Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Palestijnse kinderen zijn altijd in gevaar

  •  
03-10-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1068 keer bekeken
  •  
ANP-447091183

“Soms komen er tijdens de lessen soldaten langs het raam om de leerlingen een signaal te geven, zodat kinderen zich zelfs binnen in de school niet veilig voelen.”

Vrijdag was Bethlehem getuige van een algemene staking. De zevenjarige Rajan Soeleiman uit Tekoa was de vorige dag plotseling overleden, kort nadat Israëlische soldaten hadden gebonst op de deur van zijn huis in Tekoa, ten zuidoosten van Bethlehem.

Mijn Palestijnse familie kent het dorp Tekoa, de geboorteplaats van de oudtestamentische profeet Amos, van woestijnreizen naar het nabijgelegen Wadi Khreitoun, met zijn oude grotten en archeologische overblijfselen. Onlangs passeerden Mary, dochter Jara en ik het dorp op weg naar een hobbelige jeeptour door de woestijn, eindigend in een panoramisch uitzicht op de Dode Zee waar onze groep van een picknick bij zonsondergang kon genieten.

Maar nu geen woestijnstilte maar in plaats daarvan de dodelijke impact van de bezetting. Rajans vader getuigde tegen journalisten en activisten dat toen Israëlische soldaten stenengooiers achtervolgden, ze dachten dat het ging om Rajans oudere broers van 8 en 10 jaar. Na de intimiderende aanwezigheid van de soldaten bij het huis, werd Rayan op de binnenplaats van het huis gevonden, met zijn gezicht op de grond en armen uitgestrekt naar voren.

In Haaretz werd een plaatselijke pediatrische specialist, Dr. Mohamed Ismail, geciteerd die zei dat Rajan gezond was en geen eerdere medische aandoeningen had. "Het meest waarschijnlijke scenario van wat er is gebeurd, is dat hij onder stress overmatige adrenaline-afscheiding had, waardoor zijn hartslag toenam", zei Ismail. "Hij kreeg een hartstilstand."

Context is alles. Uit een gedetailleerde lezing van verschillende verhalen over wat er is gebeurd, wordt duidelijk dat de Palestijnse kinderen in Tekoa gewend zijn aan legerinvallen in hun huizen en de aanwezigheid van soldaten op straat en in de buurt van de school. In Times of Israel wordt een tante geciteerd: “De kinderen zijn altijd in gevaar, van de kolonisten of het leger, op de terugweg van school.” De tante, Oem Ali, merkte op dat soldaten soms patrouilleren op een natuurpad dat kinderen van school naar huis leidt. 

In Haaretz wordt ook een technologiedocente, Nida, van de dorpsschool van Rajan en zijn broers geciteerd: “Elke dag is er het gevoel dat er iets kan gebeuren. De angst van de kinderen is een dagelijkse realiteit”, zegt ze. De school ligt naast de hoofdweg die verschillende illegale nederzettingen met elkaar verbindt. Nida zegt dat de aanwezigheid van soldaten en voertuigen dicht bij de school heel gebruikelijk is: "Het leger is er dag en nacht."

Ze zegt dat leraren om de beurt controleren of alle kinderen aan het eind van de dag naar huis gaan. Sommigen begeleiden de kinderen een deel van de weg vanwege hun angst voor de soldaten. “Soms komen er tijdens de lessen soldaten langs het raam om de leerlingen een signaal te geven, zodat kinderen zich zelfs binnen in de school niet veilig voelen.”

Nida heeft zelf een kind op die school. Ze zegt dat Rajans dood hem enorm heeft geraakt. “Hij wil niet meer naar school, hij heeft sindsdien niet meer gegeten. Hij vertelt me ​​dat als hij naar school gaat, hij dood gaat.” Zondag (gisteren) is de eerste dag sinds zijn dood dat leerlingen, waaronder Rajans twee broers, weer naar school gaan. “Het wordt een moeilijke dag, met veel scholieren die nu al zeggen dat ze niet willen gaan”, zegt Nida.

In de omgeving van Bethlehem zijn scholen in de buurt van kolonistenwegen en controleposten en in vluchtelingenkampen vertrouwd met hetgeen zich in Tekoa afspeelt. Ik herinner me dat ik eens een school bezocht in het dorp Al-Khader, ten zuidwesten van Bethlehem, waar de helft van de eindexamenklas in de gevangenis zat. Ook daar was het gebruikelijk dat soldaten of Israëlische bewakers langs de school liepen en door de ramen van de klassen keken.

