Joop

Parate Eenheid Rotterdam uit trots om undercover blackface-agenten

  •  
12-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
pete
De Parate Eenheid Rotterdam is onderdeel van de Dienst Regionale Operationele Samenwerking (DROS) en assisteert de politie bij handhaving. Zaterdagmiddag werd er met trots vanuit de Twitter-account een foto getweet van agenten die undercover gingen als Zwarte Piet, met blackface en al.
De optocht in Maassluis vond zaterdag plaats en van te voren werd er door anti-Zwarte Piet demonstranten een vreedzame demonstratie aangekondigd. De stad Rotterdam vond het noodzakelijk om een noodverordening van kracht te laten gaan en de politie heeft om het kinderfeest te verdedigen ME, politiebusjes en – zeggen ooggetuigen – zelfs helikopters ingezet.
Zwarte Piet is inmiddels door de Kinderombudsman een karikatuur genoemd die een deel van de Nederlandse kinderen kwetst en voor discriminatie zorgt. Ook een VN-werkgroep veroordeelt de knecht van Sinterklaas. En niet te vergeten, Nederlandse mannen en vrouwen van allerlei komaf die al meer dan vijftig jaar vinden dat Zwarte Piet een kleine aanpassing kan gebruiken. Het mag blijkbaar niet baten want velen – zelfs ambtenaren die álle burgers horen te beschermen – vinden het bovenstaande niet reden genoeg om een verouderde traditie te vernieuwen. Of om minstens op werk rekening te houden met de gevoeligheden. Integendeel, ze dragen met trots het stereotype uiterlijk van een zwart persoon.
Lees hier meer over de optocht en protesten.
De tweet is inmiddels verwijderd maar eens op het internet, voor altijd op het internet.
tweet
 
De Parate Eenheid heeft de tweet misschien verwijderd maar er is wel nog te zien dat zij reageren op Geert Wilders die hen dankt voor het uitdossen in blackface. Een dienst die zij graag uitvoeren voor de grote blonde leider, zoals hieronder te zien is.
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (146)

Liz Blizz
Liz Blizz19 nov. 2017 - 11:32

Zwarte piet en Sinterklaas bestaan helemaal niet. Stop toch met die geschiedenis/excuses bedenken voor je blackface feest.

rbakels
rbakels16 nov. 2016 - 10:40

Pieten zijn zwart omdat ze oorspronkelijk Moren waren, een islamitisch volk uit Noord-Afrika dat grote delen van het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal) langdurig domineerde. Het waren geen wilden: ze lieten daar prachtige kunstwerken achter, denk aan het Alhambra in Granada. Toen ze in Portugal door de roomsen werden verdrongen moesten de joden vluchten - die door de moren met rust werden gelaten. Kortom, zwart staat hier voor superioriteit. Moren niet te verwarren met mores.

Keeshuug
Keeshuug14 nov. 2016 - 6:28

Ik kan me goed voorstellen dat ze trots zijn, ze zien er echt prachtig uit! Dank aan de Parate Eenheid dat ze onze kindertjes willen beschermen tegen een paar zieke pietenhaters, die het lef hebben een kinderfeest te verstoren. Wat een gelul over "neutraal opstellen", 90% van Nederland is gek op zwarte piet!

Sardar2
Sardar213 nov. 2016 - 23:33

Een overheid die de last draagt institutioneel zich verleent aan racisme, die de racismebestrijders in hun strijd dwarszit maar ook actief meedoet met het voordragen van racisme van blanken. Er is geen andere conclusie mogelijk van deze optreden van de politie. Nu is het afwachten of de andere institutie van overheid (de rechter) ook in zijn oordeel het racisme zou bevestigen!

2 Reacties
Barcoman Vasten
Barcoman Vasten15 nov. 2016 - 10:36

De rechter? Dat is de grootste crimineel in deze zaak. Vanuit die hoek hoeft niemand op enige bijval te rekenen: VOLSTREKT gesloten circuit van mensen die bij het kweken van zoveel mogelijk ellende elkaar *baantjes* toespelen. Nest der Lamlendigheid. Zonder de seniele uitspraken der rechters her en der waren we nooit zo ver afgedwaald zoals nu het geval is. Ter herinnering: het is de rechter die ene Geert W. aan de tand voelt momenteel FYI Wegens een VOLSTREKT gebrek aan politieke besluitvaardigheid van de politieke partijen. De reden.

rbakels
rbakels16 nov. 2016 - 10:50

U bent slecht op de hoogte. Om te beginnen controleren rechters elkaar: je kunt in beroep en in cassatie. Maar dan zegt u natuurlijk dat ze hun vriendjes niet zullen afvallen. De praktijk ;laat het tegendeel zien. Juristen maken er juist een sport van om alle argumenten op geldigheid te onderzoeken, en altijd te kijken of ook een tegenmening verdedigd kan worden. En je kunt altijd hun redenering checken want ze moeten hun vonnissen en arresten uit en te na beargumenteren. In het geval van Wilders past de rechter gewoon de wet toe. In het eerste Wilders-proces was de conclusie dat Wilders geen mensen maar een godsdienst had bekritiseerd, en dat mag. Nu beroept het OM zich op een wettelijke bepaling dat haatzaaien niet mag. Die is weliswaar al heel oud (uit de nazi-tijd) maar niet afgeschaft door het Parlement. Een vangnet is trouwens de Vrijheid van Meningsuiting. Rechters staan vooral voor de vraag of die prevaleert. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft meermalen de veroordeling van haatzaaiende politici goedgekeurd. De vrijheid van meningsuiting is in Europa niet zo absoluut als in de VS, omdat wij hier neonazi's liever niet de vrije hand geven. De grenzen van de vrijheid van meningsuiting staan trouwens gedetailleerd in art. 10 lid 2 EVRM. Maar ja, als u feitenvrij wilt mopperen - dan bent u net zo stom als de arme sloebers die op Trump stemden en nu kunnen barsten. Als Trump het al goed met ze voor had dan zal de oerconservatieve en buitengewoon machtige Republikeinse Partij hem snel tot de orde roepen.

Paddy3
Paddy313 nov. 2016 - 21:47

Deze politieagenten zijn overigens enkel voor de kinderen undercover, niet zozeer voor de volwassenen. Want duidelijk herkenbaar als je er op let. Hun taak is om als bodyguard te fungeren van sint en de pieten. Vandaar hun outfit.

johannn2
johannn213 nov. 2016 - 16:39

Ik meende in eerste instantie, dat dit een foto was van demonstranten tegen de verandering van de zwarte kleur van Piet. Wat schetst mijn verbazing, dat deze pro-zwart demonstranten politieambtenaren in functie zijn. Een demonstratie dus van de rijksoverheid voor het behoud van een ongewijzigd zwarte Piet. ........................................................................................................ . .

Dunya2
Dunya213 nov. 2016 - 16:29

Politie hoort zich neutraal op te stellen en beslist geen schijn van partijdigheid bij gevoelige kwesties te laten zien, waar anderen misbruik kunnen maken. Op GeenStijl leggen ze het in hun voordeel uit dat de Politie hiermee een punt maakt dat "de institutioneel racistische overheid niet aan de kant van links staat".

1 Reactie
Barcoman Vasten
Barcoman Vasten15 nov. 2016 - 10:44

Je ziet het verkeerd: het is de volksvertegenwoordiging die regelt hoe de dienstklopper erbij loopt. Is niet gebeurd. Wat natuurlijk niet zo verwonderlijk is: heel Den Haag loopt op 80 jaar aangekoekt spinrag in de bovenkamer. En als de nood aan de man komt bellen we gewoon -alweer!- een baantjesjagende rechter uit bed. Onder het motto: zoek het hogerop!

Freeman2
Freeman213 nov. 2016 - 15:15

Prachtige foto - precies van deze soort die HRW (Human Rights Watch), Amnesty International en andere mensenrechten organisaties doen verzamelen om hun analyse en rapporten over landen als Nederland te kunnen uitbrengen. Meteen opsturen!

Joop den Uil
Joop den Uil13 nov. 2016 - 13:45

straks bij de gay parade zijn er weer andere vermommingen, zo ook met pasen en koningsdag; de plietsie gaat ver als ze misdaad gaan oplossen

johannn2
johannn213 nov. 2016 - 13:31

Er is niet vooraf toestemming nodig voor een demonstratie. Heeft te maken met zulke onzin als democratie, vrijheid van meningsuiting en verbod van censuur. De demonstranten hebben hun demonstratie wel netjes aangekondigd. Maar de gemeente heeft in dit voor hen kennelijke probleem voorzien door een variant van de noodtoestand uit te roepen. Dan worden dit soort burgerrechten opgeschort. Moet dus wel om niets minder dan de staatsveiligheid zijn gegaan, anders doe je als overheid niet zoiets extreems. Toch? Een vreedzame demonstratie tegen de kleur van Piet als een kwestie van staatsveiligheid ?! Tsja............ We leven in interessante tijden. .

3 Reacties
Paddy3
Paddy313 nov. 2016 - 21:19

Je mag helemaal niet altijd en overal demonstreren. De overheid mag hier wel degelijk eisen en randvoorwaarden aan stellen. Vind u dan ook dat neonazi's mogen demonstreren op 5 mei op de dam?

