Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Partij Berlusconi gescheurd maar niet finito

  •  
30-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Donderdagnacht is er een breuk ontstaan binnen de partij van premier Silvio Berlusconi, het Volk van de Vrijheid (PDL).
Medeoprichter Gianfranco Fini geniet niet langer het vertrouwen van het partijbestuur. Reden voor het opzeggen van het vertrouwen in Fini zijn de opvattingen die hij er op na houdt, aldus Berlusconi. Hij vindt dat Fini’s ideeën “absoluut niet stroken” met die van de partij. Hij vroeg Fini zijn positie als kamervoorzitter neer te leggen, maar deze weigerde.
De voormalige neo-fascist is fel tegenstander van de wetsvoorstellen die Berlusconi heeft ingediend om de vrijheid van meningsuiting in te perken en justitie te beperken. Deze wet is ontworpen om vooral de vrijheid van de pers in te dammen, omdat deze de afgelopen jaren schandaal na schandaal over Berlusconi heeft gepubliceerd.
Trouw schrijft hierover:
De laatste maanden liep de spanning tussen Berlusconi en Fini al hoog op, doordat Fini zich openlijk ergerde aan schandalen binnen de partij. Hij vindt onder meer dat politici die een justitieel onderzoek tegen zich hebben lopen, moeten aftreden. Hij zet zich in voor moraliteit en legaliteit in de politiek. Berlusconi wilde zich echter niet de les laten lezen door de kamervoorzitter.
Ten minste 33 volksvertegenwoordigers en 14 senatoren die Fini steunen hebben hun ontslag ingediend.
Update: De breuk tussen premier Silvio Berlusconi en Kamervoorzitter Gianfranco Fini heeft tot een instabiele politieke situatie geleid. Gianfranco Fini en zijn aanhangers hebben een nieuwe partij opgericht, ‘Toekomst en Vrijheid’, waarmee ze kunnen rekenen op 33 zetels in de Kamer en 10 in de Senaat. Hoewel de partij van Berlusconi nog steeds in de meerderheid is, kan Fini het hem wel moeilijk maken.
Fini heeft aangegeven alleen wetsvoorstellen te steunen “die niet tegen het algemeen belang ingaan”.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

allovertheplace
allovertheplace30 jul. 2010 - 6:41

Met of zonder Fini, Berlusconi gaat gewoon door. Hij heeft nog wel wat money i n the pocket en hij weet het wel te brengen, dus deze man is niet voor één gat te vangen. Waar doet dit mij aan denken?????

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jul. 2010 - 6:41

Gianfranco Fini is iemand met een merkwaardige achtergrond. Zijn machtsbasis is de oude neofascistische partij, die hij omvormde tot Nationaal Rechts. Lees zijn biografie op wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Gianfranco_Fini. HIj begon als journalist bij de fascistische partijkrant Il Secolo d'Italia, de Eeuw van Italië. http://www.secoloditalia.itDie lijkt ook veranderd. Op de site is niets te vinden over het verleden van het dagblad. Op de opiniepagina's wordt Duitsland ten voorbeeld gesteld omdat homoseksuele politici er hoge posities kunnen bereiken, terwijl in Italië links noch rechts iets tegen discriminatie of anti-homogeweld doen. Een ander artikel prijst het parlement, omdat dit de vierde oktober feestdag van Sint Franciscus en Catherina van Siena, uitgeroepen heeft tot dag van de vrede. Sint Fransciscus predikte immers de broederschap en de dialoog tussen volkeren en culturen. In een artikel over hoe spannend de stad Istanboel is, staat dat in het kader van de toelating van Turkije dit land niet alleen een aantal parameters moet accepteren, maar dat Europa ook zichzelf ook zou moeten herdefiniëren, omdat die deienitie meer zou moeten inhouden dan wat gesteld wordt in de Europese grondwet.

HenkJansen2
HenkJansen230 jul. 2010 - 6:41

De coalitie van Berlusconi heeft nog steeds een meerderheid, dus hij kan het lijden. Wat je ook van deze man vind, als je de Italiaanse parlementsgeschiedenis er op na houdt, is hij een van de succesvolste premiers van Italië. Een gemiddelde regeringsduur in Italië is 2 jaar, terwijl hij zijn club toch goed bij elkaar weet te houden, ondanks deze afscheuring. Links is zo hopeloos verdeelt in Italië (Prodi was het bewijs), dat Berlusconi niets van hen te duchten heeft.