Angst, niet alleen onder de leerlingen en docenten, maar ook onder de ouders, hangt ook samen met de duur en de voorwaarden van de gevangenisstraf. Israël beschouwt het gooien van stenen als een misdaad die bestraft kan worden met maximaal 20 jaar gevangenisstraf.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (42)

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna5 okt. 2022 - 10:13

Bij deze gaan mijn gedachten uit naar allen, die slachtoffer zijn van deze bezetting en aan de slachtoffers van de Bijlmerramp, die eveneens onder een Israëlisch rookgordijn verdwenen, met hulp van de toenmalige Nederlandse (doofpot-)regering. R.I.P. TX

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna4 okt. 2022 - 11:29

Deze reactie is verwijderd

JaapBo
JaapBo4 okt. 2022 - 11:17

De "Joodse staat" Israël is een morele nachtmerrie: - in 1948 etnische zuivering van 5 op de 6 Palestijnen van binnen de Groene Lijn - agressieve oorlogen begonnen in '48, '56, '67, '82, '06, '08 en '14 - immer voortdurende kolonisatie, landroof en etnische zuivering - apartheid Er is maar een oplossing, en dat is volledige gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen "van de rivier tot de zee".

2 Reacties
Mokker
Mokker4 okt. 2022 - 18:19

Volgens mij had Hamas een iets andere invulling in gedachten bij ' van de rivier tot de zee'. Heb je nu nog steeds niet gelezen wat de Koran zegt over gelijkwaardigheid van Moslims en Joden?

LaBou
LaBou 4 okt. 2022 - 21:07

Is religie nu ineens wél van belang?

oproerkraaier
oproerkraaier3 okt. 2022 - 22:59

Voor achtergrondinformatie: https://www.makan.org.uk/courses/contemporary-palestinian-realities-rights/

Joop  den Uil
Joop den Uil3 okt. 2022 - 15:23

In al die jaren vind ik het opmerkelijk dat Erdogan zich steeds ver van het conflict heeft gehouden. Inschattend zal dat wel zo blijven. (en dat is maar goed ook)

4 Reacties
Mokker
Mokker3 okt. 2022 - 16:07

Erdogan heeft genoeg aan zijn eigen Koerden en Albanezen, Gulenbeweging, en vast nog veel meer binnenlandse problemen waar we in Europa niks over horen.

oproerkraaier
oproerkraaier3 okt. 2022 - 19:35

Deze reactie is verwijderd

oproerkraaier
oproerkraaier3 okt. 2022 - 19:37

Deze reactie is verwijderd

oproerkraaier
oproerkraaier3 okt. 2022 - 23:02

Erdogan is net zo erg, vraag maar aan de Koerden en de alawieten en democratisch gezinde advokaten, artsen, journalisten etc etc.

Mokker
Mokker3 okt. 2022 - 13:42

De reactie van Israelische militairen mag dan vaak buitenproportioneel zijn, hoe zijn die kinderen opgevoed dat ze stenen naar zwaarbewapende mannen gaan gooien?De volwassen Palestijnen weten donders goed hoe dergelijk provocatie kan uitpakken.

6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman3 okt. 2022 - 16:23

[De reactie van Israelische militairen mag dan vaak buitenproportioneel zijn, hoe zijn die kinderen opgevoed dat ze stenen naar zwaarbewapende mannen gaan gooien?] Ah, weer iemand die de schuld bij de slachtoffers legt. Moet je maar geen stenen gooien naar een illegaal bezettingsleger. Het is hetzelfde als vrouwen kwalijk nemen dat ze zich verzetten tegen hun verkrachters. Want dan worden die verkrachters nog agressiever en dan is het toch eigenlijk je eigen schuld. Of de schuld van je ouders die je geleerd hebben niet alles te pikken.

Mokker
Mokker3 okt. 2022 - 18:18

Nee Mark, 'de' schuld mogen beide partijen zich aanrekenen. Dat jij alleen Israel verantwoordelijk wil stellen doet geen recht aan de situatie. Kinderen met giftige gedachten opvoeden helpt ook niet.