Pater
Pater14 nov. 2016 - 10:19

Demonstratierecht kan worden beknot door meldplicht. Die vervalt bij onverwachte gebeurtenissen. Een demonstratie kan echter niet worden beëindigd alleen vanwege het feit dat die niet is aangemeld. Vergunningsverplichting is tegen de wet. Bron: Demonstreren staat vrij, rapport nationale ombudsman 2007. De burgemeester kan met een beroep op de openbare orde bijv. het demonstreren door nazi's op de dam op 4 of 5 mei tegengaan. Het vervelende is wel, dat de openbare orde wel erg makkelijk als excuus kan worden gebruikt.

Vuurrood
Vuurrood14 nov. 2016 - 10:42

Paddy: Ik vind dat neo nazi's hun recht om te demonstreren lang geleden al hebben verspeeld!

DaanOuwens
DaanOuwens13 nov. 2016 - 13:00

Hele domme actie van de Rijnmondse politie. Hiermee bevestigt de politie dat zij niet neutraal zijn. Dom want hiermee wordt de relatie met gekleurde mensen weer moeizamer en die was niet al te best. Iedere andere aanpak was beter geweest. Ik snap best dat extreem rechtse mensen geen problemen met deze aanpak hebben. Het is een kwestie van normen en waarden en ethiek. En die zijn binnen verschillende groepen in de samenleving heel verschillend. Maar het resultaat zou iedereen met enige verstand zorgen moeten baren. Want hier heeft de politie laten zien dat zijn voor een deel van de burgers de vijand is. Veel dommer kan niet volgens mij.

3 Reacties
Rarar
Rarar13 nov. 2016 - 20:12

Als de politie als witte piet undercover was gegaan, hadden ze ook een voorkeur geuit. Hadden ze dan undercover moeten gaan in uniform? Ik ben bij de intocht geweest en zwarte piet was verre in de meerderheid. Als de keuze was om zo goed mogelijk undercover te gaan, was als zwarte piet verreweg de beste keuze. Dat had niets met politieke voorkeuren te maken.

DaanOuwens
DaanOuwens14 nov. 2016 - 8:04

@ Rarar Ik begrijp best dat jij het niet snapt. Maar dat heeft dus met politieke voorkeur te maken. Je kan het wel of niet willen snappen.

Dunya2
Dunya214 nov. 2016 - 9:31

@Rarar "Als de keuze was om zo goed mogelijk undercover te gaan, was als zwarte piet verreweg de beste keuze. Dat had niets met politieke voorkeuren te maken." Dat kan best zo zijn, maar het is ongepast en tast de integriteit van de Politie ernstig aan door met dit soort foto's en tekst op hun site, twijfel aan hun neutraliteit te doen ontstaan. En extreemrechtse groeperingen hiermee aan de haal gaan. Ik neem aan dat betreffende politiemannen een ernstige waarschuwing van bovenaf voor hun misstap gekregen hebben.

Tip top
Tip top13 nov. 2016 - 12:56

Geen enkele maatschappelijke sensitiviteit, net als topbestuurders en de meeste politici.

Vuurrood
Vuurrood13 nov. 2016 - 10:23

Zie ik daar nu een hele roedel karikaturen staan? Een verzameling Bokitoroffers welke net even gezamenlijk en in vereniging de NVU met hand en tand hebben verdedigd? Schalkhaarse tijden keren weer.

BasVV
BasVV13 nov. 2016 - 9:33

Als je under cover gaat moet je het natuurlijk wel goed doen. En dat is deze politie pieten uitstekend gelukt.

4 Reacties
johannn2
johannn213 nov. 2016 - 12:50

Bas, Niet dus. Ze waren de enige diep-zwarte Pieten. In het vervolg kunnen we waarschijnlijk de politie-Pieten er direct signaleren: de enige diep-zwarte Pieten dus. .

FactChecker
FactChecker13 nov. 2016 - 14:45

johannn 13 november 2016 at 13:50 - In het vervolg kunnen we waarschijnlijk de politie-Pieten er direct signaleren: de enige diep-zwarte Pieten dus. - Dan was er behoorlijk wat politie op de been in een klein dorpje in Zuid-Oost Brabant

Jhonathan
Jhonathan13 nov. 2016 - 16:59

@ johannn 13 november 2016 at 13:50, O, dus jij had ze er al voordat dit bericht verscheen als politie herkent en ertussenuit gehaald. Lol.

Rarar
Rarar13 nov. 2016 - 20:14

Ik ben het met bas eens. Ik was bij de intocht en verreweg de meeste pieten waren zwart (ook de verklede kinderen). Als je undercover wilde gaan, was dat echt het beste als zwarte piet.

Freeman2
Freeman213 nov. 2016 - 9:15

Wacht even - Rutte antwoorde onlangs op vragen dat hij (de Nederlandse overheid) helemaal niets mee kan. Burgers zouden het van onderop moeten oplossen. Met een debat, zei hij. Is dit op de foto de debat-groep die dooor Nederlandse regering met veel totalitair vertoon in de "discussie" wordt ingezet? Dan weten we voortaan wat de neoliberalen van Rutte onder "discussie" verstaan. Ik ben de neoliberale leugens en misleidingen echt helemaal zat.

sidek
sidek13 nov. 2016 - 9:08

De geperverteerde werkelijkheid volgens de zwartkijkers.

Bachstra
Bachstra13 nov. 2016 - 8:54

Je moet natuurlijk wel praktisch blijven. Deze verkleedpartij had een doel. Verder niks mis mee. Gezien de arrestaties die er ook zijn geweest zelfs prima.

Rarar
Rarar13 nov. 2016 - 8:46

Als je de media volgt, lijk je een misdaad te plegen als je (voor) zwarte piet bent. De werkelijkheid is echter dat zwarte piet mateloos populair is. Ik was bij de intocht in Maassluis en daar waren hooguit een paar excuus roetveegpieten aan toegevoegd. De afgebeelde ambtenaren moesten undercover. Het zegt genoeg over de kleur van de meeste pieren dat zij het beste met zwarte schmink under cover konden gaan.

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood13 nov. 2016 - 10:25

Natuurlijk gaan pieren zwart ondergronds.

johannn2
johannn213 nov. 2016 - 12:56

Rarar, Er waren geen diep-zwarte Pieten bij de stoet, alleen een enkele donkerbruine. De zwarte die jij gezien hebt waren dus van de politie. Makkelijk te herkennen in het vervolg. .

Kees Bruin2
Kees Bruin213 nov. 2016 - 8:13

Wat weer een fantastische 'argumenten' in bovenstaand epistel! De Kinderombudsman heeft gezegd dat Zwarte Piet weg moet. En een werkgroep van de VN vindt dat ook. De VN en de Kinderombudsman vinden iets, en dan moet heel Nederland in het gelid klappen en Zwarte Piet afzweren? Laat me a.u.b. toch niet lachen. Wat zijn dat voor absurde autoriteitsargumenten? Op dit moment wil bijna 80% Zwarte Piet helemaal niet veranderen. Dan lijkt het me in een democratie een duidelijke zaak hoe het zit. Dit hele circus is met twee anti-Pieten begonnen, de politiek-correcte media hebben het vervolgens tot ongekende proporties op weten te blazen en nu vindt men dat "we", lees 20% van de bevolking, de zaak moeten veranderen. Dat gaat dus echt niet gebeuren, wat de TV en de 'kwaliteitskranten' ook voor paternalistische lulkoek verzinnen.

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood13 nov. 2016 - 10:26

Als de V.S iets wil klapt Nederland toch ook gewoon in het gelid?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 nov. 2016 - 13:49

[De Kinderombudsman heeft gezegd dat Zwarte Piet weg moet.] Dus? Er is niemand die er over gaat, ook de ombudsman niet, er is geen wet die voorschrijft dat zwarte piet zwart is die we kunnen afschaffen of zo. [En een werkgroep van de VN vindt dat ook.] Dus? Een werkgroep van de VN die onderzoek doet naar racisme van Zwarte Piet en daarbij niet de moeite neemt om de VN-definitie van racisme in ogenschouw te nemen kun je niet serieus nemen.

Dewik2
Dewik213 nov. 2016 - 5:50

Complimenten aan de Parate Eenheid.

1 Reactie
johannn2
johannn213 nov. 2016 - 13:39

Dewik, Ja. Ze hebben pal gestaan tegenover de bedreiging van een vreedzame demonstratie. Ze hebben het land gered van de ondergang. Onze identiteit, onze cultuur, de westerse beschaving. Ze verdienen een herinneringskruis. .

Piet de Geus
Piet de Geus13 nov. 2016 - 4:17

"De optocht in Maassluis vond zaterdag plaats en van te voren werd er door anti-Zwarte Piet demonstranten een vreedzame demonstratie aangekondigd." Dat is wel weer van een erg kinderachtig niveau: een beetje stommetje spelen alsof je niet weet dat je een demonstratie aan moet melden bij de gemeente in plaats van hem aan je achterban of via de pers aan te kondigen. Er is welbewust voor gekozen om zich niet aan de regels omtrent het aanmelden van demonstraties te houden. En je maakt mij niet wijs dat dat uit onbenul is: dat is gedaan om een confrontatie uit te lokken en meer aandacht te krijgen dan wanneer je met die twee busjes keurig op een aangewezen plek was gaan staan. Dan moet je ook niet mekkeren als je de confrontatie krijgt die je zelf hebt uitgelokt.

