Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Pamflet-journalistiek

  •  
14-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De Telegraaf bedrijft een gevaarlijke vorm van journalistiek die knaagt aan het draagvlak van de rechtspraak
Ik ga het op deze plek niet hebben over hoe De Telegraaf om is gesprongen met de enige overlevende van de vliegramp in Tripoli. Deels omdat iedereen daar zijn zegje al over heeft gedaan en deels omdat de kritiek hier en daar tamelijk hypocriet is. De mensen die nu ineens hun abonnement opzeggen hebben kilo’s boter op hun hoofd. Alsof die krant pas vandaag een grens passeert.

Meer over:

opinie, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Joeri2
Joeri214 mei 2010 - 19:22

Wat is het nut van verslag doen van deze zaken? Wat willen we nu eigenlijk weten? Dat er mensen met problemen zijn? Om onze eigen lasten te verminderen misschien. Het is mij onduidelijk. Laten we rechtzaak verslag maar gewoon verbieden, het zit de rechtspraak in de weg en het brengt niets nieuws. Het is toch niet waar totdat er recht gesproken is en dan is het toch nog steeds niet waar. De dader heeft er niets aan, de slachtoffers hebben er niets aan, en de buitenstaander krijgt toch niets anders te horen/lezen dat er onzorgvuldig met de puntje puntje puntje is omgegaan. Rampen verslag evenzo. Gewoon verbieden. Er is geen baat bij. Cohen wordt weleens traagheid toegewezen, dat vind ik nou net zo mooi aan hem. Als het over een week nog het vermelden waard is dan is er ook iets te vertellen. Laat nu.nl maar iets melden als: vliegtuig stort neer, onbekend aantal doden, ernstige schade en verdriet verwacht: meer FEITEN over een week. En dan een week later in de krant: Bij het vliegtuig ongeluk vorige week bleek uit de zwarte doos dat: ... enzovoort. Nu is de hele dag op het journaal dat er niets te melden valt en de persconferentie later komt zonder te melden wat ze willen weten. Er zouden 61 doden zijn, blijken er 70, enzovoort enzovoort. Jouramateuristisch werk dat gewoon achter de schermen dient te gebeuren totdat er feiten komen. Enkel en alleen voor verkoop van papier en zendtijd. Gespeculeer waar we online aan mee kunnen doen, er is nog net geen knop waar we de uitslag van kunnen kiezen. " Denkt u 70 doden?, Sms dan 70 naar 3030... en win een auto! " Goed stuk Klomp. Hoe het tij te keren?

annemiel2
annemiel214 mei 2010 - 19:22

Hoe gaan opleidingen in Journalistiek om met ethiek en maatschappelijk verantwoord handelen Worden studenten geprikkeld om nieuwsgierig te zijn naar echte feiten en aan waarheidsvinding te doen?

myrdinwylt
myrdinwylt14 mei 2010 - 19:22

En zo is het maar net..

Hanvander Horst
Hanvander Horst14 mei 2010 - 19:22

De Telegraaf zoekt consequent naar drama en gebruikt waar mogelijk stijlfiguren uit de thriller en of het romantische verhaal om dat drama voelbaar te maken. De krant doet dan ook in veel bijdragen een beroep op de emoties van de lezers. Dat is een journalistieke techniek die al sinds de negentiende eeuw bestaat. Ze is tot grote hoogten gestegen in Parijs, Londen, Berlijn en enkele Amerikaanse metropolen. Deze emotiepers heeft twee belangrijke kenmerken gemeen: ten eerste boeken zij oplage-records. Ten tweede slagen zij er niet of nauwelijks in het politiek gedrag van hun lezers te beïnvloeden. Zij slepen hen wel mee tijdens de twintig minuten leestijd van de krant, maar dat beklijft niet. Waarom niet? Vanwege het gezonde verstand. Onderschat nooit het gezonde verstand en de intelligentie van het grote publiek. Er is heel veel speurzin, schrijftalent en Fingerspitzengefühl nodig om een krant te maken die zijn lezers meesleept in de droefheid en de vreugde, de woede en de vertedering die de krankzinnige werkelijkheid om ons heen oproept, mits in de juiste mix opgediend. Er zit een vorm van schoonheid in een goed opgemaakte voorpagina, die je vanwege de combinatie van chocoladeletter en beeld geen mens ongemoeid raakt. Nu mijn laatste opmerking: bijna tachtig jaar geleden haalde Het Volk, dagblad van de Arbeiderspartij een Engelse consultant het bedrijf binnen. Die kwam van de grootste krant van de wereld op dat moment de Daily Herald, deels eigendom van de Britse vakbonden. Die man haalde de redactie bij elkaar. Hij liet ze de rechtse pers zien en toen citeerde hij William Booth, stichter van het leger des heils: why should the devil have all the best tunes? Denk daaraan tijdens het afgeven op de Telegraaf.

