mee willen doen, zich elke vier jaar ruim van te voren laten registreren. De oproepen worden niet meer verstuurd op grond van het bevolkingsregister zoals in Nederland gebeurt. Op deze manier worden kiesgerechtigden met weinig belangstelling voor politiek ontmoedigd. Een kiesdrempel houdt partijen met minder dan 5% van de stemmen buiten de volksvertegenwoordiging.
Ook Polen kent zo’n kiesdrempel.
Zowel Polen als Hongarije hebben de onafhankelijkheid van de rechtspraak – hoeksteen van een democratisch stelsel – aangetast. In beide landen is van een scheiding der machten geen sprake meer nu de regering er een stevige greep heeft op rechtersbenoemingen. Ook hun onafhankelijkheid is op allerlei manieren aangetast. Zo kunnen in Polen rechters door de overheid vervolgd worden om hun uitspraken.
In Hongarije is onlangs het laatste onafhankelijke medium – een nieuwssite – aangekocht door een vriend van Orbán. Sindsdien is het helemaal koekoek eenzang. Journalisten worden bovendien in hun onderzoekingen beperkt door een Mediaraad die zogenaamd kijkt of ze wel uitgebalanceerd genoeg berichten. Hun Poolse collega’s lopen tegenwoordig op tegen een wet van de PiS die het verbiedt om ambtenaren te beledigen. De toegang tot het parlement is hen grotendeels ontzegd.
Blijkbaar vinden Wilders en Baudet dit aanbevelenswaardige toestanden. Anders namen zij het niet zo heftig voor Polen en Hongarije op. We weten dus wat we van hen kunnen verwachten, mochten zij onverhoopt in Het Torentje belanden. Dan wordt de persvrijheid aangetast. Dan is het afgelopen met de onafhankelijke rechtspraak in Nederland. Dan wordt het huis dat Thorbecke bouwde, aan de slopershamer prijs gegeven.
Dat zal onder Baudet en Wilders gebeuren. Daarom – nogmaals – zijn de partijnamen Forum vóór Democratie en Partij vóór de Vrijheid misleidende reclame.
Lees hier  meer gedetailleerd hoe Hongarije en Polen de rechtsstaat aantasten.
In dit rapport somt Amnesty International de aantastingen van de rechtsstaat in Polen op.
Amnesty International over de bedreigde rechtsstaat in Hongarije
Lees hier  de rapportage van de Europese Commissie over de rechtsstaat in Hongarije.
Lees hier  de rapportage van de Europese Commissie over de rechtsstaat in Polen.
Lees hier de rapportage van de Europese Commissie over de rechtsstaat in Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (93)

Sailor2
Sailor220 nov. 2020 - 22:55

Ach Hongarije het land met zijn eigen scapegoat: de Roma. Het land met een nationaal volkstrauma om het verlies van Groot Hongarije dat zelfs bij de huidige jeugd nog actueel is. Het enige land in Europa dat in zijn essentie zwaar rascistisch is. Ik heb géén Hongaar ontmoet die niet rascistisch is. Inderdaad een bijna rascistische constatering als het niet een kijharde gegeven zou zijn. Als er één volk is dat graag de moslims zou toelaten in Hongarije dan zijn het de Roma opdat ze zelf niet meer het putje van de Hongaarse verstandsverbijstering zijn. Hongarije, de dromers over een machtig land. De enige oplossing is Orban zijn zin te geven en terug te gaan in de schoot van het Kremlin. Opdat ze krijgen wat ze verdienen. Hongarije Bah!

Uitgekleed
Uitgekleed20 nov. 2020 - 15:40

Dat Hongarije in het communisme al weinig burgerlijke vrijheid kende was te verwachten. Het idee dat onze vrijheden in dat land vanzelf hun vrijheden zouden worden worden is naïef. Het volk buiten Boedapest is nog steeds erg gezag trouw feitelijk bang voor het gezag omdat zij niet anders gewend waren te moeten leven met een overheid met absolute macht. Het is nog zo dat daar mensen zonder geld op geen enkele wijze via een sociale advocatuur hun recht kunnen krijgen. De overheid als machthebber wordt door Orbán nu hersteld. Als de EU nu eens geen dubbel spel speelt en Hongarije er uit gooit dan heeft de EU recht van spreken.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 nov. 2020 - 23:20

Volgens mij knoopt Orbán steeds duidelijker aan bij de vooroorlogse machthebber adiraal Miklos Horty. Wacht: hier heb ik voor jou een mooi lied, aan hem gewijd. Dan kun je meteen zien wat voor een type dat was. Absoluut helemaal uitluisteren en de vertaling bekijken. https://www.youtube.com/watch?v=HRQFWVpQTd4&t=73s

Uitgekleed
Uitgekleed21 nov. 2020 - 19:28

HanvanderHorst 21 november 2020 at 00:20 Ja in Hongarije lopen mensen rond die met extreme rechtse ideeën en in hun omgeving mensen voorzichtig met hen omgaan. De rechtse partij daar is jobbik. De partij van Orbán is Fidesz ook rechts maar niet extreem.

Buitenstaander
Buitenstaander20 nov. 2020 - 12:34

Maar Han, je vergeet ook nog de escape: Dat je best lid van en partij kan zijn en dan ook nog eigen principes mag hebben, zoals nu bij GL.... Dus je bent eigenlijk wel voor democratie, maar je sluit je aan bij een partij die eigenlijk niet voor democratie is. Of andersom, zoals bij GL.... Mooi toch? Kan je heel naief over doen gelukkig.

2 Reacties
The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 3:17

Norm - We weten allemaal dat het Forum van Democratie niet deugt en dat de aanhangers weliswaar met de de mond belijden dat ze voor de democratie zijn, maar dat ze zich hebben aangesloten bij een partij die eigenlijk niet voor democratie is. Het schijnt dat er zelfs mensen zijn die wel altijd het Forum verdedigen en dezelfde standpunten innemen, maar zeggen dat ze niet op het Forum stemmen. Nog gekker is dat er mensen zijn die in die "escape" trappen. Kun jij dat verklaren? Ik bedoel, als het over het Forum gaat en iemand begint dan over GroenLinks, dan weet je toch hoe laat het is? Ik vind dat echt zo typisch dom-rechts. Jij niet?