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood13 nov. 2016 - 10:28

En dan het risico lopen in een hokje naast de 2e kans nazi's te komen staan? Met uitzicht op de namaak Hitler genaamd Constant Kusters?

Barcoman Vasten
Barcoman Vasten12 nov. 2016 - 23:47

Het enige voordeel is dat deze minder bedeelde agenten nu het net over gaan. Hoe dom kun je zijn?

Bram Emanuel
Bram Emanuel12 nov. 2016 - 22:57

De politie is hier niet bezig een partij te kiezen of om politiek te bedrijven. Ze proberen slecht de allerkleinsten, de allerkwetsbaarsten in onze samenleving te beschermen. En daarom meteen maar een vraagje aan de protestanten: als het puur een vreedzaam protest was, waarom namen jullie je eigen kleine kinderen dan niet mee? Dan waren jullie zo naar binnen gelopen en dan hadden jullie kunnen laten zien niet uit te zijn op rellen.

4 Reacties
Bram Emanuel
Bram Emanuel12 nov. 2016 - 22:59

Dit was uiteraard een reactie op de claim dat de anti-zwarte-piet protesteerders alleen vreedzaam wilden protesteren.

Zandb
Zandb13 nov. 2016 - 9:50

Bram: Uw gezond verstand hapert niet, als mensen willen laten zien dat ze niets kwaads in de zin hebben maar dat ze daar niet toe in de gelegenheid gesteld worden, omdat mensen menen dat ze iets kwaads in de zin hebben? Dan wil ik van de gelegenheid gebruik uw verstand in dit opzicht dan als niet zo gezond te verklaren.

Bram Emanuel
Bram Emanuel13 nov. 2016 - 15:23

Beste zandb, als een groep militante activisten in het geheim en tegen de noodverordeningen in naar een kinderfeest afreizen dan zal bij elke weldenkende de nekharen overeind staan. Net als dat dat ook het geval zou zijn als het militante pro-piet activisten waren geweest. Gelukkig blijkt dat er in Nederland niet 2 maten wordt gemeten. Verder blijf ik bij mijn standpunt dat ze hun eigen kleine kinderen mee hadden moeten nemen, dan waren ze er zo tussengeslopen. Nietwaar? Maar waarschijnlijk durfden ze dat niet. Waarom? Daar heeft u geen antwoord op.

Zandb
Zandb14 nov. 2016 - 7:47

Bram: Ik constateer slechts, dat u zegt te weten dat het "militante activisten" zijn, waarvan u ook nog weet dat ze "in het geheim" naar een kinderfeestje afreizen MAAR waarvan u blijkbaar ook weet, dat ze vreedzaam claimen te zijn en dat u al met al dan vindt, dat uw gezond verstand juist werkt. Ik heb inderdaad geen antwoord waarom ZIJ hun kinderen niet mee namen. U beweert zelf, dat ze niet kwamen om een feestje te vieren maar om vreedzaam duidelijk te maken dat er wat hun betreft op een andere manier feest gevierd moet worden. Ik zou mijn kinderen niet meenemen naar een feest waarvan ik vind dat het anders gevierd zou moeten worden. U zou dat wel doen, blijkbaar. Smaken verschillen.

johannn2
johannn212 nov. 2016 - 22:23

Deze ambtenaren in overheidsdienst hebben partij getrokken in een hooglopend maatschappelijk debat. Juist iets, waar volgens de uitspraak van de rechter vorig jaar de overheid zich niet in mag mengen. .

12 Reacties
Henriette3
Henriette313 nov. 2016 - 0:39

Jij snapt duidelijk niets van politiewerk. Als "stille" moet je opgaan in de menigte. Zo kennen we ook de oranje uitgedoste agent met Koninginnedag, de stoere sjaaldragende Feijenoordagent. Hoort gewoon bij het vak. Maar ja, je kunt natuurlijk ook overal een politiek statement in zien als je heel heel heel lang zoekt, dat dan wel weer.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen13 nov. 2016 - 6:11

Beste Johann, Goed gezegd. Helaas is de rechtsstaat niet voor iedereen bedoeld, volgens menig reaguurder en diender. Straks komen er weer vrijspraken en schadevergoedingen. Verder brokkelt het draagvlak voor het hele sinterklaasgebeuren en hoog tempo af. 4-5% Per jaar. Kijk maar in Vlaanderen.... daar is ZP helemaal weg in 2017. Pats...in een keer. Daar weten ze intussen wat er gebeurt als men draalt. Ze zien de beschaving wegvallen bij de noorderburen. Soms denk ik wel eens: zijn het trollen die ZP zo fanatiek verdedigen? Want door die harde manier van verdedigen maken ze zelf alles kapot. Misschien is dat wel het doel van menig reaguurder. In dat geval zijn de trollen zeer succesvol. Als men begrip had getoond voor de gevoelens van anderen had het zo'n vaart niet gelopen.

KnorretjeBig
KnorretjeBig13 nov. 2016 - 8:56

@Johannn En mijnheer Johannn heeft de rechter zwarte piet verboden?

Ellis Boyd
Ellis Boyd13 nov. 2016 - 9:24

Zij hebben zich zo uitgedost om het publiek en onschuldige kinderen hun feestje in zoveel mogelijk gezelligheid en rust te kunnen laten vieren.

MichelD
MichelD13 nov. 2016 - 9:30

je zult het wel niet met mij eens zijn, maar in mijn optiek probeer je hier iets krom te praten wat kaarsrecht is.

Rarar
Rarar13 nov. 2016 - 10:24

& Johann en Alfred: hoe hadden de agenten dan undercover moeten gaan? Als agent? Want als witte piet zouden ze ook hun voorkeur uitspreken.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen13 nov. 2016 - 12:28

@Henriette "opgaan in de menigte"? U bent een grapjas. Hoeveel Pieten waren er dan? Geen menigte! Er waren Ennuh, waar waren dat de roetveegpieten? Kortom, uw argumenten snijden geen hout bezoekers (veel minder dan verwacht). Die 20.000 is een menigte, 60 pieten niet......

watsgebeurt
watsgebeurt13 nov. 2016 - 12:36

@Alfred, u snapt het duidelijk weer niet. Je zelf zwart schminken is niet verboden. De politie doet dit om te kijken of ze aangevallen worden door deze extremisten. Dit kan dan ook gebeuren bij kinderen en/of de ouders van de kinderen. Voor uw begrip de politie doet dit ook op andere vlakken. Maar blijft u vooral de geloofwaardigheid van de politie en rechtstaat in twijfel trekken indien uw linkse agenda dat vraagt.

johannn2
johannn213 nov. 2016 - 12:59

Henriette, Opgaan in de menigte? De politie-Pieten waren de enige echt diep-zwarte. In de eigenlijke stoet liepen verder alleen nog een paar donkerbruine exemplaren mee. In het vervolg weten we direct, wie er van de politie zijn: zwart. Inderdaad, niet het meest verlichte deel van de bevolking. .

johannn2
johannn213 nov. 2016 - 13:01

Knorretje, En, Knorretje, waar zeg ik dat? Wel goed lezen, joh. .

johannn2
johannn213 nov. 2016 - 13:02

MichelD, Leg eens uit, Michel. .

Barcoman Vasten
Barcoman Vasten13 nov. 2016 - 14:04

Wacht even, Henriëtte. Zwarte P. is dus de agent op een *onschuldig* kinderfeestje? Hoe onschuldig zijn die kinderen dan wel niet? Trouwens, het lijkt me nu juist dat Pieten extra opvallen in de menigte. Nu hebben de tere zieltjes kunnen waarnemen hoe Piet een ingwikkelde nekklem aanbrengt op z'n tegenstanders -mama, kijk! Piethaturz!- ter verhoging van de feestvreugde. Lachûh

kapitanlaipose
kapitanlaipose12 nov. 2016 - 22:20

Zwarte Piet is een karikatuur van donkere mensen. In een koloniale tijd bedacht hoe witte mensen graag zwarte mensen uitbeelden. Niet meer van deze tijd.

9 Reacties
Bertje4
Bertje413 nov. 2016 - 7:05

kapitanlaipose 12 november 2016 at 23:20 Zwarte Piet is een karikatuur van donkere mensen. In een koloniale tijd bedacht hoe witte mensen graag zwarte mensen uitbeelden. Welnee! Dat maakt u ervan!

Barcoman Vasten
Barcoman Vasten13 nov. 2016 - 7:42

Yup, en de Sint is tradioneel z'n katholieke heelmeester van na de Inquisitie zogezegd -vooral geestelijk superieur dus: symbool. De zogenaamde superieur. De bobo. De feiten voor de lieve kindertjes. Dus dat verander je ook niet: het is zo. Kleurtje of geen kleurtje. Maar ach... die eigen parochie, hè? Zo heerlijk om voor te preken. En dat die traditie nog steeds het -oersentimentele- 1850 gebeuren bepaalt is overduidelijk, kijk maar eensch hoeveel mensen met vingertjes wijzen in -bijvoorbeeld- de Tweede Kamer. Of naar de US of A. 1850 alom. Te pas en te onpas strekt het wijsvingertje zich uit van deze of degene. Díé superioriteit, weet je. Alsof de wereldoorlogen nooit hebben bestaan. Tja. Zélfs de Spaanse Inquisitie (de Sint is letterlijk uitgevonden door de luitjes katholieken om wat verloren *terrein* terug te winnen). Jaaah... de materie ligt heul wat gevoeliger dan zelfs de luitjes op links willen toegeven. Ik dacht... ik trap die open deur nog even wat verrrder in. Want verder dan wat vingertje wijzen, komt het allang niet meer. Cosi fan tutte.