Mark Huysman
Mark Huysman3 okt. 2022 - 18:57

[Nee Mark, 'de' schuld mogen beide partijen zich aanrekenen.] Dat kun je wel zeggen maar daar heb je geen enkele onderbouwing voor. Dit is de werkelijkheid: -De meerderheid van de Palestijnen is van hun land verjaagd en mag niet terugkeren van Israël. Etnische zuivering heet dat. -De overgebleven Palestijnse mini-gebiedjes worden illegaal bezet, gekoloniseerd en geannexeerd door Israël. -Alle grote mensenrechtenorganisaties zijn het erover eens dat Israël er een apartheidsregime op na houdt. Jouw bewering dat beide partijen schuldig zijn is net zo onzinnig als de bewering dat de Duitse bezetter en het Nederlands verzet beide schuldig waren aan de situatie van 1940-45.

oproerkraaier
oproerkraaier3 okt. 2022 - 19:38

Het was in de 2e wo ook een conflict tussen de joden en de nazis volgens jouw redenatie.

Mokker
Mokker3 okt. 2022 - 20:25

De kampioenen van de kromme redeneringen zetten weer een nieuw record. Succes met het hokjesdenken, jullie hebben talent.

Mark Huysman
Mark Huysman4 okt. 2022 - 8:29

@Mokker Geen argumenten? Jij stelt dat beide partijen schuld hebben en ik zet op een rijtje waarom Israël schuldig is: etnische zuivering, illegale bezetting, illegaal kolonialisme, apartheid. Dat is volgens jou een kromme redenering? Waarom dan? Denk jij dat het eigenlijk andersom is en dat de Palestijnen Israël bezetten en koloniseren? Of maak je principieel geen onderscheid tussen aan de ene kant illegale bezetting, kolonisering, etnische zuivering en apartheid en aan de andere kant het verzet er tegen? Dan vraag ik me af hoe je staat tegenover de Duitse bezetting van 40-45 en het verzet daartegen. Waren beide partijen toen ook schuldig? Leg eens uit.

oproerkraaier
oproerkraaier3 okt. 2022 - 12:36

Hoe mensen de afschuwelijke praktijken van de Israëlische moordenaars en landdieven kunnen verdedigen is onbegrijpelijk. Israël is minstens net zo erg als Rusland.

9 Reacties
Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna3 okt. 2022 - 13:20

oproerkraaier 3 okt. 2022 - 14:36 "Israël is minstens net zo erg als Rusland." - Het zijn niet alleen bondgenoten, maar ook geestverwanten.

KritischKijken
KritischKijken3 okt. 2022 - 16:07

Denk dat niemand die bij zinnen is daar blij mee is en dat zou verdedigen. Hooguit zien ze het in de context van die vreedzame mensen aan de andere kant, gesteund door Iran, weet u wel... En dat landje pik. Tsja als Arabische landen dat eerst bij jou hebben geprobeerd in meerdere oorlogen, krijgt het een iets ander perspectief. Ik zou willen voorstellen, je gaat een half jaar in het ene gebied wonen, en dan een half jaar in bet andere gebied, en dan praten we verder, genuanceerd.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna3 okt. 2022 - 17:04

KritischKijken, 3 okt. 2022 - 18:07 "Ik zou willen voorstellen, je gaat een half jaar in het ene gebied wonen, en dan een half jaar in bet andere gebied, en dan praten we verder, genuanceerd." - Zo te horen (lezen) kom je er net vandaan!

Mark Huysman
Mark Huysman3 okt. 2022 - 17:23

@KK [Hooguit zien ze het in de context van die vreedzame mensen aan de andere kant] Jij vindt dat als je verjaagd wordt uit je land en als je overgebleven mini-gebiedjes illegaal bezet en gekoloniseerd worden, dat je dan op je rug moet gaan liggen met je pootjes omhoog? Palestijnen denken daar anders over, net als de verzetsstrijders in WO2. En ja, daarbij wordt geweld niet altijd geschuwd maar vergeleken bij het geweld van de bezetter is het peanuts. [En dat landje pik. Tsja als Arabische landen dat eerst bij jou hebben geprobeerd in meerdere oorlogen…] Je vergist je. Israël is die oorlogen begonnen en heeft land ingepikt van de buren. Zelfs de politieke en militaire elite van dat land geeft dat inmiddels toe.