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 3:27

Ik vind die "dog whistle's" wel leuk, -echt typerend voor het Forum Ik vind Thierry Baudet natuurlijk een enorme kwal, maar... Ik ben het lang niet altijd met ze eens, maar... Ik zou nooit op het Forum stemmen, maar... Je weet gelijk hoe laat het is.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 nov. 2020 - 12:34

Het grote voordeel voor Polen en Hongarije is natuurlijk dat ze geen zwarte piet of slavenhandelaren verheerlijken en niet meegedaan hebben met de War on Terror. Dus ze kunnen nog wel wat potten breken.

1 Reactie
The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 17:32

Een van de "dark sites" van de CIA bevond zich in Polen - https://www.youtube.com/watch?v=JPUtjIaNErY

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 nov. 2020 - 10:40

Nederland mag er ook zijn. De Nederlandse rechtsstaat wordt voor onze ogen afgebroken door Dekker, door dit kabinet, door de regerende politieke partijen, inclusief D66 en onderverdeeld in rechthebbenden/ en rechtelozen. Blijkbaar interesseert dat de meeste mensen in Nederland niet zo, laat staan de huidige politieke partijen.

3 Reacties
Poeha
Poeha20 nov. 2020 - 18:58

Grappig, de Europese commissie heeft juist in 2020 geconcludeerd dat de rechtsstaat in Nederland heel goed is. Hierbij het rapport van een maand geleden. https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/rule_of_law_2020_country_reports_2_web.pdf Even wat citaten “The Dutch justice system is characterised by a high level of perceived judicial independence, and a particular attention for fostering the quality of justice.” “Furthermore, the justice system is characterised by a consistently high level of efficiency.” “According to surveys, the Netherlands is perceived as one of the least corrupt countries in the EU and the world. There is a strong integrity culture in the public administration.” “The system of checks and balances is well established and the process for enacting laws is inclusive. An impact assessment framework and the involvement of stakeholders contribute to the quality and transparency of the legislative process, which includes a constitutionality check. Several independent authorities, including the College for Human Rights and the National Ombudsman, contribute to safe- guarding fundamental rights. The government has a policy of pursuing a dialogue with civil society and making information accessible to citizens.”

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 nov. 2020 - 12:35

Dat afbreken begint precies daarna. Hebben ze zeker uitgerekend. De Europese commissie zegt me niet zoveel. Daar wordt zoveel mispeuterd.

Poeha
Poeha21 nov. 2020 - 16:45

Dan kunnen we de EU maar beter verlaten als de instanties toch niet vertrouwd worden. Overigens, het rapport is enorm recent.

Mokker
Mokker20 nov. 2020 - 7:26

Eens, de extremisten hebben weinig te bieden behalve namens de boze burger mopperen in de tweede kamer. Bij regeringsverantwoordelijkheid kun je verwachten dat ze hun kiezers op veel vlakken teleur moeten stellen, omdat de door sommige kiezers gewenste 'minder minder minder' oplossingen niet acceptabel of praktisch uitvoerbaar zijn zonder in een halve dictatuur te veranderen.

Visionair NL
Visionair NL19 nov. 2020 - 20:47

De Partij van de Arbeid heeft tegenwoordig ook weinig met arbeiders. Democraten 66 heeft democratische kroonjuwelen als de gekozen burgemeester en het referendum al jaren geleden bij het grofvuil gezet. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie is al jaren tegen zowel de belangen van de bevolking, vrijheid als democratie. Net als het CDA, weinig christelijks of democratisch aan. Wat dat betreft zijn deze twee partijen dus hard op weg een systeempartij te worden.

1 Reactie
Mokker
Mokker20 nov. 2020 - 7:27

Je vergeet nog GroenLinks, dat nauwelijks groen en nauwelijks links is.

The Apple
The Apple19 nov. 2020 - 20:22

Bouwman: "De kans dat PVV of Forum gaan regeren is gelijk aan de kans dat je elektrisch moet gaan koken." Wij in Brazilië zijn onze tijd ver vooruit: we wonen in een heel klein dorp ergens aan het eind van de wereld, hebben een glasvezelverbinding (160Mb), 3 elektrische ovens, 3 inductiekookplaten, een airfryer en een dubbele elektrische frituur (samen meer dan 15.000 kwh), krachtstroom EN Bolsonaro !!

1 Reactie
LaBou
LaBou 20 nov. 2020 - 8:12

Bouwman moet je dan ook niet serieus nemen. Die wil gewoon de rechten op zijn romans verkopen.

Sonic2
Sonic219 nov. 2020 - 19:27

Inderdaad. PVV/FvD en ook de NSDAP trouwens vertegenwoordigen of vertegenwoordigden geenszins hun naam. FvD en PVV en absoluut haar kiezers staan voor hun versie van democratie en vrijheid. Wilders en Baudet zullen wel van Trump hebben "geleerd" en het tellen van stemmen gaan controleren. Wat moet je doen? Ik denk eindeloos je mening blijven geven. Zoals Han en velen het hier doen. En hopen dat PVV en FvD kiezers een keer tot inkeer gaan komen. Geen idee wat daar voor moet gebeuren eigenlijk. En hoe we in dat soort mensen gezond verstand PVV en FvD kiezers zijn vijanden van Nederland. Roekeloze kiezers. Het is geen spelletje. Onvoorstelbaar dat er kiezers in Nederland zijn die tot dit soort roekeloze politiek geneigd zijn.

4 Reacties
Zapata
Zapata19 nov. 2020 - 20:15

PVV is een firebrand ze stemmen in 99% van de moties met de VVD mee. Maar met hun felle anti moslim retoriek overgoten met een tamelijk links sociaal economisch sausje (waar ze dus niets van menen van dat linkse sociaal economische sausje) trekken ze heel veel mensen uit de midden en lagere klassen weg die normaal links zouden stemmen. Daarmee is de VVD spekkoper. Overigens kunnen ze ook niets met die felle anti moslim retoriek want dat botst met nationaal en internationaal recht. FvD is nog een graadje enger omdat die ook nog eens sociaal economisch streven naar een nachtwakerstaat. Maar die hebben een schertsfiguur als leider. Gaat nooit wat worden. Die man poept lavendelblaadjes. Dat terzijde. Hongarije en Polen lappen de liberale waarden van de EU aan hun laars, ontnemen minderheden hun rechten, ontkennen de gelijkheid van homoseksuele of mensen met divers gender en tasten de rechtstaat aan. Kan jij me vertellen waarom die landen niet uit de EU gezet worden terwijl de EU toch een waarden gemeenschap is?

