Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Parlement Schotland stemt vóór nieuw referendum over onafhankelijkheid

  •  
28-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BRITAIN-SCOTLAND-EU-POLITICS-BREXIT-REFERENDUM-INDEPENDENCE

© 2017-03-28 14:35:44 Scotland's First Minister Nicola Sturgeon speaks in the chamber on the second day of the 'Scotland's Choice' debate on a motion to seek the authority to hold an indpenden

Schotland wil een nieuw referendum over de Schotse onafhankelijkheid. Bij de stemming in het parlement steunden 69 parlementariërs het voorstel voor een nieuw referendum, 59 parlementariërs stemden tegen. Daarmee heeft premier Nicola Sturgeon nu officieel de opdracht gekregen om de onderhandelingen met Londen aan te gaan over een nieuw referendum. Het minderheidskabinet van Sturgeon wist een meerderheid achter zich te winnen voor het referendum dankzij steun van de Schotse Groenen.
Premier Therese May heeft eerder al aangekondigd een referendum over de Schotse onafhankelijkheid kosten wat kost gedurende de Brexit-periode te zullen voorkomen. “Nu is niet het moment”, aldus May. Maar of zij zich inderdaad met hand en tand zal verzetten, zal liggen aan het verzet van de Schotten.
Bij een referendum in 2014 stemde 44% van de Schotten nog voor onafhankelijkheid. 55 procent van de Schotten stemde tegen onafhankelijkheid en daarmee was de kous af. Nu het Verenigd Koninkrijk heeft besloten zich af te scheiden van de EU middels een Brexit, lijkt er van alles veranderd. Het leeuwendeel van de Schotten was namelijk tégen een Brexit; 63 procent ziet niets in een loskoppeling van Brussel en wil graag bij de EU blijven.
Het is overigens nog maar de vraag of Schotland automatisch lid blijft van de EU als het land op eigen benen staat: Schotland zal een formele aanvraag moeten indienen bij Brussel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.