Hallahan2
Hallahan23 okt. 2022 - 18:25

@Mark "Palestijnen denken daar anders over, net als de verzetsstrijders in WO2." Met 1 verschil: de verzetsstrijders lieten geen kinderen stenen gooien naar de Duitse troepen...

Mark Huysman
Mark Huysman3 okt. 2022 - 19:00

[Met 1 verschil: de verzetsstrijders lieten geen kinderen stenen gooien naar de Duitse troepen…] Ik denk niet dat Palestijnse jongeren aanmoediging nodig hebben van verzetsgroepen om met stenen te gooien. Het is veelal een spontane en in zekere zin symbolische reactie op militaire onderdrukking. Vergeet niet dat de Palestijnen al meer dan 55 jaar bezet worden, dat is 11 keer zo lang als wij in Nederland 75 jaar geleden.

oproerkraaier
oproerkraaier3 okt. 2022 - 19:51

KK, zeg je dat ook over Rusland en Oekraïne?

oproerkraaier
oproerkraaier3 okt. 2022 - 23:06

Mark: Hij vergist zich niet, hij loopt te liegen.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna4 okt. 2022 - 11:15

Hallahan2, 3 okt. 2022 - 20:25 "Met 1 verschil: de verzetsstrijders lieten geen kinderen stenen gooien naar de Duitse troepen..." - Ten eerste: Hoe bent u daar zo zeker van? Ten tweede: Rare reactie voor iemand, die de oorlog verklaarde aan de mussen (lees: vogels):-))

Jopie666
Jopie6663 okt. 2022 - 12:34

Wat wilt Europa doen? In de islamitische wereld maakt men elkaar voortdurend af. Soennieten en Sjiieten zijn water en vuur. Kijk naar Syrië, Irak, Iran, Pakistan, Afghanistan IS versus Taliban, Libië, Algerije, Mali enz, enz en uiteraard allemaal de schuld van het westen. Maar landen met islamitische minderheden hebben soms ook veel problemen. Denk aan India, China, Nigeria, Kenia, Philippijnen enz, enz. Europa en vooral links moet stoppen met het zwaaien vingertje naar Israël en eerst kijken naar zich zelf. De meeste linkse kiezers interesseert het geen mallemoer, ook dat asielzoekers gezeik niet. Ze willen dat hun eigen lokale problemen worden opgelost. Ik heb dat de linkse elite keer op keer duidelijk proberen te maken de afgelopen 15 jaar en ook gezegd waar ze eindigen als ze keer op keer kiezen voor de verkeerde onderwerpen. Ja ik ben lid linkse partij en al heel lang ook. Er is maar 1 linkse partij die het tot nu toe slim aanpakt en dat is Partij van de Dieren. Vandaar dat links in Europa verliest en slim links steeds meer rechtse standpunten overneemt. Israël is niet perfect, verre van, maar joden en Palestijnen moeten zelf hun problemen oplossen, dan wel ze maken elkaar af. Daar hebben ze Europa met hun vingertje en een grote oorlog in Europa niet voor nodig. Europa mag gaan wel oppassen want Poetin wilt ons vernietigen, omdat we Satan zijn. Delen van links schijnen, dit nog altijd niet te begrijpen of willen te begrijpen.

11 Reacties
Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna3 okt. 2022 - 13:39

Jopie666, 3 okt. 2022 - 14:34 "Ja ik ben lid linkse partij en al heel lang ook..." - Als u 'links' bent, dan ben ik de heilige moeder Maria. U somt allerlei niets ter zake doende (m.b.t. het artikel) situaties op en hebt het niet één keer over de zevenjarige Rajan Soeleiman uit Tekoa, die plotseling overleden was, kort nadat Israëlische soldaten hadden gebonst op de deur van zijn huis in Tekoa. U kunt wel al het wereldleed in één adem opsommen, maar wat kunnen weerloze Palestijnse kinderen doen tegen dit Israëlische (Apartheids-)terreur.

KritischKijken
KritischKijken3 okt. 2022 - 16:08

@Toussaint Als ik naar Jopie kijk, neem ik direct aan dat u Maria bent. Echt :-)

GeenProbleem
GeenProbleem3 okt. 2022 - 16:59

@toussaintx 'Als u 'links' bent, dan ben ik de heilige moeder Maria.' Waarom zou Jopie niet links kunnen zijn?

oproerkraaier
oproerkraaier3 okt. 2022 - 23:09

Geenprobleem: jullie zijn wel verschillende mensen toch? Het is niet zo dat er iemand meerdere accounts heeft? Ik bedoel wat is dat voor een vraag? Jopie is niet links.