Max_Konijn
Max_Konijn19 nov. 2020 - 20:59

Eens Sonic, en inderdaad het is geen spelletje en ik hoop dat FvD en PVV nooit de leiding van dit land gaan bepalen. Maar dan graag ook meteen even aangeven dat drie kwart van links Nederland ook op het spel zet. De SP is gewoon een enge linkse partij met een gestaald kader. GL heeft er geen probleem meer om een dochter van een kaderlid van de Moslim Broederschap op de lijst te zetten die zelf bestuursfuncties heeft in gelieerde verenigingen. Minstens zo eng..

The Apple
The Apple19 nov. 2020 - 23:59

Zapata schijnt te denken dat de EU echt een waarden gemeenschap is, in plaats van een neo-liberaal project om de macht in handen te leggen van de happy few die beschikken over het kapitaal.

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 0:12

Zapata noemt zichzelf “sympathisant van het anarcho syndycalisme”, maar hij begrijpt niet dat Animal Farm niet alleen maar een kritiek is op de USSR. En nee, Orwell was zeker geen sociaal-democraat, of een vertegenwoordiger van het politieke midden op enigerlei andere manier Zapata: “Een stroming waar ik mee sympathiseer vanuit utopisch denken zijn de anarchisten. (…). Utopisch, maar misschien over een jaar of 5000, als we volwassen zijn geworden.” Is dat voor of na de wederkomst van Christus?

Stheno
Stheno19 nov. 2020 - 19:11

Ja HvdH, vertel: "In Hongarije heeft deze Orbán het kiesrecht zo hervormd dat zijn partij met nog geen vijftig procent van de stemmen toch meer dan tweederde van de zetels in de wacht wist te slepen." Het kiessysteem in de diverse EU landen is heel divers. En dat ook voor de politiek en juridische opbouw in de diverse landen. Ons ieder bekende F Timmermans wil graag klagen over het rechtssysteem in bijv Polen. Maar die klachten waren er niet toen de voormalig premier en later voorzitter van de Europese Raad (Tusk) ook rechters benoemde zoals gebruikelijk in Polen. Alleen is het ineens een probleem als het een EU-sceptische partij is..een gevaar waarvoor al sinds tijden voor gewaarschuwd wordt, maar waar op sites zoals deze extreem kortzichtig over wordt nagedacht door de vaste opiniemakers en vooral door de vaste veelreageerders. Ook in bijv Griekenland is een eigen kiessysteem van toepassing: de grootste partij krijgt 50 zetels extra toebedeeld bij de verkiezingen (van de in totaal 300). Dus in ons NL geval krijgt de VVD er 25 zetels bij..ten koste van..bedenk dat maar zelf maar, lieve lezers. In ons buurland Duitsland is er een kiesdrempel van 5%: in NL zou dit betekenen dat alle partijen onder de zeg 7-9 zetels verdwijnen.. En Frankrijk met de 2-trapsraket voor de president (=Rutte +WimLex) kunnen we ook bespreken in een evenwichtige discussie. Kritiek is heel hard nodig, maar het lijkt me verstandig de kiessystemen eerst op ordentelijke wijze naast elkaar te zetten. Iets wat op zich al enkele artikelen waard is.

4 Reacties
Poeha
Poeha19 nov. 2020 - 20:30

Helemaal mee eens. Het kiesstelsel is in Hongarije best ingewikkeld en op onderdelen niet meer werkzaam. In Nederland moet je inmiddels een coalitie vormen met 7 partijen, omdat iedereen met 1 zetel mee kan doen. Niks mis mee dat Hongarije een drempel instelt.

Max_Konijn
Max_Konijn19 nov. 2020 - 21:12

Beste Stehno, De vinger precies op de zere plek.. kiessystemen van andere landen kritiseren doet Han alleen als het hem uitkomt. Wat dat betreft is hij zo verschrikkelijk opportunistisch.. ook dat geneuzel over een kiesdrempel.. geen column over Duitsland dat al zo lang als ik weet een kiesdrempel heeft. Ook de VS en VK met z’n winner takes all systeem wordt hier alleen op de korrel genomen als de “verkeerde” partij wint.. m’n nickname op Joop is niet voor niets Hoofdschuddend, zo meten met twee maten hier...

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 nov. 2020 - 9:45

Wilders en Baudet hebben hun bewondering geuit voor Polen en Hongarije en wel voor Polen en Hongarije. Nog een keer voor Polen en Hongarije. Weten jullie wat ik toen gedaan heb? Toen heb ik eens gekeken hoe het in Polen en Hongarije was. En niet ergens anders. Probeer het onderwerp niet te veranderen. Baudet en Wilders hebben bewondering voor de aantastingen van de rechtsstaat in Polen en Hongerije, die ik met mijn bronverwijzingen uitvoerig documenteer. Dit soort veranderingen zullen zij in Nederland ook wel door willen voeren als ze het allemaal zo goed vinden in Polen en Hongarije. Ze hebben het dus over Polen en Hongarije.

Poeha
Poeha20 nov. 2020 - 12:13

Meneer van der horst heeft het over een ingevoerde drempel en dat zou ineens erg zijn. Nou, vele landen hebben zo’n drempel om niet met enorm veel kleine partijen te moeten overleggen en stabiliteit te bewerkstelligen. Maar als het over Hongarije en Polen gaat is zo’n drempel ineens “oe, kijk wat zij doen”

Poeha
Poeha19 nov. 2020 - 19:06

“ Een kiesdrempel houdt partijen met minder dan 5% van de stemmen buiten de volksvertegenwoordiging.” Een reden om dat te doen is om tot een stabiele meerderheidsregering te komen. Hoeveel partijen zijn er we niet in nl? Straks moet je met 8 partijen regeren of met gedoogpartijen. Dat wil je toch ook niet. Ook in Nederland gaan partijen daarom al samenwerken. Meneer van der horst vindt dat blijkbaar niet erg. En dan is Nederland nog een land van compromissen. Zo is niet elk land. “ De oproepen worden niet meer verstuurd op grond van het bevolkingsregister zoals in Nederland gebeurt” Er wonen/werken enorm veel Polen in het buitenland. Bij registratie kunnen zij ook stemmen. Daarnaast is het bevolkingsregister niet zo nauwkeurig als hier, zeker niet tav het platteland. Bij registratie kan iedereen, ook die in het buitenland verblijft, stemmen. “ Dat kreeg hij voor elkaar door in het Hongaarse districtenstelsel de tweede kiesronde af te schaffen.” Het Hongaarse kiesstelsel is enorm ingewikkeld en is een mix van het Nederlandse stelsel, gecombineerd met districten. Het stamt uit de jaren 90, maar door vanwege de veranderende bevolkingsdichtheid per regio. Soms zijn er 20.000 stemmers en in de andere regio 100.000. Een andere stelsel is dus prima.

