Joop

Papa, wees toch niet zo bang... voor de tandarts

  •  
18-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Hoe ook angsten van ouders op kinderen worden overgedragen
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Bang voor de tandarts? Volgens Spaanse onderzoekers zou dat wel eens van ouders op de kinderen kunnen worden overgedragen. Dus is je moeder of vader bang voor de tandarts, dan is er meer kans dat jij dat ook bent. 
Nu is het niet zo gek dat dat gebeurt, want kinderen leren van hun ouders zo veel. Hoe ze moeten lachen om hun zin te krijgen, wat ze lekker moeten vinden, maar ook allerlei emotionele reacties die bij gebeurtenissen in het leven horen. Dus niemand hoeft ervan op te kijken dat het ook met de angst voor de tandarts zo zit. Wat de onderzoekers ook vonden is dat het vooral aan de vader ligt. Als die bang is voor de tandarts is de kans groter dat de kinderen ook bang zijn dan wanneer alleen de moeder bang is.
Ook dat is eigenlijk wel begrijpelijk in het licht van mannen- en vrouwenrollen en de daarbij behorende verwachtingen. Voor het onderzoek werden gegevens van 183 kinderen en hun ouders geanalyseerd.
Wat mij betreft was het onderzoek daarmee klaar. Een grappig weetje dat je op verjaardagen er tussen door kan gooien als er een stilte is. Een onderzoek tegenwoordig is echter niet goed als de onderzoekers in het slotwoord niet ook met een verstandig advies komen. Ze vinden dat ouders en vooral de vaders  met hun kinderen mee moeten komen bij het tandartsbezoek. De vader moet dan eerst in de stoel en van alles ondergaan en daarbij moet hij onaangedaan blijven, want dan zullen de kinderen geen angsten voor de tandarts ontwikkelen.
Wat moet je daar nu van denken? Zal het vergoed worden of mag de tandarts voor de extra controle extra rekenen?
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het weetje zaterdag nalezen: Houden van oud geld Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

eeweew
eeweew18 nov. 2012 - 20:05

Mijn zusje heeft ooit angst voor spinnen van een basisschool vriendinnetje overgenomen, dus zo gek klinkt dat niet.

jia
jia18 nov. 2012 - 20:05

Daar ligt (alweer) een mooie en vooral nobele taak voor jeugdzorg!