JoopSchouten
JoopSchouten14 mei 2010 - 19:22

Mooi verwoord. De krant voor opfokkers.

janbassie
janbassie14 mei 2010 - 19:22

Goede column. Ook mij rijst de vraag in hoeverre journalisten nog opgeleid worden in waarheid en ethiek.

Yggdrasil
Yggdrasil14 mei 2010 - 19:22

In een ander artikel reageerde ik al door te zeggen dat het stuk over een 9-jarige in de telegraaf mij niet verbaasde, de telegraaf bedrijft dit soort journalistiek al jaren en de ontstane ophef doet ze ook vrij weinig want ik voorspel dat dit niet het laatste artikel is van dit gehalte. Veel erger vind ik dat de telegraaf dankzij artikelen als dit er in slaagt de grootste krant van Nederland te worden en te blijven. Dit land kent een hoog gehalte aan voyeurs die dit soort artikelen opzuigen als een spons om vervolgens hun onvrede uit te schreeuwen. Wat bijvoorbeeld als ik in DWDD Prem weer op zijn eigen botte wijze de heer Paradijs onderuit hoor halen maar terwijl hij een tirade afsteekt houdt hij wel een exemplaar van diezelfde telegraaf omhoog. Wees dan ook principieel. In mijn huis zal er nooit en te nimmer een telegraaf aangetroffen worden dus al die mensen die na de kritiek de telegraaf nog aanschaften in de losse verkoop, wees eens een keer principieel. Wanneer dit akkefietje was voorgevallen bij welke krant dan ook dan had de redactie van die krant zijn of haar mensen bij elkaar geroepen om eens stevig van gedachte te wisselen of dit wel de goede manier is van journalistiek bedrijven. Bij de telegraaf zal dat anders zijn gegaan, die trekken op de redactie nog een fles champagne open want ze hebben het weer geflikt, ze krijgen weer de volledige aandacht ook al is die dan negatief maar het is wel gratis reclame. Het hindert niet hoe ze over je lullen als ze maar over je lullen. Ik denk zelfs, alle acties ten spijt, dat na het artikel over een 9-jarig kind de telegraaf per saldo meer abonnees heeft gekregen dan verloren.

BozeBlankeVrouw
BozeBlankeVrouw14 mei 2010 - 19:22

Wat is pamfletjournalistiek anders dan opinierende journalistiek? Iedere krant heeft een politieke/sociale/levensbeschouwelijke signatuur en becommentarieert het nieuws vanuit die specifieke achtergrond. Het is niet alleen de krant van wakker Nederland die aktie voert. Ik lees af en toe bijdragen in "serieuze" kranten die op een link(s)ere manier de lezer in een bepaalde richting wensen te duwen. > Alle media doen aan beeldvorming. Vooral in de misdaadjournalistiek is dit fenomeen sterk vertegenwoordigd en dat acht ik zelfs legitiem. Omdat de wetgever per definitie achter de maatschappelijke ontwikkelingen aanholt is het nodig om zoveel mogelijk feedback van de bevolking/ het electoraat te krijgen en dat wordt door opinierende berichtgeving uitgelokt. Pro en contra kan zich in de moderne tijd meteen via de sociale media laten horen en dat resulteert in die befaamde en verguisde maatschappelijke discussie die uiteindelijk weer voeding geeft aan nieuwe wetgeving. De rechter kan zich bij de interpretatie van de wetgeving laten leiden door een maatschappelijke discussie maar zal daar altijd erg terughoudend in moeten zijn omdat het nu eenmaal niet de taak van de rechter is om zelf nieuwe wetgeving te ontwikkelen. Een beetje sturen met jurisprudentie is mogelijk en soms zelfs wenselijk. > Ik zie geen gevaar in de pamfletjournalistiek omdat het overduidelijk is dat het een pamflet betreft. Of moet ik uw tekst zo interpreteren dat u bang bent dat het overgrote deel van het Telegraaflezerspubliek dit niet in de gaten heeft? Gewoonweg te dommig is om voor de duvel te dansen? Ik zou dat niet willen of durven beweren.

1 Reactie
ChrisKlomp71
ChrisKlomp7114 mei 2010 - 19:22

Mooi betoog. Ware het niet dat er van oudsher een duidelijke en zelfs zichtbaar aangebrachte scheiding is tussen opinie en nieuws.

[verwijderd]
[verwijderd]14 mei 2010 - 19:22

Goed en duidelijk artikel! Nou op naar een soort "wet BIG" voor journalisten. http://orde.artsennet.nl/kwaliteit/Wet-en-regelgeving-3/Wet-BIG-1.htm

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst14 mei 2010 - 19:22

Zo'n register hebben we al eens gehad en wel tijdens de Duitse bezetting. Het is de bijl aan de wortel van de vrijheid van meningsuiting, want, tomato soup, jij wordt dan opgehaald met die stukjes van jou omdat je niet bent opgenomen in het register van de officieel toegelaten journalisten.