OlavM
OlavM19 nov. 2020 - 18:57

Dat de namen van de genoemde extreem-rechtse partijen de zuiverste voorbeelden van "newspeak" zijn, is van meet af aan duidelijk geweest. Het toejuichen van de huidige regiems in Polen en Honarije past perfect in dat plaatje. De namen zijn alleen misleidende reclame voor mensen die politiek niet verder kijken dan hun neus lang is. Dat zijn er helaas nog te veel.

6 Reacties
OlavM
OlavM19 nov. 2020 - 18:59

Pardon: Hongarije.

The Apple
The Apple19 nov. 2020 - 19:13

Een van de mooiste voorbeelden werd onlangs nog door Zapata geleverd, die probeerde te bewijzen dat het Engeland in 1984 van George Orwell niet een rechtse dictatuur is: Zapata: “kwam Ingsoc niet van English socialism?” Dat is natuurlijk juist en het bestuur onder het “English socialism” is in handen van het Ministry of Love, the Ministry of Peace, the Ministry of Plenty, and the Ministry of Truth. Het commentaar in de Wikipedia luidde: "These contradictions are not accidental, nor do they result from ordinary hypocrisy: they are deliberate exercises in doublethink.”

Zapata
Zapata19 nov. 2020 - 20:35

Ach Apple wat dacht je dan van Animal Farm. Gaat zeker ook over een rechtse dictatuur? George Orwell heeft zijn boeken geschreven naar aanleiding van zijn ervaringen in Catalonië en de repressie aldaar van de communisten die de POUM (Trotskyisten) en CNT/FAI (anarchisten) doormiddel van een coup tijdens de Spaanse burgeroorlog uitgeschakeld en vermoord hebben. Zijn waarschuwing was terwijl hij altijd democratisch socialistisch is gebleven dat je verdomd goed moet oppassen voor communisten want voor dat je het weet zit je in een gulag of ben je dood. Natuurlijk was hij ook anti Franco en tegen het fascisme maar er zit geen verschil tussen het communisme en het fascisme beide zijn afschuwelijk en de facto kan je beide ook als rechts beschouwen. Staatskapitalisme is een vorm van kapitalisme tenslotte.

Zapata
Zapata19 nov. 2020 - 20:43

@ Apple, leuk stukje om te lezen. https://spartacus-educational.com/SPpoum.htm

The Apple
The Apple19 nov. 2020 - 23:48

Als je goed oplet, dan zul je zien dat sommige rechtse scherpslijpers beter schijnen te weten wat socialisten niet willen, dan de socialisten zelf. Zelfs als je helemaal niet zou weten wat Stalin allemaal misdaan heeft moet je wel een een hekel aan hem gekregen hebben nadat je 100x met hem vergeleken bent. Maar de meest fantasierijke tegenwerpingen beginnen altijd met: Jij wilt zeker dat... Daarna volgt dan iets waarvan de schrijver zeker denkt te weten dat je het niet wilt. De reden daar achter is ook heel eenvoudig: de bedoeling is namelijk niet om een argument naar voren te brengen, maar om te beledigen. De meest vruchtbare bodem voor "double think" is de woede. In het licht van de waarheid sterf ze een snelle dood.

The Apple
The Apple20 nov. 2020 - 13:20

Zapata noemt zichzelf “sympathisant van het anarcho syndycalisme”, maar hij begrijpt niet dat Animal Farm niet alleen maar een kritiek is op de USSR. En nee, Orwell was zeker geen sociaal-democraat, of een vertegenwoordiger van het politieke midden op enigerlei andere manier Zapata: “Een stroming waar ik mee sympathiseer vanuit utopisch denken zijn de anarchisten. (…). Utopisch, maar misschien over een jaar of 5000, als we volwassen zijn geworden.” Is dat voor of na de wederkomst van Christus?

Hakkepuf
Hakkepuf19 nov. 2020 - 18:39

'Zowel Polen als Hongarije hebben de onafhankelijkheid van de rechtspraak – hoeksteen van een democratisch stelsel – aangetast. In beide landen is van een scheiding der machten geen sprake meer nu de regering er een stevige greep heeft op rechtersbenoemingen. Ook hun onafhankelijkheid is op allerlei manieren aangetast. Zo kunnen in Polen rechters door de overheid vervolgd worden om hun uitspraken.' Er is nog een land waar dit voor 100% op gaat: Nederland -->In Nederland wordt de Rechtspraak door ministers opgedragen om onwelgevallige politici te vervolgen. (Dat is toch overduidelijk bewezen in de Wilders zaak) -->In Nederland worden rechters door de ministerraad op een vrijdagmiddagje benoemd. Dat is ook niet helemaal standaard voor een echte rechtsstaat. Scheiding der machten is in Nederland dus zeker een Fata Morgana. Dan is er in Nederland ook nog het fenomeen 'ambtelijke willekeur' en de 'onschendbare ambtenaar'. Dit samen met de 'buitenwettelijke bestraffingen door de Belastingdienst' heeft de toeslagenaffaire tot een van de grootste mensenrechtenschendingen sinds de Tweede Wereldoorlog gemaakt. Een rechtstaat onwaardig. We zagen het gisteren op het nieuws. Het hoofd van de Belastingdienst maakte zich er met heel veel woorden vanaf met 'Befehl ist Befehl'. En dan gaat Nederland Polen en Hongarije de maat nemen? Dit is iets meer dan een beetje hypocriet.

Satya
Satya19 nov. 2020 - 18:36

Het is de ultieme vorm van crony kapitalisme wat zich daar afspeelt. De conservatieve revolutie in herhaling, de protofascisten hebben zich uiteraard gemeld voor een deel van de buit. Direct alle eu hulp stop zetten is hoogste tijd. De corruptie daar overtreft de Afrikaanse.

