Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Panama Papers brengen talloze rijken en machtigen in verlegenheid

  •  
03-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
superrijk9bij6
Vanavond werden de eerste onthullingen gedaan uit de Panama Papers: meer dan 11,5 miljoen documenten, e-mails en spreadsheets gelekte informatie van een belangrijk juridisch advieskantoor in Panama (Mossack Fonsecauim) en uitgeplozen door honderd media wereldwijd, waaronder Trouw en het Financieele Dagblad. De Duitse krant Süddeutsche Zeitung kreeg inzage in de interne administratie van Mossack Fonseca en deelde de informatie met het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), dat eerder al onderzoek deed naar belastingparadijzen (de zogeheten Offshore Leaks), zwart geld in Zwitserland (Swiss Leaks) en belastingontwijking via Luxemburg (Lux Leaks).
Corruptie Mossack Fonseca helpt rijke klanten hun geld uit de zakken van de fiscus – en dus ook de samenleving – te houden en weg te sluizen naar off-shorebedrijven in belastingparadijzen, vaak via Nederlandse brievenbusfirma’s. Hoewel de grens tussen belastingontwijking (legaal) en belastingontduiking (illegaal) nog steeds bewust vaag is, worden dergelijke constructies ook vaak gebruikt door corrupte en criminele figuren om geld wit te wassen.
De BBC meldt dat 72 staatshoofden, diverse politici, topatleten (onder wie Lionel Messi) en miljardairs uit de Forbes 500 genoemd en mogelijk in verlegenheid gebracht worden in de documenten.
Porosjenko en Poetin De onthullingen hebben mogelijk zelfs impact op de uitkomst van het Oekraïne-referendum, want zowel Petro Porosjenk o, de president van Oekraïne, als de persoonlijke entourage van de Russische president Vladimir Poetin , zouden honderden miljoenen aan de schimmige constructies hebben verdiend.
Cc-foto: Steve Corey
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.