Joop

De partij van de onruststokers in Zaanstad

  •  
19-09-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
verkiezingsprogramma
De ‘treitervloggers’ hielden de gemoederen de afgelopen weken flink bezig. Het opzienbarende gedrag van de jongens lokte bij premier Rutte een reactie uit: tuig van de richel noemde hij hen. Daarmee gaf hij het landelijk debat over de plaatselijke kwestie weer een nieuw impuls. De Zaanse jongens staan centraal in die discussie, alles wat er rond hen gebeurt is nieuws, maar een andere partij in de rel wordt nauwelijks belicht. Raadslid Juliëtte Rot van de partij ‘Democratisch Zaanstad’, was ook te zien bij Pauw en haar ‘standvastigheid’ oogstte lof maar afgezien van wat populistische taal werd nauwelijks duidelijk om wat voor partij het eigenlijk gaat.
Tegenover het AD verklaarde Rot vorige week dat de politiek in Zaanstad al jaren niets doet:
Voor Rot is de huidige gezagscrisis een gevolg van ‘jaren van wanbeleid’:
Dat gaat heel ver. Er worden veel processen gevoerd tegen de gemeente Zaanstad en ambtenaren staan voor de rechtbank gewoon te liegen. Dan zeggen ze tegen de rechter: de raad heeft die stukken ter beoordeling gekregen, terwijl dat helemaal niet zo is. Maar in de raad maakt bijna niemand zich daar druk om. Veel raadsleden lezen de stukken niet eens.
Zo kon ook de overlastsituatie bij de Vomar in Poelenburg jarenlang voortwoekeren zonder dat het gemeentebestuur ingreep, vertelt Rot.
Ze keken gewoon weg, zeiden: het valt wel mee. Maar toen Ismail zijn filmpjes op internet zette konden ze er niet langer om heen.
Het is het bekende populistisch betoog, de hele politiek deugt niet, behalve wij. Maar wat is dat Democratisch Zaanstad eigenlijk?
De partij komt voort uit de ZOG, Zaanse Onafhankelijke Groepering, die al tientallen jaren in de raad zit en deel uitmaakt van het college. ZOG werd opgericht als anti-PvdA-groepering. Bij de populistische revolte van 2002 haalde ze maar liefst 11 zetels en werd veruit de grootste. Geheel in de populistische traditie volgden er hevige interne strubbelingen waardoor de fractie uiteenviel in verschillende partijen. Trouw noemde het ‘de soap van de Zaanse Onafhankelijke Groepering’. Nu heeft de partij nog maar 1 zetel.
Een van de onruststokers uit 2002 was Aart Molenaar. Hij verzette zich ertegen dat de partij een meerderheidsbesluit van de raad om een nieuwbouwwijk neer te zetten, accepteerde. Hij splitste zich met twee anderen af en richtte met de geroofde zetels Democratisch Zaanstad op. Die partij heeft nu 4 zetels, die onder meer door Molenaar zelf bezet worden. Democratisch Zaanstad houdt vast aan de populistische lijn die al ruim 35 jaar wordt verkondigd: niemand deugt.
Wat de vraag oproept: deugt Molenaar zelf eigenlijk wel? Zijn Facebookpagina geeft wat duidelijke hints. Het is een vergaarbak van borrelpraat, onderbuikgevoelens en xenofobie. Dat ‘problemen met allochtonen’ niet worden aangepakt, is volgens Molenaar de schuld van allochtonen in de politiek en de rest van iedereen, behalve natuurlijk Molenaar en de zijnen. Hij schrijft:
Schermafbeelding-2016-09-19-om-13.47.40
Rotzooi ruim je natuurlijk op door, als voorbeeldige politicus, de volgende foto van de extreemrechtse pagina ‘Nederland mijn Vaderland’ te delen:
Schermafbeelding-2016-09-19-om-13.46.16
Gesterkt door het taalgebruik van niemand minder dan rot-op-premier Rutte, vindt Molenaar dat Turken die treiteren hier niets te zoeken hebben. Wij Nederlanders zijn de baas in ons eigen land. En Nederlanders die treiteren die anderen treiteren en bedreigen? Daar zegt de goede man niets over.