1 Reactie
Satya
Satya19 nov. 2020 - 18:37

https://capx.co/viktor-orban-and-the-corruption-of-conservatism/

Dave Velzen
Dave Velzen19 nov. 2020 - 18:10

Dat klopt als een bus de rijken willen op deze manier de macht krijgen en u het klootjesvolk moet braaf ja en amen zeggen. U moet ook aan alle regels voldoen, terwijl dit uiteraard niet geldt voor de heersende klasse. U mag ook braaf sterven door Corona. In Polen nu bijna ook 500 tot 600 of meer doden per dag. Trump in Amerika was dit bijna ook gelukt, maar de kans is groot dat dit in Amerika de komende 10 jaar ook gaat gebeuren. In Nederland zullen PVV en FvD niet meer dan 40 a 45 zetels halen samen. Dat is onze redding.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen19 nov. 2020 - 21:25

Waarom stemt het klootjesvolk dan op PVV/FvD en de rijken niet?

Frans Cobben
Frans Cobben19 nov. 2020 - 17:55

waarom kijken veel liberalen weg van de dwingelandij in Polen en Hongarije, is politieke vrijheid dan niet belangrijk voor liberalen ?

PVDB2
PVDB219 nov. 2020 - 17:33

Was al langer bekend natuurlijk. Bij Geert, die al 15 jaar in dat nep parlement zit en daarbij al 15 jaar salaris krijgt betaalt door de belastingbetaler, is democratie nog een punt of streven geweest. Er is er 1 de baas en dat is Wilders. Staat goed bij de achterban want die wil een sterke man aan de macht. Dat W nooit premier willen worden mag wel duidelijk zijn. Laat hem eerst een zijn beweging om vormen tot een ledenpartij waar elke 4 jaar een lijsttrekker en bestuur word gekozen. Waar hij eerder een bezoekje bracht aan het Kremlin (net als zijn maatjes uit Italie en Frankrijk) en ook naar Hongarije is het duidelijk dat de man graag autocratieën en dictaturen bezoekt en met de leiders bevriend is of raakt. Of zoals een kennis het verwoorden die al jaren op vakantie gaat (om veelal bier te drinken en op een en dezelfde door te brengen, aan het zwembad) geld dat de leider er een rol in heeft gespeeld. Zoals ook andere mensen die ik ken naar Polen gaan of Denemarken omdat de veronderstelling daar is dat je veel minder vluchtelingen tegen zal komen. Het gaat wat ver naar mijn smaak. Men vind dat hier de rechtstaat schade is aangebracht met de dood van Derk Wiersum maar men gaat wel Polen of Hongarije waar echt een stukje erger. Waar de vrije media aan banden is gelegd, advocaten bedreigt worden en homo-seksuelen tweederangs burgers zijn die op bepaalde plekken niet mogen komen. Laat staan abortus. Want een vrouw is niet baas in eigen buik. Maar een paar oude witte mannen blijkbaar. Van Baudet, die heult met het orthodoxe christendom kan je dat verwachten. Alleen voor de bühne natuurlijk. Wie weet, misschien gaat hij ook wel met een Bijbel voor de kerk staan. Natuurlijk moet me de poot stijf houden. Polen is met aftstand de grootste netto ontvanger van subsidie. Ruim 100 miljard voor de komende 6 jaar. Wil je verder, en die is vrij groot dat je dat moet doen, dan moet het zo organiseren dat men geen veto kan gebruiken maar dat het gewoon om 2/3 van de stemmen gaat of 4/5. Hoe dat weet ik niet eerlijk gezegd niet want nu kan er veto over komen natuurlijk. Het corona fonds en de green deal zijn belangrijk en moet je niet in gevaar brengen. Misschien was het wel een een te grote stap hebben die men moest zetten van communisme naar kapitalisme. Men heeft er veel economisch voordeel bij gehad. In de steden veel meer pro EU dan op het platteland. En de jeugd ook denk ik aangezien die de oude tijd niet meegemaakt heeft maar een toekomst uiteindelijk in de EU heeft. Pak Hongarije aan en de kans op corruptie (onder meer een trein en voetbal station en de zakelijke vrienden van Orban). Want ergens moet een grens stellen en daar actie aan verbinden. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/wilders-steunt-hongarije-aanval-op-nederland https://jalta.nl/binnenland/hongaarse-premier-vikor-orban-en-geert-wilders-propageren-vervangingsmythe/

1 Reactie
PVDB2
PVDB219 nov. 2020 - 18:58

... Naar Hongarije of Polen op vakantie gaan... ... en de kans op corruptie is kleiner.... ... wil je verder met de EU...

Max_Konijn
Max_Konijn19 nov. 2020 - 17:31

Kiesdrempel lijkt me ook voor Nederland een goede optie. In Duitsland werkt dat ook prima.

1 Reactie
prgrssf
prgrssf19 nov. 2020 - 19:40

Nee, want dan stel je kiezers teleur. Dan liever een vijfpartijencoalitie als het niet anders kan. Dan moeten ze maar hun best doen om er iets van te maken!

Zapata
Zapata19 nov. 2020 - 16:34

Wat ik mij dan afvraag: Als die twee landen zulke vreselijke dictaturen zijn waarom worden ze dan niet uit de EU gezet. En waarom wordt Turkije niet uit de NAVO gezet?

3 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf19 nov. 2020 - 18:51

Voor de EU elite zijn Polen en Hongarije de perfecte zondebokken. In ieder land is er wel wat aan de hand (In Nederland iets meer). Door Polen en Hongarije als zondaars te beschuldigen, dan leiden ze de aandacht af. Het is de schuld van Polen en Hongarije dat er in West Europa zoveel ongewenste asielzoekers zijn. Omdat Polen en Hongarije systematisch islamitische asielzoekers weigeren hebben we er in Nederland, Frankrijk, Belgie en Duitsland veel te veel. Dat Polen ruim anderhalf miljoen Oekraïners en Wit-Russen opgevangen heeft, hoor je dan weer nergens. Turkije moet vandaag nog uit de Navo. Door alle invallen in Noord Syrie, Azarbedjan, Libie en de Griekse zee hoort het land niet in de Navo thuis.

