Joop

'Papa, mama, jullie moeten stoppen met schreeuwen en stoppen met schelden'

  •  
07-06-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
agenten

© ANP: agenten zwaaien naar basisschoolkinderen in Weesp

Het werk van de politie is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet als er kinderen bij betrokken zijn. Politieagent Tom Verweij is hoofdagent binnen team Zaanstreek en schrijft regelmatig over wat hij zoal tegenkomt. In een virale Facebookpost doet hij verslag van een incident dat begon met de melding dat ‘een 9-jarig jongetje 112 heeft gebeld omdat zijn ouders een heftige ruzie hebben’. De agenten weten dan niet hoe heftig de ruzie is, maar rijden snel naar de woning want als ‘een 9-jarig kind 112 belt, belooft dat weinig goeds’. Bij het huis aangekomen horen ze de ouders buiten al schreeuwen en schelden. Eenmaal binnen laten ze de ouders hun verhaal doen en vragen waar de kinderen zijn. Dat weten de ouders niet. Waarop Verweij naar boven loopt om hen te zoeken:
"Ik zie dat er een deur van een kamer dicht zit. Ik duw deze zachtjes open en zie een beeld wat mij tot op de dag van vandaag op mijn netvlies gebrand staat: ik zie de twee kinderen op bed die elkaars oren bedekken met hun handen en beiden hun ogen zo hard mogelijk dicht doen. Ik moet even slikken en na enkele seconden loop ik naar hen toe en leg voorzichtig mijn hand op de schouder van het jochie. Hij schrikt, doet zijn ogen direct open en kijkt me met grote, betraande ogen aan. Ik ga op zijn ooghoogte zitten en ik zeg: ”Ik luister naar jou. Wat is er aan de hand, kerel?”"
Het jochie vertelt hoe zijn ouders steeds vaker boos op elkaar zijn en dan heel hard schreeuwen en ‘stomme dingen’ tegen elkaar zeggen:
"Wij proberen dan zo hard mogelijk onze oren dicht te drukken zodat we het niet horen, maar soms trekt papa of mama ons bij de ruzie zodat we het wel moeten horen."
Begrijpelijkerwijs doet dit het bloed van de agent koken en hij besluit, na overleg met zijn collega, de ouders met het verhaal van hun kinderen te confronteren:
"Twee mensen willen jullie wat zeggen. Ik wil dat jullie je mond houden en goed naar hen luisteren."
De kinderen lopen naar binnen, naar hun ouders. Het jongetje zegt:
"Papa, mama, jullie moeten stoppen. Stoppen met schreeuwen en stoppen met schelden. Stoppen met boos zijn. Wij willen ouders hebben die lief zijn en waarvoor we niet bang moeten zijn. Jullie doen stom. Allebei. Wij zijn niet blij hier. We zijn verdrietig."
Zijn zusje van zes vult aan:
"Wij willen een goede papa en mama."
De agent beschrijft hoe de rede van de kinderen bij de bdroefde ouders ‘inslaat als een bom’. Hij drukt het gezin op het hart:
"Ik wil afspreken dat er hier nooit meer ruzie wordt gemaakt waar de kinderen bij zijn. Als er hier nog een keer wordt geschreeuwd door wie dan ook, wil ik dat er direct 112 gebeld wordt. Afgesproken?"
Vier knikkende hoofden geven het antwoord. De agenten schakelen vervolgens een jeugdhulpverleningsorganisatie in die direct kwam om te bemiddelen. Na het gezin veel sterkte te hebben gewenst lopen zij weer naar buiten, maar dan hoort een van de agenten ‘snelle voetstapjes’ achter zich:
"Het zoontje is me achterna gerend en zodra ik mij omdraai, springt hij op me af en omhelst me stevig. ”Dank je wel, politie” Een traan rolt over mijn wangen. ”Geen dank, stoere vent. Het komt goed. Echt waar.”"
Lees de hele column hieronder:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Marri2
Marri28 jun. 2016 - 6:30

Mooi verhaal en voorbeeldig politie-optreden Dit soort positieve dingen over de politie horen en zien we te weinig . Het zijn veelal de (slecht) gefilmde incidenten die de aandacht krijgen

johanversomeren
johanversomeren7 jun. 2016 - 15:45

ik weet hoe het is als je ouders ruzie maken. Mijn ouders waren inmiddels 20 jaar gescheiden. Ik lag op bed en hoorde aan de overkant twee volwassenen tegen elkaar schreeuwen, ik kreeg direct kippenvel. Ik was direct weer twintig jaar in de tijd. Maar goed, los van de enorme impact die zulke ruzies op een kind hebben, het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat politie gaat bemiddelen in dit soort situaties, anders weet ik nog wel wat situaties waarin kinderen de dupe zijn van vechtende ouders: omgangsregelingen die niet na worden gekomen, daar wordt ook de politie niet op afgestuurd en toch heeft dit bijzonder veel impact op een kind. Of het familierecht: heb niet het lef om langer dan 1 maand de kinderalimentatie te betalen want de overheid komt het bij je halen (en for record, dat is niet op mij van toepassing), maar als je gewoon de uitspraak/adviezen van de rechtbank/kinderbescherming met betrekking tot omgang met de kinderen naast je neerlegt, wat denkt u dan wat er gebeurt? Ik zie uw antwoorden graag tegemoet

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie28 jun. 2016 - 9:45

===maar als je gewoon de uitspraak/adviezen van de rechtbank/kinderbescherming met betrekking tot omgang met de kinderen naast je neerlegt, wat denkt u dan wat er gebeurt?=== Klopt dit is echt belachelijk. In Belgie is dit veel beter geregeld.

johannes dree
johannes dree7 jun. 2016 - 12:32

Wat een succes story, wat een tranentrekker! Laat de werkelijkheid nu toch heel anders kunnen zijn.... Vanwege een valse verzonnen melding door een gefrustreerde school-maatschappelijk werkster van kindermishandeling door mij van nota bene mijn bloedeigen kind, werden bjz en aansluitend amk en zelfs de politie tegen mij en mijn evenzo onschuldige gezin in stelling gebracht. Ze fokten elkaar steeds verder op, dusdanig dat er een overvalteam van 4 man sterk op mij ingezet werd, die onder de ogen van ook mijn kind (die ze nota bene dus kwamen 'beschermen') tijdens het naar buiten sleuren volledig lós op mij gingen dat ik gillend vd stress, de pijn van het geweld(ik verzette mij niet, maar dat was in deze fase schijnbaar niet nodig) en de angst neer ging. 2 nachten en dagen later werd ik als onschuldig man losgelaten, door het blijvend letsel overgehouden aan de arrestatie een compleet gezin verwoest achterlatende. De smw-werkster mocht vrij snel daarna haar biezen pakken. Ik vermoei u nu even verder niet met de corruptie en collusie in zijn meest rauwe vorm bij het aanspreken van de hoofdrolspelers van onze nachtmerrie,(die tot heden duurt). Hoezo, de politie is je beste vrind?)

MarcoG
MarcoG7 jun. 2016 - 11:36

Zit al een tijdje stil naar het scherm te staren. Ik hoop dat die kinderen dit niet weer mee hoeven te maken. Helaas heb ik daar mijn twijfels bij.

Ilse tegen discriminatie
Ilse tegen discriminatie7 jun. 2016 - 10:27

Eigenlijk gewoon hetzelfde verhaal als 'links tegen rechts en vice versa'!

msj_meijerink
msj_meijerink7 jun. 2016 - 9:22

Sans mots!