Kropotkin
Kropotkin14 mei 2010 - 19:22

Een prachtig veelzeggend stukje. De telegraaf, (staats)gevaarlijk want tegen vervelende overheid, softe rechters en wereldvreemd OM. Zeg maar zaken die we ooit gewend waren te lezen in de progressieve pers. Naast het religiedebat, een van de opmerkelijke links-rechts draaien van de laatste 20 jaar. En dan nog de reacties als 'maatschappelijk verantwoord handelen' en het voorstel om journalisten te wettelijk te mogen muilkorven (soort wet BIG) . Het McCarthyisme is duidelijk bezig aan een revival.

1 Reactie
ChrisKlomp71
ChrisKlomp7114 mei 2010 - 19:22

Het is absloluut de taak van de journalistiek om de overheid kritisch te benaderen. Heel kritisch zelfs. Maar het is daarbij ook nadrukkelijk de verantwoordelijkheid van de pers om dit fair te doen, met een open houding en op basis van kennis. Om niet bij voorbaat al een kant te kiezen en alles wat de tegenpartij zegt in je eigen voordeel en je eigen gelijk naar buiten te brengen.

Rondeboer
Rondeboer14 mei 2010 - 19:22

"De Telegraaf bedrijft een gevaarlijke vorm van journalistiek die knaagt aan het draagvlak van de rechtspraak." Feit is dat de Telegraaf en zoals Peter R. de Vries de rechtspraak in NL kritisch volgt. Het antwoord kan alleen maar betere rechtspraak zijn. In het jongste verleden zijn er genoeg blunders begaan. De Telegraaf neemt het vaak op voor inividuen die vermalen worden in het bureaucratische systeem. Vandaag nog over een man wiens visum in Indonesie was verlopen. Hij heeft 2 JAAR in de gevangenis gezeten zonder dat de ambassade zich voor hem inspande! Welke andere krant pikt dit op? Net zoals de vals beschuldigde politieman uit Schiermonnikoog Lancee. De Telegraaf nam het voor hem op. Natuurlijk is de Telegraaf een sensatiekrant maar vervult wel een maatschappelijke rol. Om die gevaarlijk te noemen is grote onzin.

2 Reacties
RPoort
RPoort14 mei 2010 - 19:22

Inderdaad een mooie taak van elke krant, mijn probleem in deze is echter dat ik door resultaten uit het verleden 'schokkende onthullingen' van de Telegraaf niet meer geloof.

ChrisKlomp71
ChrisKlomp7114 mei 2010 - 19:22

Het is een gotspe om te stellen dat de Telegraaf de rechtspraak kritisch volgt. De Telegraaf plaatst volledig uit zijn verband gerukte verhalen over rechtszaken en vonnissen en giet daar een akelig populistisch sausje over met meteen maar even een instant mening er in verwerkt ook. Daar zit het gevaar. De lezers denken dat de Telegraaf kritisch kijkt naar de rechtspraak, maar in werkelijkheid neemt de krant niet eens de moeite om een controversieel vonnis (zie Sitek) goed uit te leggen. Dat is ook niet zo gek, omdat anders namelijk zou blijken dat de rechtspraak in Nederland -incidenten daargelaten - uitstekend functioneert.

[verwijderd]
[verwijderd]14 mei 2010 - 19:22

Kan me ooit een stuk uit de Telegraaf herinneren dat ging over dat het in een dorp in brabant volkomen uit de hand liep met marokkaans straattuig. Even google leerde dat er helemaal geen sprake was van problemen in dat dorp maar dat er preventief marokkaanse ouders waren ingezet om problemen die zich elders in nederland zouden voordoen te voorkomen. De telegraaf liegt op zo'n moment. Ik vind het vreemd dat kranten leugens mogen publiceren. Nog iets dat me stoort is dat soms na een publicatie bepaalde feiten aan het licht komen maar dat een krant dan niet de moeite wenst te nemen een rectificatie te plaatsen. Dat doen ze alleen wanneer de rechter dit eist over het algemeen. Ik blijf er op hameren; Zonder eerlijke onafhankelijke journalistiek is er geen democratie !

2 Reacties
maclofty
maclofty14 mei 2010 - 19:22

@R.Veldman Ik hoop dat U het gezegde kent "Je kan liegen dat het gedrukt staat" Zo lees ik altijd alles wat in kranten en folders in mijn brievenbus belandt. Overigens de TG lees ik nooit maar dat terzijde. ( zie mijn commentaar in het artikel van Heertje)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 mei 2010 - 19:22

Foutje: dat is geen ''Marokaans straattuig'' maar Nederlands straattuig van Marokkaanse afkomst. Is 1+1 nog steeds 2 in Nederland??