Cave Canem
Cave Canem19 nov. 2020 - 19:23

Omdat de EU als collectief zich met het volle verstand heeft opgehangen aan reglementen die dat zo goed als onmogelijk maken.

Zapata
Zapata19 nov. 2020 - 20:25

Beste Hakkepuf, er zullen veel motivaties zijn maar ik hou het liever principieel. Hongarije en Polen voldoen niet aan de waarden gemeenschap die de EU is. Sterker nog het zijn volgens velen die EU minnend zijn dictaturen. Waarom worden die landen dan niet uit de EU gezet? Hetzelfde geldt voor Turkije en de NAVO. Turkije is een land wat helemaal afgegleden is naar een dictatuur en is ook nog eens agressief. Waarom is dat land lid van de NAVO?

Karingin
Karingin19 nov. 2020 - 16:00

Ja maar dat was ook zonder deze toestand al duidelijk

[verwijderd]
[verwijderd]19 nov. 2020 - 15:45

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst19 nov. 2020 - 16:53

Ploert, dat is volstrekt niet duidelijk.

Paul250371
Paul25037119 nov. 2020 - 17:57

"Wat wel duidelijk is is dat het volk in Hongarije en Polen kiest voor een ander soort vrijheid dan elders in de EU." Jj zou graag in een land leven met een despoot onder Christelijke Sharia?

Hakkepuf
Hakkepuf19 nov. 2020 - 19:00

@Paul250371: Kijk eens wat we in Nederland aan vrijheden in hebben moeten leveren de afgelopen 30 jaar. Je schrikt je eigen rot. Of er kwamen regeltjes uit Den Haag, of er kwamen regeltjes uit Brussel. Dit mag niet meer. Dat is niet meer van deze tijd. Dat kunnen we niet meer maken. Dit is maatschappelijk niet meer verantwoord en ga zo maar door. Veel van deze verboden zijn vooral het gevolg van, al dan niet religieuze (of Socialistische) machtswellust. In Hongarije mag je gewoon roken in de kroeg. Mocht het je niet aanstaan, dan ga je maar naar een kroeg waar niet gerookt wordt. Dat is nu precies de soort vrijheid waar de EU elite een hekel aan heeft. Vrijheid voor het plebs. In Polen is er helaas de Katholieke kerk die zijn best doet om het Poolse volk te knechten.

Herr Vorragend
Herr Vorragend19 nov. 2020 - 15:18

Zo mocht je in de Deutsche Demokratische Republik alléén vóór stemmen, anders was je anti-democratisch. En in de VS, ons "baken van democratie en vrijheid", zijn volgens de helft van de bevolking alleen stemmen legaal als ze voor Trump waren. Ook de Moslimbroederschap is volkomen democratisch en voor vrijheid, mits je je aan de sharia onderwerpt natuurlijk. Ondanks dat je volkomen gelijk hebt in je claim voor misleiding van PVV en FvD, geef ik je weinig kans bij de Reclame Code commissie

2 Reacties
LaBou
LaBou 19 nov. 2020 - 17:44

In die VS gaat amper de helft van de potentieel kiesgerechtigden stemmen. En daarvan vindt minder dan de helft dan T moet blijven. Dat is dus beduidend minder dan de helft van de bevolking zoals jij stelt.

Herr Vorragend
Herr Vorragend19 nov. 2020 - 20:28

@LaBou Je hebt gelijk. Op de totale bevolking gelooft minder dan een kwart dat de verkiezingen "gestolen" zijn

Sailor2
Sailor219 nov. 2020 - 15:18

De verkiezingen zijn in zicht en Geert gaat weer vreemd doen. Ik denk dat voor hem een onderdanig kippenhok van rond de twintig het maximale is wat hij kan hanteren. Immers waarom Orban boven Rutte stellen als je weet dat er bijna geen hond in Nederland mee eens is? Nou ja misschien levert het hem een extra beurt en wat schouderklopjes op in de familie. Soms is het leven heel simpel en sneu.

1 Reactie
Sonic2
Sonic219 nov. 2020 - 19:32

Wonderlijk dat Wilders exact hetzelfde doet als 10 jaar geleden. Daarmee bedoel ik dezelfde inhoudsloze en leugenachtige sprookjes en riedels. Holle frasen. Dat niemand hem daar ook maar echt op aanspreekt en dat er nog meer dan een miljoen schapen zijn die op deze grijze plaat stemmen. Wilders moet hopen op een islamitische aanslag een paar dagen voor de verkiezingen die hij politiek kan uitbuiten. Zo zit Wilders in elkaar namelijk. Zeer onfatsoenlijke man. Anders gaat hij er voorspelbaar weer af tegen Rutte. Dat is ook de grootste prestatie van Rutte dat hij die vunzige rechts radicale gekken heeft laten stagneren. Ondanks de fout om met PVV samen te werken.

Mostafa
Mostafa19 nov. 2020 - 14:54

Zie Trump !!

GoudenBergen
GoudenBergen19 nov. 2020 - 14:51

Polen en Hongarije zijn semi-dictaturen. De andere voormalige Oostbloklanden zijn niet veel beter. Het was een onzalig idee om deze landen om geopolitieke redenen in de EU op te nemen. Deze verontrustende ontwikkelingen kunnen leiden tot een opsplitsing van de EU. @Han, laten we een wedstrijd uitschrijven om nieuwe namen te verzinnen voor de clubs van Baudet en Wilders.

2 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend19 nov. 2020 - 15:33

Boreale Ariër Partij ipv FvD ? Anti Moslim Partij ipv PVV ? de M kan je ook nog gebruiken voor Marokkanen. Wij in West-Europa hebben al snel de naïeve neiging om elke oppositiegroep tegen dictatuur in andere landen automatisch als democratisch te beschouwen. Zo vond in Polen de oppositie tegen de communistische dictatuur, middels de vakbond Solidariteit, vooral haar basis in een uiterst conservatieve katholieke achterban die met liberale waarden niets had, heeft en zal gaan hebben.

Satya
Satya19 nov. 2020 - 18:42

Fascisten voor Dictatuur Peroxide voor vermomming

Henk van Sluis
Henk van Sluis19 nov. 2020 - 14:44

Heel goed. Ik pak het wel breder aan. De democraten 66 die het referendum afschaffen, DENK dat in het Turks staat voor 'gelijkwaardig' , Groen Links dat ultrarechtsen op de kieslijst zet en zelfs de geliefde PvdA dat er, volgens Gerard Thus op deze site in 2017, niet meer voor de arbeiders is. De lijst is nog niet compleet. We pakken ze allemaal aan Han!