M4
M413 nov. 2016 - 9:05

Inhoudelijk onjuist, zie de commentaren van dhr van der Horst.

Okke2
Okke213 nov. 2016 - 9:57

Hoe precies dan, met een mooi pak als van de zwitserse garde? met een zak vol cadeautjes?

Barcoman Vasten
Barcoman Vasten13 nov. 2016 - 14:07

M, kun je misschien ook even aanwijzen waar, of is dat al teveel gevraagd? Kennelijk.

Barcoman Vasten
Barcoman Vasten13 nov. 2016 - 14:43

@M, update: heb de *uitleg* van Han gevonden! Zwarte P. kruipt met z'n melkboerenhondenhaar door de schoorsteen waarna hij uit de schoorsteen te voorschijn komt met een sluitend kroeshaar permanentje. Bij gebrek aan Vidal Sassoon. Zullen we maar zeggen. Snap 'm nu helemaal. Bedankt nog!

Jennemen
Jennemen13 nov. 2016 - 17:02

@kapitanlaipose Dat is Balck-face. En die heeft niets met zwarte Piet te maken. De figuur Zwarte Piet is ruim 3000 jaar oud. Blackface is een typisch Amerikaans iets van de 19e eeuw. https://nl.wikipedia.org/wiki/Blackface Dat de Anti-ZP kliek graag aan geschiedvervalsing doet is wel begrijpelijk. Je kan beter steun hebben van (boze, donkere) Amerikanen dan alleen maar je eigen landgenoten. (Zie de VN steun vanuit de VS). En in de VS is het een stuk realistischer om daar te protesteren tegen Blackface. Het opheffen van de rassenscheiding is een stuk recenter daar. Er leven nog steeds mensen die die tijd meegemaakt hebben (Rosa Parks (van het bustripje in1955) is 'recent' overleden in 2005) en dat graag weer terugzien. (de KKK bijvoorbeeld) Kijk, DAT is racisme. Wanneer zijn er bij ons in .NL de plaatsen in het OV 'Slegs vir blankes' officieel opgeheven? En daar hoor je die anti-ZP gasten nooit over. Zij zijn alleen bang voor eigen 'Save Space'. De sneeuwvlokjes...

johannn2
johannn213 nov. 2016 - 21:27

jennemen, De oorsprongen - het zijn er vele - van Piet mogen heel oud tot oud tot niet zo oud zijn, maar de invloed van het koloniale en daarmee slavenverleden wordt daarbij nog steeds stelselmatig over het hoofd gezien. Toch ligt zo'n invloed voor de hand, achteraf gezien. Ter onderbouwing: De invloed van het koloniale verleden op de figuur van Piet.  Korte samenvatting van een afstudeerscriptie die deze invloed aantoont. (Zie ook de link onderaan) Veel leesplezier. __ [Citaten] “Zwarte Piet, wie kent hem niet…” “Een onderzoek naar de ontwikkeling in de beeldvorming van Zwarte Piet in Nederlandse televisieseries.”  Doctoraalscriptie Media & Cultuur Televisiestudies Universiteit van Amsterdam, door Danielle Roelofs  “Samenvatting  In deze scriptie is er onderzoek gepleegd naar de oorsprong van Zwarte Piet en de manier waarop hij wordt afgebeeld op televisie. Om een goed beeld te krijgen waar de oorsprong ligt van Zwarte Piet is er een historisch onderzoek gepleegd en een analyse gemaakt van Sinterklaas televisiebeelden.  Uit het historisch onderzoek komt naar voren dat Zwarte Piet overeenkomsten heeft met een zwarte page uit het koloniale verleden.  In de beeldanalyse wordt dezelfde conclusie getrokken dat het negroïde uiterlijk en de kledij van Zwarte Piet vergelijkbaar is met die van een zwarte page.  Het theoretische kader heeft aangetoond dat de voorstanders de Sinterklaastraditie vanuit een eurocentrische visie beleven. Ze zijn van mening dat de zwarte huidskleur van Zwarte Piet een essentieel onderdeel is van het feest. Zij kiezen te geloven in de mythe, waarbij het koloniale verleden van Zwarte Piet wordt ontkend. Zij zien hem als een onschuldige kindervriend, die geen racistische kenmerken vertoont.  De Zwarte Piet is een kindervriend, maar zijn koloniale verleden is altijd gebleven.” [Einde citaten] http://dare.uva.nl/cgi/arno/show.cgi?fid=143017 (74 blz.) .

Jennemen
Jennemen14 nov. 2016 - 0:55

@johannn 13 november 2016 at 22:27 Ter onderbouwing: De invloed van het koloniale verleden op de figuur van Piet. Korte samenvatting van een afstudeerscriptie die deze invloed aantoont. (Zie ook de link onderaan) Zucht: Blad 1 van de scriptie: Zwarte Piet, wie kent hem niet… Een onderzoek naar de ontwikkeling in de beeldvorming van Zwarte Piet in Nederlandse televisieseries. [......] Pagina 13: Blackface Het is mogelijk dat Schenkman inspiratie heeft opgedaan voor Zwarte Piet uit de minstrels shows, maar ik heb geen historisch bewijs van kunnen achterhalen. Verder blijft de datum van het stuk onbekend (geen verwijzingen na 2010) en deze Danielle Roelofs redelijk anoniem, behalve dat dit stuk veel verschijnt op twitter. Nu wil ik de scriptie hier niet bespreken, maar hij is verre van compleet wat de geschiedenis betreft. (maar dit ging dan ook over de TV versie van ZP, en die is nog niet zo oud:) ) Op http://mijngedachteover.nl/zwarte-piet-wie-kent-deze-discussie-niet/ staat ook een mooi verhaal over ZP en zijn geschiedenis. De elementen van de Sinterklaasviering die door Jan Schenkman in Sint Nicolaas en zijn knecht zijn opgeschreven en geïllustreerd, vormen in ieder geval nog steeds de basis voor ons huidige feest. In de eerste editie uit 1850 is die knecht afgebeeld in een harembroek. In de herdruk van 1855 is de knecht afgebeeld zoals wij hem nu kennen. De naam Zwarte Piet krijgt de knecht pas op het einde van de negentiende eeuw. (bron: www.historiën.nl) En hier schuilt het probleem! Het gaat er niet om dat de knecht zwart is. Dat is hij al eeuwen, en heeft zoals ik heb beschreven niks met slaven of slavernij te maken, de zwarte man is een archetype, net als de Sinterklaas trouwens. Waar het om draait is hoe de heer Schenkman de zwarte man heeft aangekleed! De kleding (zeggen de tegenstanders), zou namelijk ontzettend veel lijken op de kleding die 16de en 17de eeuwse pages, van welgestelde edelen aan hadden. En hier vallen de anti zwarte pieten betogers over. Volgens hen is dit een rechtstreekse verwijzing naar de slavernij. Zwart als een neger, en de kledij van een page(knecht)? Dit moet dus wel een zwarte slaaf voorstellen hebben ze zich bedacht. Helaas is dit voor hen, een foute benadering. (lees verder op de link) Conclusie: Mijn voornaamste reden om Zwarte Piet te behouden, is dat hij een sprookjesfiguur is met zijn eigen logica, zijn eigen werkelijkheid. Net zoals kabouters, heksen op bezemstelen, en tovenaars. Zwarte Piet is niet de knecht van de Sint omdat hij zwart is, maar omdat hij Zwarte Piet is.

Henriette3
Henriette312 nov. 2016 - 22:03

Hier in het oosten geen grachtengordelgezeik. Alle 150 pieten zwart. Prachtige intocht met veel vrolijke (gekleurde) kindjes op het marktplein. Eén groot feest!

Patrick Faas
Patrick Faas12 nov. 2016 - 22:00

Mijn excuses voor Amsterdammers die onaangekondigd een racistisch feest in Maassluis kwamen verstoren, maar die Rotterdamse agenten hadden het goede voorbeeld moeten geven. Heeft Aboutaleb niet geweten dat zij van plan waren te gaan provoceren met racistische make-up? Zo ja, waarom heeft hij dit niet tegengehouden?

1 Reactie
Brass
Brass13 nov. 2016 - 7:55

De tekst hierboven hoort niet bij het punt dat Patrick Faas maakt. Mijn excuses.

Mark Gh
Mark Gh12 nov. 2016 - 20:59

Goede dienders die in het landsbelang optraden. Het was natuurlijk ook geen blackface.

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood13 nov. 2016 - 10:31

Sinds wanneer is zwarte piet landsbelang?

Paddy3
Paddy313 nov. 2016 - 21:26

@Vuurrood, orde en veiligheid is het landsbelang. Dat je met je kinderen veilig naar een sinterklaasintocht kunt gaan.

