Joop

Pardon? 1000 euro voor oren uitspuiten

  •  
04-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
883 keer bekeken
  •  
ANP-oortest300.jpg
Verzekeraars vergoeden te vaak behandelingen die niet hebben plaatsgevonden, vindt zorgautoriteit
Zorgverzekeraars moeten declaraties beter controleren om fraude aan te pakken. Doordat nota’s niet worden nagekeken wordt vaak een te hoog bedrag vergoed. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dreigt de verzekeraars met boetes.
Aanleiding voor de oproep van de NZa is de ophef over ‘ oorsmeergate ‘: een patiënte van het ZorgSaam-ziekenhuis in Terneuzen kreeg een rekening van 1.066 euro voor een paar minuten oorsmeer verwijderen door een KNO-arts. Die rekening van het ziekenhuis werd vergoed door verzekeraar Achmea, zo schrijft de Volkskrant maandag. De verzekeraar zei in een reactie niet te hebben kunnen weten dat de declaratie onjuist en veel te hoog was, omdat ze er niet bij de behandeling aanwezig waren.
Volgens de NZa, de toezichthouder op de zorgsector, is het natuurlijk aan het ziekenhuis om de juiste nota in te sturen, maar hebben de verzekeraars de taak om te controleren of de ingediende declaraties niet te hoog zijn. Zorgverzekeraars hebben wel degelijk mogelijkheden om te hoge declaraties op te sporen, maar doen ze er nog te weinig mee, vindt de toezichthouder. Het analyseren van gegevens – datamining – kan veel beter. Zo kan bijvoorbeeld in kaart worden gebracht of er ziekenhuizen zijn waar meer dan gemiddeld amandelen worden geknipt, een vaak overbodige ingreep. Die ziekenhuizen kunnen daar dan op aangesproken worden.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

phoosterhuis
phoosterhuis4 feb. 2013 - 10:26

Nota's via de patient en ter contole laten tekenen.

DBC123
DBC1234 feb. 2013 - 10:26

7 jaar na invoering zorgstelsel komt de NZa met de mededeling dat zorgverzekeraars de rekeningen beter moeten controleren...

basOoms
basOoms4 feb. 2013 - 10:26

Laat een verzekerde tekenen voor accoord. Je houdt niet alle fraude tegen (handtekening vervalsen ed) maar je brengt een groot deel terug. Daarnaast krijgen d epati:enytnen inzicht in de enorme ziektekosten.

robheus2
robheus24 feb. 2013 - 10:26

Heel simpel. De zorgverzekeraar stelt gewoon standaard tarieven in (minimaal / maximaal) voor dit soort standaard behandelingen. Enkel en alleen als er complicaties zijn kan de specialist meer declareren, maar moet dat dan aantonen.

adriek
adriek4 feb. 2013 - 10:26

En ik als klant krijg al helemaal geen inzicht in het reilen en zeilen van de hoeders van mijn verplichte verzekeringspremie en hun klanten. Leve de 'vrije' markt...

1 Reactie
adrie2
adrie24 feb. 2013 - 10:26

Ja, ook ik krijg alleen maar onduidelijke berichten van mijn verzekeraar als die de eigen bijdragen wil gaan incasseren. Ik heb totaal geen controle over de rechtmatigheid ervan. En telefonisch wordt je ook al niet veel wijzer; je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. En met de behandelaar hoef je hier niet hierover te onderhandelen, dan beëindigd die doodleuk de 'relatie'. Doodmoe en gefrustreerd wordt je ervan. Eén ding weet ik wel: het behalen van omzet, van winst en het incasseren van topinkomens in de zorgindustrie is vele malen belangrijker dan het welzijn van de armlastige "patiënt".