4 Reacties
Karingin
Karingin19 nov. 2020 - 16:15

Mwah, het niet naleven van je idealen is nog wel ff iets anders dan de rechtsstaat afschaffen knul

Henk van Sluis
Henk van Sluis19 nov. 2020 - 20:06

Klopt lieverd, maar een bijzondere intrekkingswet schrijven, die boven de algemene wet gaat, om een nieuw referendum onmogelijk te maken zoals Ollongren deed, schurkt in mijn ogen op zijn minst aardig aan tegen een poging de rechtsstaat af te schaffen.

Karingin
Karingin20 nov. 2020 - 8:01

Nou nee jochie, wij hebben nog steeds 2 Kamers en een Raad van State die er iets over te zeggen hebben. Bovendien heeft een referendum weinig met de rechtsstaat in dit kader te maken, die gaat over de scheiding van machten op het gebied van rechtsspraak - ik zal niet beweren dat elke rechter in NL onpartijdig is, maar er zitten vooralsnog geen types die alleen nog maar oordelen in het voordeel van de regering - al zouden met name de heertjes W en T dat maar wat graag willen als ze 't ooit voor 't zeggen krijgen

Henk van Sluis
Henk van Sluis20 nov. 2020 - 19:28

Pff iets minder gin voor Karin lijkt me een best plan. Een wetgevende macht die, ondanks fel verweer van niet de minsten, doordouwen een nieuwe wet te schrijven zodat de rechters de oude wet niet meer kunnen toetsen is in jouw ogen dus geen enkel rechtsstatelijk probleem. Je alcoholsluier vertroebelt je beoordelingsvermogen aanzienlijk meid.

Bouwman2
Bouwman219 nov. 2020 - 14:43

De kans dat PVV of Forum gaan regeren is gelijk aan de kans dat je elektrisch moet gaan koken. Dus zet die knop nou es om, gewoon op uit. Een mens vreest nou eenmaal het meest de angst ooit lijdend voorwerp te worden .Dus wordt de kans onderwerp te worden automatisch groter. Dat is nou eenmaal het initiatief noodwetje Van der Horst.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst19 nov. 2020 - 15:08

Dat is nog geen reden om nu en dan bloot te leggen hoe de heren denken. De kans dat jij gaat regeren is ook nihil. Dat is nog geen reden om je uitingen te negeren.

Karingin
Karingin19 nov. 2020 - 16:14

Nee de reden om Bouwman te negeren is de onnavolgbare onzin waar ie mee komt...hoewel ie daar tegenwoordig ook zo de Kamer mee in kan

Satya
Satya19 nov. 2020 - 18:46

Dat zei men bij Trump ook. Verstandig om duidelijk te maken waar dat soort partij voor staan.

Bouwman2
Bouwman219 nov. 2020 - 19:04

Dat is heel goed van je, Van der Horst. Nooit je hoofd afwenden maar gewoon vriendelijk zijn. Ik vind het dus nheel fijn om met je van gedachten te wisselen. Je doet net of ik van de PVV ben of het boek van dr Baudet op mijn schrijftafel heb liggen. inclusief de aanbeveling van o.a. NRC. Maar ik lees nu een heel ander boek. Het is van Pieter Waterdrinker en het gaat over mensen bij de neus nemen. Hij doet zich voor als een rat, maar doet daarmee een oproep om vooral geen rat te zijn. Ik lees met genoegen wat ie schrijft. En wat jij te berde brengt eveneens. Dus denk niet dat ik je ondankbaar ben. Integendeel, je dwingt me elke keer weer mijn positie te bepalen. En zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Ik hoop dat je dat met me eens bent. En nee, ik wil niet in de Kamer of in de regering. Ik ben gewaarschuwd door ervaringsdeskundigen. ,Doe het niet, zeiden ze allemaal, want die K in vak K staat voor de baan en wordt nog slecht betaald ook. .

Sonic2
Sonic219 nov. 2020 - 19:38

Het is elke verkiezing toch weer met het zweet in je handen zitten, omdat 20 % van de kiezers in politiek opzicht volledig ontoerekeningsvatbaar is. En het is ook maar afwachten of CDA en VVD weer in oude fouten vervallen. Helemaal zeker weet je het niet. Een terechte vrees van Han volgens mij. In een ideale wereld had je gelijk gehad. Dan hadden we ons niet om deze 2 clowns druk moeten maken. Niet iedereen is zo naief als u.

harmmeijer
harmmeijer19 nov. 2020 - 14:22

Goed dat je weer eens luid en duidelijk uit de doeken doet waar we mee te maken hebben, Han. Voor mij is het duidelijk. We hebben te maken met fascisten, niks meer en niks minder, die constant proberen tweespalt te zaaien, zoals we dat momenteel in meer landen zien waar de democratie het zwaar heeft en misbruikt wordt door extreem rechts. De parallellen van de jaren ‘30.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart19 nov. 2020 - 14:21

Het is humor van het soort 'Arbeit macht frei' en 'Jedem das seine' - teksten boven toegangspoorten van enkele vernietigings- en concentratiekampen van de nazi's (dit voor de degene die 't van het hedendaagse onderwijs moeten hebben, wir haben es nicht gewusst) - die partijnamen: dijenkletsers waarmee de weg naar de hel geplaveid is.

2 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart19 nov. 2020 - 15:12

degenen...

Karingin
Karingin19 nov. 2020 - 16:12

Haha ja en dan anderen beschuldigen van new speak...nou ja, als je aan new speak doet dan is 't logisch dat je al het andere new speak vindt

vdbemt
vdbemt19 nov. 2020 - 14:12

Het gaat zelfs op bij de VVD, Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. In hun verkiezingsprogramma staan bijv. voornemens om het maatschappelijke organisaties onmogelijk te maken tegen de staat rechtszaken aan te gaan. Een laatste stap die je nu nog kunt nemen als een regering zich niet aan haar voorgenomen, overeengekomen beleid houdt. En die het een regering dus makkelijker maakt zaken door te drukken.

