Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pantserwagens ingezet om 'Beleg van Parijs' door boze boeren te voorkomen

  •  
29-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1955 keer bekeken
  •  

In Frankrijk rukken boze boeren in een konvooi van tractoren op naar Parijs. De boeren willen onder meer de toegang tot de voedselgroothandel Rungis blokkeren. Dit bedrijf is essentieel voor de voedselvoorziening van de Parijse bevolking en daarom trekken de autoriteiten zwaar geschut uit de kast om het zogeheten 'Beleg van Parijs' te voorkomen. Er zijn op bevel van president Macron 15.000 politiemensen op de been gebracht en de toegang tot de groothandel wordt beschermd met pantservoertuigen.

Maandagochtend vertrokken de boeren vanuit het zuidwestelijke Agen voor een tocht van bijna 700 kilometer. Onderweg sluiten zich tal van anderen aan. Ze verwachten tussen dinsdagavond en woensdagochtend te arriveren en hebben een voldoende proviand en materiaal bij zich om de blokkade dagenlang vol te houden. Volgens deskundigen zijn de voedselschappen van de Parijse winkels binnen drie dagen leeg als de blokkade slaagt. De boeren zijn van plan alle belangrijke toegangswegen naar de hoofdstad te blokkeren.

De voorzitter van een van de boerenvakbonden die de actie organiseren stelt dat de agrariërs willen laten zien wat de gevolgen zijn als Frankrijk geen boeren meer heeft, schrijft de Huffington Post. De boeren worden ondertussen gesteund door taxichauffeurs. De meerderheid van de bevolking heeft begrip voor de boerenacties.

De regering heeft een hele reeks maatregelen afgekondigd, waaronder belastingvermindering, extra subsidiies en terugdringing van de bureaucratie, om de woede van de boeren te bekoelen maar die hebben tot nu toe geen effect. Frankrijk verzet zich ook tegen het Mercosur-handelsakkoord dat door het Nederlandse parlement vorig haar op initiatief van de Partij voor de Dieren van tafel werd geveegd. Het akkoord zou voor oneerlijke concurrentie uit het buitenland zorgen.

Terwijl tractoren zich richting de Franse hoofdstad begeven, erkent premier Attal dat hij nog niet voor alle frustraties een oplossing heeft, maar belooft dat de regering eraan werkt. Niet onlogisch, want de bevolking staat massaal achter het boerenprotest én de partij Rassemblement National probeert van de ontevredenheid te profiteren. Maar Parijs kan ook maar doen wat het kan. Op de protesten komt één frustratie steeds weer bovendrijven: het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, dat de landbouw in de EU reguleert op het gebied van ecologische normen, import en subsidieprocedures. De oplossing voor de boerenmalaise ligt dus minder in Parijs dan in Brussel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.