FactChecker
FactChecker12 nov. 2016 - 20:44

- undercover blackface-agenten - Zoals tal van reacties hier al aangeven, is dit feitelijk onjuist. Er zit een wereld van verschil tussen zwarte piet en blackface. Ik kan het niet beter uitleggen dan Reltiet 12 november 2016 at 18:26

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 nov. 2016 - 21:26

[Er zit een wereld van verschil tussen zwarte piet en blackface.] Dat wordt hier al jaren uitgelegd, maar het is hier aan dovemansoren gericht.

Zwarte Woud
Zwarte Woud12 nov. 2016 - 21:52

Want waarom toegeven dat je ongelijk hebt, als je je tegenstander gewoon racist kan noemen?

MichelD
MichelD13 nov. 2016 - 9:32

inderdaad een wereld van verschil tussen ZP en blackface. Maar ja, als je het over blackface hebt dan krijg je de (internationale) publieke opinie eerder mee he? Typisch gevalletje van 'framing'.

arbeider3
arbeider312 nov. 2016 - 20:42

Wij kunnen met zijn allen weer trots zijn op onze wetshandhavers. De politie heeft het met gepast geweld op een uitstekende manier aangepakt. HULDE!

1 Reactie
johannn2
johannn213 nov. 2016 - 13:16

arbeider, Inderdaad. Ze hebben bijvoorbeeld een weerloze demonstrant gepast voluit in de buik gestompt, zo lieten journaalbeelden zien. Zal wel een voorbeeld van profileren zijn, zoals good practice bij de politie. HULDE! .

Marri2
Marri212 nov. 2016 - 20:42

Ehhh, even voor welke demonstrant dan ook : het begrip " blackface" is echt iets heel anders dan " zwarte piet" Lekker makkelijk om die egrippen op een hoop te gooiende en dan krijg je de Amerikanen en Engelsen ook over de zeik. Gebrek aan kennis. an de Nederlandse cultuur leidt tot dit soort onzin.

1 Reactie
Barcoman Vasten
Barcoman Vasten12 nov. 2016 - 23:52

Inderdaad, leg dat maar aan de Amerikanen uit. Die zullen het subtiele verschil echt wel zien, toch? Niet dat het ze een zak interesseert waar ons kikkerland ligt. Dat dan weer niet.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 nov. 2016 - 20:41

Geweldig deze misstappen van de politie. In het 8 uur Journaal kon je zien dat een demonstrant door een agent in de maag werd gestompt, terwijl hij al was vastgenomen met de armen op de rug. Op deze manier winnen de ZP critici dag in en dag uit terrein. Helaas zien de ZP fans dat maar niet in. Al deze incidenten helpen bij het versneld afschaffen van ZP. In Vlaanderen zijn ze ons voorgegaan. In St Niklaas is dit jaar geen ZP te vinden...... Dus het kan wel vreedzaam, die veranderingen.

7 Reacties
arjenZH
arjenZH12 nov. 2016 - 21:51

Beste reaguurder Blokhuizen, U vindt de terminologie "Blackface" niet nodeloos provocerend? In de reacties hier op Joop (bij uitstek het medium van de anti-Pieters) lees ik nog niet erg veel bijval hoor voor deze demonstranten. Integendeel ze treiteren en provoceren zodanig dat ze bij iedereen het bloed onder de nagels vandaan halen. Zelfs bij mij als voorstander van de geleidelijke verandering van het uiterlijk van Zwarte Piet. Men speelt ongewild Wilders in de kaart. Dom. oliedom.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen13 nov. 2016 - 6:04

Beste ArjenZH Daar gaat mijn reactie niet over en ik trap niet in discussietrucjes. Mijn stelling is helder en steeds meer waar,

Bertje4
Bertje413 nov. 2016 - 7:03

Op deze manier winnen de ZP critici dag in en dag uit terrein. 85% pro piet was de laatste poll geloof ik. Schiet nog niet echt op mijnheer Blokhuizen.

johanversomeren
johanversomeren13 nov. 2016 - 7:42

ik weet niet in welke dimensie jij leeft maar, los van de discussie of ZP racisme is, er is weinig krediet voor deze KOZP-demonstranten onder de Nederlandse bevolking. En er is een hoop bijval (terecht dan wel onterecht) voor het handelen van de politie. Tenzij je natuurlijk alleen maar op anti-zwartepietenwebsites vertoeft dan lijkt het of het handelen van de politie door het grootste deel van Nederland wordt verafschuwd. Maar zo is het niet En ja het kan inderdaad wel vreedzaam, maar dat ligt niet volledig zoals jij het graag wil doen voorkomen bij het hardcore-prozwartepietenvolk. Het gaat om beide radicale clubjes Zelfs als er in het Sinterklaas-journaal voor iedere volwassene (hoe treurig dat dit wordt gedaan om volwassenen tevreden te stellen terwijl het om een kinderfeest gaat) wat wils is, kleuren-pieten, zwarte pieten, witte pieten, roetveegpieten zijn beide (ja beide) groepen nog niet tevreden.

MichelD
MichelD13 nov. 2016 - 9:36

als dat klopt van die stomp in de maag, dan is dat niet handig van die agent, en misschien wel typerend dat de NOS juist dit fragment kiest om uit te zenden. Een rapportage hoort representatief te zien. Er zal ook wel een demonstrant geweest zijn die geweld gebruikt heeft. Krijgen we dat dan ook te zien bij de NOS?

arjenZH
arjenZH13 nov. 2016 - 10:29

Beste Alfred, Waar gaat uw reactie dan wel over? Ik constateer dat zeker 90% van de mensen die hier reageren op de protestacties van de Anti-Pieters de acties van de politie volledig steunen. Dus hoezo winnen de ZP-critici terrein? Volgens mij halen de demonstranten juist zodanig het bloed onder de nagels van gematigde Nederlanders vandaan dat ze bijna een volksopstand aan het promoten zijn. En dat wil ik niet. Ik wil geen Trump of Wilders hier aan de macht in Nederland. Probeert u nou eens over uw eigen gelijk heen te kijken.

Rarar
Rarar13 nov. 2016 - 10:37

Ik was bij de intocht en zwarte piet was mateloos populair. Zo populair dat je alleen als zwarte piet undercover kon gaan. Vandaar dat de agenten dat zo hebben aangepakt.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*12 nov. 2016 - 20:20

Onze zuiderburen met name Vlaanderen, is in dit aspect al wat meer progressief en ruimdenkend dan Nederland. Ze zetten gewoon een Zwarte Piet stop in, vanaf 2017. Guess what makes a really great, warm and compassionate country?. Taking the pain, the cares and the sorrow of a minority groep into consideration, in dit geval de grote zorgen en ongemak van veel Nederlanders van Afrikaanse komaf (veel van hen zijn in Nederland geboren en getogen) die blijkbaar Zwarte Piet in zijn huidige vorm beledigend vinden. Sowieso een hartelijk welkom en groet aan Sinterklaas die vanaf vandaag weer in Nederland gearriveerd is. En een heel fijne avond aan jullie allemaal.

1 Reactie
KnorretjeBig
KnorretjeBig13 nov. 2016 - 9:00

@Peace etc. Ik heb gisteren Bart de Wever hier vraagtekens horen zetten. Discussie wordt ook daar vervolgd.

kapitanlaipose
kapitanlaipose12 nov. 2016 - 20:05

De politie in Amerika kent zijn herkomst uit de vroegere slave patrols Hier in Nederland verkleedt de politie zich als karikatuur van zwarte mensen.

5 Reacties
kindval
kindval12 nov. 2016 - 20:21

Die associatie heb ik er echt niet bij...ik zie een paar politiemensen verkleed als zwarte piet.

Marri2
Marri212 nov. 2016 - 20:39

Waar haal je deze onzin nu weer vandaan : "de politie in Amerikakent zijn herkomst uit de vroegere slave patrols " ? Cursus geschiedenis nodig ?

kapitanlaipose
kapitanlaipose12 nov. 2016 - 22:24

@kindval Je hoeft de associatie er bij te hebben maar dat maakt de koloniale en raciale karikatuur er niet minder om. @Marri Mocht je je horizon willen verbreden google eens "police" "slave patrols".

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 nov. 2016 - 23:36

[De politie in Amerika kent zijn herkomst uit de vroegere slave patrols ] En mocht dat waar zijn wat is daarvan het punt? Elk land, ook alle landen die geen slavernijverleden hebben hebben een politieapparaat. Dus....?

jandebakker
jandebakker13 nov. 2016 - 12:25

Ik geloof best dat er in het zuiden van de VS. sprake was van een ongezonde vermenig van de 18e eeuwse voorloper van de politie en de slave patrols. Echter lijkt het mij zeer stug dat er voor het bestaan van de slave patrols niemand verantwoordelijk was voor het handhaven van de openbare orde. Laat staan dat de slave patrols de basis hebben gevormd voor de politie in staten waar de slave patrols niet actief waren. Kortom u zou op zijn hoogst kunnen stellen dat de politie in de Zuidelijke staten beïnvloed is door de slave patrols (wat al erg genoeg is), het beweren dat de Amerikaanse politie zijn herkomst vindt in de slave patrols is echter gewoon compleet onzinnig.