12 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen19 nov. 2020 - 14:41

@vdbemt Het gaat de VVD vooral om vrijheid van het individu, niet die van organisaties. Vrijheid is de basis van alles en daarom belangrijker dan gelijkheid. Het individu moet beschermd worden tegen het collectief en tegen de macht van de staat. Ik vermoed dat jij doelt op clubs als Urgenda die buiten het parlement om proberen beleid te maken. Het gaat vaak om wat extremere clubjes met een beperkte achterban.

GoudenBergen
GoudenBergen19 nov. 2020 - 14:45

Kort door de bocht: ik prefereer ondanks alles Rutte IV toch boven een of andere (marxistische) dystopie.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart19 nov. 2020 - 15:18

Zo is het toevallig. ook. nog. 's . een keer. Het is de vrijheid om uit te buiten, te onderdrukken, te laten creperen, daar zijn ze dol op, die hollebolle Gijzen, die graaiers, die schrapers, die kabouterachtigen. Het liberalisme - het neoliberalisme ook - is het voorgeborchte van het fascisme, dat weet elk kind.

rvb2
rvb219 nov. 2020 - 15:42

@Goudenbergen: De VVD is juist tegen vrijheid van het individu, de VVD is alleen voor vrijheid van een bepaald type organisatie (commerciele bedrijven).

Karingin
Karingin19 nov. 2020 - 16:10

Je geeft weinig blijk van inzicht GB. De VVD is al jaren keihard bezig de rechten van het individu op dit gebied af te knijpen, door kosten te verhogen en rechtshulp onbereikbaar te maken. Sowieso ontstaan organisaties om bepaalde belangen te behartigen, dat kunnen dus ook burgers zijn. Nu juist des te harder nodig om een vuist te kunnen maken! De facto is het inperken van de mogelijkheden van organisaties óók inperking van het individu. Wat jij extremistische groepjes noemt, zijn ook gewoon bezorgde mensen, burgers dus. Maar goed, jij ziet zelf nix tussen neoliberalisme en marxisme, waarbij je kiest voor 't eerste. Dat maakt jou in mijn ogen een extremist; jouw vrijheid boven die van een ander, jij een beetje meer gelijk dan een ander

prgrssf
prgrssf19 nov. 2020 - 17:20

De VVD staat bij mij nog op het spectrum van een normale partij; de PVV en FvD niet. Dat heeft met de massale drek van onzin op sociale media te maken, en dat komt eigenlijk allemaal uit die hoek; die kunnen niet normaal doen.

GoudenBergen
GoudenBergen19 nov. 2020 - 17:56

@Karingin De vrijheid van het individu is toch het allerbelangrijkste. Zonder vrijheid is er niets, zelfs geen gelijkheid. De vrijheid is het hoogste goed. Daarvoor hebben mensen hun leven gelaten. Mijn grote bezwaar tegen marxisme en hardcore socialisme is In dat soort centraal geleide staten het individu verpletterd wordt door het collectief. De sociaaldemocratie is de grens, dus PvdA wel, SP niet. Het is prima dat burgers zich organiseren in verenigingen, coöperaties en stichtingen met een maatschappelijk doel, ook wel het maatschappelijke middenveld genoemd. Dat is een belangrijke tegenmacht tegen een te sterke staat. De staat is geen geluksmachine maar moet zich beperken tot zaken als veiligheid, onderwijs, infrastructuur, gezondheidszorg en openbaar vervoer EN een zeer sober sociaal vangnet. Mensen die zich op de politieke uitersten bevinden, of dat nu rechts of links is, hebben per definitie een beperkte scoop, zien maar een kant van de zaak en zijn daardoor nogal geborneerd. De waarheid ligt in het gulden midden, vertaald naar de Nederlandse situatie kom je dan terecht bij de vier bestuurspartijen en eventueel de CU.

GoudenBergen
GoudenBergen19 nov. 2020 - 18:03

@vdbemt Het is kwaadaardig om op deze manier de VVD te linken aan verwerpelijke clubs als FVD en PVV. Er zijn maar 5 partijen die geschikt zijn om het land te regeren, 4 ervan zitten in huidige coalitie. GL kan onder bepaalde omstandigheden ook meedoen maar niet met hun huidige kieslijst.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 nov. 2020 - 18:20

'Ik vermoed dat jij doelt op clubs als Urgenda die buiten het parlement om proberen beleid te maken. ' Urgenda doet niet meer dan de overheid aan zijn afspraken te houden. Tegenstanders van Urgenda hebben blijkbaar liever een overheid die kan doen en laten waar ze zin in heeft.

Satya
Satya19 nov. 2020 - 18:44

Gouden bergen Dat zou je verwachten bij de vvd. Hun beleid van de laatste jaren laat wat anders zien

Karingin
Karingin20 nov. 2020 - 9:52

GB: En nou nog een echt inhoudelijke reactie. De VVD beperkt het recht en daarmee de vrijheid van individuen, met name dat van mensen aan de onderkant van de samenleving. Dus als jij vrijheid 't hoogste goed vindt, dan moet je dat niet in handen van de VVD leggen. Tenzij je voor klassejustitie bent

Karingin
Karingin20 nov. 2020 - 10:08

GB: Politiek gezien heb je 't blijkbaar ook niet echt op vrijheid. Je diskwalificeert alles behalve de 5 zogenaamde middenpartijen. Die ten eerste geen middenpartijen zijn, m.n. VVD, CDA zijn echt rechtse partijen, met weinig consideratie voor de vrijheid van anderen dan hun eigen achterban. En die, verrassing, nu tot de conclusie komen dat ze best wel een beetje doorgeslagen zijn in bepaalde zaken, waarvoor vanaf de linkerflank altijd al werd gewaarschuwd. Op heel veel gebieden zijn burgers ronduit slachtoffer van hun beleid - het is maar wat je vrijheid noemt. Het is kortzichtig kortetermijnbeleid geweest, penny wise pound foolish en ondermijnend voor het welzijn van een groot deel van de bevolking. "GL kan niet meedoen met hun huidige kieslijst" Oh...? Dus het gaat je nu ineens niet meer om de standpunten, maar om de poppetjes? Jij bent het gewoon niet eens met de meer linkse standpunten en dus wil je die partijen niet in de regering zien. Dat maakt je nog kortzichtiger dan de dames en heren politici, die nu tenminste een tikkie naar links maken

tinekea2
tinekea219 nov. 2020 - 13:40

Ach ja, Han, idioten zijn idioten. Ik beloof je er niet op te stemmen:-)