Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Parijse hond krijgt apenpokken, besmet door baasjes

  •  
16-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
982 keer bekeken
  •  
ANP-452990727

In Parijs is een hond besmet met apenpokken. Het is het eerste bekende geval waarbij het virus is overgesprongen op een huisdier, vermoedelijk via zijn baasjes. Onderzoekers hebben de bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De eigenaren van de hond zijn twee mannen die in juni besmet raakten met het virus. Na ongeveer twee weken kreeg ook de hond de kenmerkende blaasjes. Onderzoek wees uit dat zowel de hond als de twee mannen met dezelfde virusstam besmet waren. De hond sliep bij de mannen in bed en kan daar het virus hebben opgelopen. 

In West- en Centraal-Afrika waar tot voorheen de ziekte vooral voorkwam, is bekend dat het virus kan overspringen van dier op mens en andersom. Net als bijvoorbeeld covid-19 is apenpokken een zoönose. De voornaamste dragers zijn echter knaagdieren, er zijn geen eerdere gevallen bekend van een mens-op-hond-besmetting. Nieuw is ook dat een dier niet alleen drager is, maar ook symptomen vertoont die normaliter alleen bij mensen voorkomen. 

In mei van dit jaar adviseerde het Europese gezondheidsagentschap ECDC met apenpokken besmette personen om contact met huisdieren te vermijden, om zo te voorkomen dat het virus overspringt op wilde dierenpopulaties. De onderzoekers van de Parijse hond zeggen nu dat het mogelijk nodig is om huisdieren te isoleren van hun besmette baasjes.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

amarissimo
amarissimo16 aug. 2022 - 10:41

Dus voor de hond zijn het mensenpokken. Kunnen we hier geen normale benaming voor vinden?

Jopie666
Jopie66616 aug. 2022 - 9:54

Het aantal virussen vanuit de dierenwereld zal alleen maar erger worden totdat er een perfect virus komt dat 3 a 4 % bevolking dood en de hele samenleving gaat instorten. Ik heb geleerd dat dit al bij 2 of meer procent gebeurd. Is een virus te dodelijk, dan ruimt het zich zelf op en zal 2 a 3 weken totale quarantaine al voldoende zijn om het virus op te ruimen.

2 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman16 aug. 2022 - 16:22

Weer een nieuwe zwarte pest?

amarissimo
amarissimo17 aug. 2022 - 19:46

2 % in Nederland is 340.000 mensen... dan vallen we zo'n drie jaar terug qua bevolkingsgrootte. Volgens mij draaiden we toen in 2019 prima.