Schermafbeelding-2016-09-19-om-13.48.40
Wie de Facebookpagina van Molenaar bekijkt, ziet al snel de obsessieve aandacht die hij heeft voor moslims , Turkse Nederlanders en Marokkaanse Nederlanders. Hoe dat zich uit? Onder meer door het bagatelliseren van racisme, het verspreiden van hoaxes, bijvoorbeeld over Sylvana Simons, of wat dacht je van door te claimen dat Arabieren Joden etnisch hebben gezuiverd? Ook deelt Molenaar bijvoorbeeld een bericht over de vrouw van een dominee die zou zijn overvallen in Zaandam. In werkelijkheid is het een filmpje uit 2015, ging het niet over een dominee, maar over een coffeeshophouder. Ook deelde hij een video waarin hij beweert dat jongens in Zaandam in de wijk Poelenburg een politieauto in de fik zouden hebben gestoken. Dat bericht klopt ook niet. Het is een filmpje uit 2015 dat in Houten is gemaakt. Foutje, bedankt? Niet helemaal: Molenaar wordt herhaaldelijk gewezen op het feit dat hij hoaxes verspreidt, maar hij laat de berichten doodleuk staan.
Schermafbeelding-2016-09-19-om-16.29.21
Schermafbeelding-2016-09-19-om-13.54.28
Schermafbeelding-2016-09-19-om-13.51.44
Schermafbeelding-2016-09-19-om-13.53.58
blurred
Wat we er maar mee willen zeggen: het is niet de vraag of de Zaanse vloggers fout bezig zijn. Iedereen met een beetje verstand kan dat zien. De vraag is of een populistische onruststokers als Molenaar in staat is die problemen op te lossen. Molenaar kwam zelf eerder meerder malen in opspraak. Bijvoorbeeld nadat hij een ambtenaar van de gemeente op Twitter had geïntimideerd. Ook werd hij en een collega op de vingers getikt nadat hij zich onbetamelijk had gedragen. Daarover schreef het Noord Hollands Dagblad :
“De twee zouden obscene gebaren hebben gemaakt en zich bedreigend hebben uitgelaten toen het in Amsterdam ging over het openbaar vervoer, waarbij wethouder Dennis Straat anders stemde dan Molenaar en Brekelmans van hem hadden verwacht.” 
Een blogger uit Zaandam, die een artikel schreef over de prominente plek die de AED in het verkiezingsprogramma van DZ heeft, kreeg ook te maken met de tronie van Molenaar. “Voor sommige mensen hoop je dat een #AED niet in de buurt is” , twitterde hij. Die prominente plek in het verkiezingsprogramma kwam vooral doordat een kandidaat-raadslid een bedrijf in AED-apparatuur heeft. Nogal schimmig dus, maar dat is voor de partij niets nieuws onder de zon. Molenaar houdt niet zo van openheid van zaken geven. Ruud Pauw, één van de leden van een commissie die moest beoordelen of de uitgaven van fracties rechtmatig zijn, werd door hem daarom uitgemaakt voor bonnetjes-Gestapo. Dat terwijl DZ al jaren de onkosten zo ruim mogelijk benoemt en controle van uitgaven – immers gemeenschapsgeld – zo weet uit te rekken dat controle noodzakelijk is.
Op een lokale website  met Zaans nieuws staat uitgelegd:
“Sinds dit jaar wordt er echter scherper op de verantwoording gelet. DZ huurt extern kantoorruimte en wil dat vergoed zien – daarmee is de partij een uitzondering omdat er voor alle fracties vergaderruimte beschikbaar is. Pauw en zijn collega vonden dat ze dit vraagstuk voor moesten leggen aan het Presidium (de fractievoorzitters) en desnoods aan de raad zelf. Molenaar wil dat niet – als het namelijk wordt afgekeurd moet DZ de huur zelf betalen.”
Het antwoord op de vraag of Molenaar in staat is de problemen in Zaandam op te lossen is dan ook nee. Al ruim 35 jaar niet. Geen landelijk journalist die je erover hoort.
Foto voorpagina: Verkiezingsprogramma DZ (.pdf)
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Brave Hendrik2
Brave Hendrik220 sep. 2016 - 10:50