JohnVKR
JohnVKR12 nov. 2016 - 19:15

Rotterdam is de zwartste stad van Nederland. Toch vindt burgemeester Aboutaleb het uitstekend dat Zwarte Piet in Rotterdam gewoon blijft meedoen, en zelfs politie-eenheden als Blackface op de foto gaan om Afro-Rotterdammers te kwetsen. Laten we daarom foto´s van Zwarte Piet in Rotterdam massaal naar internationale nieuwsmedia sturen zodat de goede naam van Aboutaleb internationaal een flinke knauw krijgt. Ik heb altijd veel bewondering voor Aboutaleb gehad, maar hier slaat de man de plank volledig mis. Nu Zwarte Piet uit Amsterdam is verbannen, moeten we er alles aan doen om Zwarte Piet voor eens en altijd ook uit mijn stad weg te krijgen. Zonder druk van buiten, hoeven van burgemeester Aboutaleb niets te verwachten, dus moeten we hem een handje helpen.

4 Reacties
johannn2
johannn212 nov. 2016 - 22:45

John, Als hoofd van de politie is de burgemeester hier inderdaad op aanspreekbaar. En dat zal ook zeker wel gaan gebeuren, gezien de gevoeligheid van het onderwerp. .

Muxje3
Muxje312 nov. 2016 - 23:18

Integendeel: Aboutaleb laat juist zien dat hij het goed begrepen heeft. Tussen het anti-Pietvolk zit gevaarlijk tuig dat in de gaten gehouden moet worden. En Zwarte Piet is gewoon nog steeds (terecht) welkom in Rotterdam, dus de politie als zodanig vermommen kan ook gewoon. Heel goed dat hij zich niet door een stel agressieve beroepsklagers en een hysterische VN-dame tot ongeëigende maatregelen laat uitlokken. Ik ben van huis uit VVD'er, maar hoe langer Aboutaleb bezig is, hoe beter ik hem vind. Dit is gewoon nog een plusje voor hem.

Bertje4
Bertje413 nov. 2016 - 18:22

JohnVKR 12 november 2016 at 20:15 Rotterdam is de zwartste stad van Nederland. Dus als ik u goed begrijp, is de samenstelling van de nationaliteiten, of zoals u wilt de samenstelling van de huidskleuren bepalend, in hoeverre de wet toegepast gaat worden? Nogal een merkwaardige stelling!

JohnVKR
JohnVKR13 nov. 2016 - 20:49

@Muxje. Aboutaleb is burgemeester van ALLE Rotterdammers. Dat betekent dat je rekening hebt te houden met mensen die zich gekwetst voelen. En dat zijn er in Rotterdam meer dan waar dan ook in Nederland!! Van Aboutaleb is al langer bekent dat hij vooral de Leefbaar-aanhang naar de mond praat, maar de Afro-Rotterdammers geregeld laat barsten, Dat Aboutaleb helaas geen burgemeester is van ALLE Rotterdammers, is dit weekend wel heel erg duidelijk gebleken. Was Aboutaleb maar net zo verstandig als RTL. Maar nee, Aboutaleb kiest er voor om Rotterdam internationaal in een kwaad daglicht te blijven stellen. Als Rotterdammer kan ik dat niet accepteren. We hebben meer dan genoeg van de 'terreur' van de witte mensen die zich zogenaamd niet gehoord voelen in ons land. We zijn nu al 15 jaar lang continu bezig om die zogenaamd ontevreden witte burgers te paaien en naar de mond te praten. Vorige week zagen we drie van die burgers bij Pauw. Ze bleken weer totaal niet in staat uit te leggen wat nu eigenlijk het probleem was. Oh ja, een vrouw vond dat DENK niet aan het democratisch proces mocht meedoen. Blijkbaar vindt deze vrouw dus dat allochtone Nederlanders niet aan ons democratische proces mogen meedoen. Als politicus is het dan je plicht tegen deze vrouw te zeggen: mevrouw, u heeft zeer ongelijk!!!!!! In Nederland is iedereen voor de wet gelijk, aan apartheid gaan we in ons land niet doen. Maar er is werkelijk niemand aan tafel die het lef heeft dat tegen die vrouw te zeggen. Het wordt de hoogste tijd dat we ons keihard gaan verzetten tegen dit soort burgers die ons land naar de klote willen helpen. We hoeven niet continu lief en aardig tegen deze mensen te zijn, oh mevrouw ik begrijp uw zorgen, ja hoor alle begrip.. Mensen die problemen hebben, van welke afkomst ook, moeten we altijd blijven helpen. maar mensen die onverdraagzaam zijn, van welke afkomst ook, moeten we gewoon keihard tegenspreken!! Alleen dan komen we als land vooruit,

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 nov. 2016 - 18:58

Gelukkig zijn de Amerikaanse verkiezingen voorbij, het is inderdaad weer hoog tijd om ons met het belangrijkste probleem van de 21e eeuw bezig te houden, de hoeveelheid schmink van een fictieve kindervriend.

noMan2
noMan212 nov. 2016 - 18:38

Kindje: Mamma, komt de ME volgend jaar ook weer met de Sint mee, om al die gemene Zarte Pieten te arresteren? Mamma: Ja lieverd, maak je maar geen zorgen, dat hoort nu ook bij de Sinterklaastraditie. 65 jaar later.. Kindje: Kijk opa, kleuren Piet heeft mij al deze pepernoten gegeven, joepie! Opa: Belachelijk al kleuren Pieten en vrolijke mensen met alle tinten onder de zon bij de intocht. Ik weet nog toen ik jong was, en de politiehelikopters overvlogen. Toen was Sinterklaas nog echt ons kinderfeest! Onze samenleving is helemaal naar de klote! Vader: Wat loop jij nou te dementeren pa, wij hebben altijd laten zien wie hier in Nederland de baas is, kijk maar, daar komt de ME al aan. Opa: Oh, god zij dank, ik was al even bang dat Zwarte Piet niet meer bestond! Zou ik dan toch echt aan het dementeren zijn?

Bertje4
Bertje412 nov. 2016 - 18:28

De kinderombudsman? Die groenlinks mevrouw die een flutonderzoekje had gedaan, daar gaan we toch niet naar luisteren?

4 Reacties
johannn2
johannn212 nov. 2016 - 22:20

Bertje, Ach ja, als de boodschap je niet bevalt, kun nog altijd de boodschapper aanvallen. Toch ? Als de Kinderombudsman het omgekeerde had gezegd, dan had jij haar deskundigheid ongetwijfeld geprezen. .

Bertje4
Bertje413 nov. 2016 - 7:02

johannn 12 november 2016 at 23:20 Als de Kinderombudsman het omgekeerde had gezegd, dan had jij haar deskundigheid ongetwijfeld geprezen. Maar dat heeft ze niet gedaan, dus vrij nutteloos om het daar over te hebben. Verder zeg ik ook waarom ik er zo over denk, het onderzoek rammelde, naar later bleek, aan alle kanten. En dan haar politieke voorkeur, die zoals aangegeven aan de kant van de antipieten brigade staat.

MichelD
MichelD13 nov. 2016 - 9:28

daar hebben we naar geluisterd. En we hebben daarna ook vernomen dat het een onderzoek statistisch zeer slecht onderbouwd was. De vorige ombudsman had ook geen enkel probleem gezien met ZP en kinderen. Een van de problemen rond de ZP discussie is dat objectieve feiten (bijv de historie van Sinterklaas) worden genegeerd en dat slecht onderbouwde conclusies of ver gaande interpretaties opeens als de nieuwe waarheid worden gezien. Zie mevrouw Sheperd van de VN en mevrouw Kalverboer.

johannn2
johannn213 nov. 2016 - 13:21

Bertje, Michel, De Kinderombudsman heeft haar taak volkomen correct uitgevoerd.  (De onderstaande citaten zijn allen uit het betreffende rapport van de Kinderombudsman) Wat prof. Kalverboer heeft gedaan is haar taak uitoefenen. Die is: [citaat] “De Kinderombudsman heeft volgens de wet als taak te bevorderen dat de rechten van jeugdigen worden geëerbiedigd door bestuursorganen en door privaatrechtelijke organisaties (artikel 11b lid 1 Wet Nationale Ombudsman).” (Zij heeft een literatuuronderzoek gedaan en gesproken met enkele groepen kinderen. Dat is beperkt. Daaruit kan zij de volgende – dus eveneens beperkte – conclusie trekken.) Zij concludeert:  [citaat] “De Kinderombudsman concludeert dat de huidige vorm van Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en daarmee in strijd is met artikel 2, 3 en 6 IVRK. “ ( Let wel: “ kan bijdragen aan..” Meer beweert zij niet. Maar dat is wel genoeg voor haar hier volgende advies) Zij adviseert:  [citaat] “Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur gemaakt worden die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de Sinterklaas traditie en die tegelijk in overeenstemming is met de rechten van alle kinderen in Nederland.”  Aan de goede lezer om te constateren, dat zij volkomen correct is. De professor wist exact wat zij deed. .

Jordaan2
Jordaan212 nov. 2016 - 18:25

Wat is er erg aan dat agenten doen wat hen door de burgemeester is opgedragen: voorkomen dat een verboden demonstratie een kinderfeest verstoort. Wees blij dat ze hun werk opgewekt en met plezier doen. Helaas zullen de actievoerders de komende dagen plus hun advocaat bij de Hilversumse omroepen volop ruimte krijgen om te klagen over de "vreselijke" behandeling die ze moesten ondergaan. Maar goed, maandag kunnen ze zich weer op hun werk storten. Neem ik aan.