LaBou
LaBou 4 okt. 2022 - 5:19

Een meerderheid van de mensheid is inderdaad links in de betekenis van linkshandig. En daar kan jopie inderdaad bij horen. Politiek gezien is er echter niets links te bespeuren bij deze oorlogshitser

LaBou
LaBou 4 okt. 2022 - 8:52

Die meerderheid is natuurlijk een minderheid.

Jopie666
Jopie6664 okt. 2022 - 13:47

Nou mag ik me ook verdedigen toch. Ik ben fractie assistent geweest en campagne coördinator meerdere malen van een provincie hoofdstad. Heb in 2012 na aantreden VVD en PvdA kabinet gezegd waar we eindigen op 10 zetels en ja het werden er 9 zelfs en in 2017 afstand genomen van het zinkend schip en gezegd ik doe niet meer mee aan de bezuinigen en voorspelt wat er nu allemaal instort. In 2019 lid gemaakt weer en ben voorstander Deens model of een tien jarige instroom stop. Voor de rest ben ik ex militair inlichtingen en stafwerk, meer mag ik niet zeggen. Dus ja ik weet veel. Links Nederland wordt niets als men blijft verzanden in onderwerpen waar de PvdA stemmer geen reet om geeft. Het wordt tijd dat links eens doorpakt en plannen voor nationaliseren gas en elektriciteit markt enz, enz.

LaBou
LaBou 4 okt. 2022 - 16:58

Gezien zijn laatste reactie is jopie dus gewoon rechts.

Wie o Wie
Wie o Wie4 okt. 2022 - 17:44

En dat zegt iemand die na 2 gasten al roept “bij mij is het vol” De vvd is er niets bij.

LaBou
LaBou 4 okt. 2022 - 21:09

Eenmalige reactie: kan wie laten zien waar het in dit artikel en/of de reacties over mijn huis gaat/ Want anders is dit weer het bekend gezwatel van een van de forumtrollen.

Wie o Wie
Wie o Wie5 okt. 2022 - 19:00

Labou, jij zegt dat anderen rechts zijn. Rechts zijn mensen die snel roepen dat het vol is.

Sven Stevin
Sven Stevin3 okt. 2022 - 11:09

Ze zijn vaak, natuurlijk lang niet altijd gelukkig, in gevaar zoals in mindere mate ook joodse, christelijke, islamitische, of seculiere Israëlische kinderen, dat weliswaar minder vaak zijn. Bovendien zijn die Palestijnse kinderen niet in de laatste plaats ook vaak in gevaar door toedoen van partijen in eigen kringen of andere dan Israëlische oorzaak.

12 Reacties
Karingin
Karingin3 okt. 2022 - 11:50

Downplayen, goedpraten, victim blaming🤮

Gio Servas
Gio Servas3 okt. 2022 - 12:00

@Karingin, waar wordt er iets gedownplayed, goedgepraat en wordt het slachtoffer de schuld gegeven dan? Door aan te geven dat er meerdere soorten kinderen deze zelfde problemen hebben wordt het probleem groter gemaakt en niet kleiner? Het wordt ook zeker niet goedgepraat en de kinderen krijgen ook niet de schuld. Zeg je dit alleen maar omdat in jouw ogen de Palestijnen nergens de schuld van mogen krijgen?

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna3 okt. 2022 - 12:58

Gio Servas, 3 okt. 2022 - 14:00 "Zeg je dit alleen maar omdat in jouw ogen de Palestijnen nergens de schuld van mogen krijgen?" - Heb je überhaupt het artikel gelezen, want gezien die insinuerende vraagstelling, snap je er helemaal niets van!