Ja, sorry, dit stukje gaat even niet over die tuigvlogger. Ja, ik weet het, dat valt tegen, want dan gaan er weer wat verrukkelijke porties ongenoegen en wat fijne bakken zelfgenoegzaamheid aan de o-zo wijze neus voorbij. Maar, helaas, jullie zijn het centrum van het universum niet. Er is meer tussen hemel en aarde dan het eigen embonpoint, het gemopper over kwajongens, Pietje Bel, de jongens van de Kameleon, 130 km/u, bibberen voor de islam, mottige seks voor het slapen gaan e.d. Maar weest gerust, dit stukje gaat - via, via, knipoog, knipoog - toch weer over jullie, dus die burgerlijke verontwaardiging die kun je - voor de broodnodige verandering - eens over jelui zelf uitstorten. Dit stukje gaat over een bijzonder groezelige, 35-jaar oude groepering met een bijzonder ranzig gedachtegoed, die in het Zaandamse al decennia lang mede de dienst uit maakt. Die informatie is welkom en nuttig en laat rillingen over ruggengraten lopen. Nou, tabee en succes d'r mee, lieve moslimmeppers, en dat je er niet in blijft.

rechtdoorzee
rechtdoorzee20 sep. 2016 - 10:04

Aha een maatschappelijk probleem aankaarten, is onrust stoken. Wist ik nog niet.

Mark Gh
Mark Gh20 sep. 2016 - 5:35

Pak de boodschapper toch niet aan, maar de boodschap.

2 Reacties
Zandb
Zandb20 sep. 2016 - 7:54

En zo is dat!

ikdus2
ikdus220 sep. 2016 - 8:13

juist de boodschap in het artikel hierboven is dat mevrouw Rot aangesloten is bij een racistische partij. val de boodschapper niet aan

Paul250371
Paul25037119 sep. 2016 - 20:25

Heeft de redactie van Pauw alleen maar de opdracht om alles wat tegen moslims is uit te melken ongeacht de bron, zie buurthuisvrouw en deze rechtse rotkliek? En zo ja ? Waarom? Iedereen zou van te voren als deze tweets bekend waren vraagtekens zetten bij de objectiviteit van deze partij en dame.Daar kijk je toch naar als redactie. Mag dat niet? Moslimmetje moet hangen.

2 Reacties
Pater
Pater20 sep. 2016 - 0:41

@ Paul250371 Kennelijk sluit u liever uw ogen voor wat niet in uw denkraam past. Dat is heel dom. Wie de werkelijkheid ontkent kan ook geen gefundeerde meningen hebben.

Zandb
Zandb20 sep. 2016 - 8:09

Geen Tijdgenoot: Wat een juweeltje weer; hoe verzint iemand het: "Persoonlijk ben ik tegen de doodstraf maar.........." Pater: U hebt volkomen gelijk. Rest ons slechts de vraag: Wat is werkelijkheid! Gibby: We kunnen gedrag van deze jongeren afleiden uit de video's van deze jongeren. Maar we kunnen ook, uit de uitingen van de mensen - waar het hier om gaat, in dit bericht - die het gedrag beoordelen van de video's die deze jongens maken, gedrag afleiden. Lijkt me niets mis met die constatering. Dat ieder voor zichzelf oordele.

ikdus2
ikdus219 sep. 2016 - 20:21

ik gaf al eerder aan dat Rot niet te vertrouwen was. weer een opportunistische proxy-racist. die jongeren gaven eerder aan dat ze haar nooit eerder gezien hadden in de wijk.

8 Reacties
Mariet2
Mariet219 sep. 2016 - 21:34

Mevrouw Rot woont wel degelijk in de wijk. Het feit dat DZ een foute partij is met een foute partijleider maakt het probleem met de vloggers bij de Vomar niet kleiner. Er is wel degelijk een probleem met deze hangjongeren in Poelenburg bewoners voelen zich niet veilig.

Edwin038
Edwin03819 sep. 2016 - 23:18

Vreemd, dacht dat het narratief was dat alleen blanken excuus, witte mensen racist konden zijn.