Jhonathan
Jhonathan12 nov. 2016 - 17:53

Ah, het is weer tijd om de politie te zwart te maken.

2 Reacties
Jhonathan
Jhonathan12 nov. 2016 - 17:56

Eén 'te' teveel.

johannn2
johannn212 nov. 2016 - 22:51

Jhonathan, Ik vond hem anders wel raak. Normaal worden ze al vaak zwart gemaakt, nu gebeurt dat zelfs dubbel. .

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 nov. 2016 - 17:41

Die demonstratie van de NVU krijgt bijna totaal geen aandacht. Op dat plaatje na waarin een demonstrant een zwart kind een snoepje geeft maar of je zo als pro-Zwarte Piet in het nieuws wil komen. Dus de anti-zwarte Pieten (die nogal in het Amerikaans communiceren hebben, niet iedereen kan ze volgen) hebben het slim aangepakt. Ik geloof dat hun actie in het journaal van zes uur als eerste aan bod kwam. Geen slecht resultaat. Hun aanhang of sympathie zal zeker groeien maar niet onder de blanke bevolking vrees ik. En dat is toch nodig om wat te bereiken.

2 Reacties
de Haas
de Haas12 nov. 2016 - 19:10

"Hun aanhang of sympathie zal zeker groeien maar niet onder de blanke bevolking vrees ik." Geen vrees. Hij zal er ook niet onder zwarte en andersgekleurde Nederlanders door groeien.

Dale S
Dale S13 nov. 2016 - 9:09

Nee dat gebeurt iid niet. Ook onder de zwarte bevolking begint de sympathie flink af te nemen. Ik lees dat 198 lieden zijn aangehouden. Het is een zeer trieste bedoening. Gelukkig laat het overgrote deel van Nederland zich niets wijsmaken en viert het gewoon met hun favoriete zwarte kindervriend.

Reltiet
Reltiet12 nov. 2016 - 17:26

"Parate Eenheid Rotterdam uit trots om undercover blackface-agenten" Herstel: Parate Eenheid Rotterdam uit trots om undercover Agenten-Pieten. Blackface is voor zover ik weet een Amerikaans fenomeen en vertolkte daar een cultureel andere rol dan Zwarte Piet dat in Nederland doet. Zo moesten acteurs in blackface voldoen aan een aantal stereotype gedragingen die benadrukten hoe dom en onbeschaafd (danwel obsessief slaafs en vredelievend) de karakters in blackface waren. Andere typetjes waren niet toegestaan. Bovendien pretendeerden de blackface-minstrel shows dat zij het gedrag van échte authentieke Afro-Amerikanen lieten zien. Deze vertaling naar de werkelijkheid gaf de minstrel-shows een racistische lading. Ik snap dat het aanlokkelijk is om leentjebuur te spelen bij Amerikaanse terminologie maar los van de zwarte schmink zie ik weinig overeenkomsten.

1 Reactie
Molly Sweet2
Molly Sweet213 nov. 2016 - 6:18

+++10

Muxje3
Muxje312 nov. 2016 - 17:25

De Kinderombudsman is gewoon aan het meezingen met de steeds lawaaiiger ketelmuziek, en de VN, dat wil vooral zeggen een bepaalde rancuneuze dame, is gevallen over het gebruik van blackface, iets dat vooral in de VS en de UK een negatieve connotatie heeft. Dat heb je met dit soort "morele" kwesties: een paar fanatieke types maken er een hoop kabaal over, een treintje van opportunisten haakt aan omdat de kwestie wel aardig in de eigen agenda past, en als een bepaalde kritiese massa bereikt is kan je met goed fatsoen geen contrair standpunt meer innemen. En de verreweg grootste meerderheid die het allemaal eigenlijk niets kon schelen? Die worden zo ook gedwongen kleur te bekennen, maar dat komt natuurlijk "omdat die mensen altijd al tegen waren, maar dat niet durfden te zeggen". Driewerf bah. Niet dat er geen legitieme kwesties op dezelfde manier op de agenda komen. Dat is het punt juist: de legitimiteit doet er niet toe, slechts het fanatisme en de "morele statuur" van de klagers, die vooral uit een slachtofferrol wirdt ontleend. Ons probleem is niet dat we naar deze klachten zijn gaan luisteren, maar dat we elke klacht even serieus zijn gaan nemen. Soms zijn zeikers gewoon zeikers.

1 Reactie
Bertje4
Bertje413 nov. 2016 - 7:14

Muxje 12 november 2016 at 18:25 Goed verhaal weer! Ik lees u reacties graag, keep it up!

thunderbird2
thunderbird212 nov. 2016 - 17:22

Ja, zo'n zwart geschminkt gezicht (de negatieve connotatie van 'blackface' is hier in Nederland niet aan de orde) maakt je behoorlijk onherkenbaar, een vd redenen om de Piet te laten zoals ie is...En verder moge duidelijk zijn dat de maatschappelijke weerstand tegen dit kleine clubje activisten alleen maar toeneemt. De noodzaak voor detectiepoortjes was voor velen de druppel.

noMan2
noMan212 nov. 2016 - 17:21

Zie je wel hoe makkelijk het is om de Sinterklaastraditie aan te passen; toen ik jong was had je nog geen arrestatie Pieten. De roe is nu ingeruild voor gummiknuppels en handboeien, de boot voor ME en politiebusjes. Alles kan aangepast worden, desnoods nog meer geweldsmonopolie in het onschuldige kinderfeest brengen, behalve de verschijningsvorm van Zwarte Piet. Leuk, zo'n onschuldig kinderfeestje! Hou vol he, laat ons onze Zwarte Piet niet afpakken, hoeveel kinderen er ook getraumatiseerd moeten worden, Piet moet en zal zwart blijven! Want daar doen we het voor, de kinderen. Of doen we het over de rug van kinderen..? Kadootjes als schadevergoeding hmm..

2 Reacties
Muxje3
Muxje312 nov. 2016 - 18:13

Het is natuurlijk beter om toe te geven aan elke lawaaiige idioot die eist dat pieten geen zwarte schmink meer opdoen. Dat wij blanken geen rasta-kapsels meer dragen. Dat we bepaalde woorden als allochtoon niet meer mogen gebruiken. Dat we sollicitanten niet meer op kwaliteiten naar op kleurtjes en geslachtsdelen beoordelen. Dat professoren op onze universiteit bepaalde termen niet meer mogen bezigen en bepaalde onderwerpen niet meer mogen aansnijden. Dat onze pers bepaalde zaken niet mag publiceren. Dat wij niets meer over bepaalde godsdiensten mogen zeggen. En er zeker geen tekeningetje over mogen maken. Want stel je voor dat het zieltje van een van onze kinderen geknakt wordt als de stoottroepen van deze beroepsklagers een welverdiende mep met de politieknuppel krijgen. Beter geven we toe...

Jennemen
Jennemen12 nov. 2016 - 20:16

Daarom vind ik dat alle Spanjaarden het land uit moeten. Ik heb nog steeds trauma's van de Spaanse bezetting hier. Iedere keer als ik "ES" achter op een auto zie staan raak ik getriggerd! Die bezettingsperiode laat me gewoon niet meer los. Huil! huil! Ik wil schadevergoeding! // sarcasme Zwarte piet heeft nu eenmaal niets met slavernij of donker Afrika te maken. Dat heeft Quincy en consorten er van gemaakt met zijn "Zwarte piet is racisme" kunstwerk in 2011. Zie http://www.wildgeraasdefilm.nl/ (*) voor de duizenden jaren oude traditie (van vóór de jaartelling) van die figuur die uiteindelijk onze vrolijke zwarte piet is geworden. We liepen toen zelf nét niet meer in berenvelletjes rond, hier in west Europa. Er is dus historisch gezien geen enkele link te vinden met racisme of discriminatie. De enige die dat wél doen, zijn de anti-ZP gasten zonder enig écht historisch besef. (of met hun eigen verzonnen geschiedenis) De maker is bij alle omroepen langs geweest, maar niemand durft het aan hem uit te zenden. Het zou te gevoelig liggen. (*) Aan het maken ervan is meer dan 30 jaar research voorafgegaan, waarbij in een periode van de laatste 20 jaar in bijna alle Europese landen Sint Nicolaas- en midwinterriten zijn gefilmd, maar ook daarbuiten en twee jaar lang is vervolmaakt en gemonteerd. Uit ruim honderd uur materiaal is een film ontstaan die een totaal ander licht werpt op het Sinterklaasfeest en op de kwestie Zwarte Piet. Met nieuwe inzichten van deskundigen welke nooit op de televisie werden gezien of gehoord. De strijd om zwarte Piet woedt in Nederland al jaren. De mensen raakten geïrriteerd, de pro- en anti Pietenmensen lijken in een parallel universum te leven. Maar er is ook een positieve kant. Steeds meer mensen zijn intussen geïnteresseerd geraakt in de ouderdom van het Sinterklaasfeest en de werkelijke oorsprong van Zwarte Piet. De zoektocht naar de Sint en zijn begeleiders leidt onherroepelijk naar onze eigen oorsprong, de ontrafeling van de mythe van de mijter.

