Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Partij voor de Dieren geeft haar unieke karakter op

  •  
31-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De verhouding tussen dieren en mensen is stevig verschoven richting mensen
Zondag bestond de Partij voor de Dieren tien jaar. Het is een compliment waard. De partij heeft haar onderwerp – dierenwelzijn – hoog op de agenda weten te krijgen.
Toen de PvdD zes jaar geleden in de Tweede Kamer kwam, deed ze dat op een verkiezingsprogramma dat door haar exceptionele focus op landbouw en dierenwelzijn sterk verschilde van de concurrentie. In het Kamerwerk toonden Thieme en Ouwehand diezelfde focus: 69 procent van het verkiezingsprogramma ging over landbouw, 36 procent van de speeches en 68 procent van de moties.
De PvdD is, zeker gezien haar beperkte grootte, van alle nieuwe partijen uit de politieke geschiedenis het meest succesvol in het veranderen van de parlementaire agenda. Ze is zo succesvol omdat de andere partijen controle willen houden over het onderwerp landbouw. De buitengewone aandacht voor landbouwthema’s leidde bij hen zichtbaar tot wrevel. Toen de PvdD tientallen moties over dierenwelzijn indiende, verliet D66-Kamerlid Boris van der Ham de vergadering en riep hij: “Dit heeft zo geen zin.” Maar ook D66 heeft meer aandacht besteed aan landbouw en dierenwelzijn sinds de PvdD opereert in de Tweede Kamer.
Daarom verbaasde het laatste PvdD-verkiezingsprogramma: dat focuste niet op dierenwelzijn maar besteedde veel aandacht aan gezond voedsel, schone energie en mooie natuur. Met dit groene en sociale programma komt de partij dichtbij de PvdA, D66, GroenLinks, de CU en de SP. De verhouding tussen dieren en mensen is stevig verschoven richting mensen. Het wijst op een veranderde focus. Na tien jaar lijkt de partij haar unieke karakter op te geven.
Deze column verscheen eerder in Trouw
Simon Otjes promoveert vandaag in Leiden op de invloed van nieuwe partijen in het politieke bestel
Volg hem ook op Twitter

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.