Pater
Pater20 sep. 2016 - 0:57

@ikdus Die jongens wisten het raadslid thuis goed te vinden. En je hebt vast gezien wat ze daar tegen haar zeiden:"jij woont hier niet." Dommer kan niet. Ja, toch, als je dat gelooft, dat is inderdaad nog dommer.

bakkwast
bakkwast20 sep. 2016 - 3:57

mevrouw rot kan niet fout zijn,ze heeft zelf een kleurtje

ikdus2
ikdus220 sep. 2016 - 6:17

we hebben het hier nou over de intenties van die Rot (toepasselijke naam). die overenthousiaste jongeren zijn al aan de beurt geweest. ik begrijp wel dat die jongeren met de middelvinger in de lucht door het leven trekken. racistische buurthuismedewerkers, racisten en proxy-racisten in de politiek, racisten in blauw. nou gezellige bedoeling daar in Zaanstad.

ikdus2
ikdus220 sep. 2016 - 8:05

@pater ze zeiden dat ze haar nooit eerder gezien hadden en niet dat ze daar niet woont. lekker goedkoop wonen en na de huisdeur achter zich dicht getrokken te hebben direct de wijk uit rennen.

D'Holbach
D'Holbach20 sep. 2016 - 9:48

@ikdus, goedkoop wonen? U kent duidelijk de wijk niet, er staan ook erg veel koopwoningen en die zijn niet echt goedkoop. Er staan zelfs een aantal vrijstaande bungalow/villa achtige panden. Maar u weet dat mevr. Rit in een goedkope woning woont? Of is het weer uw gebruikelijke factfree gerant?

ikdus2
ikdus220 sep. 2016 - 18:34

@D'Holbach duur wonen en dan na dichttrekken van de huisdeur de wijk uitvluchten

Bram Emanuel
Bram Emanuel19 sep. 2016 - 17:31

Die facebook berichtjes zijn best grappig. Of niet soms? Ik zie er geen kwaad in.

2 Reacties
Pater
Pater20 sep. 2016 - 0:30

Liegen om racistische vooroordelen te verspreiden wel grappig? Ga u schamen.

Bram Emanuel
Bram Emanuel23 sep. 2016 - 14:20

@ Pater Kunt u mij de racistische vooroordelen aanwijzen?

D'Holbach
D'Holbach19 sep. 2016 - 16:58

Maar wat heeft dit te maken met het probleem? Foute mensen kunnen geen overlast ervaren en aan de orde stellen? Mogen alleen mensen met de juiste politieke mening overlast aanhangig maken? Meningen en ervaringen van anderen tellen niet? Weet u wie ook moeite had met andere meningen?

1 Reactie
Zandb
Zandb20 sep. 2016 - 8:24

Heren: Ik meen dat de schrijver niet veel meer doet dan laten zien wie vanuit welke motieven wat waarom vindt. Precies zoals velen die video's van die jongeren beoordelen. Dat heeft op zichzelf weinig met het "probleem" te maken. Wat slechts duidelijk gemaakt wordt, is dat naar de mening van de schrijver, de kritiek van de mensen die in dit bericht de revue passeren ook zeker niet bijdraagt aan een oplossing. Of liever, het tegendeel is het geval. Dus heeft het in die zin wel weer met het probleem te maken. Ik heb overigens geen idee waar jullie gelezen hebben dat "foute mensen geen zaken aan de orde mogen stellen". Natuurlijk ben ik een afgeschreven iemand en menen jullie dat ik als "foute" geen foute zaken aan de orde mag stellen. Toch zie ik graag een toelichting van jullie kant: Waar leiden jullie uit af dat de schrijver van mening is, foute mensen geen zaken aan de orde mogen stellen!

Jantje2
Jantje219 sep. 2016 - 16:03

Flauw hoor ....alles heeft met alles te maken verhaaltje om de bron te beschadigen. Er is gewoon sprake van een concreet probleem en dat moet opgelost op een open en constructieve en resultaatgerichte manier en volgens mij stelde mevrouw Rot zich ook zo op. Ja maar toen en toen discussies dragen daar niet toe bij

timblanks
timblanks19 sep. 2016 - 15:57

Nee die Aart Molenaar deugt niet. Ik heb hem overigens nog niet gehoord in de discussie over de vloggers. Maar als ik dit artikel goed begrijp, gaan we Juliette Rot verantwoordelijk houden voor de dingen die een partijgenoot van haar doet.

