Joop

Parlement Canada: Proud Boys zijn terroristische organisatie

  •  
26-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
US - POLITICS - UNREST - PROTEST

© A member of the Proud Boys speaks to the media at a gun rights rally near the Capitol in Richmond, Virginia on January 18, 2021. Pro-Trump protests planned at state capitols nationwide got o

De racistische Proud Boys zijn een terroristische organisatie. Een motie met die strekking is maandag unaniem aangenomen door het Canadese Lagerhuis. De regering van Justin Trudeau moet nu beslissen of de Proud Boys inderdaad op de lijst met terreurorganisaties komen.
De Canadese minister Bill Blair verklaarde onlangs al dat de autoriteiten inlichtingen verzamelen over de extreemrechtse organisatie, meldt CTV News. Andere groepen die in Canada worden aangemerkt als terroristische organisaties zijn Al-Qaeda, de Taliban, Boko Haram, Islamitische Staat en Hezbollah.
De Proud Boys zijn in 2016 opgericht door de Canadees Gavin McInnes, die ook medeoprichter was van het populaire jongerenmedianetwerk Vice. De rechts-radicale McInnes, die in 2018 zijn accounts op Twitter, Facebook en Instagram kwijtraakte vanwege oproepen tot geweld, heeft zich inmiddels weer gedistantieerd van de neofascistische organisatie.
Inmiddels zwaait Enrique Tarrio de scepter bij de Proud Boys. Hij werd eerder deze maand vlak voor de bestorming van het Capitool opgepakt in Washington DC, omdat hij patroonhouders bij zich had en betrokken was geweest bij het stelen en in brand steken van een Black Lives Matter-vlag van een zwarte kerk.
De Proud Boys staan behalve om hun racistische, misogyne en antisemitische denkbeelden bekend om het gebruik van geweld. Tijdens een verkiezingsdebat afgelopen najaar riep president Trump de Proud Boys op om ‘paraat’ te blijven. Op 6 januari waren leden van de Proud Boys betrokken bij de aanval op het Capitool. Verscheidene leden werden gearresteerd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen26 jan. 2021 - 17:23

"De Proud Boys zijn in 2016 opgericht door de Canadees Gavin McInnes, die ook medeoprichter was van het populaire jongerenmedianetwerk Vice." Typisch, ik dacht dat Vice juist vrij links was of heb ik dat mis? Of zijn ze dat pas na het vertrek van die McInnes geworden ofzo.

2 Reacties
Knertel
Knertel26 jan. 2021 - 18:38

Volgens mij is hij na z'n vertrek bij Vice geradicaliseerd.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen27 jan. 2021 - 11:36

Knertel, Ah, het is dus eerder zo dat die McInnes veranderde, niet zozeer vice. Bedankt.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jan. 2021 - 16:31

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Pater
Pater26 jan. 2021 - 17:11

Is IS de norm om iets terroristisch te noemen? Vreemd hoor.

Zandb
Zandb27 jan. 2021 - 7:41

Eikel Het lijkt me logisch dat, wat je als een terroristische organisatie aangeduid hebt, als een terroristische organisatie gaat behandelen; dan neem je de nodige maatregelen. Ik zie niet in wat daar nou zo raar aan zou zijn.

Aart van de aap
Aart van de aap26 jan. 2021 - 16:25

Wat hebben ze dan voor terroristische dingen gedaan ? Die capitool bestorming ? Ze hebben geen bommen gelegd, ofzo, toch ? Daarnaast, wat zegt dat woord nou ? Het Amerikaanse leger is niet terroristisch ? hahaha

Rick Hofland
Rick Hofland26 jan. 2021 - 15:25

Op basis van hun georganiseerd geweld kan ik er wel inkomen ja, maar wat betreft die racistische, misogyne en antisemitische denkbeelden lijkt mij dat erg vreemd. Dan kunnen er complete landen/regeringen ook op die lijst geplaatst worden. En als het alleen vanwege georganiseerd / gepland geweld is dan neem ik aan dat daar nog wel meer extreem rechste organisaties aan toegevoegd gaan worden, net als enkele extreem linkse.

2 Reacties
Pater
Pater26 jan. 2021 - 17:10

Er staat ook: "het gebruik van geweld." Welke extreemlinkse organisaties heb je op het oog?

Zandb
Zandb27 jan. 2021 - 7:48

Rick Er zijn dan ook landen die op zo'n lijst staan, in die zin, dat die een of meerdere als terroristisch aangemerkte organisatie(s) steunen of ongemoeid laten.

Pater
Pater26 jan. 2021 - 14:51

Misogyn = vrouwenhaat (letterlijk). Waarom zo'n moeilijk woord? Lijkt me trouwens een terechte classificatie. Extreem rechts heeft de onschuld allang verloren.