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna3 okt. 2022 - 13:14

Sven Stevin, 3 okt. 2022 - 13:09 "Ze zijn vaak, natuurlijk lang niet altijd gelukkig, in gevaar zoals in mindere mate ook joodse, christelijke, islamitische..." - Palestijnse kinderen zijn vaak islamitische kinderen! Ik kan mij niet voorstellen, dat iemand die het artikel zorgvuldig gelezen heeft, deze woorden zonder enige vorm van empathie uit zijn toetsenbord weet te rammen. Als het joodse kinderen waren geweest, zouden in diezelfde ogen deze soldaten op z'n minst antisemieten, zoniet fascisten geweest zijn.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna3 okt. 2022 - 13:18

Karingin, 3 okt. 2022 - 13:50 "Downplayen, goedpraten, victim blaming..." - Dat heb je goed gezegd Karingin. Mannen, vrouwen, kinderen en zelfs de doden zijn niet veilig voor deze kakkerlakken.

Sven Stevin
Sven Stevin3 okt. 2022 - 13:22

@Karinging Ik vind in deze iedere oorzaak waardoor deze kinderen gevaar lopen serieus te nemen. Misschien dat je dan kunt uitleggen waar ik iets downplay of bagatelliseer? Ben benieuwd.

Mark Huysman
Mark Huysman3 okt. 2022 - 13:31

[@Karingin, waar wordt (..) het slachtoffer de schuld gegeven dan?] Hier: “Bovendien zijn die Palestijnse kinderen niet in de laatste plaats ook vaak in gevaar door toedoen van partijen in eigen kringen…” [Door aan te geven dat er meerdere soorten kinderen deze zelfde problemen hebben wordt het probleem groter gemaakt en niet kleiner?] De aandacht wordt afgeleid van de oorzaak van deze verschrikkelijke situatie, nl de illegale bezetting en de almacht van het Israëlische schurkenleger.

Sven Stevin
Sven Stevin3 okt. 2022 - 17:13

Ik blijf me dus afvragen, want krijg geen antwoord, wat er mis is met mijn erkennen van verantwoordelijkheid voor de Israëliërs inzake de gevaren voor deze kinderen, met daarnaast dus de verantwoordelijkheid daarvoor van Palestijnen. Ik krijg, niet voor het eerst, sterk de indruk dat eenzijdig gerichte haat als motief veel meer leidend is dan werkelijke bekommernis om de slachtoffers.

GeenProbleem
GeenProbleem3 okt. 2022 - 18:31

@Sven 'Ik krijg, niet voor het eerst, sterk de indruk dat eenzijdig gerichte haat als motief ' Natuurlijk is dat zo, 'anti-zionisme' noemen ze dat dan. Ik weet ondertussen wel beter.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna3 okt. 2022 - 18:59

MISPLAATSTE SLACHTOFFERROL De gaskamers in de 2de Wereldoorlog zijn bedacht om de Duitse soldaat mentaal te ontlasten, omdat 'zij' het te zwaar te verduren hadden, door het stelselmatig executeren van joodse mensen. Het waren volgens de nazi's dus niet de joden die het slachtoffer waren, maar de 'arme' Duitse soldaat. Om maar de debiliteit van ons bestaan weer te geven. Iets soortgelijks was ook in Z-Afrika tijdens het Apartheidsregime het geval. Om hun misdaden tegen de menselijkheid te vergoeilijken werden anti-Apartheidsactivisten (lees: vrijheidsstrijders) bestempeld als 'terroristen' en als zodanig de vijand, dus de omgekeerde wereld! TX

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna3 okt. 2022 - 19:05

Sven Stevin, 3 okt. 2022 - 19:13 "Ik blijf me dus afvragen, want..." - Hoe legt men iemand met een gigantisch bord voor z'n hoofd, nu uit dat hij/zij een gigantisch bord voor z'n hoofd heeft. U bent niet geïnteresseerd in het feit dat weerloze kinderen door zwaarbewapende volwassen mannen als vuil behandeld en vermoord worden, maar in uw eigen ego om wèèr misplaatst verontwaardigd te zijn, want meneer voelt zich 'gehaat'. Geen woord, m.b.t. het artikel dat kleine kinderen systematisch geterroriseerd worden, dat overmatige stress ze teveel wordt!

Karingin
Karingin3 okt. 2022 - 19:57

Down playen: "Bovendien zijn die Palestijnse kinderen niet in de laatste plaats ook vaak in gevaar door toedoen van partijen in eigen kringen of andere dan Israëlische oorzaak." Gelul, hier worden kinderen geïntimideerd vanwege een volwassen, gewelddadig conflict - dat is gewoon kindermisbruik