4 Reacties
Dunya2
Dunya220 sep. 2016 - 8:22

Uiteraard is Rot mede verantwoordelijk voor het verspreiden namens haar partij van racistische leugenachtige berichten.

D'Holbach
D'Holbach20 sep. 2016 - 9:50

@Dunya, dus we gaan nu de hele pvda verntwoordelijk houden voor die paar Turks-fascisten die ze in haar gelederen heeft?

Dunya2
Dunya220 sep. 2016 - 12:30

@D'Holbach U leert uw kinderen zeggen, maar zij jatten ook, dus mogen jullie dat ook doen. Mooi is dat.

D'Holbach
D'Holbach20 sep. 2016 - 14:50

U vergist zich, u doet dat, ik betrek de zaken van de een niet op de ander, u generaliseert.

Kees Ollopa
Kees Ollopa19 sep. 2016 - 15:45

Als 1 ding duidelijk is dan is het wel dat alle ellende de schuld is van Molenaar, de nare anti-PvdAer. Molenaar is de oorzaak, en de onfrisse uitspraken van VVD Rutte e.d. zijn het gevolg. - Het duurt even voordat alles ten goede is gedraaid maar dan heb je ook wat. Geen oplossing maar ongetwijfeld verder doormodderen op de 25 jaar geleden ingeslagen weg.

1 Reactie
Zandb
Zandb20 sep. 2016 - 8:27

Vindt u? De schrijver van het artikel is dat volgens mij niet met u eens.

kindval
kindval19 sep. 2016 - 15:42

Wat een treurig en irrelevant stuk, alleen maar bedoeld om af te leiden van de problemen waarover het echt gaat. Zo ontzettend armoedig...de inhoudelijke leegte op links is stuitend.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037119 sep. 2016 - 20:36

Treurig en irrelevant? Het geeft een klein beetje inzicht in de denkwijze van mevrouw Rot.( En dus in die van jou) En daar uit trek ik lichtelijk de conclusie dat het, met al anti moslim tweets van haar partij, het wel snor zit met haar objectiviteit tov moslims. Maar gelukkig vind jij een 19 jarige vlogger een groter probleem dan een racistenparij in de Zaanse gemeenteraad

kindval
kindval20 sep. 2016 - 6:14

Paul...racistenpartij in Zaanse gemeenteraad? Waaruit blijkt dat het hier om een racisten partij gaat?

Zandb
Zandb20 sep. 2016 - 8:46

Kindval: U vindt toch niet dat de opstelling van Molenaar cs geen onderdeel van het probleem vormt of erger nog, dat die opstelling bijdraagt tot een oplossing? Want als u dat vindt, dan is op opmerking van Paul volkomen terecht. En Gibby: Waarom zou Paul geen conclusie mogen verbinden aan de reactie van Kindval als u zich een conclusie op grond van de reactie van Paul veroorlooft? Als Kindval dit bericht ziet als een poging om de aandacht van het werkelijke probleem af te leiden, dan mag je daar de conclusie aan verbinden dat zoiets inzicht geeft in de denkwijze: Het probleem van de vloggers is blijkbaar het echte probleem, concludeert Paul. De conclusie dat Kindval de tweets e.d. van Molenaar cs, op zich geen probleem vindt, die mag u wat mij betreft als teken van "kleinburgerlijk fascisme" hekelen.

[verwijderd]
[verwijderd]19 sep. 2016 - 15:38

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Zandb
Zandb20 sep. 2016 - 8:25

Een terechte vraag: Wat heeft wat u allemaal beschrijft met de vlogger te maken.

Dunya2
Dunya219 sep. 2016 - 15:26

Als Pauw dit thema nou eens in zijn programma behandelt. De Democratische partij heeft extreemrechtse motieven, verspreidt leugens over buitenlanders en maakt ze belachelijk.

5 Reacties
HughRodham
HughRodham19 sep. 2016 - 15:31

Als dat het zo is dat ze leugens verspreiden om haat te zaaien kunt u aangifte doen.

Dunya2
Dunya219 sep. 2016 - 17:29

Molenaar moet opgepakt worden door de politie voor het verspreiden van haat tegen allochtonen en discriminatie, alsmede vanwege smaad, laster en belediging van personen!