Bart van Oerle
Bart van Oerle12 nov. 2016 - 17:19

Dat van die Kinderombudsman was een regelrecht flutonderzoek, het is de indruk die de onderzoekers kregen na vier kringgesprekken met telkens 10 kinderen.. :-S http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/625261/flut-onderzoek-toonde-schadelijkheid-van-zwarte-piet-aan.html En tja, als kinderen elkaar willen pesten, vinden ze altijd wel wat... Gaan we ook Nike-schoenen subsidiëren omdat een kind gepest kan worden als hij ze niet heeft? Ga toch wat nuttigs doen voor de maatschappij in plaats van een oude gezellige traditie om zeep helpen.

Bertje4
Bertje412 nov. 2016 - 17:08

Delen ze ook snoepjes uit, zoals een goede zwarte piet betaamt?

Marri2
Marri212 nov. 2016 - 17:04

De mening van de Kinderombudsman in deze kun je niet echt serieus nemen wanneer je weet hoe zij die mening heeft bepaalt. En dat de VN iets vindt van ons Sinterklaasfeest : misschien is het goed om je ook even te verdiepen in hoe die mening ( van niet de VN maar een zichzelf benoemde commissie adviseurs van de VN ) tot stand is gekomen. Zonder enig respect voor de tradities van Nederland , met een enorme vooringenomenheid en met een kwaliteit kwa adviseurs .. Kortom , snel vergeten

noMan2
noMan212 nov. 2016 - 17:02

Liever ME en politiebusjes bij een kinderfeest dan een kleuren Piet of een schoorsteen Piet. Ja, want het is maar een onschuldig kinderfeest, dat blijkt maar weer. Lijkt mij dat een kleuren Piet minder traumatisch is voor de kindjes dan al die arrestaties van Zwarte-Piet-look-a-likes rond de Sint. Ik heb een goed idee, volgend jaar het leger maar inschakelen, kunnen ze verkleed gaan als camouflage Piet, dan zijn we ook van die kut Zwarte Piet af. Bij stalking en aanranding doet de politie niets, maar de racist uithangen, doen ze dan weer met alle trots. Typisch Holland! Wees maar trots op jullie racistisch en traumatiserend kinderfeestje, ben blij dat ik geen kinderen heb waardoor ik aan deze Hollandse onzin mee zou moeten doen!

Herr Vorragend
Herr Vorragend12 nov. 2016 - 16:52

Jammer dit "anti-racistische" gedram. Genereert heel veel boosheid bij de overgrote meerderheid van de inwoners van Nederland. Geeft ook een kans aan latente racisten die misbruik maken van de situatie en zich openlijk racistisch gaan uiten zonder nog tegengesproken te worden. En voor de duidelijkheid; dit is mijn grootste nachtmerrie want ik heb een grote gekleurde multiculti-familie. De schuld leg ik volledig bij de drammers die, ondanks dat hun argumenten al duizend maal ontkracht zijn, toch steeds maar weer de boel willen verzieken. Het doet mij en vele anderen deugd dat deze onbeduidende minderheid van gevaarlijke verpesters (vooral voor niet-westerse allochtonen) aangepakt wordt.

1 Reactie
Dale S
Dale S13 nov. 2016 - 9:24

Ook ons gezin is een mooie mengelmoes. Wij hebben altijd het feest traditioneel gevierd. Niets van racisme ondervonden. Ooit. Mijn meiden hebben wel eens als vrijwilliger in het buurthuis voor zwarte piet gespeeld. Met schmink maar zonder pruik weet ik me te herinneren. Ik spreek over Amsterdam Oost. Veel gemengder krijg je het bijna niet. Nooit een wanklank gehoord.

de Haas
de Haas12 nov. 2016 - 16:51

"van te voren werd er door anti-Zwarte Piet demonstranten een vreedzame demonstratie aangekondigd" Hetgeen hen toegestaan was mits men deze ook officieel aanvroeg en ze zich bij het wel degelijk ter plekke mogen demonstreren aan de vooraf toegewezen plaatsen zou houden om andersom ook de rechten van Sinterklaasvierders te eerbiedigen cq in het belang van eenieders veiligheid. In weerwil daarvan wenste men zich echter bewust niet aan die eisen in belang van veiligheid en andermans rechten te houden, zich daartegen naar eigen inzicht een plaats te willen verschaffen, waarbij ze plaatsen die eerstens bestemd waren voor feestvierende kinderen en hun ouders op het oog hadden. Hoe "vreedzaam" men was kon o.m. aan de fascistoïde militante kleding van een deel van de demonstranten afgelezen worden, de verschillende filmpjes waarop te zien is dat een demonstrant geweld initieert door van de grond af een agent te trappen waarna hij een paar flinke tikken van agenten oploopt en direct daarop een paar van de zo vreedzame demonstranten iets verderop op de agenten afstormen. https://twitter.com/robertpbas/status/797418832306565121

Martin007
Martin00712 nov. 2016 - 16:48

Wij Nederlanders gaan ook niet naar Suriname om HUN tradities belachelijk te maken. Nederland is GEEN democratie. De minderheid heeft het voor het zeggen. Niet alleen cultureel (hé, Sylvana) maar ook sociaal (hé, Mark).

1 Reactie
Erik20
Erik2012 nov. 2016 - 19:10

Wat heeft dit met Suriname te maken? Daar vieren ze trouwens ook gewoon Sinterklaas. Dus weg met je "hun tradities" als je niet eens weet waar je over praat. Maakt gelijk duidelijk in welk extreem kamp jij zit, "wij Nederlanders..."

Frank Straathoff
Frank Straathoff12 nov. 2016 - 16:43

"als Zwarte Piet, met blackface en al." Zwarte Piet heeft geen black face. Hij is zwart van roet. En wie zegt dat dit geen gekleurde agenten zijn?

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose12 nov. 2016 - 22:25

Dan zou het dus beter zijn om roet vegen te gebruiken. Dankjewel voor je argument.

Karel Karstens
Karel Karstens12 nov. 2016 - 16:42

En zo werden rellen bespaard die de PVV weer stemmen zouden hebben opgeleverd.

Yolo2
Yolo212 nov. 2016 - 16:40

Met blackface en al? Zou dat niet "met schmink en al" of iets dergelijks moeten zijn? Politie heeft het vandaag super gedaan. Superfeest voor de kids en helaas feestje verpest voor de zeurpietjes.

Ellis Boyd
Ellis Boyd12 nov. 2016 - 16:40

Ik zie geen blackface agenten, wel Zwarte Piet-agenten. Zie ik daar nu ook een breed lachende zwarte Zwarte Piet links van het midden? Wat een mooi gezelschap, iedereen gelijk, iedereen mooi geschminkt!

Aardappel Anders
Aardappel Anders12 nov. 2016 - 16:40

Los van het feit wie nu wel en niet gelijk heeft. Er zijn vandaag mensen door de politie zonder aanklacht uit een bus gesleurd en afgevoerd. Men is vrij letterlijk beperkt in hun grondwettelijke vrijheden en rechten. Ver buiten het gebied waar de noodverordening geld. Het is zeer duidelijk waar de politiemensen staan binnen deze discussie.

1 Reactie
Karel van der Zon
Karel van der Zon12 nov. 2016 - 20:33

Aardappel Anders, Moet u voor de gein eens op zondagmiddag een voetbalwedstrijdje willen bezoeken. Dan is dit gewoon wekelijkse kost, maar daar hoor ik nooit iemand over, want dat zijn toch allemaal hooligans, toch..?

Alexander Postma
Alexander Postma12 nov. 2016 - 16:38

Undercover, zegt u dat iets, of gaan we gewoon herkenbaar undercover? Hadden ze de balaclava aan moeten doen op een kinderfeest? Zegt u het maar. Denk eerst eens na voordat u weer het konijn der racisme uit de rode hoed tovert.

JanMer2
JanMer212 nov. 2016 - 16:34

"De optocht in Maassluis vond zaterdag plaats en van te voren werd er door anti-Zwarte Piet demonstranten een vreedzame demonstratie aangekondigd." Dat is niet het geval, en dat is ook het probleem. Als de demonstratie bij burgemeester Aboutaleb was aangekondigd (zoals de NVU heeft gedaan), dan had die gewoon door kunnen gaan.

Barcoman Vasten
Barcoman Vasten12 nov. 2016 - 16:30

Het is niet de bedoeling dat de politie zich politiek gaat profileren. En zeker niet bij een -nou ja- openbare vertoning. Kamervragen a.u.b.! Waar zijn we hier helemaal mee bezig???

1 Reactie
jandebakker
jandebakker12 nov. 2016 - 19:17

@barcoman vasten Een motie in de kamer om undercoveragent te verplichten om qua kleding duidelijk herkenbaar te zijn als agent lijkt me niet meer als terecht. Het is gewoon een grof schandaal dat een kraker, hooligan, crimineel of nazi nooit zeker kan weten of zijn kameraad wel zijn kameraad is en niet stiekem een agent. Sorry, maar even serieus: denkt u werkelijk dat deze undercover agenten erbijlopen als zwarte piet om een politiek statement te maken?