Harba Lorifa
Harba Lorifa19 sep. 2016 - 18:39

Je hoeft die Molenaar niet serieus te nemen. Dat maakt de acties en geweld van de zaanse vloggers er echt niet minder om. Er zijn hier dus duidelijk 2 problemen (niet noodzakelijk onafhankelijk).

Dunya2
Dunya220 sep. 2016 - 8:13

@HarbaLorifa Er zijn hier dus duidelijk 2 problemen (niet noodzakelijk onafhankelijk). Dat is waar. Maar die hangjongeren zijn aangepakt en in de media te kijk gezet. Dan moet de voorzitter van De Democratische Partij Zaandam ook worden aangepakt en in de media te kijk worden gezet en dat gebeurt niet. Bovendien kan van een politicus/voorzitter van een partij, die zetels heeft in de gemeenteraad beter gedrag verwacht worden, dan intimideren van een gemeente ambtenaar en leugens verspreiden over mede bewoners van zijn stad. Hij behandelt de bewoners van zijn stad naar afkomst. Hangjongeren hebben al een sticker opgeplakt gekregen van de maatschappij. Deze politicus en zijn partij moet ook begrensd worden en dat gebeurt niet. De media en de Nederlandse burgers kijken weg, omdat het niet in hen straatje past.

Harba Lorifa
Harba Lorifa20 sep. 2016 - 19:12

Dunya, volgens mij wordt hij hier, in de media, behoorlijk te kakken gezet.

HughRodham
HughRodham19 sep. 2016 - 15:21

Ik mis de conclusive: DZ verbieden en iedereen die kritiek heeft op de treitervloggers een boete laten betalen. #USSR #Socialism

2 Reacties
chad
chad19 sep. 2016 - 15:51

Ik meld me aan als uitvoerder. Ik heb hoger moralistisch beroepsonderwijs met succes afgerond. Tevens ben ik een master gediplomeerd in doofpot-strategie.

Paul250371
Paul25037119 sep. 2016 - 20:27

Ben blij dat jij hem stelt. Een echte Nederlander ben je

Peter Smit2
Peter Smit219 sep. 2016 - 15:14

Je kon er op wachten: het grote afleiden van het echte probleem is begonnen

5 Reacties
Brave Hendrik2
Brave Hendrik219 sep. 2016 - 16:11

Huh? Aha, de kruistochten natuurlijk, en de kolonisatie. Tja. Maar goed, dit gaat over Zaandam. En om die nog immer voortwoekerende nsb-mentaliteit, waardoor je snapt dat er in Holland destijds zoveel joden naar de gaskamers zijn gedeporteerd. Het zit hier diep, heel diep hier in die zompige grond; - het allersmerigste uitvaagsel, bedoel ik. Het is goed dat daar af en toe de aandacht op wordt gevestigd.

mulligan
mulligan19 sep. 2016 - 19:15

U erkent niet dat dit wellicht onderdeel is van het probleem?

JanDuine2
JanDuine219 sep. 2016 - 20:05

Peter Smit: "Grote onzin!" Je moet wel het héle veld in kaart brengen lijkt me om alles juist in te kunnen schatten. En daar hoort dit dus gewoon bij.

Paul250371
Paul25037119 sep. 2016 - 20:37

Het geeft een klein beetje inzicht in de denkwijze van mevrouw Rot.( En dus in die van jou) En daar uit trek ik lichtelijk de conclusie dat het, met al anti moslim tweets van haar partij, het wel snor zit met haar objectiviteit tov moslims. Maar gelukkig vind jij een 19 jarige vlogger een groter probleem dan een racistenparij in de Zaanse gemeenteraad

JopieSlim2
JopieSlim219 sep. 2016 - 22:04

Natuurlijk moet er afgeleid worden. De racistische buurthuismedewerkster, het 'het zijn maar kwajongens-opiniestukje van Han van der Horst, rapper Appi met z'n mening en nog tal van opiniewijsneuzen die vooral van de zaak moeten afleiden. Niet de Turkse treitervloggers zijn het probleem, maar degenen die het probleem aanstippen. Logisch toch...